Pihole sub Windows

Dupa lupte seculare care au implicat luni de zile de amanat, vreo 10 minute de cercetari si vreo 5 minute de instalari, am pus un Pihole pe un VM nou cu Ubuntu server 2404. In afara de instalarea propriu-zisa a trebuit doar sa mai fac 2 modificari, una pentru a elibera portul 53 si una pentru a raspunde pe 2 subnets si totul merge conform asteptarilor.

In schimb modificarea a zeci de dispozitive sa foloseasca noua adresa de IP pentru DNS e un pic mai dificila, unele sunt de genul "don't call us, we'll call you" si trebuie sa le trezesc manual din sleep. 3 nu sunt in Bucuresti, ramane pe alta data, oricum nu le trebuie DNS de obicei.

Singura chestie care de fapt merita mentionata e ca Copilot a zis ca VM e mai bun decat container in WSL2. Oricum aveam o preferinta clara pentru VM, mi s-a parut doar ciudat ca a pus performanta ca un factor de decizie in favoarea VM, desi consumul de resurse (RAM, disc) e un pic mai mare in VM. Well, am destul RAM si disc pe moment.

Sigur ca exista un server de DHCP si chiar si niste rezervari, dar nu acopera toate adresele alocate. Mai ales cand unele dispozitive folosesc MAC-uri aleatoare care se schimba prea des. Ar trebui sa fac segmentare in retea, dar echipamentele Unify si controllerele sunt ale fratelui si ii e lene sa se ocupe de asta, asa ca o parte din jucariile mele sunt configurate manual pana cand ma uit prin API-uri si automatizez partea asta, dar nu am nici timp nici nevoie sa o fac prea curand. Draciile lui merg pe DNS-uri publice, nu pe Pihole. Retea partajata, asta e.

PS. Am schimbat aseara vreo 30 de setari. Pana acum mai putin de 10 au folosit DNS-ul nou, computere si telefoane, restul nu au avut nevoie.

Last edited:
Back