Ochelaristii

Pai la ce probleme aveati nu ne mira faptul ca nu v-ati vazut chiar daca ati fost in aceeasi zi la operatie :biggrin:
 
Originally posted by termita
Si in eventualitatea ca scap de armata? ai idee cum se gaseste ochiul ala? Stiu ca la mine e dreptul, dar e interesant de aflat. Are legatura cu ochirea?
Nu scapi de armata. Eu nu pot "focusa" detaliile decat cu un singur ochi, cel stang. M-au tot plimbat pe la doctorii lor de la spitalul militar si pana la urma concluzia a fost "nervul optic insuficient dezvoltat" - ce o mai insemna si asta nu stiu. Cert este ca nu pot citi panoul ala de test decat cu ochiul stang, cu dreptul nu pot indiferent ce fel de lentile mi-ar pune. Oricum pana la urma m-au incadrat "apt necombatant" adica pierd un an pe acolo dar oricum nu merg pe front in caz de razbel. Sux. Nu, inca nu am facut armata desi am 27 de ani.
 
Originally posted by Cosmin_C
Nu scapi de armata. Eu nu pot "focusa" detaliile decat cu un singur ochi, cel stang. M-au tot plimbat pe la doctorii lor de la spitalul militar si pana la urma concluzia a fost " nervul optic insuficient dezvoltat" - ce o mai insemna si asta nu stiu. Cert este ca nu pot citi panoul ala de test decat cu ochiul stang, cu dreptul nu pot indiferent ce fel de lentile mi-ar pune. Oricum pana la urma m-au incadrat "apt necombatant" adica pierd un an pe acolo dar oricum nu merg pe front in caz de razbel. Sux. Nu, inca nu am facut armata desi am 27 de ani.
Ca chestie, de unde stiu doctorii de la spitalul militar (da-l-ar cutremurul jos cat mai repede) ca tu in realitate nu poti focusa decat cu un singur ochi? Se merge pe incredere? Cred ca asta e metoda prin care oricine scapa de unele din dificultatile armatei. De azi inainte nu focusez bine cu ochiul stang indiferent ce lentile as purta. :biggrin:
 
Mi-au pus picaturi in ochi care mi-au dilatat muuult pupila (ma dureau ochii si in lumina medie) - efectul a tinut cam 2-3 zile, reducandu-se incet-incet. Apoi s-au holbat cu minutele in ochi cu un fel de microscop care culmea, avea si lumina lui care imi intra direct in retina.
A fost extrem de neplacut, chiar ma gandeam ca din asta o sa ies cu adevarat orb... :mad:

P.S. Nu stiu de ce dificultati crezi tu ca vei scapa. Nu vei face de paza, nu vei trage, dar oricum o sa faci instructie, o sa faci curatenie (inclusiv in toalete) si o sa cureti cartofi in bucatarie cu orele in sir (asta mi s-a spus mie cand am intrebat de e aia necombatant). Alte nelamuriri? :tongue:
 
:evil:
Nu, eu spuneam asa in principiu. Ziceam ca degeaba ai sau simulezi o problema ca a mea ca tot nu scapi de armata. Ce bine ar fi fost... :biggrin:
 
Cam de mult a murit thread-ul asta.
Am fost azi la un control la Opticris, si se pare ca am 0.5 si 0.25. Maine m-a chemat iar la control.
Am discutat cu vanzatorii de acolo, am mai citit din stanga si din dreapta si am niste nelamuriri.
Prima si marea intrebare: sticla sau plastic. Stiu avantajele si dezavantajele la amandoua dar din voi ce preferati si de ce?
Lentilele o sa fie heliomate, ii recomandata o anumita culoare sau un anumit grad (stau in medie cam 5-6 ore pe zi in fata unui monitor, iar soarele nu ma deranjeaza de obicei foarte tare). Tratate cu anti-reflex o sa fie, asta e clar.
Ce parere aveti de Opticris, ce parere aveti de ei, recomandati o alta firma. Sau comanda de lentile de la un anumit producator? Nu ma scald in bani, dar ii vorba de ochii mei si sunt dispus sa le ofer ceva de calitate.
Cam ~200ron costa la Opticris lentilele cu toate tratamentele inclusiv cel care sa le faca sa fie mai dure.
 
Eu port ochelari (fara dioptrii) pentru monitorul meu CRT. Lentilele sunt tratate cu Uropal
Uropal 1.6 este o lentila simpla cu o nuanta de filtru maro deschis care este potrivita pentru purtat in interiorul casei cat si in aer liber.
Lentilele Uropal 1.6 pentru interior, asigura o vedere confortabila cu minimum de oboseala atenuand lumina puternica produsa de lumina artificiala. Absorbtia puternica din gama de spectre albastra, rezulta intr-o crestere usoara a contrastului culorii.
Nuanta usoara a lentilelor Uropal 1.6 este data prin adaugarea seleniului in amestecul de sticla. Culoarea obtinuta este aceea a tenului putin inchis si este atractiva in mod special pentru cei care au tenul mai inchis.
Pentru ca lentilele Uropal 1.6 sunt puternic nuantate, nu mai este posibila o nuanta uniforma pentru prescriptiile mari. La lentilele cu puteri minus ridicate, nuanta este mai deschisa in centru decat la periferie, iar pentru lentilele cu puteri plus mai ridicate nuanta este mai intunecoasa in centru. Daca lumina este redusa cu mai mult de 25% in centrul lentilei, lentila nu este potrivita pentru a conduce noaptea in ceata sau seara. Un filtru cu invelis AR este recomandat in locul unei lentile puternic nuantate pentru a obtine o nuanta maro deschis pentru prescriptiile ridicate.
Vedere confortabila cu oboseala minima a ochilor la lumina artificiala. Marimea contrastului culorii prin nuanta maro deschisa. Folosirea pentru interior si exterior. Lentile subtiri
tongue.gif
ana la 20 % mai subtiri decat lentilele Punktal 1.6. Vedere de calitate superioara.
Cu un indice refractiv de 1.604, lentilele Uropal 1.6 ofera toate avantajele de la lentilele Punktal 1.6.
Gama de putere recomandata: de la miopie scazuta pana la cea medie sph 1.0 D pana la sph 5.0 D. Hiperopia scazuta de la sph + 1.0 D pana la sph + 3.0 D
Pentru prescriptii mai mari un invelis AR cu filtru este recomandat in locul unor lentile cu nuanta tare puternica. Super ET super efect! Cu invelis curat pentru ingrijirea usoara a lentilei. Cu cat este mai mica rama selectata cu atat este mai scazuta grosimea marginii de la lentilele minus cu atat sunt mai usori ochelarii terminati.
Cu cat este mai mic diametrul comandat (diametrele optimizate si Optima pot fi posibile! ) cu atat devin mai subtiri lentilele plus si cu atat sunt mai usori ochelarii terminati.

Sotia si-a ales lentile de plastic (ea are si dioptrii). Din urmatoarele motive:
Lentile de plastic sunt considerate mai bune decat lentilele de sticla deoarece sunt mai usoare, se sparg mai greu si in cazul in care se sparg, nu taie ca sticla. Pentru lentilele de plastic exista tratamente de durificare, antireflex, oleofob (anti aburire). Pentru dioptrii mari sunt disponibile lentile cu indice mare de refractie, rezultand lentile mai usoare, mai subtiri si mai estetice.
Lentile din policarbonat se zgarie greu si sunt extrem de dure oferind o protectie foarte mare in cazul unui traumatism in zona ochilor. Sunt cu 20% mai usoare si mai subtiri decat lentilele din plastic si de 12 ori mai rezistente la soc. Aceste lentile sunt recomandate purtatorilor de ochelari care practica sporturi ca tenis, patinaj, bicicleta, etc., sau cei care practica diverse meserii unde exista un risc crescut de “a-i sari ceva in ochi” sau de traumatisme in zona fetei.
 
Alegerea depinde exclusiv de buget. S-a vorbit mult de plastic si avantajele sale nu are sens sa repet.
Nasol este ca heliomat pe plastic este sensibil mai scump, decat heliomat pe sticla. Eu zic ca asta ar fi un bun punct de plecare pentru a alege viitoarea pereche de ochelari.

P.S. In cladirea in care lucrez este si un magazin/cabinet oftalmologic. Informatiile pe care vi le dau sunt direct de la sursa. :smile:
 
Stiu avantajele si dezavantajele la amandoua dar din voi ce preferati si de ce?
Plastic. Se sparg mai greu, dar se zgârie cam uşor cand mergi cu motocicleta. Ţin maxim un sezon perechea, aşa că am de obicei încă două perechi de rezervă în dulap.
 
Alegerea depinde exclusiv de buget. S-a vorbit mult de plastic si avantajele sale nu are sens sa repet.
S-a vorbit, dar nu am citit in nici un loc clar, sa se zica X este mai bun, si de asta. Peste tot se prezinta fiecare cu +/- al fiecaruia. Facand abstractie de pret, in momentul asta vreau sa imi fac un clasament in minte dupa calitate, iar apoi sa vad ce aleg.
Pana acuma inclin spre sticla, dar nu sunt inca foarte hotarat.
 
Cei care poartă dioptrii mari, 4-5-... aleg, sau sunt sfătuiţi să aleagă, din plastic pentru că sunt mai uşori şi nu provoacă răni (prea mari). În rest nu ştiu să fie diferenţe, poate doar de preţ şi faptul că cei din plastic sunt foarte sensibili la zgârieturi (cum s-a spus şi mai sus).

Eu am 3.0 şi 3.5 şi îi am de sticlă, cu toate chestiile alea incluse mai puţin heliomate. :biggrin: Nu cred că mi-aş lua de plastic pentru că am obiceiul să dau cu ei de pământ destul de des, uneori bonus şi câte un picior.
 
La pret, aproape tot acolo ajung daca il supun la toate tratamentele.
Lucrul care m-a surprins ii ca am probleme cu vederea la distanta nu la departare.
 
Nu este din cate am inteles. Medicul mi-a explicat ca exista 3 zone de vedere (apropiata, medie si distanta mare, sau ceva asemanator). Iar eu am probleme cu obiectele ce se afla la distanta mare. Vad perfect la calculator, cand citesc, nu resimt deloc oboseala. Problema apare dupa, cand vreau sa ma uit la distanta si nu mai pot focaliza cum trebuie. Mai ales dupa examene am resimtit acest lucru, cand ieseam de la examen si eram obligat sa ma uit la cer cateva minute bune ca sa isi revina vederea la distanta, ma suparau de numai ochii cand incercam sa ma uit la distanta.
 
S-a vorbit, dar nu am citit in nici un loc clar, sa se zica X este mai bun, si de asta.

Fishy are un post ceva mai sus in care explica destul de clar avantajele/dezvantajele fiecarui material. Un clasament clar nu poti sa faci pentru ca:

1.nu exista material ideal pentru lentila toate au limitarile lor (ex sticla e grea ai sa ai tot timpul urme pe nas de la ochelari si se sparge; plasticul se zgarie chiar si cu tratament de durificare)

2. Practic orice material ai folosi, lentila face acelasi lucru, e la fel de buna. Nu poti spune ca vezi mai bine printr-o lentila de plastic vs una de policarbonat sau sticla.

Dar ca sa ai totusi un punct de reper eu as spune asa:
Locul 1. Policarbonat/tehnologie destul de noua/scump
Locul 2. Plastic/tehnologie noua/pret mediu
Locul 3. Sticla/tehnologie aproape de cand lumea/ieftin
 
Back
Top