Probleme cu telefonul

Marius '95

troubleShooter
Nokia N86, am 3 buc.
Dupa vreo 5 ani de functionare, telefonul original a inceput sa consume bateria f.f. repede. In 6h se descarca.
L-am inlocuit cu al doilea telefon care a functionat si el ireprosabil vreo 4 ani, dar weekendul trecut s-a intamplat exact acelasi lucru: descarca bateria in cateva ore. In saptamana anterioara tinea 2-3 zile. Dupa weekend a scazut la 6h. Testat si cu alta baterie.
Acum sunt la al treilea telefon care are o problema cu mufa de incarcare (s-a largit). As vrea sa repar macar unul din celelalte doua telefoane.

Am verificat ca nu-i o problema de CPU. Nu-i nici o aplicatie care isi face de cap. Urmeaza sa fac si un factory reset, dar nu prea imi fac sperante ca va rezolva ceva. Cred ca e ceva hardware.

Idei?

P.S.: Nu, nu schimb telefonul (modelul).
 
Daca e o baterie cu litiu nu pot decat sa ma minunez ca a durat atat de mult.
Cam trebuie sa te consolezi cu idea ca nu sunt vesnice si ca oricat te-ai opune nu ai ce sa faci sa le prelungesti viata la infinit.
 
Mi-ar fi folosit un raspuns legat de ce fel de baterie folosesti.
Apoi, evident, daca ti-ai pus problema ca bateria care a inlocuit originalul este identica in toate aspectele. Faptul ca se potriveste ca forma nu spune mare lucru.
 
Last edited:
Nu va mai legati de baterie. Nu e bateria de vina. Bateria primului telefon cu probleme am pus-o in al doilea si a tinut 2+ zile mai multi ani pana am schimbat-o. Acum am doua baterii de pe aliexpress, una folosita curent, cealalta a stat de rezerva, neconectata, ambele ar trebui sa tina 3 zile (saptamana trecuta), dar totusi nici una nu mai trece de 6h.
 
Last edited:
Nokia N86 - exclus deci ca problema să fie cauzată de vreun update de OS sau aplicații care să o fi luat brusc razna. Defect hardware - maybe. Baterie - nu prea.

Factori externi nemăsurați - aici s-ar putea să fie loc de investigat. Încearcă să ții telefonul în mod avion. Apoi doar cu WiFi activ - posibil să aibă ceva dificultăți cu AP-uri mai noi. Apoi fără WiFi iar radio setat forțat pe 3G. Vezi prin meniul de service dacă îți poate afișa ID-ul celulei la care te conectezi și dacă sare continuu între 2 sau mai multe celule după cum îi fluctuează semnalul.

Dar la un telefon nou tot va trebui să te gândești, fiindcă 3G e deja închis sau va fi închis de operatori (nuș' cum stă România la asta).
 
Nu speria omul, la Orange încă merge 2G-ul.
Bănuiesc că si la Telekom, din ce am văzut pe la oamenii din Greșu, VN.
 
Aia cu modul avion merita incercata. Wifi este 99% offline - de fapt nici nu pot sa-l tin pornit decat daca vreo aplicatie face trafic, altfel se deconecteaza singur.
 
2G probabil va fi ținut în funcțiune mai multă vreme, fiindcă 1) nu se calcă pe bătături cu spectrul licențiat pentru 4G/5G ca să justifice oprirea lui, și 2) aparent mai e destulă cerere pentru echipamente IoT pe 2G cât să fie un business sau interese neneglijabile.
 
2G probabil va fi ținut în funcțiune mai multă vreme, fiindcă 1) nu se calcă pe bătături cu spectrul licențiat pentru 4G/5G ca să justifice oprirea lui, și 2) aparent mai e destulă cerere pentru echipamente IoT pe 2G cât să fie un business sau interese neneglijabile.
Așa credeam și eu dar a fost phased out de exemplu în UK acum vreo 3+ ani.
 
De parcă se mai așteaptă cineva de la englezi să ia decizii inteligente, după ce au demonstrat în ultimii ani. :biggrin:
 
Așa credeam și eu dar a fost phased out de exemplu în UK acum vreo 3+ ani.
De unde se deduce ca niste factori locali care decid asta.
Pe harta apare cel putin un provider care are GMS1800 totusi. Poate fi o eroare, dar factorii de decizie sunt cu siguranta in majoritar economici.
 
Asta e motivul pentru care nu cumpar al 4-lea telefon identic. Altfel ar fi atat de simplu...
Intre timp am inlocuit mufa USB la al treilea telefon si am facut o recombinare de parti componente. Au rezultat doua telefoane functionale. Ramane sa vad care descarca bateria mai repede.
 
Telefonul #3 (ma refer la placa de baza) are consum normal, cu bateria celui defect: 3 zile de utilizare normala. Avand in vedere ca folosesc doar placa de baza #3, restul componentelor fiind luate de la celelalte telefoane, rezulta ca problema este undeva pe placa de baza, nu la ecran sau in alte parti.

Telefonul #2 (identificat dupa placa de baza, cel care care s-a stricat ultimul) a stat 2 saptamani in sertar, oprit, cu bateria incarcata in el (cealalta baterie). Dupa astea doua saptamani l-am gasit cu bateria complet descarcata, zero volti. Nici n-a mai vrut s-o incarce.

Am resuscitat bateria cu un DC-DC converter setat la 4.2V. Acum testez telefonul #1, cel care s-a stricat acum ~4 ani.
 
Back
Top