Platforma Kaveri FM2+

Pache

Administrator
Sugar daddy
Salut

Vreau un netbook care sa fie capabil sa ruleze continut HD (1080p). Se va face si stocare pe el (deci nu va exista un NAS) si ma gandesc ca ar fi cazul sa aiba si un SSD pentru boot-up rapid (sau daca se face si stocare pe el nu are sens?).

Actorul principal va fi acesta si am nevoie de o placa de baza stabila - fara bells & whistles - practic e nevoie doar de HDMI si LAN. Din perspectiva asta ma gandesc ca pot gasi ceva decent ca pret pentru a avea in final buget si pentru restul componentelor.

Deci:
- comentarii cu privire la idee
- este util un SSD in configuratia asta?
- ce watch outs ar fi?
- ce placa de baza FM2+ stabila ar trebui sa iau in calcul?

Multumesc de ajutor :smile:
 
Netbook sau HTPC?
La momentul actual cam orice procesor cu grafica integrata e capabil sa ruleze 1080p.
Arunca o privire si la Intel NUC.
 
La Intel NUC m-am mai uitat eu, iei o cutiuță simpatică foc dar barebone cu o căruță de bani, de exemplu i3 cu SATA de 2,5" = 1540 lei sau i3 cu mSATA = 1570 lei, sau i5 cu mSATA = 2020 lei, la care mai ai de adăugat memorie (2x4GB = 320 lei, 2x8GB = 600 lei), stocare (432 lei pentru un Intel 530 mSATA de 120GB sau 380 lei pentru echivalentul SATA de 2,5") și eventual Windows (500 lei pentru un Windows 8.1). La totalul ăsta era muuuult mai atractiv un mini PC Lenovo Q190 care putea fi găsit în configurația cu procesor i3 Ivy Bridge + 4GB (are un singur slot, maxim 8GB) + 1TB stocare la 1660 lei, foarte snappy cu Windows 8.1 pe el - l-am văzut și am fost încântat.

Dar o configurație din asta nu e nici netbook și nici nu merge cu procesorul tău... Ți-ar cam trebui o placă de bază de desktop pentru el, sunt câteva miniITX, mai multe mATX, dar îți trebuie carcasă, sursă, cooler...
 
IceCub, va fi netbook (tastatura, mouse, monitor) si ocazional via HDMI va rula continut HD pe un TV 50".

Singurul lucru de care ma pot folosi este un NSK3480 cu sursa aferenta de 380W.

Multumesc mult pentru raspunsuri dar astept in continuare lucruri mai specifice pe subiectele:
  • pe partea de MoBo (ASrock, Gigabyte, Asus) - mie imi suna toate la fel dpdv fiabilitate
  • SSD sau nu SSD?
 
Nu vreau sa fiu carcotas, dar netbook-ul e un notebook mai mic.

Placa de baza o alegi dupa dotari (HDMI, porturi USB 3, etc.). Atata timp cat este fabricata de o firma cunoscuta (Asus, MSI, Asrock, Gigabite) nu ar trebui sa ai probleme legate de fiabilitate.
La stocare iti faci un calcul cost/capacitate. 128GB SSD au cam acelasi pret cat 1TB HDD. Un compromis ar fi un SSHD.
 
Într-un NSK3480 încape o placă de bază mATX, un SSD pentru OS + un HDD pentru mass storage.

Pentru Kaveri pe FM2+ trebuie chipset A55 (SATA-II, USB-2), A78 (SATA-III, USB-2) sau A88X (SATA-III, USB-3, PCI-E gen 3, pe lângă 1 PCI-E x16 are și 2 PCI-E x8). Cu A55 nu prea se mai găsesc multe opțiuni, e destul de vechi. La A78 ar fi interesante ASRock FM2A78M-HD+ (260 lei, 2 sloturi de memorie cu 32GB maxim și audio 5.1) și Asus A78M-A (270 lei, 4 sloturi de memorie cu 64GB maxim și audio 7.1). La A88X ar fi Asus A88XM-E și A88XM-A la 276 și 310 lei respectiv, primul model cu 2 sloturi de memorie și al doilea cu 4, sau ASRock FM2A88M-HD+ care are 2 sloturi de memorie dar 8 SATA-III și mai multe USB-uri.

Gigabyte mi-a rămas în cap cu o reputație proastă de overclocking ascuns (și care duce la diverse probleme în anumite configurații, de nu știi ce să-i mai faci), iar MSI îmi pare ieftin (și prost).
 
Filmele 1080p merg fara probleme si pe NUC cu Celeron, nu este nevoie de i3. Asta cu MPC-HC in modul EVR+LAV filters, calitate a imaginii foarte buna. Ceva de genul asta: http://www.pcgarage.ro/sisteme-nett...dr3-8gb-max-hdd-25-inch-wi-fi-bluetooth-hdmi/ Sigur, la AMD poti avea performanta mai buna dar si consum semnificativ mai mare, consum care cere sursa mai mare, ventilatie mai buna, etc etc, multe complicatii inutile pentru filme si browsing.

Insa intradevar, nu e pentru cei care vor sa-l mai upgradeze sau surubareasca in vreun fel. :smile:
 
Nelamurirea mea era daca SSD merita efortul si financiar si operational.

Referitor la NUC, vad mai multe dezavantaje decat avantaje:
  • pretul destul de mare pentru un CPU+MoBo
  • performanta scazuta vs Kaveri
  • restrictia de dimensiune HDD si faptul ca nu prea poti adauga HDD-uri suplimentare
  • spatiul ocupat nu este o restrictie
  • zgomotul redus, de asemenea nu este o restrictie
 
SSD-ul rezolvă ultima problemă de performanță a unui calculator. Simți la boot, simți la deschiderea aplicațiilor, reduci enorm timpii morți pe care nici nu știai că-i ai. Însă nu e pentru mass storage; ar trebui completat cu un hard disc. În plus, pe hard disc ar trebui să muți fișier de swap, de hybernate, foldere temporare etc. pentru ca să nu îmbătrânească SSD-ul prea repede. Poți folosi și un disc extern pe USB, dacă un NUC te tentează.

Cosmin, nu știu cât e de ciuntit Celeron-ul în restul scenariilor de folosire (Office, browsing, videoconferință, etc.). Altfel, pentru un NUC cu 1 slot de memorie single channel, un i3 mi se pare overkill, ca potențial plătit dar neexploatat în întregime.
 
Pret si consum de energie, din cate am citit Kabini face fata la playback 1080p, cred ca cel mai solicitant task pe care vrei sa i-l dai. Eu pe Kabini vreau sa merg pentru PC de sufragerie, daca nu apare ceva mai bun pana la toamna.
 
Point taken, cu economia pe care as face-o ma pot gandi la un SSD (nu ca as fi avut vreun moment un buget fix).
Si am ajuns la urmatoarele variante intermediare (preturile in comertul online romanesc sunt extrem de volatile din cauza disponibilitatii stocului):
upload_2015-4-6_22-33-24.png



Nu imi dau seama daca SSD ales e suficient (la prima vedere pentru Windows si chestiile de baza asa pare).

Daca mai aveti si alte comentarii le astept cu interes, maine as vrea sa incep sa fac comanda.
 
Daca te referi la capacitatea SSD-ului, as zice ca e chiar prea mare, daca bugetul e limitat poti sa iei si la 64GB, desi nu e foarte mare diferenta de pret. Nu cred ca o sa instalezi si sa rulezi pe el aplicatii foarte mari, fiind PC de living...
Placile de baza sunt foarte OK, cea cu A78 o am si eu in PC-ul parintilor de vreo 2 ani si merge brici, iar cealalta ar fi fost si alegerea mea daca nu aveam nevoie de mITX. Singura mea dilema ramane de ce mai ocupa producatorii spatiu pe backpanel in mod inutil cu porturi paralele sau seriale, cine naiba mai foloseste asemenea antichitati.
 
Se pare ca placile de baza cu AM1 disponibile in majoritatea magazinelor in formatul mATX au doar doua porturi SATA ceea ce cred ca ma va face sa ma indrept spre FM2+ chiar daca costa cu 130 RON mai mult (avand in vedere ca un rack pentru HDD - USB, este vreo 90 RON, raman cu o diferenta de 40 RON + diferenta data de consum).

Sper sa nu imi fi scapat nimic. Multumesc tuturor de ajutor!
 
Am ajuns si eu in punctul asta, cu o dilema, trilema sau ce o fi. Am nevoie de un HTPC micut pentru living, care sa indeplineasca urmatoarele cerinte, destul de simple:
- sa ruleze Windows + Kodi
- sa poata rula 1080p, nu neaparat 3D. 4k n-am nevoie, n-am luat TV cu asa ceva
- sa se miste decent in general
Va fi folosit pentru filme si pentru muzica, urmand a fi cuplat la DAC + amplificator + boxe. Dilema este daca sa merg pe o varianta DIY pe baza de Kabini sau sa iau un mini PC ready made, fie Asus cu Celeron J1900 sau HP cu Pentium 3558U, m-ar ajuta orice parere avizata, din cate imi dau seama cam toate sistemele fac fata pentru media playback cam de toate felurile, ar fi fost bun si sa poata rula ocazional un Fifa 15/16, insa nu cred ca voi mai apuca prea curand nopti cu campionate de asa ceva, asa ca devine o cerinta cam inutila.
Designul modelului ales va fi supus si votului WAF. :goofy:
 
Vreun motiv împotriva unui Raspberry Pi (2)? Nu rulează Windows, dar are Kodi. Poate rula 1080p, cu 5 lire mai iei și 2 licențe pentru activarea decodării hardware. Mișcă foarte decent, are actualizări lunare, iar ultimul release a fost chiar masiv cu îmbunătățiri. E mult mai compact, cu un consum de curent mult mai mic și o căldură generată mult mai puțină decât cele enumerate de tine. Are ieșire HDMI care o bagi în TV, de unde scoți S/PDIF optic pe pass-through pentru DAC; sau HDMI în receiver. Cu CEC activ în TV îl poți comanda cu telecomanda televizorului via HDMI, deși dacă vrei să tastezi comod chestii ar fi bună o tastatură (am una Microsoft wireless cu touchpad ascunsă pe lângă canapea și cu un nanoreceiver într-un port USB, rulz). Singura chestie care nu e chiar perfectă e plugin-ul pentru redare de clipuri de pe YouTube, dar până acum am vrut să văd clipuri pe TV fix de două ori deci meh.
 
Prea mult tinkering required, plus ca nu stiu daca DAC-ul actual are driver pentru RPi si e cam musai. In plus, din cauza lipsei timpului de surubarit am ales varianta ready-made si am comandat aseara un Asus EeeBox cu J1900, pe care pun un Win10 chelit cat se poate, Kodi si gata.
 
Back
Top