Pozitionarea boxelor

Marius '95

troubleShooter
S-a terminat renovarea si am o dilema referitoare la pozitionarea boxelor.
In imagini se vad boxele din locul auditiei, plus doua imagini "de sus" pentru aprecierea spatiului disponibil in spatele boxelor. Mentionez ca boxele au gaura de basi in spate, nu in fata.

Asa cum sunt acum, sunetul este dezordonat spatial. Daca misc capul chiar si 10 cm mai la stanga sau dreapta, balansul si pozitia "centrului" se modifica substantial.

Boxa din dreapta are doua probleme particulare:
1) Sunetele de la acelasi instrument se aud in locuri diferite in functie de frecventa, probabil din cauza ca este mai aproape de perete (fereastra). Uneori se aud mult in lateral, pe la mijlocul ferestrei.
2) Daca o mut la stanga, langa perdea, sunetul de la ea se aude in general in directia boxei, dar difuz, iar daca o mut mai spre mijloc, sunetul se aude mai precis pozitionat, dar nu dinspre boxa, ci mai spre perdea.

Boxa din stanga are o pozitionare a sunetului foarte slaba; e foarte difuz si nu depinde prea mult de pozitia boxei.

Daca imping boxele mai in spate, sunetul pare mai echilibrat stanga/dreapta, dar si mai difuz.

Intrebarea este:
M-ar ajuta sa compartimentez spatiul de deasupra sifonierului? Compartimentarea s-ar face sub forma unui corp orizontal similar cu sifonierul, impartit in spatii cu usi si spatii deschise pentru boxe.

Alta varianta este sa duc boxele in sufragerie si sa dotez dormitorul cu receiver si 5.1.

PS: Eu "locuiesc" pe partea dreapta a patului, spre fereastra si, desi partea stanga este mai apropiata de centrul camerei, nu mi se da domiciliu permanent acolo. :tongue:
 

Attachments

  • boxe, centru.jpg
    boxe, centru.jpg
    58.4 KB · Views: 46
  • boxe, dreapta.jpg
    boxe, dreapta.jpg
    66.5 KB · Views: 48
  • boxe, stanga.jpg
    boxe, stanga.jpg
    67.9 KB · Views: 44
  • boxe, spate dreapta.jpg
    boxe, spate dreapta.jpg
    53.2 KB · Views: 48
  • boxe, spate stanga.jpg
    boxe, spate stanga.jpg
    57.4 KB · Views: 46
Last edited:
Ala nu e loc de tinut boxele ci eventual niste cutii cu chestii care nu-ti folosesc foarte des. Cat timp nu le poti muta intr-o pozitie normala - tweeter la inaltime 70-100 cm pe standuri/scaune, asta ca minim necesar - eu personal nu am nimic altceva de zis.
 
Într-o cameră atât de mică precum e un dormitor, cu un perete aproape complet acoperit cu un dulap, nu prea ai cum să faci acustică. Ca să rezist tentației, am păstrat dormitorul exclusiv pentru odihnă, fără TV, iar partea de multimedia entertainment stă în sufragerie unde e cât de cât spațiu să amplasezi niște boxe. În spațiul ăla mic din dormitorul tău, probabil singurele „boxe” care se pot monta pe la vreun metru înălțime ar fi niște sateliți mici, gen Bose sau similar (JBL Cinema 510/610? Harman/Kardon HKTS 5BK/9BQ/16? Mission M3?). Cu alea de pe dulap nu faci nimic.
 
De acord cu toti cei de mai sus, jos cu ele. La nivelul urechilor cand stai pe scaun.
Urmatoarea recomandare ar fi sa fie distantate egal de urechile tale, in locuri in care nu creezi alta cutie de rezonanta.
Acum vezi si tu ce poti face din astea.
 
Back
Top