PC nou

PCI Latency - if it works, don't bother

NX bit

Extra IDE Controller e probabil legat de suportul pentru un controller IDE pe PCI sau PCI-E (ca să poţi boota de pe un HDD pus pe controller-ul ăla)

C-State Architecture - din câte ştiu e doar pentru mobile.

Auto Disable DRAM/PCI Frequency disables the vacant memory DIMM and PCI slots to reduce the EMI
 
Mulţumesc, se pare că ai dreptate. Deci, trebuie să dau disable la Extra IDE şi să le las aşa cum sunt la celelalte, că sunt bine.
Miahi, ce-ai făcut cu tunerul, l-ai testat, ai reuşit să-l faci să meargă de-a-ntregul cu altă aplicaţie decât cea de la Kworld? Eu mor de necaz că nu pot să-l fac să aibă sunet pe Dscaler, atât de mişto ce se vede pe el! :frown:
 
N-am apucat să-l testez, am avut altele pe cap. O să încerc într-una din seri, acum am şi eu o sursă în sacoşă care aşteaptă să fie băgată în sistem :smile:.
 
Am testat tuner-ul. Al meu e un KWorld 303U. Am luat ultima versiune de DScaler 4, instalat, a mers din prima, fără probleme. Pe un laptop cu Win 2003. La Sound am două opţiuni, Tuner (pentru TV) şi Line (pentru video in).
 
Poftim, îţi place ce-ai făcut din mine, puiule de dac? :biggrin: :wink: :bravo:

Şi acum, manifestările: :jump: :rulez: :banana: :nuts:

Din păcate, m-am întors de la Buc. cu sarcini de serviciu urgente care mă fac să amân instalarea lighioanei. Revin cu impresii când mă voi apuca.
 

Attachments

  • accS1.jpg
    accS1.jpg
    157.2 KB · Views: 64
Hmmm, mă stresezi ispitindu-mă. :tongue: :biggrin:

Sarcinile de serviciu sunt cu părăsire de domiciliu. :frown:
 
Cam târziu, dar...

Două chestii ce-mi par suspecte, faţă de sistemul vechi:
1. La pornirea sistemului, pentru câteva secunde (1-2s) se aude un ventilator supraturat (al sursei?), apoi revine la normal.
2. Când dau reset, efectiv se opreşte de tot sistemul pentru 1-2 secunde (se stind LED-uri, tot), pentru ca apoi să repornească.
Sunt normale chestiile? Sursa e Seasonic 400W, iar placa de bază MSI P43.

1. Ventilatorul plăcii video.
2. Schimbă strap-ul de NB, de ce nu ştiu, şi la mine face la fel, e ok, don`t bother.

O întrebare despre Vista x64. Cu stupoare am observat că deja am 120 GB de pe hard-disk ocupaţi. Chestia e că i-am socotit pe foldere şi nu-mi ies decât vreo 70 GB: 15 GB Windowsul, 25 GB de fişiere diverse, 30 GB Games. Swapul l-am pus fix, la 2 GB. Unde e diferenţa de spaţiu? :frown:
Probabil până acum ai setat la recycle bin să folosească mai puţin de 10% din HDD :biggrin:
 
Cam târziu, dar...
2. Schimbă strap-ul de NB, de ce nu ştiu, şi la mine face la fel, e ok, don`t bother.

Probabil până acum ai setat la recycle bin să folosească mai puţin de 10% din HDD :biggrin:

Ce este NB strap şi, mai ales, cum se face ce spui tu? E legat de FSB şi latenţa northbridge-ului, cumva? Să schimb FSB-ul?

Da, aşa e, am sub 10% setat. :smile:
 

Attachments

  • bios.jpg
    bios.jpg
    170.3 KB · Views: 39
Uite aici cum e cu strap-ul. La început era Asus, amu văd că mai toate fac chestia asta, e posibil doar de test, habar n-am, aici aş cere input-ul altora mai pricepuţi care ştiu ce-o fi în capul...erm BIOSul plăcii de bază :biggrin:. Cert este că numai când se schimbă NB strap se întâmplă asta, iar unele plăci de bază o fac chiar şi fără să overclockezi nimic.

Stai calm că nu se întâmplă nimic rău cu sistemul, deşi unii şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa HDDului, care primeşte un şut de putere apoi se opreşte apoi iar porneşte, dar asta numai în cazul în care faza se întâmplă la pornirea la rece a sistemului (adică atunci când e închis, îl porneşti din buton, se învârt ventilatoarele pentru 1-2 secunde apoi se opresc, apoi porneşte normal). Dacă la tine se întâmplă numai la restart HDDul ar trebui să fie ok.

O teorie personală ar fi că porneşte cu strap de 266MHz (adică maxim şi cel mai safe - controllerul de memorie a.k.a. NB în cazul acesta are latenţele cele mai relaxate în cazul ăsta) şi apoi îl schimbă în 200MHz, cât are E5200. Dacă ai opţiunea să-l pui direct la 200, ar fi excelent şi ar trebui să nu mai facă faza asta.

Pe de altă parte nu ştiu dacă MSI permite modificarea FSB Strap, din screenshot-ul tău nu-mi dau seama, cert este că dacă poţi seta FSB speed la 200MHz, în acel moment FSB strap este sigur 200MHz.

Ar fi de încercat să faci un mic overclocking, să pui la FSB speed 266MHz (practic asta e frecvenţa default la un FSB strap de 266MHz), evident compensând cu un alt divizor la memorii ca să nu le forţezi şi să vezi dacă mai face, ar fi posibil să nu mai schimbe strap-ul de la 266 şi să rămână aşa constant apoi, eliminând momentul ăla de la bootare.
 
Dacă la tine se întâmplă numai la restart HDDul ar trebui să fie ok.

Nu, la mine, la pornirea la rece a sistemului (din buton) 2-3 secunde merge ventilatorul plăcii video (zici tu) turat, apoi revine, dar LED-ul HDD-ului nu se stinge, merge. La restart, iese din Windows, se opreşte pentru 1-2 secunde (complet, LED HDD stins), apoi reia ciclul ca şi la pornirea normală. Am observat că face acelaşi lucru şi la modificarea unor parametri în BIOS (cu Save and Exit). Mă rog, din moment ce e default aşa, nu am de ce să mă îngrijorez. M-a surprins la început fiindcă bătrânul Epox nu făcea aşa.

PS: deocamdată nu vreau să experimentez. Mă mulţumesc cu procesorul pe Automat. Poate mai târziu, când va fi nevoie de extraperformanţă să ridic FSB-ul chiar din jumperi, că are MSI-ul. :smile:
 
Cu ventilatoarele, depinde de placa de bază. În multe sisteme se turează toate ventilatoarele la boot, util pentru mai multe chestii:
- dacă a crăpat din cauza căldurii şi s-a repornit, e util să pornească la 100%;
- unele ventilatoare au nevoie de un "kick", nu pornesc la voltaje reduse, şi atunci e util să le pui o secundă la 100% să fii sigur că se mişcă, iar pe urmă îl reduci la cât trebuie;
- până se iniţializează senzorii, PWM-urile and co, să fie pornite ventilatoarele.
 
Bine ca HD4870 nu porneste cu ventilatorul la maxim in primele secunde, s-ar fi lasat cu ceva stopuri cardiace pana acum. :biggrin:
 
Chiar mai rau decat crezi. :biggrin: Din fericire nici in cel mai nenorocit load nu ajunge la 40% din turatia maxima...
 
Am "admirat" Delta 80mm@6000rpm (100+ cfm şi ~60dB). De-atunci nu mai rezist la nimic peste 1000rpm, mi-e frică să nu mă bată vântu'.
 
După ce am citit AICI, tot nu ştiu ce să fac, apropo de poza de DINCOACE. Ei spun că şi procesoarele desktop C2D pe 45 nm au C2/C3/C4 state. Dacă activez opţiunea, are de suferit performanţa? E suficient EIST?
 
Last edited by a moderator:
Eu am activat in BIOS tot ce tine de reducerea frecventei, consumului, luminozitatii, zgomotului, performantei, facturilor. Tot. :biggrin:
 
Back
Top