pareri pt. upgrade

In carcasa mea airflow-ul este bun. Am un slipstream de 12 in spate pus pe 600 de ture si un bigboy de 20 de la Antec pe plafonul carcasei. Asta mare este pus pe un controler si sta mai mereu la minim, iar iarna (cind am 21 e grade in casa) este oprit si acoperit ca sa nu traga carcasa aer pe acolo. Procesorul meu este E5200 care are un TDP de 65W. De obicei sta la 36 de grade. Daca bag un Prime ajunge pe la 50 si nu depaseste, deoarece modific turatia aluia de 20 se se face un curent de te ia pe sus. Toate orificiile din spatele carcasei sint acoperite astfel incit aerul este tras doar prin fata pe la HDD. Vad ca i3 are TDP de 50W iar Noctua asta are in plus 30 de grame fata de Ninja Mini al meu. Eu zic ca nu vor fi probleme.

Noctua nu este pe stoc pe nicaieri. Nasol. O sa astept pina vine pe stoc.
 
Totul e sa fii si norocos, eu clar nu am fost. :smile: Ma refer la faptul ca intre pastila de siliciu si capacul de deasupra Intel foloseste (de cateva generatii incoace) o pasta termoconductoare ordinara aplicata de robot, pasta care poate sta bine sau mai putin bine. Tot pe masurate, in Prime95 un I3 consuma vreo 15W mai mult decat un Pentium Dual-Core din aceeasi generatie, desi au acelasi TDP in specificatii - se pare ca HT-ul ala, cand e folosit, incinge bine situatia. Am avut la firma si 20 de grade diferenta in stres intre exemplare, montate perfect, acelasi cooler, temperatura ambianta, acelasi consum la priza.

La E5200 nu exista problema asta cu montajul capacului...
 
TDP nu e consumul maxim. Asta inseamna ca doua procesoare din modele diferite si mai ales generatii diferite nu pot fi comparate precis prin TDP.
 
Pai nu era vorba sa facem o comparatie prea savanta, ci doar sa stim cam pe unde ne aflam cu TDP-ul.
 
Eu estimez (educated guess, ca lucrez in service cu tot ce inseamna Intel de peste 11 ani, fara pauze) ca va consuma mai putin in idle si incarcare medie si mai mult in incarcare mare. In comparatie cu E5200 adica. Vestea buna e ca proacele Intel moderne nu au nici pe dracu' la 80 de grade, mai ales ca-i putin probabil sa stea la o asemenea temperatura perioade lungi de timp.
 
Pai inseamna ca m-am orientat bine. La mine procesorul nu are cu ce sa fie stresat. Aseara i-am bagat un prime95 pentru ca ai adus vorba. Am oprit ventilatorul de pe plafonul carcasei si l-am acoperit. Dupa 15 minute procesorul ajunsese la 48 de grade (nucleele erau pe la 52). Eu zic ca e foarte bine. Apoi l-am pornit pe mititelul de 20 de cm, la pas, cit sa nu se auda. Temperatura a inceput sa scada si dupa 5 minute era pe la 46. Mai bine de atit ...
Coolerul pe care il vreau nu este pe nicaieri, nici macar la furnizor. Cei la care am sunat nu au putut sa-mi dea nici macar o data aproximativa la care ar putea ajunge in tara, la o eventuala comanda. Am masurat din nou carcasa si l-am comandat la garaj pe asta. Noctua nu prea mai este prin stocuri. Se vinde nu gluma.
 
Au venit componentele si le-am asamblat. Viteza este mult mai mare, lucru care se simte la bootare si cand copiez fisiere. Am bagat si un Prime95, versiunea mai blanda (26) si am fost surprins de comportamentul procesorului. La lansarea aplicatiei temperatura creste instantaneu de la 28 la 43 de grade si urca in urmatoarele 10 minute pana la 58-60 de grade. Initial am crezut ca n-am aplicat pasta conductoare corect si am dat radiatorul jos si l-am remontat. Rezultatul a fost acelasi. L-am dat inca odata jos s-am pus alta pasta (eu folosesc Ceramique 2, iar ultima data am pus pasta de la Noctua). Nicio schimbare. Am crezut ca, vorba lui Cosmin, n-am avut noroc si am nimerit un procesor prost asamblat. Dar la o simpla cautare am descoperit ca situatia este normala. Aici am gasit niste explicatii destul de clare despre ce si cum. Am rulat si varianta criminala de Prime95, iar dupa un sfert de ora temperatura era de 70 de grade. Ma declar multumit de achizitie.
 
Back
Top