Plita incorporabila

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Vreau sa iau o plita incorporabila pe gaz, in principiu voi lua de la Gorenje, dar nu stiu daca sa iau cu butoanele in fata sau pe lateral. Si nu am cum sa-mi dau seama care-i mai practica, initial am zis ca o sa iau cu butoane pe lateral dar acum ma gandesc daca e mai comod de folosit decat cea cu butoane in fata. De care sa iau?
 
Nu te-as sfatui sa iei cu butoanele deasupra daca vrei sa mai pui din cand in cand o oala de zacusca sau niste table de copt vinete pe plita. Problema e ca nu am vazut pana in prezent ceva incorporabil cu butoanele pe lateral. :frown:

LE: a, prin lateral tu intelegi tot deasupra dar puse in partea dreapta / stanga a plitei? :biggrin: Asa nu. Eu am inteles ca ai gasit cu butoanele puse ca la un aragaz clasic si tare m-am mirat...
 
Last edited:
Mda, exprimarea mea de lemn. Din ce am vazut sunt cu butoane in fata si in dreapta, parca am vazut si in stanga da nu-s sigur, posibil sa le fi visat doar ca-n ultima vreme am toate prostiile cu amenajarea pe cap. Deci de care ziceti voi? In fata, pe stanga sau pe dreapta? Ma gandesc ca pe laterale e tot aia, depinde doar de aranjarea mobilei, ce conteaza e daca sa fie in fata sau nu.
La asta incorporabile nu stiu sa fie si modelul aragazului, cele cu butoane in fata erau doar ala mobile ce le legai la butelie, nu si cele incorporabile.
 
Butoane in fata pentru acces usor si daca nu ai probleme de spatiu; in lateral daca vrei sa protejezi partial de copii mici sau nu ai spatiu frontal si ai lateral. Mai degraba as avea grija la selectia modelului decat a butoanelor - plita mea s-a dus naibii putin cate putin din primele luni de la achizitie, s-au busit o parte din valvele de protectie (alea cu mercur sau cu ce or fi) si din cauza mizeriei curse in butoane s-au busit si unele din butoane.
 
Eu mi-am cumparat anul trecut asta. E cam de rahat, se murdareste foarte repede iar pe tabla aia din care e facuta raman dare. Grila metalica pe care stau tigaile e cam firava si nu ofera cine stie ce stabilitate. Singurul lucru bun sunt butoanele laterale. Mi se pare ca stau mai bine acolo, sunt ferite de eventualele accidente. Deci, da, cu butoanele in lateral mi se pare mai bine. :biggrin:
 
Eu as lua-o sa fie cat mai plana, fara multe locuri in care sa se adune mizeria. In ultimii 10-15 ani am folosit 3 feluri de plite de inox pe gaz, entry level sa zicem , toate functioneaza si acum perfect, insa curatatul lor este o mare problema. Ma tenteaza o plita electrica, la care de fapt zona de lucru este o bucata de sticla, insa am retineri in ceea ce priveste consumul si rezistenta. De inductie nu mai vorbesc ca trebuie trifazic pt anumite modele si vase speciale.
In ceea ce priveste butoane laterale vs butoane jos, as alege modelul cu butoane jos. La cele cu butoane laterale, spatiul care mai ramane pt al 2 -lea vas este foarte mic, limitat de butoane si vasul de pe ochiul vecin. Practic pe ochiurile de pe partea butoanelor, atunci cand si celelalte ochiuri sunt folosite, poti sa pui doar vase de dimensiuni mici. Acum depinde si cat de mult gatiti, daca o cumparati doar ca sa o folositi ocazional, chiar nu are importanta.
 
Se murdareste foarte repede din cauza inoxului, asta o stiu deja. Frate-miu are frigider pe aceeasi culoare si indiferent ce-i face tot timpul se vad amprente pe el. Ma gandesc sa iau ceva in genul asta: http://www.emag.ro/plita-incorporab...prindere-electrica-negru-g6sy2b/pd/D2M1CBBBM/ care fiind neagra n-ar trebui sa fie curatata prea des :biggrin:
Glumesc, dar macar sa nu se vada amprente pe ea. Cuptorul o sa-l iau tot incorporabil si tot pe gaz, tot Gorenje, o sa ramana de vazut de unde iau frigider ca la astia par cam scumpute.
De gatit gatim, ea gateste, eu mananc, ne potrivim perfect. N-o sa fie gatit ocazional deloc, de aia si am zis sa intreb pe care parte sa fie botoanele, ca sa-i fie comod ei. :biggrin: Nu stiu daca gasesc modelul asta cu butoanele pe laterala, o sa ma uit la ei pe site sa vad ce modele mai au, din pacate la cuptoare pe gaz stau foarte prost cu oferta fiindca probabil majoritatea isi iau electrice.
 
As putea spune ca e mai ok , detin un model similar de cuptor mai sus mentionat, insa cred ca "tehnologia antiamprenta" se foloseste mai mult la hote, frigidere, cuptoare si masini de spalat. La plite nu am vazut.

O alta chestie pe care as cauta-o sa o aiba o plita este posibilitatea de a folosi in mod sigur si fara probleme de stabilitate vase cu fund sferic (vezi topicul cu cazane de magiun :smile: ). Eu am niste vase de tuci de dimensiuni mici, care se plimba de colo colo pe foc, pt ca plita a fost conceputa numai pentru vase cu fund plat :smile:.
 
Vin si eu: mi-am comandat plita ca sa o inlocuiesc pe asta de o am (Whirlpool) la care mai merge un singur ochi din 4. Am gasit un model cu 3 ochiuri pe gaz si unul electric de la Gorenje si un pret interesant pe Domo online, asa ca vineri am plasat comanda si am facut plata. Acum o jumatate de ora am primit SMS de la banca ca mi-au returnat banii, asa ca am verificat si pe mail si era un mesaj de la Domo prin care spuneau ca banii pentru comanda xyz vor fi returnati integral fara nici o explicatie.

Si cum tot imi trebuie plita m-am apucat sa caut alta. Am gasit pe site la Gorenje cu vreo 200 de lei mai scumpa (acelasi model) si fara stoc ("in curand"). M-am uitat si la altii, dar astea mixte sunt mai rare decat blana de gaina.

Idei, sugestii? Imi place ideea de mixta, dar cu 3 ochiuri pe gaz pentru ca nu am ce face cu doua electrice si o plita cu doar 2 ochiuri in total (1 gaz, 1 electric) nu e suficienta.
 
Ochiul electric banuiesc ca e pe inductie. Cred ca stii ca nu orice vas care "lipeste magnetul" va functiona acolo, ci numai alea care au clar specificat pe spate ca merg pe inductie.
 
Acuma nici nu prea mai găsești oale fără inducție, decât de-alea emailate la stil comerțul socialist sau ceaune din en-gross-uri :smile: În rest, până și tigăile nepretențioase din Ikea au fundul gros și bobină.

Plitele mixte sunt o raritate pe la noi, eventual uită-te pe amazon.de sau .at că poate găsești mai multe oferte și prețuri semnificativ mai bune.

Eu a trebuit să mă ocup un pic de mici îmbunătățiri la o garsonieră mică-mică, printre altele și înlocuirea unui aragaz antic cu un blat și plită, Dar spațiul pentru blat fiind de 145x50cm, nu încape pe el decât o plită cu 2 ochiuri. Gaz, că tot era ștuțul la îndemână și instalația electrică n-am idee cum e. Cea mai rezonabilă a fost o „Plita incorporabila Arctic Domino ARDCG32210SX, Gaz, 2 Arzatoare, Aprindere electrica, Inox” la 380 lei la eMag, plus un regulator de presiune de vreo 40 lei, niște coturi din fontă și un racord flexibil încă vreo 40, done.
 
Eu am dat comanda de Gorenje Simplicity G6SY2B, scumpa cu draci, vedem cam in 2 saptamani daca face si cartofi prajiti. :biggrin:
Altfel, o sa iau toate ustensilele de la ei: cuptor incorporabil pe gaz (un singur model disponibil, din pacate, cred ca nu se cumpara), frigider, hota. Nevasta n-au ca am cautat. :biggrin:
 
Vitroceramic, merge orice vas.
Curios. Singurul model de plita mixta de la Gorenje la Domo este gaz + inductie.

@Puter: situatia nu sta chiar asa, lumea confunda deseori semnul de vitro cu cel pentru inductie si de aici confuzia ca "toate merg pe inductie".

LE: Uite AICI am gasit inscriptiile specifice. :smile:
 

Attachments

  • 220px-Induction-label-de.svg.png
    220px-Induction-label-de.svg.png
    10.3 KB · Views: 8
Last edited:
Q, problema lor dacă încurcă simbolurile între ele. :smile: Situația e simplă: poți încălzi oala din exterior cu flacără pe gaz, cu plită electrică clasică, cu plită vitroceramică și cu dubioșenia aia cu halogen. Vasul folosit e irelevant, fiindcă el primește căldură direct. Singurul caz diferit e inducția, în care elementul încălzitor e în fundul oalei și atunci îți trebuie oală special făcută pentru asta, care are un singur simbol pe care să-l cauți, respectiv o anumită formă de fund gros și greutate suplimentară ușor de recunoscut.

Dezavantajul la oalele astea cu fund gros e că au o inerție termică mai mare decât oalele cu fundul subțire - nu chiar cât alea de fontă, da' nici ignorabilă. Dacă ești pasionat de gătit atunci vei cam face cu nervii că nu-ți ies sosurile și spumele cum trebuie fiindcă nu poți opri aproape instant livrarea de căldură în oală prin ridicarea „de pe foc”. De-aia pe kitchenshop găsești sosiere, crăticioare, ibrice și alte ustensile specializate cu pereți subțiri și care nu funcționează pe inducție.

Alt considerent e costul/prețul; prin Obor găsești oale cu fundul subțire fiindcă-s mai ieftin de produs. Da' dacă după ce ai dat o sumă deloc neglijabilă pe o plită fițoasă te duci în piață să-ți iei crătiți emailate sau de „inox” de 19 lei setul și descoperi că nu merg pe inducție, păi ți-ai cam căutat-o. :smile:

Încă nu mi-a sărit în ochi o oală de la Ikea care să nu meargă și pe inducție. M-am uitat explicit și la wok-ul cel mai ieftin, care e din aluminiu subțirel, și chiar și ăla merge pe inducție (că merge prost, wok-ul fiind făcut să ia căldură de la flacără puternică pe o suprafață mare, nu doar de la o zonă relativ micuță pe fundul plat al vasului, asta e altă discuție). Și dau Ikea ca exemplu fiindcă e la îndemână, are oale foarte bune calitativ, variate și ieftine.
 
De Black fraierday am prins la Emag o oferta de plita + cuptor electric la pretul cuptorului electric asa ca nevasta-mea n-a mai rezistat tentatiei. :biggrin:
Ieri le-am montat in bucatarie (ma rog, nu io le-am montat ca-s anti-talent la gaze) si sper sa ma tina tot fo' 14 ani ca aragazul Zanussi pe care l-am pensionat.
 
Back
Top