Probleme cu sursa? (cred)

SCViper

Membru Senior
Sugar daddy
De cand am schimbat procesorul acum vreo 3-4 luni (de la un X2 5200+ la un Phenom II X4 960T) a inceput rar sa mi se blocheze windowsul la boot, dupa un restart totul fiind ok. In ultimele doua zile insa calculatorul meu pur si simplu a murit de trei ori, ultimele doua la cateva ore distanta. Pur si simplu s-a oprit brusc, l-am pornit, totul merge ok. Cred ca e sursa un pic suprasolicitata, dar e posibil sa fie de la altceva? Cum pot sa aflu daca e intradevar suprasolicitata?

Daca intradevar e sursa (un Sirtec de 430W), imi recomanda cineva o sursa cel putin decenta please?
 
Poi dă o configurație completă. Poți vedea dacă-i sursa rulând un furmark/prime95, ar trebui să crape instant la overload. Sau măsori tensiunile de alimentare cu un multimetru în timp ce rulezi said stuff.
 
GeForce 9800 GT
Phenom II X4 960T
4GB Ram
2xSATA drives - WD3200AAKS si WD6400AAKS
1xDVDRW drive
Placa de baza este un Gigabyte GA-M720-US3

Cam astia ar fi mancatorii de curent. Sunetul si reteaua sunt incorporate pe placa de baza; folosesc 2 monitoare, dar ele sunt alimentate separat, evident.

Edit: DVDRW-ul nu e folosit practic niciodata, daca asta conteaza la ceva :smile:
 
Mi-e să nu fie de vină sursa de VCore a procesorului, aici las pe alții mai pricepuți să dea cu inputul, dar dacă zici că a început de mult și acum moare pur și simplu...

Poți încerca Prime95 pe toate cores și să măsori în același timp tensiunea pe railurile sursei. De asemenea, ai putea încerca să testezi cu altă sursă, tragi linie și vezi ce dă.

Aș recomanda OCCT PSU Test, dar mi-e să nu facă poc Sirtecul ăla :frown:
 
Momentan nu am cu ce sa masor nimic, nu am nici o alta sursa pentru teste, deci variantele astea ies din discutie. O sa incerc testele ca sa vad ce se intampla.
 
M-as uita un pic in sursa si la condensatorii de pe MB.
Sursa e OK cind e noua dar modelul a aparut acu' fo' 4-5 ani daca nu ma insel asa ca e posibil sa fi imbatrinit intre timp.
De asemeni si la MB, X2-ul a fost mai prietenos cu consumul iar X4 ala e ceva mai gurmand.
Cam asta-mi vine acu' in minte.
 
Condensatorii care sa reziste in stare buna 4-5 ani devin raritati. Media lor de viata in ziua de azi este de 2-3 ani. Cei mai afectati sint cei din sursa Vcore care sint pe linga radiatorul procesorului si care stau calzi majoritatea timpului, exceptie cei hibrizi sau solizi care n-au probleme.
Valabil si pentru placa de baza, si pentru sursa.

Placa asta de baza pare sa aiba condensatori hibrizi in sursa Vcore totusi, dar vad ca mai sint si electrolitici mai jos spre sloturi.Si aceia fac parte dintr-o sursa, dar nu-mi dau seama ce-ar face acea sursa. Verifica-i macar vizual sa fie plati in partea de sus daca n-ai ESR-metru la indemina.
 
Dacă ai drum prin sudul Bucureștiului în seara asta (Rin Grand Hotel, după 6) îți pot împrumuta Corsair 400CX pentru teste, tocmai am scos-o din desktop și am scos părul de iepure din ea :biggrin:. Nu e chiar o sursă de referință și n-are foarte multă putere, da' e Seasonic built și are condensatorii întregi.

LE: sau poţi să te cari cu tot sistemul să măsurăm mai multe halea.
 
Din pacate timp nu am, iar in week-end plec din Bucuresti, deci o sa ma apuc sa ma uit la condensatorii din sursa si de pe placa de baza. Multumesc oricum pentru oferta miahi si ajutor (everyone else).
Aseara imediat dupa 2 opriri am pus OCCT-ul si nimic, nici o problema. Apoi am continuat sa ma joc + movie simultan (adica exact ce faceam la crashes) si absolut nimic, nu inteleg cum e posibil. Sa fie de la instalatia electrica? Sa fie supraincalzire care s-a rezolvat cand am scos capacul carcasei?
 
Sursele in comutatie moderne merg binisor cam de pe la 100v in sus, nici de frecventa nu le prea pasa, deci putin probabil sa fie din cauza retelei.
 
Un mic update - din lipsa de timp n-am mai investigat problema, dar astazi s-a intamplat ceva interesant:

Ma uitam la noul trailer Mists of Pandaria in 1080p si full screen, am observat cateva artefacte, dar am presupus ca sunt de la video. Pe undeva pe la minutul 3:03 din video mi s-a blocat calculatorul, a avut apoi un hickup in care si-a revenit pentru o fractiune de secunda ca apoi sa se blocheze definitiv.
Shut down, banuind ca este sursa am deconectat DVDRW-ul si HDD-ul #2 (am presupus ca fiind la limita ajuta), am dat un error check pe HDD-ul principal, am instalat alta versiune de drivere video mai veche (clean install) si am repornit trailerul de la MOP. Am fost destul de socat cand s-a blocat iar la exact aceeasi secunda, concluzia mea fiind ca nu prea are cum sa fie sursa de vina in cazul asta.

Any thoughts?


PS: Ruland video-ul in 720p totul e relativ ok, un pic de tearing, dar nu se blocheaza.
Scratch that, tocmai s-a blocat si in 720p, exact cand filmam ca sa va arat artefactele. Video here: http://youtu.be/wsbxy0vUC28 - la 0:13 se vad mici artefacte, apoi boom. Ieri m-am uitat la o gramada de videos in 1080p fara nici macar o problema, acum vad ca toate fac figuri. Am deschis un comentariu de Starcraft 2 in 1080p si black screen, Graphics driver has crashed and successfully recovered. Exact ce pateam in trecut in SWTOR. Weird.
La shutdown screen aveam doua dreptunghiuri negre pe ecran...
 
Deja incep sa ma gandesc la placa video. Greu de spus daca sursa n-o ajuta cind consuma mult sau are ea vreo problema.
 
În opinia mea... nu te supăra. Fă-l bucăți, dă-l și upgrade away. My 0.02$, reziști cu un laptop? :smile:

La obiect.

GeForce 9800 GT
Phenom II X4 960T
4GB Ram
2xSATA drives - WD3200AAKS si WD6400AAKS
1xDVDRW drive
Placa de baza este un Gigabyte GA-M720-US3

Cam astia ar fi mancatorii de curent. Sunetul si reteaua sunt incorporate pe placa de baza; folosesc 2 monitoare, dar ele sunt alimentate separat, evident.

Edit: DVDRW-ul nu e folosit practic niciodata, daca asta conteaza la ceva :smile:
1. Furmark câteva ore.
2. Prime95 8h minim.
3. Memtest de DOS testele 5 și 7 fiecare câte 10 loops.
4. Scan&fix cu HDD Regenerator. Nu râde, am "reparat" o groază de laptopuri la modul ăsta :smile:
5. Shoot the monitor, throw the rest over the window sau fă ce-am zis mai sus dacă toate cele de mai sus nu dau niciun rezultat evident (i.e. crapă-n furmark, crapă-n prime, erori în memtest, rezolvă baduri HDD Regenerator, whatever).

Multă baftă, eu cred că foloseam ciocanul pe el de mult.

Off-topic, primesc BSODuri regulate la laptop (Dell M6600 cu Quadro 3000M) și la desktop (GTX680) și crashuri cu "recovery" (urmate de blocare/BSOD) de la driverul NVIDIA. După ce am dat o poală de bani pe ele. M-am resemnat oarecum, deși rage-ul la blocări în timp ce sunt în EvE sau în SC2 atinge proporții de-a dreptul monumentale. Plm. Până nu o apărea un producător de chipuri grafice minune, care să bage NVIDIA în groapă (sau să-și bage mințile-n cap), nu mă aștept la nimic mai bun. De la AMD mi-am luat speranța, numai goange și de la ăia (am returnat un HD7970 și mi-am luat GTX680 din cauza BSODurilor de la atikmpag.sys), deși HD7770 este decent.
 
Desigur, poți folosi un utilitar obscur, 5 în 1 ca Head & Shoulders, nu utilitare specializate care sunt universal acceptate de oameni care lucrează cu hardware în fiecare zi :lol:

Stai jos, nota 2.
 
Desigur, poti folosi un utilitar care chiar evidentiaza probleme, nu ca Memtest care ruleaza perfect pe un PC care nici nu trece de POST in 50% din incercari.

Iesi afara! Nota 1.
 
De NorthBridge ca e facut de NVIDIA nu zice nimeni, nimic? Pentru mine, asta e primul suspect.
 
Desigur, poti folosi un utilitar care chiar evidentiaza probleme, nu ca Memtest care ruleaza perfect pe un PC care nici nu trece de POST in 50% din incercari.

Iesi afara! Nota 1.

Un PC care nu trece de POST în 50% din încercări poate avea x probleme din y cauze și poate rula unele teste de memtest perfect.

Și nota 1 se dă pentru copiat, 2 pentru că habar nu ai despre ce vorbești. La cancelarie cu tine! :lol:



De NorthBridge ca e facut de NVIDIA nu zice nimeni, nimic? Pentru mine, asta e primul suspect.
v0v Cred că asta ar trebui să-ncerce întâi atunci...
 
Back
Top