NU vreau expresor, ce expresor cumpar?

:smile:)
E fain, l-am folosit doar cu ESE pods, (cu cafea adevarata) si-si face treaba. Eu m-am mai jucat cu ceva lapte, am facut niste tentative de cappuccino, dar oricum nu intereseaza pe nimeni. Eu dupa cum am zis, nu sunt fan, cafeaua pentru mine tre sa fie multa si neagra (black - fara zahar si alte alea), iar pentru ea sper sa fie ce si-a dorit. Nu prea avem cesti atat de mici, nici " latierefuckmepentruspumare" dar o sa supravietuim!
 
Porțiile de espresso italian sunt cât un degetar, dai o dată pe gât și aia e. Meh. Să bea italienii așa ceva, o ceașcă în care abia îți încape degetul mare și și aia plină doar pe jumate. Eu fac doar espresso dublu, adică portafiltrul plin de cafea și apă destulă cât să umple o cănuță din care să pot bea câteva înghițituri. Nici nu stau să le savurez, doar le dau pe gât pentru a mă trezi. Dar am învățat să fac cappucino (inclusiv cu suc de sfeclă roșie!) nu pentru că mi-ar fi de folos aptitudinile de barista, ci pentru a-i face o plăcere nevestei. :smile:
 
ci pentru a-i face o plăcere nevestei. :smile:
A-nceput și la tine treaba cu bilele albe/negre? :hihi:
Eu nu-s cafengiu (beau doar de plăcere uneori), dar cel mai bun espresso l-am băut la... bulgari, acum vreo 25 de ani. Culmea, hotelul era... nemțesc. :hihi: La macaronari nu mi-a plăcut cum le iese.
 
Last edited:
Porțiile de espresso italian sunt cât un degetar, dai o dată pe gât și aia e. Meh. Să bea italienii așa ceva, o ceașcă în care abia îți încape degetul mare și și aia plină doar pe jumate. Eu fac doar espresso dublu, adică portafiltrul plin de cafea și apă destulă cât să umple o cănuță din care să pot bea câteva înghițituri. Nici nu stau să le savurez, doar le dau pe gât pentru a mă trezi. Dar am învățat să fac cappucino (inclusiv cu suc de sfeclă roșie!) nu pentru că mi-ar fi de folos aptitudinile de barista, ci pentru a-i face o plăcere nevestei. :smile:
Monșer, thoughts and prayers.

I'm sympathetic. Momentan sunt cu OMAD/fasting și îmi fac câte o stacană de cafea dimineața pe care o beau pe parcursul zilei. După ce termin cu dieta și ajung la greutatea ideală o să revin în schimb la lattes - portafiltrul plin de cafea pentru 2 porții care se traduc în aproximativ 30-40ml espresso peste care torn cam 150ml lapte. Pentru mine este rețeta ideală, dar cere ceva timp să o savurezi, chiar și pe drum.
 
Poți să-l programezi la cantitatea de apă, și dacă scoți tăvița superioară încape și o cană acolo. Da' din cafeaua pentru două espresso-uri iese un pipi după ce trec primii 120-140ml de apă, echivalentul unei fripturi de vită argentiniană gătită "well done". Metoda de extragere la espresso e să pompeze o cantitate mică de apă fierbinte prin cafea, ca să extragă aroma de la început, și aia o bei ca shot destul de repede ca să nu se răcească. Dacă tu preferi mai degrabă o cană de cafea mai lungă, poate e mai bună metoda de extragere din cafeaua filtru, și atunci îți trebuie filtru de cafea, nu espressor.
 
Depinde și de espressor. Krupsul meu scoate espresso chiar delicioase și au 170ml (dar holderul pentru cafeaua propriu-zisă este cel mare, nu cel mic, are două interschimbabile și un al treilea pentru cartușe premade gen).

Prefer filtrul pentru cafele lungi, în schimb. Excesul de cafea îl stochez într-un termos, care păstrează cafeaua fierbinte o zi întreagă.
 
Nuj nici io ce vreau, un americano ca la Starbucks, vreo 200-250 ml. Amar si catifelat:biggrin:
 
Păi americano are lapte și majoritatea cafea, un espressor care poate scoate un espresso triplu și adaugi un țâr de lapte și aia ar trebui să fie.

Altfel, cafea filtru normală cu un țâr de lapte și zero zahăr :smile:
 
Fără lapte, fără zahăr, multă amară, catifelată și rece :biggrin: ăla un americano venti, iced cu un extra shot de espresso. :biggrin:
Cefea măcinată pot să îmi dau ăia da starbucks, restu as vrea sa îl fac acasă. Fără să fac espresso de 5 ori.
Acuma am un DeLonghi antic care face 4 espresso-uri dintr-o dată si aș vrea să il înlocuiesc că ii cam vechi.
 
Last edited:
  • Love
Reactions: Neo
Păi le faci pe toate patru odată într-o sosieră și le combini apoi țâr de lapte :biggrin:
 
Dacă vrei specific americano, aia e apă fierbinte peste care se toarnă un espresso dublu și atât. E "cafea lungă ca de filtru da' cu gust de espresso". De obicei e raport 1:1 la volum, putând merge spre 1:2 espresso:apă. Nici un lapte nu e implicat în producția acestei cafele.


Cu delonghi debilica asta poți face espresso dublu, dar, fiind un aparat compact, n-are duză de apă fierbinte. Aia o pregătești separat, sau poți rula espressorul în gol cu portafiltrul montat fără cafea înăuntru, sau întâi faci espresso dublu în cană și apoi mai apeși o dată butonul să mai treacă o porție de apă peste aceeași cafea, și atunci chiar ai scos tot duhul din ea :biggrin:

PS: numa' steabuci putea inventa iced americano - de ce mai lungești espresso-ul cu apă fierbinte atunci ca să produci americano când mai ușor e să torni espresso-ul peste un slushie de apă rece eventual cu un pic de gheață. Probabil fiindcă sună mai bine pe meniu "cafe americano" decât "cafe frappe vechi de 4 ore de s-a topit toată gheața".
 
Last edited:
Ne0 o tine cu laptele lui, bruh, îs intolerat la lactoza si după cum o zis puter, in americano nu este lapte. Doar voi puneți lapte si in ceai...
Cre'ca o să mai studiez problema. Oricum majoritatea timpului beau cafea in deplasare ce găsesc pe la clienti sau prin ce birou îmi pun laptopu.
Speram să scap de mersul de sâmbătă dimineața la starbucks:tongue:
 
La o adică ai putea zdrobi boabele cu călcâiul bocancului și apoi să faci infuzie într-o șosetă, Mr. Bean style, și tot ar ieși ceva mai ok decât starbucks.

Dacă vrei americano, te descurci cu un espressor. Dacă vrei filtru/drip, n-ai ce face cu un espressor.
 
Pot mesteca boabele direct :biggrin:
Am un french press pt primusu de munte in ce mai rău caz :biggrin:
Nu îmi înțelegeți voi frământările.... îs la party de copiii, beau "cognac" se kkt și vreau o cafea bună.

Mie îmi place stsrbucks coffee, bring ze flamethrower:biggrin:
 
Păi și atunci ce-ți vine să spurci bunătate de cafea bună îndoind-o cu apă fierbinte de parcă-i ceai lungit ca să ajungă la tot spitalu'? :biggrin: Fii bărbată, ia un espresso dublu direct pe care-l poți savura în câteva sorbituri, faci ochii ca melcu, bagi mașina în Raketă și ajungi înainte să fi plecat!
 
Back
Top