PC nou

Vă fac cunoştinţă cu tovarăşul Akasa AK965. Sosit încă de vineri, abia azi am avut chef să-l montez. Am scos uşurel coolerul box Intel (ce mic e, săracul!), apoi, cu puţină vată umezită în dizolvant, am şters pasta termoconductoare veche. Iniţial, vroiam să demontez placa de bază, ca să pot monta mai uşor coolerul, dar montajul a fost o glumă, atât de uşor se prind push pin-urile alea, chiar mai uşor decât la coolerul box. Am poziţionat orizontal placa de bază, apoi coolerul pe procesor, având grijă ca să existe corespondenţă între găurele şi push pin-uri, apoi, cu o şurubelniţă, am început cu montajul dinspre partea fan-ului exhaust (vezi fofo). Cum spuneam, nota 10 pentru uşurinţa montării (demontării). Totul a durat sub 5 minute, cu tot cu rearanjarea unităţii la loc.
Partea bună este că am observat că şi GPU e mai rece, cam cu 2-3 grade, urmare (probabil) a creşterii fluxului de aer în carcasă şi care-mi va permite ajustarea (în jos) turaţiei ventilatorului din Riva Tuner.
Am dat un test cu OCCTPT, rezultatele se văd mai jos şi se pot compara cu cele obţinute cu coolerul box. Pe scurt, cca. 13-14 grade diferenţă. Eu zic că e foarte bine. Temperatura ambientală: 22 de grade Celsius.
DPDV al zgomotului, aş vrea eu ca zgomotul de cooler de procesor să fie singurul din carcasă, dar, din păcate, şuieratul celui de la GPU e mult mai sâcâitor. Cu alte cuvinte, personal nu sunt deranjat defel de sunetul de frecvenţă mai joasă, dar şi mai slab scos de CPU cooler.

Verdict: mai mult decât mulţumit. Eu l-am luat cu 60 de lei. Cred că e un best buy la coolere sub 100 lei (mai ales că e mult sub această sumă). Evident, spun asta din perspectiva celui care a citit review-uri despre coolere asemănătoare, cum ar fi şi acel Coolermaster Hyper TX2.

PS: dedicaţie, o Lună plină de ieri. :biggrin:
PPS: nu credeam să se strângă atât praf în carcasă (pe componente) într-un timp atât de scurt de la asamblare. :eek:
 

Attachments

  • akasa1.jpg
    akasa1.jpg
    165 KB · Views: 56
  • akasa2.jpg
    akasa2.jpg
    141.5 KB · Views: 47
  • 2009-01-12-09h52-CPU2.png
    2009-01-12-09h52-CPU2.png
    34.2 KB · Views: 31
  • moon.jpg
    moon.jpg
    102.4 KB · Views: 31
Mai spre vară, poate. Să vedem ce poate coolerul stock al plăcii video când or să fie 27 de grade în cameră. Acum, la 22-23 de grade, văd că se descurcă onorabil.
 
O singura observatie: data viitoare cand stergi pasta termoconductiva nu te mai chinui cu dizolvat si alte lichide. Oricum nu se dizolva in nimic. Foloseste cu incredere o carpa uscata. :wink: Parerea mea.
 
Da' nu m-am chinuit deloc, Quark. Era la îndemână dizolvantul nevesti-mii şi doar am înmuiat niţel, puţină vată. Într-adevăr, pasta era moale, dar ce te faci cu aceea uscată, după ani de serviciu, mai greu de curăţat? :smile:
 
O iei la pila :smile:. Am dat peste procesoare la care pasta aia uscata nu s-a luat nici cu mama dizolvantului. Si am incercat cam tot ce mi-a trecut prin cap. Razui usor cu unghia si ce nu incurca pasta noua sau asezarea coolerului poate sa stea acolo.
 
Era silver something. Sunt oameni care pun pasta ca margarina pe paine. Si daca pasta e de doi lei si procesorul ala arde non-stop niste ani, se face piatra pasta aia. Cred ca Athlonul ala de la tine la 1GHz a fost in situatia asta :biggrin:.
 
Apropo de zgomotul unităţii: cu microfonul din dotare (un junghi de Genius) lipit de unitate, am făcut o captură acustică. Fişierul este cel denumit zgomot.wma, iar la un moment dat, pentru comparaţie, intenţionat făcut, se aude un foşnet de hârtie, la cca. 1m de microfon. Celălalt fişier reprezintă fondul, cu microfonul departe de unitate (fond.wma). Sliderul volumului de înregistrare dat la maximum, pentru microfon. N-o fi el cel mai silenţios, dar nici gălăgie mare nu mai face, acum că i-am modificat şi turaţia la fan-ul GPU, menţinând temperatura anterioară. :smile:
 

Attachments

  • zgomot+fond.rar
    510.7 KB · Views: 16
Ce se aude în calculatorul tău în principal e HDD-ul (şi de la faptul că microfonul era lipit de carcasă) şi un ventilator la 1580rpm, probabil de la placa grafică. În rest e o interferenţă de la vreun cablu de alimentare sau sursă/placă de sunet nu foarte filtrată, ceva foarte slab pe la 150Hz şi nişte zgomot extrem de slab, probabil de la aerul unui ventilator, pe la 6-700Hz.

Compresia aleasă (cu pierderi) nu e cea mai bună pentru astfel de sunete, algoritmii de compresie ascund sub preş sunetele greu audibile.
 
:eek: Mi-ai adus aminte de Napoleon, căţelul-lider din Aristocats: dacă ţi-aminteşti, după auz spunea ce pantofi purta Edgar (alt personaj din animaţia respectivă), ba chiar ştia şi că are o gaură în pantof. Tu cu ce ai analizat sunetele alea de ai ghicit aşa precis?

Din păcate, n-am avut la dispoziţie decât Sound recorderul din Vista. Abia apoi am pus Audacity, că mi-am amintit de el cu ocazia asta.
 
Come on, it was fun :biggrin:. Am zis că dacă tot te-ai chinuit să faci înregistrarea, să câştigi ceva din ea.

Ce-am făcut a fost ceva relativ simplu: am tras fişierele de la ursamajor într-un program care ştie să afişeze spectrul de frecvenţe. Dacă vă uitaţi în poza ataşată, se vede destul de clar HDD-ul (frecvenţa 120Hz, pentru că motorul face 120 de rotaţii pe secundă, 7200 pe minut), încă ceva puternic la 150Hz (alt ventilator probabil), şi zgomotul Pământului Populat, ca să zic aşa: interferenţa de la priză (am detectat 50Hz şi cu un osciloscop pe baterii la câţiva metri de orice cablu electric).

La fel se vede şi zgomotul la 1580Hz. Pentru zgomotul aerului e ceva mai complicat, trebuie făcută o suprapunere între spectrul "fond" şi spectrul "zgomot".

Pe la secunda 17 a fâşâit ursa foile.

Aglomerarea de jos poate fi zgomot roz. Zgomotul roz are nişte proprietăţi interesante, orice aparat generează constant zgomot roz:
Interestingly, there is no known lower bound to pink noise in electronics. Measurements made down to 10E−6 Hz (taking several weeks) have not shown a ceasing of pink-noise behaviour.[citation needed] Therefore one could state that in electronics, noise can be pink down to ƒ1 = 1/T where T is the time the device is switched on.


De ceva timp am început să caut metode mai serioase de măsurat anumite chestii, gen lag-uri de la device-uri wireless şi altele. La unele am găsit un răspuns :smile:.
 

Attachments

  • spectru.PNG
    spectru.PNG
    78.1 KB · Views: 30
Cool edit îl am şi eu prin arhivă, dar nu m-am mai învrednicit să-l instalez. Probabil ăla e un plugin. Acum am mers cu Audacity şi/sau ăsta. La ultimul n-am săpat prea mult; poate găsesc ceva asemănător. :smile:
 
Nu e un plugin, în 2.1 e built-in. Cel mai simplu pentru aşa ceva e Winamp cu vizualizarea Nullsoft Tiny Fulscreen în modul voiceprint, dar n-ai afişate frecvenţele, iar înregistrarea ta nu trece de praguri.
 
Are şi Audacity posibilitatea de analiză, în altă formă. :smile:
 

Attachments

  • analiza.gif
    analiza.gif
    28.8 KB · Views: 28
Am avut câteva nelămuriri privind anumite features din AMIBIOS-ul MSI. Unele le-am clarificat:

MPS table version, m-am lămurit de ce trebuie să-l las pe 1.4,
PCI latency timer pe 64 (sau mai mult?),
Execute Bit Support pe Enabled (ceva legat de viruşi),
Set limit CPUID maxval to 3 pe Disabled (face referire la OS-urile mai vechi, unde trebuie Enabled),
HPET pe Enabled (un feature ce optimizează sistemul),
PCI IDE Busmaster pe Enabled (bypasează CPU şi accesează DMA),
dar au rămas câteva oarecum neclare:
Extra IDE Controller e pe Enabled la mine,
Intel C-state tech e pe Disabled (am înţeles că e ceva ca EIST?),
Auto disable DRAM/PCI frequency e pe Enabled şi, în fine
la memorie, ceva gen Enhanced Settings, parcă, n-am reţinut, care era pe Auto. Mai are opţiuni de Enabled şi Disabled, fireşte.
Se poate? Ceva detalii? :smile:
 
Back
Top