Overclocking @ home

war4peace

Membru Senior
Am simţit că este nevoie de un thread în care să expunem rezultatele noastre cu privire la diverse încercări (reuşite sau nu) de a forţa frecvenţe, tensiuni, etc.

Domeniul în sine nu mă preocupă personal prea mult. Este vorba de un hobby manifestat atunci când pun mâna pe o componentă sau un sistem nou... Şi acum e unul dintre acele momente :biggrin:

Tocmai ce am asamblat un sistem alcătuit din următoarele:

CPU: P4 640+ (LGA775, 3,2 GHz, 2 MB Cache, instrucţiuni EM64)
Placă de bază: Gigabyte GA-8N-SLi Pro
Memorii: 2* KingMax Mars A8KB5, DDRII, 667 MHz, 512 MB
Placă video: Asus Extreme N6600 Silencer (EN6600DSL/TD)
Unitate optică: DVDRW NEC 3540A
HDD: Seagate, 40 GB (urmează a fi înlocuit de 2 HDDs SATAII, în momentul în care acestea vor veni)
Sursă: powerlink, 550W, 3-fan (LPG2-43).
Sistem de operare: Windows XP Professional, Service Pack 2.
Soft suplimentar: Gigabyte EasyTune 5, RivaTuner 2.0 RC 15.7, Prime95, BOINC 4.45+Optimized Intel Client, ATiTool 0.24.

Cum s-a testat:
După asamblarea sistemului am intrat în BIOS şi am efectuat ridicarea PSB (quad-pumped) de la 800 la 900 MHz. Restart, frecvenţa CPU ridicată la 3,6 GHz. Frecvenţa memoriei am lăsat-o la default (667 MHz). Am instalat sistemul de operare la aceste frecvenţe, instalarea a decurs normal. Intrat din nou în BIOS, schimbat frecvenţa de la 900 la 950 MHz. Sistemul nu mai bootează. Load defaults, scăzut PSB (normal) la 210 MHz (840 MHz Quad-Pumped). Surpriză: sistemul nu bootează. După revenirea la frecvenţele default, restart şi ridicarea lor din nou la 225*4 (900 MHz), sistemul a pornit normal.
Lăsând frecvenţa PSB la 225 MHz am trecut la overclockarea memoriilor, reuşind direct în BIOS o frecvenţă de 750 MHz fără ridicarea tensiunii standard (1,8V).
Fiind curios vis-a-vis de performanţele plăcii video (mai ales fiind vorba de o răcire pasivă cu un heatsink mult prea mic pentru gustul meu) am pornit RivaTuner şi am ridicat dintr-un foc frecvenţele GPU de la 300 la 400 MHz şi ale memoriei video de la 550 la 650 MHz. Apoi am folosit funcţia de Artifact Scanning a ATiTool 0.24, care nu a arătat nici o problemă timp de 12 minute, apoi au început să apară artefacte (yellow dots). Am bănuit memoriile şi le-am redus frecvenţa la 550 MHz, dar nu s-a rezolvat problema, aşa că am dus toate frecvenţele la defaults. Surpriza neplăcută a apărut după aproximativ o oră de Artifact Scanning, când erorile au apărut din nou. Concluzia: în afara cazului în care ATiTool nu ştie să lucreze bine cu plăcile video nVIDIA-based, avem de a face cu un sistem de răcire pasiv care nu face faţă unui efort susţinut al plăcii video pe o perioadă mai îndelungată. Este posibil ca într-un joc să nu apară artefacte vizibile, dar ele există.
Lămurit de performanţele plăcii video, am trecut din nou la CPU şi memorii, încercând un overclocking cu ajutorul utilitarului Gigabyte EasyTune 5. Prin metoda "paşilor mărunţi" am crescut întâi voltajul CPU de la 1,38 la 1,4V şi apoi FSB-ul (sub acest nume este menţionat în Easy Tune 5) la 236 MHz, procesorul rulând stabil la o frecvenţă (afişată de acelaşi utilitar) de 3775,6 MHz. Am crescut apoi voltajul memoriilor de la 1,8 la 2V şi am aplicat un mic overclocking, atingând frecvenţa de 785 MHz (raportată tot de Easy Tune 5).
Ridicând voltajul memoriilor la 2,1V am reuşit să ating un FSB de 238 MHz, generând o frecvenţă raportată de 3808 MHz pentru CPU. Din păcate, se pare că memoriile nu suportă o frecvenţă mai mare de 800 MHz, deci următorul pas logic a fost reducerea frevenţei memoriilor la default în BIOS (667 MHz), deşi Easy Tune 5 raporta o frecvenţă de 675 MHz. ridicarea FSB-ului pentru CPU, în aceste condiţii, ar fi trebuit să fie o sarcină mai uşoară... dar realitatea nu a corespuns aşteptărilor. Sistemul a îngheţat în cele mai multe cazuri după aplicarea unei frecvenţe mai mari de 235 MHz.
Interesant este modul diferit în care BIOS-ul, respectiv Easy Tune 5 aleg să aplice modificarea tensiunilor. Dacă în BIOS modificarea frecvenţelor pentru CPU şi memorie se pot efectua asincron, Easy Tune 5 "trage" după el frecvenţele DDRII atunci când creşte frecvenţa CPU. Aşa că am intrat din nou în BIOS şi am setat un FSB de 230 MHz pentru CPU, frecvenţa atinsă fiind 3,68 GHz (sistem stabil). Sistemul a rămas stabil şi la setarea FSB=233 MHz, următoarea încercare fiind în mod logic de a seta FSB la 235 MHz. La această frecvenţă însă, sistemul a devenit foarte instabil, reuşind să booteze corect doar o dată din 6 încercări. În schimb, la un FSB de 234 MHz sistemul s-a comportat foarte bine, cu voltajul CPU ridicat la 1,42V, voltajul DDR setat la 2V, frecvenţa CPU de 3,74 GHz, frecvenţa memoriei: default (666 MHz :tongue:) şi atingând o temperatură maximă de 67 de grade C după 2 ore de Prime95, cu o turaţie a CPU Cooler de 1500 RPM.

Rămâne ca în viitorul apropiat să încerc să ridic frecvenţa memoriilor...
 
Surpriza neplăcută a apărut după aproximativ o oră de Artifact Scanning, când erorile au apărut din nou.
Placa era deja înfierbântată din cauza overclocking-ului precedent, poate că asta a determinat apariţia artefactelor chiar şi la frecvenţe standard. Dacă ai fi lăsat placa să se răcească pentru 5 minute, e oarecum probabil să nu fi creat probleme pe default.
 
Păi... eu nu înţeleg ceva. Dacă tot n-am lăsat-o să se răcească, de ce artefactele au apărut după aproape o oră şi nu imediat?
Am să refac testul astăzi. Sux faptul că placa nu are monitorizare a temperaturilor...
 
Într-adevăr, după 3 ore de Artifact Scanning nu a dat nici o eroare, deşi heatsink-ul era destul de fierbinte.
 
Overclocking@home, partea a doua :smile:
Vorbeam în episodul trecut de faptul că placa video (Asus EN6600 Silencer), având răcire pasivă, nu suporta frecvenţe crescute, generând artefacte după aproximativ 10 minute. Nedorind să mă opresc aici şi gândindu-mă că ar fi interesant de aflat până la ce frecvenţe poate opera stabil, am adaptat un HDD cooler (Titan H.D.D. Wave Fan, din plastic, cu 1 ventilator), prins lejer în doar două şuruburi, cu turaţia ventilatorului redusă (i-am dat să pape o tensiune aflată undeva între 6V şi 7V), care să "mişte" aerul din zonă.
La momentul scrierii acestui mesaj, Artifact Scanning al ATiTool 0.24 afişează: "No errors for 26:xx.xx sec." Frecvenţele actuale sunt de 400 MHz pentru Core şi 650 MHz pentru memorie.

Later: Artefactele încep să apară foarte repede la creşterea frecvenţelor cu puţin peste 400/650 MHz. RivaTuner refuză să seteze frecvenţele mai sus de 420 MHz pentru core şi 675 MHz pentru memoria video. Astfel, pot face o comparaţie între acest Asus cu răcire pasivă şi un Leadtek WinFast A6600 TD cu răcire activă pe care îl deţin acasă şi care atinge o frecvenţă Core de 425 MHz, stabil, fără artefacte.

În partea a treia mă voi ocupa mai ales de creşterea frecvenţelor memoriei DDR2 până la un maxim stabil... :biggrin:
 
Acel Leadtek cu răcire pasivă merge la 425/700 stabil. Nu am testat decât prin faptul că merge aşa de 6 luni şi nu am avut nici o problemă. Pentru siguranţă am adăugat un cooler TT de 8 cm pe turaţie minimă.
 
Originally posted by war4peace
Păi... eu nu înţeleg ceva. Dacă tot n-am lăsat-o să se răcească, de ce artefactele au apărut după aproape o oră şi nu imediat?
Am să refac testul astăzi.
Pentru că placa era deja la o temperatură foarte mare, iar rularea lui ATITool chiar şi la o frecvenţă inferioară nu o răceşte ci dimpotrivă, pentru că sistemul de răcire e deja mai fierbinte decât ar fi trebuit să fie.
Originally posted by war4peace
Sux faptul că placa nu are monitorizare a temperaturilor...
Eşti sigur?
 
Last edited by a moderator:
Re: Overclocking@home

În schimb, la un FSB de 234 MHz sistemul s-a comportat foarte bine, cu voltajul CPU ridicat la 1,42V, voltajul DDR setat la 2V, frecvenţa CPU de 3,74 GHz, frecvenţa memoriei: default (666 MHz :tongue:) şi atingând o temperatură maximă de 67 de grade C după 2 ore de Prime95, cu o turaţie a CPU Cooler de 1500 RPM.

Rămâne ca în viitorul apropiat să încerc să ridic frecvenţa memoriilor...
In primul rand, temperatura este cam mare si e posibil sa te limiteze. Acolo ai aproape 70*C, ceea ce se apropie periculos de limita. Stiu ca am dat benchuri la 50*C si la 80*C si pot spune cu mana pe inima ca la 50*C se misca perfect la o frecventa inferioara celei de la 80*C si scorurile sunt ceva mai mari (!). Problema este alta. Placile de baza Gigibyte(tm) au de mult timp documentata neoficial problema supravoltarii, ceea ce la stressul cu Prime duce la o incalzire excesiva atat a procesorului cat si a sursei de VCore.

Kingmax DDR2 vad ca merg mai mult decat decent :biggrin: Surprize, surprize :smile: Insa dezavantajul vine din timinguri, din pacate...
 
Am modificat firmware-ul plăcii video şi m-am pomenit că orice aplicaţie din Windows îmi raportează eroare la rulare. Cică ar fi de vină msvcrt.dll :eek:
Dubios...

Am scăzut frecvenţa CPU la 3.6 GHz, am reinstalat sistemul de operare, am crescut frecvenţa memoriilor la 795 MHz şi sistemul a început să se blocheze din când în când. Blocaje complete, definitive şi aleatorii. Interesant este faptul că problema nu a dispărut nici după reducerea frecvenţei memoriilor şi a CPU la default. Bun, dacă nici o soluţie logică nu se aplică atunci căutăm soluţiile ilogice, aşa că am rescris firmware-ul plăcii video cu originalul şi totul a revenit la normal. Hmm...
În orice caz, temperatura plăcii video (atâta timp cât a fost enabled) nu s-a modificat deloc: 50 grade Celsius, ceea ce mi se pare dubios.

Am împrăştiat sistemul înapoi în bucăţi şi voi asambla altul cât de curând (alte componente, altă platformă, alte teste :biggrin:)

LE: 67 de grade nu e aşa de mult, de pe la 70 încolo intră procesorul în throttling, dar oricum am dat drumul la ventilatorul CPU să "bage mare" şi temperatura a scăzut la 57-58 de grade.
 
In tonul topicului "Overcking at home", inca tremurand, ma apuc sa fac un mic rezumat al serii precedente.

Tools:
Athlon64 3200+ (nucleu Venice)
DFI LanParty UT NF4 Ultra-D
2x256 Kingston HyperX PC3500 (Old school BH-5)
Connect 3D X800GTO @ 12 pixel pipelines
Levicom XAllien PSU 450W
Thermaltake Big Water + Aquarius Waterblock (pentru NF4)
+ altele mai mici si mai putin importante.

Testele, pe langa capacitatea organismului uman de a supravietui la -20*C, au vrut sa evidentieze ce pot face piticii din om :biggrin:

Deci am mutat carcasa in bucatarie, am deschis geamul, am pus aproape cola si pachetul de tigari si am purces la teste.

Rezultatele:
1. SuperPI 1M.
2. 3DMark2001SE
3. Temperaturi la inceputul testelor si temperaturi la sfarsitul lor. Deja eram bocna, dar extrem de multumit.

Morala? Stolul asta de pasarele...:insane:
 
Mi se pare mie sau ai dat peste un exemplar oribil al plăcii video respective? Oricum, 3 GHz pentru un 3200+ e... hmm... sexy. :biggrin:
 
Mda, placa video ingheata peste frecventele alea in Dragothic low detail, indiferent de temperatura. :mad: Mi-am facut 1000 de draci, dar a mai compensat frecventa aia draguta la proc...Culmea, fara gheata sau azot :biggrin:
 
Hmm, trist! Cu 2700mhz (1,5v) răciţi de un Freezer64PRO cu 1100rpm, nişte A-Data cu TCCD puse cred că pe la 250Mhz cu 2,5-3-3-6 (evident că voltaj default) şi fix aceeaşi placă pe care o ai şi tu, într-o carcasă unde nu există ventilator suplimentar (silent computing) şi ţinută la căldurică unde îmi e mie bine, un WinXP instalat pe 30aug2004 care a suportat tot ce se putea inclusiv infecţii de virusuri în mod repetat de nu mai se deschide MediaPlayer (plus alte zeci de probleme), am nenorocit un 27900 puncte în 3DMark2001SE. Trist, adevărat trist. Când mă gândesc că cei 10% în plus care i-ai câştigat la performanţă te-au costat spre dublu, :damn:, ce să te faci cu pasiunea asta plus efort, fie şi ăla de a băga un Windows curat (btw, al meu a suportat două plăci de bază, 4 de reţea, 8 plăci video, 2 imprimante, două plăci de sunet şi cine ştie ce altceva)!
 
Pai XP-ul tau e mai versat, de-aia da asa bine :biggrin:
Da' si tu ai dat multi bani pe A-Data Vitesta, ca nu-s tocmai ieftine!
 
Windowsul meu numai curat nu era, fiind instalat de ceva timp (~5 luni). Si hulubei, scorul meu de 24/7 se apropie de 26000.
Dreamer, crede-ma, nici KHXurile mele nu au fost ieftine, nu prea gasesti BH5 vechi la pret rezonabil :frown:
bausto, e vb de Windows XP...:rolleyes:
 
A fost o coincidenta nefericita intre numele procesorului si al windows-ului. Cand dreamer a spus XP m-am dus cu gandul la Athlon, iar 2700MHz la 1,5v sub un Freezer64PRO numai AthlonXP nu este.
Acum mi-am dat seama ca se referea la WindowsXP :hihi: .
 
Vitesta cu sub 5mil noi aduse la uşă nu mi se par scumpe. Cu siguranţă BH-5-urile au fost cam cât memoriile mele, deşi la jumătate de cantitate.
 
Astăzi am avut o nouă încercare cu teste de overclock, prima mai serioasă cu noua configuraţie:

Athlon 64 3700+ SanDiego DH-E6 (ADA3700DKA5CF - CCB2E)
Arctic Cooling Freezer 64 PRO
DFI LP NF4 Ultra-D AD0
G.Skill F1-3200USU1-1GBHS (Samsung UCCC - single channel)
eVGA GF7900GT RoHS
Chieftec GPS-400AA-101A + Nexus D12SL-12 @ 7V
Maxtor 6L080M0
Carcasa: Măsuţa imprimantei :smile:

Testele au început dimineaţa devreme (pot spune chiar că au început cu noaptea-n cap) pt. că vroiam să prind frigul dimineţii care, cel puţin teoretic, ar fi trebuit să mă ajute în atingerea unor frecvenţe mai mari. Bineînţeles că efectul era valabil şi pt. mine, aşa că am fost nevoit să apelez la o vestă de lână şi mănuşile mamei mele. :lol: Am început cu teste în 3D Mark 2001, dar ceva nu era la locul lui: Nature nu vroia să depăşească media de 385 FPS-uri, indiferent de frecvenţă, deşi placa putea clar mai mult (am avut rezultate cu o medie de peste 430 FPS-uri). În schimb Dragothic Low arăta frumos, apropiindu-se de 700 FPS-uri. După vreo 6 ore de încercări cu diferite combinaţii în 3D Mark 2001 (aveam numai un singur rezultat de vreo 33.4xx pe care nici nu l-am mai salvat) am decis să renunţ la testele 3D şi să trec la SuperPI.
Trebuie să recunosc că am început SPI-ul cu o oarecare "teamă", nefiind încrezător că pot trece sub bariera celor 30s din cauza lipsei dual-channel-ului. Dar totuşi am continuat, am pus ACPI-ul la Uniprocesor, am omorât procese şi am făcut mici optimizări.
Trebuie să menţionez şi cum arăta platforma de test: pe procesor radiatorul Freezer 64 PRO + un ventilator (deja clasic pt. teste) de 9 cm cu ~3500 RPM, pe memorie ventilatorul Freezer-ului (9 cm) la ~ 2200 RPM, iar pe mosfeţi un ventilator de 8 cm la ~2500 RPM.

Acum vine partea interesantă: am început să mai optimizez prin BIOS la numeroasele latenţe puse la dispoziţie de DFI, majoritatea scăzute până la minim, când mi-am zis să încerc memoria şi cu 3,0V (până acum încercasem lpână a 2,9V cu 3-4-4-8 şi nu ţinea frecvenţe mai mari de 254-256 MHz). Surpriza s-a concretizat imediat în ochii mei: acum ţinea 3-4-3-7 la o frecvenţă de ~ 256-258 MHz. Pt. că aveam animalu' ăla de ventilator pe un singur modul de memorie, şi pt. că UCCC nu se încălzeşte mai deloc, mi-am propus să încerc şi mai mult... a văzut cineva UCCC la 3,2V până acum? :eek: Eu nu am mai văzut aşa ceva nicăieri (ba chiar voltajul recomandat pt. UCCC e 2,6V), dar rezultatele de azi mi-au pus în gând să încerc şi la 3,3-3,4V pt. că răspunsul la voltaj este cât se poate de clar.

Pt. săptămâna viitoare am în plan să încerc memoriile lui V0rt3x, 2*256 MB A-Data Old BH5 fără radiatoare, iar pt. procesor am început deja să caut un Thermaltight XP-120 sau SI-128 pe care voi pune un Delta de 120*120*38 mm. Promit şi poze cu setup-ul. :wink:

Evoluţia se poate urmări în imaginile de mai jos.


http://img379.imageshack.us/my.php?image=screenshot006nn8.jpg
http://img379.imageshack.us/my.php?image=screenshot005sf1.jpg
http://img350.imageshack.us/my.php?image=screenshot007xl5.jpg
http://img296.imageshack.us/my.php?image=screenshot010ui3.jpg
http://img296.imageshack.us/my.php?image=screenshot018en6.jpg
http://img482.imageshack.us/my.php?image=screenshot021rc8.jpg
http://img101.imageshack.us/my.php?image=screenshot022pb1.jpg
http://img334.imageshack.us/my.php?image=screenshot024iq4.jpg
http://img90.imageshack.us/my.php?image=screenshot026lv4.jpg
http://img392.imageshack.us/my.php?image=screenshot031ft3.jpg
 
Back
Top