Overclocking @ home

Marius tu poți să vii cu PCul :biggrin: Nu prea cred că e nevoie să facem colecție de PS3 totuși, n-ajunge unul singur? :biggrin:
 
Bre, la mine se poate oricînd că-s singur în doo camere, doar tre' să fac ceva curat înainte. :tongue:
 
Ăăă nu :biggrin: Maximum încercat a fost 1.4V, cu 1.4V la proc și 1.8V la RAM, n-a vrut nici bătut. De fapt 200MHz BCLK am reușit cu CPU/DRAM comp puse pe enabled toate, găsisem pe XS că ajută cu câțiva MHz la BCLK. Ideea e că eu caut ceva 24/7, nu extreme stuff, că deocamdată un singur desktop mai de duamne-ajută am :biggrin:
 
Îți mai spun o dată: 930-ul meu e mai meseriaș decît Xeon-ul tău. :biggrin:
 

Attachments

  • i7-930 @ 4 GHz.png
    i7-930 @ 4 GHz.png
    139.5 KB · Views: 44
Care-i voltaju' maxim care e considerat în regulă pt. Conroe? Tocmai am aflat că al meu E6700 e de fapt mai musculos decât ştiam iniţial şi acum tronează la 3.6 gigi fără probleme.


Later edit: În regulă pt. utilizarea zilnică.
 
De la o vreme am folosit intensiv doar laptopul (deh, desktop-ul nu încape în bagajul de mână la avion). Totuși, am reușit și-am agățat un Corsair CMXAF2 pentru zilele infernale de vară și BSODurile aleatoare din timpul jocurilor au încetat. În rest, adăugat un monitor, dar la ce debandadă era chiar la urcarea în avion la mine în cameră, n-am mai pus poze cu overall.

Așaaa... laptopul acum. De-a lungul timpului a primit diverse îmbunătățiri (modem 3G intern + antenă care am reușit s-o integrez în display, 8GB RAM, HDD 1TB), dar problemele au rămas temperaturile mari ale procesorului și plăcii video. Probleme care nu au fost rezolvate de schimbarea pastei termice și care au fost amplificate de overclocking (deși overclocking-ul a fost un punct forte în marketing-ul Alienware M11x, atât a primei variante cât și a celei de-a doua, anume R2, "inculpatul" de față).

Prin urmare, s-a luat decizia unei operații "pe cord", cu modificarea oarecum radicală a răcirii. Ceea ce veți vedea în continuare reprezintă doar primul pas, cu studierea implicațiilor și modificarea ulterioară de-a lungul lunilor ce vor veni.

Așadar, s-a purces la achiziționarea unui modul tip Peltier. De fapt a două, dar detaliile momentan sunt în stadiul TBA :biggrin:

Modificarea sistemului de răcire default a fost minimă, cu inserarea alimentării elementului Peltier pe alimentarea ventilatorului, care furnizează 1-5V în funcție de temperatura procesorului/subsistemului grafic și posibilitatea deconectării relativ ușoară. Din nou, momentan acesta este un stadiu incipient al proiectului. Răcirea elementului peltier este realizată prin disiparea căldurii degajate prin carcasa de aliaj de magneziu a laptopului, prin intermediul evident a unei paste termoconductoare (am ales Arctic Silver 5, pentru că era la îndemână, deși nu este cea mai fericită alegere având în vedere conductanța capacitivă, so in case shit hits the fan I’ll get really dirty).

De asemenea, modificările asupra carcasei au fost minime, cu mențiunea că este de asemenea o soluție temporară.

Știu că soluția poziționării elementului Peltier este de tip brainfart©, deoarece sistemul de răcire prin heatpipes se bazează tocmai pe menținerea unui singur capăt rece în tot sistemul, astfel realizându-se răcirea. De asemenea, un element Peltier este practic doar o "pompă de căldură”, motiv pentru care am încercat pe cât posibil să fac legătura cât mai bine între partea caldă și elemente metalice ale carcasei.

Oricum, rezultatele contează, și unde înainte de modarea răcirii temperaturile atingeau 68/72*C idle și 98/99*C pentru procesor/placa video în load (cu throttle), momentan avem 47/44*C idle și 55-60/62*C în load. Enjoy the pics.

P.S.: va urma:
- thermal pads între peltier și porțiunea de capac al carcasei;
- „tapetarea” spațiilor libere de pe capac/carcasă cu radiatoare;
- inserarea unui element peltier puțin mai potent pe chipul plăcii video, cu scăderea și mai mare a temperaturilor ulterior.


001_resize.jpg

002_resize.jpg

0031_resize.jpg

0032_resize.jpg

0033_resize.jpg

0038_resize.jpg

0039_resize.jpg

0034_resize.jpg

0035_resize.jpg

0036_resize.jpg

0037_resize.jpg

00310_resize.jpg

00311_resize.jpg

00312_resize.jpg

00313_resize.jpg

00314_resize.jpg

00315_resize.jpg

00315_resize.jpg

00316_resize.jpg

00317_resize.jpg

00318_resize.jpg

DSC_0001_resize.jpg

DSC_0002_resize.jpg

DSC_0003_resize.jpg

DSC_0004_resize.jpg



P.S.: cine a dezactivat embeddingul e gay :biggrin:
 
P.S.: cine a dezactivat embeddingul e gay :biggrin:

Fixed. Era setare la nivel de subforum făcută de altcineva, nu spun cine, persoană importantă... Stupid vBulletinu', n-are moștenire de setări sau vreo metodă matricială de modificare.

Aaaanyway. Mi se pare o diferență enormă de temperatură câștigată în acest mod! Ceea ce înseamnă și o cantitate semnificativă de căldură preluată de carcasă. Asta are cum să se răceacă, e în contact cu heatpipe-urile alea ce duc la radiator și ventilator? Fiindcă injinerii probabil au gândit un traseu de constrângere și eliminare a căldurii; dacă tu încălzești carcasa, poate că procesorul va fi mai rece, dar în ansamblu o grămadă de alte componente se vor încălzi mai mult decât înainte. Gen, hard disc.
 
Ce putere are Peltier-ul? Mi se pare interesant că se poate alimenta la ieșirea de ventilator, care n-ar trebui să dea cine știe ce curent. Și dă mai multe detalii de tip/preț/unde, că mă interesează și pe mine pentru o chestie.
 
Deci pe rând :biggrin:

@whiskas - este montat și funcționează de aproximativ 1 lună în acest mod :smile:

@puterfixer - modul în care este organizată carcasa de magneziu este (culmea) extrem de ok cu conducerea căldurii. HDDul nu este atins. Nimic din ce se încălzea extrem înainte (modemul 3G, modulul wi-fi, HDD, etc) nu se mai încălzește acum. Partea caldă a peltierului este în contact 1/2 cu o bucată sănătoasă din carcasă și 1/2 cu capacul lappieului. Cât timp îl folosesc pe baterie, chiar și overclockat, îl pot ține-n poală, etc, etc. Când îl conectez la curent și vreau să bag și-un joc, am oricum pad cu ventilator. Bear in mind că temperaturile respective au fost toate măsurate cu fan pad :smile:

@miahi - păi peltul are se pare 55W la 14V, luat de pe un forum, mai am unul de 75W (parcă) pe care vreau să-l pun pe placa video eventual. Pe ebay sunt o groază de peltiere, eu o să-mi iau direct de acolo, fără alți intermediari, pentru modarea la Zalman CNPS10X Flex.
 
Peltier mă interesa şi pe mine într-o vreme. Am înţeles că haleşte power la greu. Am dat de topicul ăsta şi mi-am dat seama cât de prost sunt, am tot citit dar n-am înţeles mare lucru.
 
Îmi cer scuze, după cum a spus Adi este vorba de postul 111.

Multe chestii din topicul ăla sunt exagerate cu hotplates și curentul tras din pelt efectiv, până acum îmi fumega laptopul de 10 ori dacă trăgea ăla 8 amperi.

Peltierele sunt bune pentru răcirea pe apă în principal.
 
Back
Top