Ochelaristii

Cele mai rezistente lentile sunt cele din policarbonat insa sunt foarte scumpe. Pleaca de la un 30 EUR in sus si pot ajunge la peste 150. Aceste lentile au rezistenta la lovire si torsiune insa in urma unor agresiuni puternice se pot zgaria.

Plasticul rezista la impactul cu gresia, de exemplu, fara probleme, insa lentila poate crapa la o simpla rasucire a ramei.
 
Care e diferenţa dintre prezbitism şi miopie?

termita, ce şanse sunt ca problema să-ţi reapară după operaţie (şi după un termen relativ scurt, nu peste 20 de ani).
 
Operatia se face dupa ce miopia s-a stabilizat, tocmai pentru a evita reaparitia, deci sansele ar fi mici. In caz de abuz - privit mult timp in monitor etc - probabil ca sansele cresc. Dupa operatie am fost chemat la cateva controale, pentru a vedea cum evolueaza situatia.

Din cate stiu prezbitismul inseamna ca vezi prost aproape, la fel ca hipermetropia, diferenta intre astea doua fiind ca prezbitismul apare la persoanele in varsta. Miopia nu te lasa sa vezi bine la distanta. Cu -6 vedeam clar pana pe la 20 cm de ochi... IIRC

Operatia am facut-o acum 2 ani jumatate, si vad bine acum, dupa cum spuneam cu ochiul stang un pic mai slab, mi-a explicat atunci cineva cum ca ochiul drept e cel dominant, nu mai retin exact ce si cum. Daca inchid ochiul drept, dupa vreun minut cel stang focalizeaza mai bine si vad mai clar.
 
Mda, cred că întrebarea corectă e „care e diferenţa dintre hipermetropie şi prezbitism?”. Faptul că una apare la o vârstă înaintată e o proprietate, nu o definiţie. :smile:
 
Ca efect ar fi la fel, cauza este diferita. Speculez: la prezbitism ar putea fi vorba de muschi slabiti, cei care modifica cristalinul (banuiesc ca-s niste muschi acolo, nu? :biggrin:).

La miopie si hipermetropie cristalinul are forma incorecta - prea plat (hipermetropie) sau prea bombat. Miopia mea s-a corectat prin inlaturarea unei calote din cristalin.
 
Păi la hipermetropie imaginea se focalizează / formează în spatele retinei (e mai scurt ochiul)
La Miopie e invers, imaginea se focalizează în faţa retinei (ochiul e mai alungit)
La Prezbitism, ochiul e normal, dar a scăzut capacitatea de bombare a cristalinului. Un astfel de ochi va avea punctul proximum mai îndepartat decât la un ochi normal. Obiectele mai apropiate vor avea deci imaginile în spatele retinei şi pentru aducerea lor pe retină se folosesc lentile convergente.
 
Originally posted by termita
[..] mi-a explicat atunci cineva cum ca ochiul drept e cel dominant, nu mai retin exact ce si cum. Daca inchid ochiul drept, dupa vreun minut cel stang focalizeaza mai bine si vad mai clar.

Cei care veţi face armata veţi fi învăţaţi să vă găsiţi singuri ochiul director. Practic cei mai mulţi îl au director pe cel drept. Celălalt nu este folosit decât pentru panoramare.
 
Si in eventualitatea ca scap de armata? ai idee cum se gaseste ochiul ala? Stiu ca la mine e dreptul, dar e interesant de aflat. Are legatura cu ochirea?
 
Iei o mână, la întâmplare, formezi cu degetele semnul victoriei şi iei undeva, la oarece distanţă un punct de reper. Prinzi reperul între cătare (degete) privind cu amândoi ochii, iar apoi închizând pe rând (şi repetat) vezi care din ochi vede acel reper tot printre degete şi care nu. Cel care menţine traiectoria este ochiul director.
 
Belea mare belea, cu puţin efort am reuşit să folosesc pe stângul ca director (adică am descoperit asta în diferite ipostaze tot încercând acuma ca un copil).

LE: directorul este dictat de reflex/instinct? Acum mi-am adus aminte că încă din copilărie puteam menţine atenţia pe obiecte care se aflau în capetele opuse ale câmpului vizibil. Da, pot ţinti la fel de bine cu ambii ochi şi chiar pot fi atent la ambele capete ale câmpului, deşi imaginea nu este perfect focalizată (că totuşi nu sunt cameleon). Cu alte cuvinte cred că nu sunt cu nimic mai special şi că toţi puteţi face aceste lucruri cu puţină concentrare pentru a trece din modul „protejat” de lucru - creierul cred că asociază automat unul din ochi ca director, opţiune ce poate fi modificată oricând.
Ca un mic amănunt, în lumină foarte slabă (beznă), dacă încercaţi să focalizaţi un subiect este al naibii de greu să distingeţi detalii oricât de mult aţi mări diafragma. Dacă în schimb defocalizaţi uşor veţi obţine o imagine mai bună cu mai multe elemente de decor şi mai colorată (experienţe personale tot din copilăria de prin subsolul blocului - altă poveste, poate chiar un blog :tongue:).
 
N-am reuşită să transform stângul în director decât după ce îl închideam pe dreptul. Totuşi, de ce dreptul, pentru că sunt dreptaci?
 
Pe intuneric vad mai bine cand misc privirea, si nu fixez un anumit punct. Diafragma cum o maresti, tragi de ea? :tongue:
 
Ochiul meu director e stângul, eu sunt dreptaci, deci nu cred că are legătură cu asta.
De văzut văd foarte bine, nu am nevoie de ochelari şi sper că nu voi avea nevoie nici în viitor.
 
Diafragma o forţezi să o măreşti prin deschiderea mai amplă a pleoapelor şi împingerea ochilor din orbite. Dacă stingi brusc lumina din casă noaptea, iniţial nu vezi nimic şi ai tendinţa să faci ceea ce ziceam mai sus cu pleoapele. Treptat ochiul/creierul se obişnuieşte şi se adaptează şi vei observa că după 20-30min, chiar o oră, începi să vezi destul de multe lucruri în beznă aproape totală.
Mişcarea privirii se traduce prin defocalizarea unui punct, exact ceea ce ziceam şi eu mai sus (din câte am încercat acum, aparent se rezumă la mutarea focalizării pe un punct imaginar mai apropiat decât subiectul care produce in planul subiectului o mai bună panoramare).
Ochiul director ca şi mâna cu care scriem sau piciorul cu care şutăm este în general dreptul, dar nu obligatoriu şi cele trei de mai sus nu au legătură directă între ele. Ca fapt divers pot să vă spun că am avut un coleg în generală care era capabil să scrie cu ambele mâini în acelaşi timp (cu o viteză scăzută în mod evident). Aici din câte ştiu este problema emisferelor legate între ele (arătau pe DiscoveryCh cum s-au făcut operaţii de separare a emisferelor şi subiecţii puteau desena, scrie cu ambele mâini în acelaşi timp după operaţie; câmpul vizual între mâini era separat de un perete).

P.S. În copilărie îmi făcusem cu 3 prieteni o boxă în subsolul blocului pe ascuns. Treaba a durat cam 2 ani de zile iar după primele 2-3luni în care am explorat totul şi ştiam fiecare încăpere şi ţeavă ajunsesem să ne plimbăm ca şobolanii pe întuneric până la boxă. Uneori intram de la scări vecine ca să nu fim observaţi, iar când ieşeam, mai ales dacă era întunecat/înserat stăteam aproximativ 3-10min pe beznă să ne putem acomoda (în funcţie de traseul de parcurs). În schimb noaptea nu mergeam decât pe instinct şi obişnuinţă deci pot spune din experienţă că mai mult decât vagi umbre ale ţevilor nu se vedea nimic în condiţii de iluminare apropiate de 0 oricât am fi căpătat experienţă şi ne-am fi acomodat.
 
ma tot frec la ochi si ma intreb daca nu cumva nickul meu e termita. Totusi, nu-mi amintesc sa fi postat pe topicul asta.
Acum 2 ani si jumatate am facut o operatie undeva pe floreasca si m-a costat 2x400$ + 20$. M-a adus pe 0, dar stangul se adapteaza mai greu decat dreptul.
Hm! cum? ati mai citit asta?
 
Back
Top