La AMD pe la Zen3 doreai memorii care să meargă 1:1 cu IF (Infinity Fabric). Acum s-a mai schimbat treaba puțin:Pai, da, 32GB. Insa am vazut ca la Intel se specifica frecventa maxima a memoriilor cu care poate lucra procesorul. La AMD n-am vazut. Pana la ce frecventa a memoriilor poate merge acel 9600X?
In summary I would conclude that while 6000cl28 with fclk=2000MHz and uclk=3000MHz is certainly faster than 6000cl28 with 2000fclk and 1:2 uclk=1500MHz, it is somewhat equivalent to 7800cl38 at 1:2 with fclk=uclk at 1950MHz, and starts to fall behind when compared to 7800cl36 at 1:2 with fclk=uclk at 1950MHz. Then the gap widens more with 7800cl34 and 7823cl34 etc.
Leaks versus official specs sau review de la oameni care au placa. Toate testele care spun ca diferentele de performanta de la ver 3 x16 in sus sunt nesemnificative. "Toate placile video sunt PCIe 4x16" cand nVidia 4060 e x8, pentru ca nu are ce face cu mai mult.specs leaked in accidental retailer listing
Nope. Au testat unii si altii si sweet spot e pe la 6xxx, dupa aia creste latenta si pretul si nu iti mai aduce sporuri de performanta decat in teste de bandwidth, dar scad in chestii reale, cel putin ca performanta per $. Sunt diverse cifre in diverse teste, dar ideea generala e convergenta, memorii cu frecventa mare si latenta mica nu prea exista si oricum preturile la 8xxx sunt astronomice.în principiu cu cât RAMul este mai rapid (și mare) cu atât mai bine.
Nu are controller de VRAM, ca nu e VRAM. Apropo, how do you know?Bine, nu pune module de 32GB că omori controllerul de VRAM (ask me how I know) și ai șansa să meargă totul mai prost.
Exprimarea mea a fost deficitară. Normal vrei RAM cu frecvență mare și latențe cât mai strânse, dar de la DDR2 încoace există ideea (demonstrată) că la frecvențe mari bw > latențe, evident în limita bunului simț. Iar la DDR4 cel puțin, kiturile binned pentru frecvențe mari chiar merg acolo iar cele binned la frecvențe mai mici nu prea mai merg la frecvențe mai mari cum mergeau odată unele DDR1 sau DDR2 (sau DDR4 e.g. samsung b-die).Nope. Au testat unii si altii si sweet spot e pe la 6xxx, dupa aia creste latenta si pretul si nu iti mai aduce sporuri de performanta decat in teste de bandwidth, dar scad in chestii reale, cel putin ca performanta per $. Sunt diverse cifre in diverse teste, dar ideea generala e convergenta, memorii cu frecventa mare si latenta mica nu prea exista si oricum preturile la 8xxx sunt astronomice.
Corect, controller RAM, scuze, my bad. Pe PCul meu am avut 2x module de 8GB fiecare inițial împrumutate și apoi 4x module de 32GB fiecare (ale mele), procesorul merge cu 200 MHz mai sus stabil cu module mai puțin dense. Fiind în rest toate piesele identice, am pus asta pe seama stress-ul pe controllerul de RAM dat de modulele mai mari (și mai multe), care nu-i ceva nou (chestia asta apărea și la procesoarele AMD sk754 și sk939).Nu are controller de VRAM, ca nu e VRAM. Apropo, how do you know?
Nu, nu, DIMMurile vor merge la frecvența de pe cutie cu timings de pe cutie, dar vor limita nasol frecvența pe care o poate atinge procesorul, IF sau chiar memoriile însele dacă altfel ar fi mers mai sus (ceva gen două din patru montate).Ah, credeam ca ai reusit sa omori controllerul de memorie (din CPU) cu DIMM-uri de 32 GB. Adica l-ai ars. Asta am inteles si ma miram, ca eu am 4x32 GB de vreo cativa ani cu un 5600x si zero probleme. Normal ca nu duce in aceleasi frecvente cu 2x8GB, dar DIMM-urile mele de 3200 merg chiar la 3200 in configuratia aia, poate am avut noroc.
Vezi și la Vexio.ro unele componente, uneori sunt semnificativ mai ieftine decât pe emag (chiar dacă pe emag sellerul este vexio, de exemplu).Cam pe-aici m-as intinde (deja cam mult):
![]()
Placa de baza MSI PRO B650-S WIFI, Socket AM5, DDR5, ATX - eMAG.ro
Cumpara Placa de baza MSI PRO B650-S WIFI, Socket AM5, DDR5, ATX de la eMAG! Ai libertatea sa platesti in rate, beneficiezi de promotiile zilei, deschiderea coletului la livrare, easybox, retur gratuit in 30 de zile si Instant Money Back.www.emag.ro
![]()
Procesor AMD Ryzen™ 5 9600X, 3.7/5.4GHz Boost, Socket AM5, Radeon Graphics - eMAG.ro
Cumpara Procesor AMD Ryzen™ 5 9600X, 3.7/5.4GHz Boost, Socket AM5, Radeon Graphics de la eMAG! Ai libertatea sa platesti in rate, beneficiezi de promotiile zilei, deschiderea coletului la livrare, easybox, retur gratuit in 30 de zile si Instant Money Back.www.emag.ro
![]()
Memorie Kingston FURY Beast Black EXPO, 32GB (2x16GB) DDR5, 6000MT/s, CL30 - eMAG.ro
Cumpara Memorie Kingston FURY Beast Black EXPO, 32GB (2x16GB) DDR5, 6000MT/s, CL30 de la eMAG! Ai libertatea sa platesti in rate, Beneficiezi de promotiile zilei, deschiderea coletului la livrare, easybox, retur gratuit in 30 de zile si Instant Money Back.www.emag.ro
E OK?
Placa video e, deocamdata, batrana mea GTX1060, care va fi upgradata in viitorul apropiat. Asta in urmatoarele 2-3-4 luni. Astept sa se reaseze preturile
Modulul ala e M2, iar Realtek si AMD/Mediatek par a fi ambele posibile, nu scrie absolut nicaieri in specificatii sau manuale care din solutii e folosita. Asta ma face sa cred ca au lasat usa deschisa sa livreze orice, adica in functie de preturi si de stocuri sa le foloseasca pe amandoua. Specificatiile spun doar WiFi 6e, driverii sunt de la 2 modele de module WiFi, nu e vorba de Realtek 2.5 Gbps pe cablat si Mediatek pe WiFi. Nu suna prea rau, pana la urma, mai ales ca la aparitia WiFi 7 poti pune un modul nou la alegere daca iti trebuie neaparat WiFi in desktop.modulul ala de wifi pare cel mult mediocru - MSI nu zice exact modelul, dar la drivere vad Realtek si AMD aka Mediatek.
Și placa mea pe AM4 de acum câțiva ani are wifi de la Intel. De fapt a fost una din cerințe, să aibă wifi/bt utilizabil. Are și un LAN pe Intel, for some reason, chiar dacă mai are unul Realtek.Also, nu stiam ca exista Intel pe AMD.![]()
Arrow Lake-S desktop processors received mixed reviews at launch due to its lack of generational performance uplift or even performance regression in some cases. Paul Alcorn's review for Tom's Hardware gave the Core Ultra 9 285K three out of five stars. Alcorn concluded that it is "hard to recommend the Core Ultra 9 285K over competing processors" due to struggling to "keep up with their prior generation counterparts in gaming". On average, the 285K loses to AMD's Zen 5-based Ryzen 7 9700X while the Core Ultra 5 245K is outperformed by the Zen 3-based Ryzen 7 5700X3D.<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Lake_(microprocessor)#cite_note-Alcorn_285K_Review-34"><span>[</span>32<span>]</span></a>
Stephen Walton's three star review for TechSpot found similarly lacking gaming performance with the 285K particularly struggling in Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, falling behind the 14900K by 20%, and in A Plague Tale: Requiem where it was outperformed by the 14900K by 17%. Some titles were saw less of a regression such as Hitman 3 where it was 2% slower than the 14900K with Walton calling it "14700K-like performance". In productivity, TechSpot found the 285K to be weaker than the 14700K and 14900K in Adobe Premiere Pro 2024 and was bested by the 12600K in Photoshop 2025.<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Lake_(microprocessor)#cite_note-Walton-285K-Review-33"><span>[</span>31<span>]</span></a> Another concern for Arrow Lake was its higher pricing compared to the similarly performing 14900K's street pricing.<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Lake_(microprocessor)#cite_note-35"><span>[</span>33<span>]</span></a> This is in addition to requiring a new motherboard due to the new LGA 1851 socket.
Arrow Lake was commended for advances in power efficiency compared to Raptor Lake. TechSpot observed a that, in gaming, Arrow Lake's power consumption is "much improved over the 14900K" but "the results still fall short when compared to Ryzen processors".<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Lake_(microprocessor)#cite_note-Walton-285K-Review-33"><span>[</span>31<span>]</span></a> PCWorld found a 17% (65 watts) decrease in power consumption during a HandBrake AV1 encode and a 16% (22 watts) decrease during Cinebench 2024's single-core benchmark.<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Lake_(microprocessor)#cite_note-36"><span>[</span>34<span>]</span></a> The Skymont E-cores in Arrow Lake were praised by Nick Evanson in PC Gamer. Evanson found that newer, more multithreaded games like Cyberpunk 2077 and Baldur's Gate 3 could utilize E-cores alongside the P-cores for increased performance rather than being limited to the 8 threads provided by the more powerful P-cores.<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_Lake_(microprocessor)#cite_note-37"><span>[</span>35<span>]</span></a> Games having to increasingly rely on E-cores may be due to the removal of SMT from the P-cores, providing 8 fewer P-core threads compared to Raptor Lake.