PC nou

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Ehehe, mulţumesc de sănătate, la fel! Mai am două hopuri: placa video şi procesorul. Din păcate, măgarul ăsta de euro tot creşte şi mă bucur că n-am mai aşteptat, chipurile, ieftinirile de sărbători. De fapt, era uşor de anticipat că la români e pe dos totul sau mai sumbru decât se "gărgăruieşte". Prevăd o neagră perioadă pentru entuziaştii IT. :frown: Cu proxima ocazie când pun mâna pe bani, zdup să le cumpăr pe cele două. :smile:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Am dat comanda de 8800GT (thanks, burebista :smile: ) şi o voi ridica joi, când am drum în Buc. Până atunci, pe măsură ce-mi aduc aminte şi înainte de asamblarea PC-ului, vă rog să-mi permiteţi să pun nişte întrebări aici (să mă pregătesc), pe topicul ăsta, nu pe cel de întrebări, unde ar părea, poate, puerile. :biggrin:

1. Placa video are un conector de alimentare cu 6 picioruşe şi e dotată cu un cablu adaptor ca în poza ataşată. Dar şi sursa are un alimentator cu 6 pini. Ca să nu mai folosesc adaptorul, pot folosi conectorul de la sursă banuiesc, nu?
2. Vreau să instalez Windows-ul (nu m-am hotărât dacă Vista sau Server 2008), dar va fi pe 64 bits. HDD-ul e SATA2 şi, din ce-am mai citit, pentru performanţe maxime ar trebui configurat pe mod AHCI (?) Probleme apar (din ce ştiu şi eu) la selectarea modului IDE când se instalează XP şi apoi se doreşte "comutarea" pe AHCI. Pe mine mă frământă treaba cu AHCI, deoarece pe IDE am writter-ul. Îl încurcă cumva acest mod? :smile:
 
Last edited by a moderator:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,181
1. adaptorul e pentru sursele care nu au acea alimentare separată. Deci poţi să nu-l foloseşti.

2. Modul de lucru IDE al controller-ului SATA nu are nici o legătură cu controller-ul IDE pe care ai writer-ul.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Am înţeles acum: sunt controllere separate. :smile:
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
ar trebui configurat pe mod AHCI (?) Probleme apar (din ce ştiu şi eu) la selectarea modului IDE când se instalează XP şi apoi se doreşte "comutarea" pe AHCI.
Daca ai selectat modul IDE nu mai comuti pe AHCI pentru ca nu mai poti sa instalezi driverul. Trebuie sa ai AHCI activat din BIOS ca sa poti instala driverul dar daca activezi AHCI nu mai bootezi.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,248
Din câte-mi amintesc, eu am făcut instalarea în mod emulare IDE, apoi am instalat driverele în Windows, am comutat pe AHCI şi a mers fără probleme. Evident, e mai bine să faci slipstreaming la drivere (dacă altfel n-ai cum să le pui) şi să lucrezi în mod AHCI nativ direct de la instalare.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Nu am reusit sa pun drivere AHCI dupa o instalare in mod IDE. Indiferent de metoda folosita nu vrea sa booteze. Nici pe Intel nici pe AMD. Se pare ca mai am de invatat :smile:.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Da, asta voi face. Am citit pe topicul despre Server 2008 că nu merg tunerele. Ăsta e un impediment din punctul meu de vedere. Probabil că voi pune Vista. Din păcate, e mare gurmandă cu memoria (resursele). Acceptă dezactivări de servicii, ca XP-ul? Nici nu vreau să mă gândesc câtă memorie ocupă Ultimate SP1. :biggrin:
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
Nu am reusit sa pun drivere AHCI dupa o instalare in mod IDE...
Da, sunt ceva discuţii pe net pe subiectul ăsta, problema e că ID-string-urile diferă la unii producători, şi nu sunt informaţii pentru toate plăcile. Ciudat că guide-urile sunt realizate de surse neoficiale (poate ştie cineva vreun contraexemplu).
puntoMX said:
Dar mă refer la XP aici, pentru Vista se pare că e mai uşor, I wouldn't know.
Cu ICH10 lucrurile sunt fishy... nu apare în lista oficială Intel a controller-elor cu suport AHCI. Oricum, un update de bios e recomandat.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,495
Nu am reusit sa pun drivere AHCI dupa o instalare in mod IDE. Indiferent de metoda folosita nu vrea sa booteze. Nici pe Intel nici pe AMD. Se pare ca mai am de invatat :smile:.
[...]pentru Vista se pare că e mai uşor, I wouldn't know.
Cu ICH10 lucrurile sunt fishy...
Dupa cum am zis p'aici in Vista64 a mers fara probleme instalarea in IDE si apoi comutarea in AHCI. ICH10R here.
 
Last edited by a moderator:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Am citit pe topicul despre Server 2008 că nu merg tunerele.
Nu ai citit cu atentie: nu merg out of the box, se pot face sa mearga. Pe x86 deja merge perfect, pe x64 nu am avut timp sa incerc, tocmai l-am reinstalat in ultimele 2 ore si acum abia am instalat Opera, pana la tuner mai am (de ex. suportul de tastatura RO :smile:).
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
De ce anume caracteristici trebuie să ţin seama când aleg un monitor LCD? Timp răspuns, dot pitch, refresh etc.? Văd că au scăzut la preţ şi mă bate gândul să iau unul. Ce format e mai indicat, 4/3 sau 16/9(10)?
Ăsta ar fi bunicel?
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,495
Cind e vorba de panel TN cam toate-s o apa s'un pamint. Platesti in plus look-ul si brand-ul.
Best-buy IMO e Horizon 2206SW. Chiar daca nu arata trendy in rest e impecabil (i l-am luat lui cumnata-meu, l-am butonat si io citeva ore si de juma' de an omul e foarte multumit).
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Cumpăratu-mi-am şi plăcoasa de văzut (PNY-ul 8800GT). :biggrin: Din ce-o fi făcută, nene, că mi s-a părut atât de grea... Başca e foarte lungă; sper să-ncapă. Cel târziu luni voi lua şi E5200-le şi voi începe asamblarea. Ţineţi p-aproape, vă rog, că (mai mult ca sigur) vă mai solicit.

PS: Mulţumiri, burebista.
PPS::rulez: :nuts:
 

Attachments

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
2. Vreau să instalez Windows-ul (nu m-am hotărât dacă Vista sau Server 2008)
Nu înțeleg sincer chestia asta. Nu am citit cu atenție topic-ul, dar depinde:
1. cât RAM ai. Sub 4GB Vista sux și asta-ți spun din proprie experiență;
2. când apare Windows 7. Din ce teste am făcut în VMWare cu 512MB RAM alocați (varianta este chiar pre-beta), o să fie t3h sh|tzor ca și alocare a resurselor, se instalează mult mai repede ca Vista cu 1/4 din RAM. Longhorn (pre-beta de la Vista) era praf și pulbere la capitolul ăsta. Stai cu Windows XP deocamdată și cumperi licența de 7 când o să apară. Momentan Vista e doar bling, mă bucur sincer că am amânat cumpărarea licenței pentru el (prefer să aștept 7-le și da, îl voi plăti, nu vreau să mă ard cum am făcut-o cu licențele de 98 și 2000) iar Server 2008 nu înțeleg de ce l-ai folosi pe un sistem home pentru filme, muzică, net și jocuri :confused:

PieS: mare atenție la monitoare, eu am luat un Horizon 9004LW (cadou la alegere de Moju Nicu, ador chestiile astea :biggrin:) și mi-a decedat un picsel fix în centru la 1 oră de funcționare. N-am reușit să-l scot, când ajung pre sâmbătă în Brăila îl schimb cu altul, altfel o să dau câteva duzini de castane vânzătorului (bun prieten de altfel :biggrin:).
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,946
Poi și pân` amu ce-ai folosit? MS Dos? :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
[...]iar Server 2008 nu înțeleg de ce l-ai folosi pe un sistem home pentru filme, muzică, net și jocuri :confused:
Confuzia vine din ignoranță sau ai argumente contra unei asemenea utilizări? Doar confuzia în sine nu e un argument :confused: Doar pentru că se numește Server nu înseamnă că nu merg excelent filme, muzică, browsing sau jocuri, în general mai bine decât pe Vista. Da, costă mai mult, dar e mai bun (t3h sh|tzor al momentului).
 
Top Bottom