Placă de bază și procesor pentru NAS

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
NAS-ul actual îmi face niște figuri: înțepenește fără motiv, doar cu reset de la buton își revine. Am încercat instalarea unui alt OS (Fedora Server, CentOS), dar nici măcar nu termină instalarea până când îngheață.

Am făcut teste de memorie - după 5 pass-uri fără erori am zis că e de-ajuns. Am înlocuit hard discul de boot. Am dezactivat toate componentele on-board (serial, paralel, sunet, rețea). Nu am idee ce altceva poate fi; voi mai face o încercare de instalare fără controllerul RAID hardware pe PCI Express, să văd dacă nu cumva ăla cauzează vreo incompatibilitate.

Dacă o fi să schimb placa de bază și procesorul, am o dilemă despre ce pot alege în loc, și poate mă ajutați cu niște sugestii.

Necesar:
  1. low power, low noise, încărcarea va fi minimală;
  2. vreo 4-8 GB de memorie, să fie bine ca să nu fie rău;
  3. un slot PCI Express x8 pentru controllerul RAID și un PCI Express x1 pentru placa de rețea gigabit Intel, ambele componente server-grade.

Inițial m-am uitat spre ceva plăci de bază cu procesor lipit, gen AsRock Q1900N, cu Celeron J1900. Dar apoi am căscat ochii și am văzut că soclul PCI Express x16 are de fapt un singur lane, ceea ce nu mă coafează. Am mers mai departe pe fir și am descoperit că Celeronul respectiv are cu totul 4 lane-uri PCI Express, pe care se îngrămădesc și alte componente interne.

Apoi m-am uitat la niște plăci de bază mATX și procesoare Intel Celeron sau Pentium Dual Core, dar iar m-am blocat la lane-urile PCI Express. De exemplu, Intel Pentium Dual Core G3250 are 16 lane-uri PCI Express care funcționează în combinațiile 1x16 sau 2x8 sau 1x8 + 2x4. Dar eu de unde știu cum a implementat producătorul plăcii de bază lane-urile, câte a rezervat pentru socluri și câte pentru southbridge, ca să aleg o placă de bază care să nu gâtuie performanța celor 2 plăci de extensie?
 
Nu mi-e clar câte lanes ai vrea, până și un xeon desktop are doar 16+4, mai multe ai doar la versiunile server cu multe cores. Totuși un lane PCIe 3.0 are 1GB/s, n-ar trebui să se gâtuie chiar așa de rău (depinde și ce știu plăcile tale). Implementarea lane-urilor e de obicei scrisă în manualul plăcii de bază, inclusiv cum se împart, ex:

mb_lanes.png


Și în poză vezi și că chipset-ul mai expune PCIe-uri.
 
Chestie de gust, eu am pus in NAS un AMD A4-5300 pentru ca asta aveam la dispozitie atunci, perfect stabil intotdeauna. Nu mi-am batut capul cu PCIe lanes pentru ca placa de baza e un Asrock sau Asus cu PCIe 16x pe bune pe care nici nu il folosesc.
 
Deci în principiu dacă iau o placă de bază cu un Celeron lipit și care să aibă un slot x16 și un slot x1 complet funcționale ar trebui să fiu ok?

[edit] Dacă o și exista așa ceva... :biggrin:
 
Slot x16 vei gasi, slot cu 16 lanes sigur nu vei gasi, nimeni nu-i asa nebun sa puna inca in controler PCI-E pe placa de baza la modele atat de entry.
 
Observ :biggrin: Mai am o speranță în a încerca reinstalarea sistemului cu controllerul RAID deconectat - dacă merge, atunci buba e la el și prioritatea va fi să-mi extrag datele din matricea aia.
 
Slot x16 vei gasi, slot cu 16 lanes sigur nu vei gasi, nimeni nu-i asa nebun sa puna inca in controler PCI-E pe placa de baza la modele atat de entry.
Ce e ala controller PCI-E? E unul in procesor si cam atat la modele de genul asta.
 
Păi aia zice și Cosmin, că lipsește un „switch” sau multiplexor sau cum vrei să-i zici, ca interfață între PCI Express Bus-ul procesorului (cu câte lanes o fi având) și toate perifericele care, însumate, dau mai multe lane-uri.
 
La placile serioase nu e nici un PCIe switch, in slot ai fire trase fizic de la pinii procesorului; au switch cele destepte care au posibilitati de configurare multipla, gen 2 sloturi 8x sau unul 16x, dar nu gasesti asa ceva pe placi entry level.
 
Mda. După ce am întors-o pe toate părțile ca să-mi rezulte Gigabyte GA-H81M-HD2 (253,70 lei) + Pentium Dual Core G3250 (264,99 lei) + 2 memorii oarecare de 4GB (2x130 lei) și mi-a dat 778 lei, mi-am amintit că Lenovo are un NAS frumușel și mai ieftin, un BEACON pentru 2 discuri (547 lei). Și dacă tot e să renunț la controllerul RAID hardware posibil cu figuri și fără backup, păi atunci aș putea de altfel să pun discurile în niște rack-uri USB externe și să le conectez la Raspberry Pi 2, cu client de torente și network share.

Viața de geek e complicată :biggrin:
 
HP Smart Array P410i.

Ete al naibii, l-am scos din sistem și s-a instalat Fedora 22 fără grețuri. L-am băgat la loc și totul pare ok până acum (deocamdată volumul nu e montat). Am găsit un update de firmware la HP, printre altele menționează că rezolvă un bug cu înțepenirile/reboot-urile când controllerul lucrează cu discuri SATA. Hmmm.

Ce găsește omul când caută :biggrin: AsRock Rack E3C226D2I, mini ITX cu LGA 1150 ce suportă atât Xeon E3 cu memorii ECC cât și Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron (presupun cu non-ECC, că așa cere procesorul). Dual gigabit on-board (cu ceva probleme de identificare în ESXi), 6 SATA-3 cu controller Intel, controller IPMI pentru remote management, și un soclu PCI Express x16! Vreo 220$ + transport prin străinătate, la Garaj ultimul preț e 1073 lei dar nu este în stoc. Ei, asta DA placă de bază pentru un mic server!
 
De existat nu zice nimeni că nu există, dar de banii ăștia îți luai un microserver HP (acum văd că le-au scumpit, for some reason, nu mai sunt la 1000 de lei), cu tot cu cpu (ok, pentium, dar poți să pui un xeon pe el la nevoie), carcasă zdravănă, sursă și niște memorie ecc, tot cu 2xgigabit, remote management și alte tâmpenii.
 
Corect, însă cutia aia este strict limitată la 4 discuri, și are bubele ei cu iLO ăla, cu bootarea și ventilatorul non-standard. O fi (fost) mai ieftină și mai comodă de pus în funcție, dar dacă vrei mai puține îngrădiri?
 
Dacă tot ai ajuns în zona server, vezi ce plăci găsești echipate cu ceva Intel din gama Avoton sau Rangeley. C2550 e quad-core la 2.4GHz. Prețul însă pare cam măricel. Parcă văd că la noi va ajunge la peste 1500.
 
Păi fie ne jucăm pe bani mărunți și fără pretenții (RPi, nici Beacon nu-i departe), fie facem treabă serioasă (într-un buget domestic). Asta exclude datul unui purcoi de bănet pe o cutiuță simpatică dar ale cărei opțiuni de creștere sunt drastic limitate, mai ales pe partea care contează - numărul de discuri instalabile.

Acum am un controller RAID cu 8 porturi și încă 6 on-board, momentan cu o matrice de 4 discuri cu factor de risc (Seagate) pe care în maxim un an e prioritar s-o migrez pe 5-7 HGST-uri, plus încă 5 discuri diverse de instalat JBOD cu ceva softraid pe ele.

Poate că un microserver e bun pentru nevoile tale, dar pentru ale mele e deja depășit. Ar fi bun pentru părinții mei, de exemplu, în perspectiva următorilor 3-5 ani și care nu vor trece vreodată de 4 discuri on-line (+ backup cloud pentru esențial și offline pentru restul). Pentru soră-mea chiar și un Beacon ar fi perfect, merge și ca media player.

Am găsit pe un blog de diy nas și ceva variante cu Avoton, dar erau scumpe - la ei în upper $300 range, la noi probabil nici nu merită să mă interesez. Și strict pentru un NAS, fără mașini virtuale sau transcoding video, e de-ajuns și un Celeron ieftin și eficient.

[Later edit] M-a ros curiozitatea de alternative la cutiuțe gata pregătite pentru NAS, ceva între Microserver și Beacon. Mi-a plăcut la Beacon că era și media player, dar mai ales că avea o aplicație pe smartphone pentru sincronizare automată și acces la „cloud-ul personal” de oriunde - mișto în concediu, tu deja îți salvezi pozele prin WiFi-ul de la hotel în NAS-ul de acasă.

Lenovo a discontinuat seria Beacon (pe eBay.de se găsește la 100€), acum are un singur model mai SOHO și care e cam prostovan, restul sunt toate rackabile.

Western Digital are „personal cloud” cu WD My Cloud cu 1-2 discuri gata montate, sau „NAS My Cloud Expert Series” cu 4 modele cu sau fără discuri pre-instalate, 2 cu 2 discuri și 2 cu 4 discuri. WD My Cloud EX2, fără discuri, e 139€ pe amazon respectiv 70€ pe eBay; la noi, 837 lei. WD My Cloud EX4, fără discuri, e pe amazon.de 264,40€ (circa 1190 lei). La noi e 2259 lei. Bun business :biggrin:

Păi cu 2259 lei iei o placă de bază de-asta AsRock Rack (1000 lei), procesor (265 lei), memorii (260 lei), o carcasă (Antec One, 307 lei) și o sursă (Seasonic S12II-520, 290 lei), pui un ownCloud și îți rămân și bani de bere :biggrin:
 
Partea cea mai dificila mi se pare alegerea unei carcase corespunzatoare, restul se rezolva relativ usor. Urmatoarele carcase mi se par demne de luat in seama pentru un NAS DIY:
1. Lian Li PC-Q25B - accepta pana la 7 discuri de 3.5 + 1 de 2.5 (cel putin asa pare din pozele de pe net)
2. Silverstone DS380 - accepta pana la 8 discuri de 3.5 (hot swap) + 4 de 2.5

Ca o curiozitate toate carcasele mini-ITX pe care le-am vazut pana acum suporta 2 placi de extensie (standard mini-DTX) dar placi de baza din astea sunt foarte rare si apar de obicei ca si mATX (Biostar H81MLV3, ASRock H81M-VG4 etc) cu un PCIe 16x si unul 1x.
 
Pentru Western Digital, daca ai timp si chef de asteptat, cel mai pun pret il obtii la cele recertificate. Cateodata au si 10 produse in lista aia, acum vad ca-i unu singur.
 
toate carcasele mini-ITX pe care le-am vazut pana acum suporta 2 placi de extensie
Asta pentru că lumea pune uzual plăci grafice în slotul de extensie, și o placă ok-ish ocupă 2 sloturi => îți trebuie două brackets în spate.

Carcasa e alt motiv pentru care-mi place microserver-ul, o carcasă zdravănă și mică/densă costă cât cele de mai sus și uzual fără sursă de alimentare (fac asta doar ca să-l enervez pe pufi, nici eu nu folosesc microserver-ul ca NAS principal, e pentru părinți :biggrin:).
 
Back
Top