Powerline ethernet

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Are cineva asa ceva? Sunt reliable, bune la ceva? Review-urile par destul de ok si se plang doar de viteza, dar hell, n-a murit nimeni cu wireless fara N pana acum asa ca n-ar fi o problema, oricul htpc-ul o sa fie legat direct pe router asa ca reteaua interna fara N nu sufera.
Am gasit Linksys by Cisco PLSK400 de 200Mbps si il prefer unuia mai rapid de 400Mbps sau chiar 500Mbps pentru cele 4 porturi ethernet ale receiverului.
Motivul pentru care as trece pe asa ceva este ca routerul e departe de calculatoare si TV (la etaj) iar ca sa trag fire e destul de complicat si inestetic. Momentan am activata si reteaua wireless pe htpc iar legatura cu tv-ul se face printr-un switch. Cam aiurea, cele doua conexiuni se bat cap in cap, windows-ul le trece pe ambele pe Home sau pe public networks in mod aleator - de ce n-am reusit sa-mi dau seama - iar DLNA-ul merge doar pe home sau office network. Si dupa nspe reconfigurari la un moment dar nu mai mergea nici internetul pe wireless...asa ca vreau sa le rezolv simplu.
 
Review-urile par destul de ok si se plang doar de viteza, dar hell, n-a murit nimeni cu wireless fara N pana acum asa ca n-ar fi o problema, oricul htpc-ul o sa fie legat direct pe router asa ca reteaua interna fara N nu sufera.
Asta e romanul fluviu cu toata actiunea intr-o singura fraza? Aproape ma apuca durerea de cap incercand sa inteleg ce vrei sa spui.

Momentan am activata si reteaua wireless pe htpc iar legatura cu tv-ul se face printr-un switch. Cam aiurea, cele doua conexiuni se bat cap in cap, windows-ul le trece pe ambele pe Home sau pe public networks in mod aleator - de ce n-am reusit sa-mi dau seama - iar DLNA-ul merge doar pe home sau office network. Si dupa nspe reconfigurari la un moment dar nu mai mergea nici internetul pe wireless...asa ca vreau sa le rezolv simplu.

Aici m-ai pierdut complet. Poti sa o iei de la capat si sa explici clar, ca un adult care a absolvit cu brio gradinita, care e problema si eventual cu detalii despre configuratii (doar partea utila, nu cati GB de RAM are placa video) si topologia retelei? Nu de alta, daca vrei doar informatii despre powerline ethernet tot restul povestii nu are gratie, daca vrei o solutie la problema iar powerline ethernet e una din optiunile luate in consideratie atunci ar fi util sa spui despre ce e vorba.
 
Scuze pentru incoerenta, oboseala e de vina. Ma interesa daca are cineva asa ceva pe acasa, o parere generala. Review-ul strict pe specificatii l-am citit.

Ok, deci reteaua e asa: router a etaj, pc-uri-le, htpc si tv la parter. Momentan toate sunt conectate wireless dar vreau acces la htpc pentru tv (prin fir, nu am dongle pentru wireless). Pentru asta am conectat tv-ul si htpc-ul la un switch fara acces la internet. Din cauze obscure face figuri, pare ca windows nu digera doua conexiuni simultane fiindca le pune pe ambele ca home network sau public network. Iar pe public network nu functioneaza DLNA-ul necesar pentru TV. Mai mult, le trece singur dintr-o categorie in alta - fara sa-mi dau seama daca eu sunt de vina sau nu- si mai pierd si conexiunea la internet pe wireless...doar pe htpc fiindca pe pc-uri merge.

Ca sa nu-mi mai bat capul am zis sa iau jucaria aia si sa le trec pe toate inapoi pe fir, conectarea lor directa la router iese din discutie fiindca nu am pe unde sa trec firele si nu ma apuc sa dau gauri prin pereti, iar sa ma plimb cu ele prin camere nu e ok.
 
Îți mai amintești rețeaua aia imbecilă pe cablu coaxial, cu coliziuni și magistrală partajată? Ei bine, powerline ethernet e cam aceeași prostie, doar că 30 de ani mai târziu.
 
OK, puter ti-a spus parerea si e aproape corecta: latimea de banda e de zeci de ori mai mare, asta inseamna ca poti obtine un trafic decent.

Care PC nu suporta 2 conexiuni simultane si care sunt alea? In loc de switch chior la HTPC si TV poti pune un wireless extender cu switch inclus sau un router cu 4 porturi Ethernet: TV-ul si HTPC-ul vor fi pe cablu intre ele si wireless cu tot restul retelei.
 
Coliziunile maresc intarzierile, si asta nu se va rezolva niciodata. Si cand vine vorba de video, jitterul conteaza.
Cablul coaxial a fost conceput in urma altor cerinte: disponibilitatea la vremea lui, distanta mare, latime de banda de atunci, etc.
 
HTPC-ul cu windows 7, conexiune wireless la router si conexiune ethernet cu tv-ul prin switch. Am dat comanda si ajunge maine.
O sa duc htpc-ul langa router si le leg direct iar pc-urile si tv-ul vor fi legate la adaptor.
 
Succes daca tii cont de radiatia antenelor wireless si de limitarile adaptorului powerline.
Daca nu, vei avea nevoie de si mai mult succes.
 
De la etaj până la parter îți trebuie un singur cablu (bine, dacă tot te apuci de-o treabă, tragi 2 cabluri CAT5E să poți pune Gigabit când o fi cazul și să ai un backup dacă ălalant se întrerupe din varii motive). La parter pui frumos un switch mic unde legi echipamentele de acolo, și gata.
 
Pare simplu dar e mai complicat. Initial asa am vrut sa fac dar dupa ce am analizat terenul m-am razgandit. Unde pot trage firul nu am alimentare iar unde am alimentare nu pot trage firul fiindca taie camera sau trece prin zone de acces. E ceva temporar oricum, casa mea are in proiect si prize pentru net. De telefon nu pun, inca ma mai gandesc daca sa includ cablu doaxial.

Ce spuneti voi referitor la interferente sau coliziuni, upc-ul la parintii mei foloseste retea de cablu coaxial si merge internetul foarte bine, poate au mai evoluat echipamentele. Iar despre interferente de la wireless la powerline nu s-a plans nimeni, singura chestiune a fost traficul limitat pentru semnal full hd. Dar adaptor de 500Mbps cu mai multe porturi nu am gasit. O sa vad maine seara cum se comporta.
 
S-a inventat, dar mai trebuie si device-uri cu optiunea asta. Si din cate stiu eu in reteaua mea doar camera IP are POE.
 
Exista un switch foarte ieftin de la Mikrotik care are asa ceva, plus management online, vlanuri si alte bunatati.
 
Tot nu e suficient, am mai multe device-uri in locuri diferite si ar trebui mai multe switch-uri. A ajuns jucaria, diseara refac reteaua si revin cu detalii, sper sa mai am macar un film full hd sa-i fac o proba.
 
Ca o prima jumate de impresie: isi indeplineste scopul principal, adica acela de a lega tv-ul de htpc. Am rulat doua filme, unul hd si unul full hd si nu sunt diferente intre conexiunea de acum si cea prin switch. O sa fac si un test de viteza sa vad ce valori scoate.
Ma gandesc ca poate cei care fac review-uri il vad ca pe un inlocuitor strict al altei retele si deci estimeaza ca vor fac tot traficul prin priza. Nu cred ca e cazul, mai ales ca acum cam toata lumea are router wireless. Nu se incalzeste (nici n-am citit pe undeva ca ar face-o), conectarea presupune doar alimentarea si cabul ethernet, n-a fost nevoie sa folosesc nici un buton pentru activare/sincronizare sau altceva.

Acum intrebarea mea este cum adaug un alt astfel de dispozitiv la retea. Si cand intreb asta ma gandesc la securitate, o sa se sincronizeze cu tot ce gaseste pe reteaua electrica din zona? (n-am citit manualul inca, o sa ma uit acolo sa vad daca gasesc ceva legat de asta)
 
AFAIK mai adaugi alte module de la același producător, nu se configurează nimic, fiecare model poate avea un sistem diferit de criptare. Semnalul merge prin cabluri doar o oareșcare distanță, nu e posibil să faci rețea cu amicul din blocul vecin și nu cred că merge nici măcar pe aceeași scară de bloc.
 
In general merg pina intalnesc un transformator.
Exista posibilitatea sa mearga intr-o scara de bloc atit timp cit ambele apartamente sint conectate la aceeasi faza, dar fara garantii in acest sens.
 
Cartea e ca si inexistenta, nu scrie nimic in ea referitor la securitate sau cum adaug alte astfel de dispozitive. Mai caut.
Nu e la bloc, e la casa si nu ma intereseaza sa dau net vecinilor dar sunt curios daca vreun vecin cu powerline se poate conecta la retea.
 
Back
Top