Porturi USB nefuncționale (au ars). Ce alternative am?

Nu știu să răspund la întrebarea asta: "Cu tensiunile cum stai?".

Când voi monta noul sistem, voi ruga persoana care se ocupă să se uite și la chestia asta, să vadă dacă sunt cablurile băgate, sau mai știu eu ce.

Iei un multimetru digital, îl setezi >20V curent continuu. Iei un molex liber și bagi sonda neagră într-o gaură care are un cablu negru la celălalt capăt și sonda roșie pe rând într-o gaură cu cablu galben (12V) apoi roșu (5V). Compari tensiunile afișate cu valorile de 12V, respectiv 5V.

Nu cred că este problema sursei, cât problema plăcii de bază.
 
Situația e pe două planuri:
- Pe planul meu personal, am problemele din topicul de față.
- Pe planul altor persoane, tatăl meu avea un PC vechi pe care îl folosea pe post de Media Player (al doilea televizor) care s-a stricat și are nevoie de unul nou.

Am două variante de rezolvare a problemei mele:
a. Merg cu placa și sursa la un electrician, cu 10-20 de lei aflu problema. Înlocuiesc piesa respectivă cu vreo 200 de lei (sursă) sau vreo 300 (placă de bază). Mă mai costă 50/100 de lei montarea oricăreia din astea două, că e un pic complicat să schimbi o placă de bază/sursă. În plus, cumpăr cu vreo 1000 de lei un PC prost nou sau cu o sumă un pic mai mică un PC prost second hand pentru tatăl meu. Costuri: undeva între 1000 și 1400 de lei. E posibil să obțină o sumă pentru vechiul PC, dar ținând cont că nu mai pornește, o să fie pe la 100 de lei pentru ceva piese individuale vechi de mai mult de 10 ani, în general.
b. Îmi aduc sistemul la zi, procesor + placă de bază + sursă + carcasă, pe la 2300 de lei totul. Calculatorul meu vechi îl dau tatălui meu. La PC-ul vechi stau cu riscul că placa de bază la un moment dat va face o prostie ... anume ... ce? Nu mai pornește, ăsta îl văd ca maximum.

Dacă compar ce obțin în prima variantă și ce obțin în a doua, pentru mine e mai avantajoasă a doua variantă, pe care am și mers.

Există vreun risc la sistemul actual, altul decât de a nu mai porni? Poate "prăji" procesorul și restul (hard-disk, RAM)? Îmi pot cumpăra o placă de bază, dacă există acest risc, după ce merg la investigații la un electronist.
 
Ca să fii sigur-sigur ar trebui înlocuite atât placa de bază cât și sursa.

Nu ai menționat, la placa de bază nu aveai garanție? Un electrician se va uita ca curca-n lemne la ASRock-ul ăla, pentru diagnosticare ar trebui să se uite la ea un electronist, sau, mai bine chiar, cineva dintr-un service IT serios. Nu a fost vina ta și sunt convins că placa ți-ar fi schimbată sau stornată de către magazinul de unde ai luat-o.
 
Am căutat prin dosarul de garanții, și deși rețin că aveam garanție de la Debo.ro, și am sigla în minte, nu găsesc hârtia. La PC Garage pe site garanția la placa asta de bază e 2 ani, dar o placă similară are 3 ani garanție în alte părți. Dacă are 2 ani, nu am garanție, dacă are 3 ani, am garanție, trebuie să caut hârtia respectivă prin casă. Însă foarte probabil nu găsesc hârtia pentru că am aruncat garanțiile care nu mai au valabilitate.

O să caut o soluție la asta, să văd unde pot să merg pentru diagnostic. Mulțumesc!
 
Punând cap la cap problemele USB și celelalte comportamente ciudate, aș crede că s-a bulit southbridge-ul, lucru nu tocmai imposibil. Un diagnostic electric sau o sursă nouă nu vor face nici o diferență în acest caz.
 
Cred ca poti sa trimiti SN-ul placii la pcgarage sa-ti spuna daca mai are garantie. Dar eu sunt 99% sigur ca nu mai are, asrock a crescut de curand garantia la 3 ani, pana anul asta avea 2 ani.
 
Back
Top