Optimizare flux de aer în carcasă

whiskas

Chronic suicidal
Tot eu. :smile:

Dacă tot m-am apucat să vîr chestii prin carcasă, adică am schimbat placa video, am zis să ordonez puțin lucrurile și să optimizez, cu ocazia asta, fluxul de aer prin carcasă. Dacă se poate.

Configurația mea e următoarea:
  • Carcasă Cooler Master HAF 922 cu un ventilator 200 mm sus (scoate), unul de 200 mm în față, jos (trage) și unul de 120 mm în spate, sus (trage)
  • Cooler CPU Noctua NH-D14, un singur ventilator montat, împinge aerul în sus, spre ventilatorul de 200 mm.
  • ASUS MATRIX HD7970, răcire DirectCU II (două ventilatoare), împing aerul în jos.
  • Sursa Seasonic S12II Bronze, montată în spate, jos, împinge aerul în afară, în jos (sub carcasă). Mi se pare că în zona sursei e tot timpul foarte cald, mai ales că și placa video suflă tot aici.
Întrebările sînt în număr de două:
  • Este corect fluxul de aer prin carcasă?
  • Se mai poate îmbunătății ceva?
Carcasei i se mai pot monta încă (cel puțin) trei ventilatoare:
  • unul dedesubt, de 120 mm
  • unul (200 mm) sau două (mai mici) în lateral.

Mulțumesc. :smile:
 
1. Dacă lași carcasa deschisă obții temperaturi mai mici sau mai mari? Temperaturile mari sunt deranjante (60 de grade) sau doar ceva mai mari decât temperatura ambiantă (gen 40 de grade)? După primele două plăci grafice pasive am învățat să nu mă mai sperii de temperaturi sub 80 de grade :biggrin:.
2. Ai montat tu diferit ventilatoarele de pe GPU, să împingă în jos (spre PSU)? În poze sunt puse să împingă aer spre GPU, adică trag din partea de jos a carcasei și împing spre laterale (albastru în attach).
3. Din cauza plăcii grafice foarte mari, în carcasă sunt 2 trasee de aer diferite. Partea de sus (CPU) pare bine răcită, în partea de jos ambele device-uri trag același aer, venit din fața carcasei și prin grilajul lateral. Ar putea ajuta un ventilator lateral de 200mm la orice turație. Ventilatorul din față/jos bagă aer, dar se fac turbulențe mari în cuștile de HDD-uri și nu cred că mai ajunge presiune pozitivă până la GPU+PSU.

2013-02-16 12.21.00.png
 
Temperaturile în idle sînt de 37–39 grade pentru CPU și 30–33 grade pentru placa video la o temperatură ambientală de 21–23 grade Celsius. În load (Intel Burn Test), sînt de vreo 83–85 la procesor și cred că pe la 75 la placa video cu FurMark (n-am testat, am citit în reviews la placa asta).

Nu am montat invers ventilatoarele de la placa video, doar că nu mi-am dat seama exact cum funcționează. :smile: Sursa nu suflă în jos, ci trage înăuntru și scoate prin spate, din cîte m-am prins. În poza ta, corect ar trebui ca ventilatorul dreapta sus-spate să scoată afară, iar cel de pe procesor să sufle aer înspre el, adică nu e fix cum ai desenat. :smile: Văzînd poza ta, n-ar fi mai bine să montez încă un ventilator cu turație mică jos, care să tragă aer în carcasă, înspre sursă/placa video?

Mulțumesc.

P. S. Galaxy Note? :smile:
 
37-39 grade CPU în idle cu ventilatorul la ce turație? Pare cam mult, Ivy-ul meu stă la aceeași temperatură cu Scythe Mugen + ventilator la 200 rpm. Ai umblat la tensiuni?

Nu mai înțeleg cum ai ventilatoarele. Prin "scoate" înțeleg că aerul iese din carcasă, prin "trage" înțeleg că aerul intră. Primul post:
un ventilator 200 mm sus (scoate)
unul de 200 mm în față, jos (trage)
unul de 120 mm în spate, sus (trage)
Cooler CPU Noctua NH-D14, un singur ventilator montat, împinge aerul în sus, spre ventilatorul de 200 mm
Al doilea:
ventilatorul dreapta sus-spate să scoată afară [ăsta nu e ăla de 120mm de mai sus, care trage aer?]
cel de pe procesor să sufle aer înspre el [păi parcă sufla în sus, înspre ăla de 200mm]

Toate sursele scot aer din carcasă.

Am updatat poza, pune săgețile :smile:.

2013-02-16 14.11.34.png
 
NH-D14 nu este montat corect. Împingând aerul în sus, practic trage tot aerul cald de pe placa video printre lamele, crescând temperatura procesorului.

How I`d do it:
Hz8nQc0.jpg


- inversat ventilatorul de sus să bage, nu să scoată;
- inversat ventilatorul din spate să scoată nu să bage;
- NH-D14 montat orizontal suflând aer spre exterior;
- sursa cu evacuarea în jos sau în spate;
- placa video se va răci mai bine imho pentru că evacuează destul aer prin fanta de pe bracket și modul în care bagă aer ventilatorul frontal ajută cu mișcarea fluxului în direcția respectivă.

Întrebare curioasă - HAFul tău are gaură sub sursă sau este doar solid metal? Altfel nu pricep de ce sufletul vieții este montată sursa aia atât de deamboulea în poza lor :biggrin:

LE: aș căuta un filtru de praf pentru chestia aia de 200mm.

LLE: fyi, plăcile video sunt mai fierbinți pe spate decât pe față unde este montat coolerul.

LLLE: de ce Cristos ai vrea să montezi mai multe ventilatoare pe carcasă în loc să pui pe NH-D14 tot cu ce-a venit de la muma lui? Temperaturile alea pe proc sunt aberante, nu ar trebui să treci de 70ish grade full load și asta cu el overclocked.

LLLLE: nu aș monta ventilator jos în carcasă, ci aș acoperi zona aia din dreapta sursei cu ceva burete, forțând aerul băgat prin față să iasă prin sursă efectiv. Nu-mi dau seama cât de restrictiv este HDD cage din păcate.
 
Mulțumesc pentru răspunsuri. Revin cu o poză reală și cu niște completări:
  • E gaură sub sursă. :smile:
  • chestia aia de 200 de mm trage aerul afară, nu înăuntru. Dacă te referi la cel din față, de la HDDuri, ăla are filtru de praf. :smile:
  • Încă nu mi-e clar cum suflă placa video, nu știu unde-i mai caldă și unde-i mai rece.
  • Miahi, procesorul meu n-a scăzut niciodată sub temperaturile astea decît atunci cînd a scăzut temperatura ambientală. Am încercat toate configurațiile posibile: ambele ventilatoare montate pe cooler, resesating (de mai mult ori și în mai multe direcții) și schimbat pasta etc. N-am reușit. Dacă nu mă înșel, ventilatorul de pe cooler e la 900 rpm.
Sînt cam confuz, vă recunosc. :smile: Uite și poza:

Carcasă.jpg

Mulțumesc. :smile:
 
Recitește-mi postul, că mi-a luat ceva timp să-l pun laolaltă și nu mai scrie prostii :smile: Știu că ăla de sus trage aer afară, am spus clar că ai montat aiurea NH-D14. Montezi invers mizeria de 200, montezi invers ăla din spate care bagă, pui NH-D14 orizontal cu toate ventilatoarele cu care a venit și faci treaba cum trebuie.
 
Cooler CPU montat prost. Practic tot aeru fierbinte care se ridică de pe paca video, îl "soarbe" în heatsink-ul de pe CPU.

LE: airflow în carcasa mea (sorry pentru calitatea de cacao, era foarte târziu):
caseflow.jpg
 
OK, m-am lămurit că tre' să rotesc cu 90 de grade ăla de pe CPU. :smile:
Nu mi-e, însă, clar de ce trebuie să le inversez pe celelalte. Adică, de fapt, io ce vreau să obțin? :smile:
 
Aerul de la GPU nu e așa mare problemă, nici măcar reșoul meu nu încălzește CPU-ul cine știe ce, și ăla chiar are convecție serioasă. Doar că ventilatorul tău din spate suflă perpendicular pe cel de pe CPU și la distanță foarte mică, se fac turbulențe nasoale acolo.

Eu am ventilator între GPU și CPU, până la urmă am ajuns la concluzia că e mai bine să sufle înspre GPU, că ăla se încălzește mai tare.

2013-02-17 21.15.25.jpg
 
Ți-am făcut o poză cu săgeți mare cât tot monitorul între IMG tags mai sus ca să vezi ce vrei să obții. Ai Imgur blocat?
 
war, o să rotesc într-un final coolerul de pe CPU, doar că mi-e foarte mare scîrbă: se desface și se pune al dracului de greu și, chiar și în configurația inițială, unde era rotit trigonometric cu 90 de grade, aveam fix aceleași temperaturi la procesor.
Neo, nu sînt foarte convins că ăla de sus, mare, ar trebui să sufle în interior. Îți imaginezi cîte tone de praf mi-ar băga? :biggrin: Știu, pot să-i pun un filtru... A, da, sursa n-are nici un orificiu și nici o fantă în interiorul carcasei, n-am ce aer să scot din carcasă prin ea.
Miahi, pîn' la urmă, după ce-am desfăcut carcasa am descoperit că ventilatorul ăla din spate-sus (din stînga procesorului) suflă aerul în afara carcasei, adică e cum ați pus voi în poza inițială. :tongue:

Sînt curios dacă un ventilator mare în lateral ar ajuta cu ceva situația și mai sînt curios dacă merită tot efortul. :tongue:
 
Frate ești absolut demențial. Deci în loc să întorci ăla de 200mm și să-i tragi un filtru vrei să adaugi încă un ventilator?

o\
 
Neo, din cîte am reușit eu să-mi dau seama, carcasa asta a fost gîndită pentru ca una dintre evacuări să fie pe sus.
war
, aștept de ceva vreme să apară ăla pe piață. :smile:
 
Sunt convins că așa este. Cunosc minim 5 persoane care cred că gândesc așa cum a gândit producătorul/designerul când probabil ăla a fost muci de biat și-a pus o săgeată deamboulea.

Eu mă retrag de pe acest thread, după cum se spune în popor -> fă borș :biggrin:
 
Bă, acuma nu cred că e musai să mă iei peste picior.
Io am cerut niște păreri, pentru care vă mulțumesc foarte mult, și-am mai spus și eu niște păreri, așa cum mă duce și pe mine capul. :smile:

Pun întrebarea altfel: există vreo soluție bună pentru fluxul de aer în carcasă care să nu implice ca ventilatorul de sus să sufle aer în carcasă? :biggrin:

P.S. Am o pastă termică care zace de vreun an jumate' într-un sertar (probabil că temperaturile n-au depășit 22 de grade). Care-s șansele să mai fie bună?
 
Rotește cu 90 de grade radiatorul de la CPU și dă-i pace, nu moare nimeni din 5 grade în plus sau minus.

Eu folosesc pastă AS5 cumpărată acum vreo 4 ani. O schimb când nu mai iese din tub.
 
Back
Top