Placa de baza MSI X470 GAMING PRO MAX si configuratie PCIEx lanes per slot

Foxter

Membru Senior
Am achizitionat o placa MSI X470-GAMING-PRO-MAX si un procesor AMD Athlon 200GE 3.2GHz box. Achizitia a fost facuta pentru un sistem pe care vor fi instalate 2 placi video in sloturi PCIEx 8X.

Totusi la verificarea manualului placii de baza am descoperit urmatoarele:

2x PCIe 3.0 x16 slots (PCIE_1, PCIE_4)

1st, 2nd and 3rd Gen AMD Ryzen™ Processors support x16/x0, x8/x8 mode

Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics Processors support x8/x0 mode

Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Processors support x4/x0 mode

1x PCIe 2.0 x16 slot (PCIE_6, supports x4 mode)*

3x PCIe 2.0 x1 slots

Banuiesc ca limitarea nr de laneuri PCIEx de la placa de baza cand este folosit un procesor cu grafica integrata este generata de necesitatea de PCIEe lanes a chipului video din procesor.

Intrebarea mea este:

Daca nu se foloseste grafica integrata in procesor (se alege din BIOS ca placa video primara o placa video instalata intr-un slot PCIEx ) atunci PCIEx lanes sunt eliberate pt a fi folosite ca in cazul unui procesor Ryzen fara grafica integrata adica 2 x 8 lanes per slot?

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
 
Athlon 200GE are 12 lanes PCIe în total, dintre care 4 sunt folosite ca să comunice cu chipset-ul x470 (vezi schema din manual), adică la 2x8 n-o să ajungi orice ai face, cel mult 2x4. Nu e clar de unde e limitarea la 1x4 din manual, teoretic ar trebui să fie un x8 sau 2x4, pentru că GPU-ul Vega nu e legat pe PCIe, ci direct pe Infinity Fabric (adică și dacă îi dai disable tot n-o să obții mai multe lanes). Posibil un x4 să fie conectat la un M.2 pentru NVME. [LE: se pare că primul M.2 e legat direct la procesor, dar merge doar x2 pe Athlon]

Pentru 2x8 ai nevoie de Ryzen.
 
Last edited:
PCIEx este altceva decât PCIe.

Da, Athlon low/mainstream au prea puține lanes PCIe iar plăcile de bază sunt construite ca atare.
 
Back
Top