NU vreau expresor, ce expresor cumpar?

radul

Membru Senior
Da fix asa!
Nu vreau dar trebuie sa cumpar pentru ca asa s-a decis.*
Eu sunt megafan cafea la filtru, beau cate 2 caldari pe zi, iar ce am baut pana acum facut la expresoarele astea home/office rezultatul mi se pare oribil!**.
Alea one shot expresso facute la masini ce ocupa un perete, sunt foarte bune, insa n-am sa stau sa-mi schimb acum obiceiurile de-o viata doar din cauza unui gadget**.

Daca aveti ceva experiente sau sfaturi de cumparare va rog sa le impartasiti.
Buget nu am, am sa vad eu cum fac, insa am observat ca sunt scumpe draciile astea. (as aloca 1000- max 2000 lei)
As vrea sa aiba rasnita de cafea incorporata si oare ce as mai vrea sa aiba?
Eu m-am uitat la astea Krups sunt bune de ceva?



*Si nici nu am nicio idee de cadou de ziua ei.
**Exceptia e pe fondul consumului de alcool, pe un alt fus orar si cand iau cina in loc de mic dejun - atunci merge.
***Asa am luat si storcator de fructe cu sunet carnos si bass rezolut pentru ca trebuia si se pune praful pe el.
 
Consoartei ii place cappuccino. I l-am luat de ziua ei p-asta in combinatie cu o punga de cafea de la starbucks si o cutie de lapte 3.5% UHT.
E foarte incantata de ce a rezultat.
Eu nu ma pronunt. Nu beau cafea; nu ma pricep.

Aparatul asta e cu intretinere destul de complicata care costa vreo 500 lei/an consumabile (estimat, ca il am doar de cateva zile). Daca vrei ceva mai ieftin, poate ar trebui sa iei in considerare aparatele cu capsule. Sunt si mai mici decat namila asta.

PS: Da, si noi avem storcator de fructe pe undeva prin debara. N-a fost folosit in ultimii 2 ani. Totusi espresorul s-ar putea sa fie de uz curent dupa primele impresii.
 
Gustul e dat de cafea, nu de aparat. Pui cafea buna, iese cafea buna. Unel firme (#multinationale) se scumpesc la tarata si cumpara cea mai ieftina cafea ca deh...asa faci economie.
Eu am un De'Longhi Magnifica S ECAM 22113B de vreo doua saptamani, l-am ales dupa istoric fiindca am avut la birou varianta anterioara la care cred ca au schimbat doar carcasa. As evita Philips, in general am vazut ca are review-uri destul de slabe indiferent de model.
Nu mi-au placut cele la care pui si lapte fiindca nu poti curata furtunele prin care trece laptele, doar le clatesti si raman murdare. Pentru spuma o sa iau un Nespresso 4192-US Aeroccino4 Milk Frother, face spuma de lapte in vreo 3 nivele si are si optiunea cald/rece.

Momentan am cafea starbucks prajita bine, am luat si una medie si apoi o sa schimb pe ce au luat astia la mine la birou (ceva african roasted shit scump), doar sa gasesc un magazin care vinde si la kilogram, nu doar la bax de 20 de kile.
 
Cele cu capsule le-am exclus din start - vreau sa bea cafea, nu vreau sa o otravesc!
Totusi dupa ce caracteristici sa ma uit - presiune abur, putere, tip filtru???


LNT aia cu cafeaua de calitate, pt mine e un mit! Rezultatul a fost intodeauna o ciorba colorata cu gust de ars, cu un aftertaste oribil, indiferent de ce cafea au folosit. Deci pur si simplu ce produc deviceurile astea, nu e pentru mine!

Am inteles ca DeLonghi si Philips/Saeco sunt de luat in seama, am sa ma limitez la brandurile astea, eu am adaugat si Krups din cauza pretului din link ul de mai sus.
 
Last edited:
Dacă are râșniță ar trebui să aibă presiunea minimă necesară la abur (15bar), deci acolo ești acoperit.
Râșniță ceramică > râșniță metalică.
Există espressoare care pot folosi atât cafea boabe, cât și cafea măcinată. Util pentru cand vrei sa dai cuiva o cafea fară cofeină, de exemplu.
 
LNT aia cu cafeaua de calitate, pt mine e un mit! Rezultatul a fost intodeauna o ciorba colorata cu gust de ars, cu un aftertaste oribil, indiferent de ce cafea au folosit.
Se prea poate sa nu-ti placa gustul de ars. Am un coleg care a inlocuit-o cu energizant sau niste pastile de cafea, caffeine pills. Eu o prefer medie si fara gustul intens de ars asa ca pun neaparat zahar, pe care l-am inlocuit de vreun an cu lapte si acum beau 50-50 cafea cu lapte. Am inteles cumva rostul britanic al ceaiului cu lapte, desi initial mi s-a parut o stupizenie.
 
Io-l am pe asta din decembrie 2018.
Nevasta-mea e fan cafea la ibric asa ca-l ignora imperial. Io nu sunt chiar asa de purist cu cafeaua dar macar fac diferenta dintre o ciorba si o cafea. :biggrin:
Din ciclul iarna nu-i ca vara nici cafeaua la ibric nu seamana cu f'un espresso ever. Asa ca daca renunti la a compara o cafea cu un espresso atunci eu unul zic ca dracia si-a meritat banii.

Risneste cafeaua la ce granulatie vrei.
Are buton de intensitate gust.
Face espresso scurt sau lung si pe ambele le poti seta cita apa sa bage in ceasca.
Face si aburi daca-ti place sa-ti pui spuma de lapte in cafea.
Poti face espresso si cu cafea macinata.

Cam astea sunt highlight-urile care-mi vin acu' in minte.

Ca si intretinere, o data la 3-4 luni trebuie facuta o dedurizare (se aprinde un bec rosu si desi poti face cafele in continuare ar fi bine sa-i faci ciclul ala de decalcifiere. Eu mi-a luat un d'asta care o sa ma tina peste un an) plus spalarile periodice pe la tavita unde se aduna cafeaua/apa si din cind in cind si infuzorul clatit oleaca.

La final as vrea sa mentionez totusi ceva. Scula e plug'n play dar pentru a nimeri un espresso pe gustul tau trebuie oleaca de trial and error. Cu alte cuvinte trebuie sa nimeresti combinatia potrivita dintre sortimentul de cafea, gradul de macinare, intensitatea cafelei si cantitatea de apa.
Momentan eu m-am stabilizat la Don Cafe Columbia, macinat pe la 2 pe scala, intensitate maxima si la final cafea lunga dar cu cantitate de apa mai mica decit cea default (iese ceva mai slab decit una scurta dar mai tare decit una lunga).
 
Multumesc tuturor!

FM - ma bag intr-o chestie din care nu pot sa mai ies chiar asa usor, mai ales ca interesul meu pentru aceasta bautura este fix egal cu zero.

Si oricum ce gasim noi prin Altex sau la Emag am inteles ca sunt niste prastii! Exact cum anticipam, curge mult ulei de sarpe si in zona asta, cu rasnite entry level de 3000€ si expressoare de 16000 €.
 
As zice ca nu e chiar asa, cel putin DeLonghi si Saeco ce le-am avut la birou au tinut exact cat le-a fost garantia, apoi a cedat rasnita, desi sunt espresoare entry dar sunt folosite la modul profesional pentru 50-100 cafele pe zi.
 
Hai că am câteva minute să scriu :biggrin:

Un aspect la espressoare e că tot ce bagi în ele cam trebuie să poată fi curățat temeinic. De-asta am ales un espressor în care bag cafea gata măcinată într-o cupă cu mâner montată la exterior, fiindcă așa pot să curăț locurile pe unde ajunge cafeaua. Și espressorul anterior era similar, da' în cupa aia avea niște mecanisme cu arc pe care trebuia să le demontez periodic ca să curăț brânza de cafea adunată acolo. Na imaginează-ți ce se adună într-un espressor închis în care bagi cafea boabe într-o parte, dar tot traseul boabelor prin râșniță și apoi în boiler și în tava de evacuare este pe dinăuntru, și nu poți să-l cureți fără să demontezi tot aparatul. Așa e espressorul de la serviciu, cică e „comod”, da' aruncă un ochi înăuntru pe unde nu poți băga mâna și te cam sperii. Iar alea care au și conducte de lapte sunt și mai și.

Calitatea espresso-ului e dată de:
  • tipul cafelei și al prăjelii - dacă vrei cafea cremoasă va trebui să încerci una în amestec arabica-robusta, că aia 100% arabica nu face spumă mai deloc, și doar n-o să iei cafea Jakobs cu aditivi care să dea spumă; încearcă și prăjeli diferite până o găsești pe aia care-ți place la gust;
  • modul în care e râșnită cafeaua - la espresso trebuie ceva mai grosier, nu pudră foarte foarte fină, fiindcă altfel se înfundă filtrul și nu mai curge nimic;
    • va trebui să încerci diverse granulații până o găsești pe aia la care iese cafeaua cum îți place;
    • cafeaua proaspăt râșnită are gust mai bun decât aia stătută chiar și de o săptămână, ca să nu zic de aia vacumată gata râșnită;
    • o râșniță cu lamă e ieftină da' nu controlează foarte bine dimensiunea pulberii (face un amestec de granule mari și mici), pe când una cu 2 pietre ce se rotesc permite controlul mult mai bun al granulelor, da' e scumpă cu crengi;
  • temperatura apei - controlată și fără fluctuații; la espressorul vechi nu făcea față boilerul să încălzească apa pe cum trecea prin cafea, începea pe la 90 de grade și ajungea la mijlocul cănii pe la 60, ieșea un pișwasser.
Espressorul anterior era un Philips Saeco Poemia. Pe hârtie era totul minunat, 18 bari, steamer pentru făcut spumă de lapte, tralala. Da' 1) problema cu încălzitorul, nu ieșea cafeaua ca lumea nici dacă făceam shot-uri cât un degetar, și 2) avea o problemă de design (suspectez planned obsolence) că montaseră o piesă din plastic în mijlocul boilerului, și aia crăpa după vreo 3-4 ani încât îl făcea neutilizabil - mi-au murit 2 espressoare identice în același mod cam după același timp.

Acum am luat un DeLonghi Dedica EC685.M, cam 150€. Avantaje:
  • Compact - ocupă loc puțin pe blat în bucătărie, mai mic decât cel anterior.
  • Fără trasee interne pentru cafea sau lapte - iar traseul pentru apă poate fi decalcificat cu un program încorporat. Piesele unde ajunge cafeaua pot fi curățate ușor.
  • Se încălzește repede și păstrează temperatura apei pe parcursul brew-ului. Temperatura poate fi programată în câteva trepte.
  • Reglarea presiunii e făcută de o cupă cu două camere separate de o sită. Sita poate fi îndepărtată pentru ca să poți curăța și camera inferioară, din care cafeaua iese afară printr-o găurică de 0,3mm. La modelele mai vechi, piesa asta era ștanțată și adio, ce mizerii se adună în camera aia de sub filtru se rezolvă schimbând periodic cupa.
  • Are 2 butoane pentru cafea simplă/scurtă și dublă, la fiecare se poate programa cantitatea de apă.
  • Spumiera pentru lapte e MULT îmbunătățită față de modelul anterior (EC680) unde era doar o tijă de inox; ăsta are o piesă suplimentară de plastic cu două poziții, cu care face spumă de lapte foarte faină - doar să-ți amintești că se folosește lapte gras la temperatura camerei, nu degresat sau scos din frigider.
  • Tava cu picurător pentru cana de cafea poate fi scoasă, dedesubt mai e o tavă mai joasă, unde poți pune căni mai înalte sau pahare.
  • Are contor intern pentru numărul de cafele până când să semnaleze că trebuie făcută o dedurizare. Se poate programa duritatea apei (low, med, high) și în funcție de asta va alerta dedurizarea mai repede sau mai târziu.
  • Nu introduce variabile suplimentare în producția de cafea. Dacă ai cafeaua râșnită cum trebuie și presată cât trebuie, va face espresso excelent fără eroare.
Părțile mai sucky:
  • Placa aia de inox de deasupra picurătorului, unde pui cana de cafea, se zgârie de la prima utilizare. Asta e, mașinăria vibrează ușor, cana de porțelan nu e perfect smooth dedesubt, o să frece inoxul ăla perfect lustruit.
  • Scula aia de tasat cafeaua în cupă care vine cu espressorul e o glumă de plastic. Ia-ți un tamper din inox de juma' de kil pe diametrul exact al cupei, o să preseze cafeaua perfect prin propria greutate, fără să apeși necontrolat.
  • În mânerul din plastic al cupei de cafea s-au gândit să bage un cilindru de metal ca să pară mai greu și oamenii cumva să aibă impresia că e de calitate mai ridicată - wtf, scoți capacul de la mâner și dai afară mizeria aia.
Cafele am încercat mai multe, de la branduri de fițe până la cafea boabe de la Metro pentru cafenele. Cel mai mult îmi place totuși Tchibo. Vezi că în magazinele Tchibo au și râșnițe de-alea meseriașe, poți să iei câtă cafea vrei și să ți-o râșnească pe ce grosime vrei. Era un magazin Tchibo în mall-ul Promenada parcă. Aici e stand Tchibo în alimentarele Rewe, cu râșniță - îți faci singur cafeaua pentru acasă.

Râșniță am una Bosch cu lamă. Știu că se poate mai bine, da' asta o am și am găsit cât să o umplu și câte secunde să o râșnesc pentru ca să iasă bună pentru espresso. Râșnesc cafea cam săptămânal.

La fel de important, rezervorul de apă. Ideal ar fi să pui apă doar câtă vei consuma, să nu o lași să stea în recipient câte o săptămână întreagă fiindcă se dezvoltă niște microorganisme nasoale acolo.
 
:smile:)))
Mi s-a spus ca toata informatia o gasesc pe https://www.espressoman.ro pun link ul aici, ca poate intereseaza totusi pe cineva.
Am citit una alta si mi s-a facut rau (am retinut 2 nume repetate obsesiv - Gaggia si Lelit) ceea ce dovedeste ca suntem mult pe langa subiect cu de alde Philips, DeLonghi si Braun slikepil :smile:)).

Domnul asta pare ca stie ce vorbeste - mi-a placut articolul, structurat, organizat, fix pe gustul meu.

Eu renunt!

Ii zic sa si-l ia singura, am sa-i ofer informatiile pe care mi le-ati dat aici, sunt niste chestii de care intr-adevar trebuie sa tina cont si sa se spele pe cap cu el!
Multumesc mult din nou tuturor!
 
Last edited:
Dada, de espressoman știu, da' vezi că ăia vorbesc de niște avioane și nimic consumer-grade nu le tihnește. De acolo luasem ideea să-mi modez espressorul vechi cu un senzor de temperatură și un controller care să încălzească rezistența mai bine, da' pana mea, făceam un frankenstein în bucătărie.

Io zic că, cu informațiile de aici, poți face doamna fericită. Iei aparatul (varianta roșie, e sexy), petreci vreo două ore încercând cafea mai grunjoasă sau mai fină, o implici pe doamna în degustare, va fi bine. Când găsești combinația corectă, merge făcutul de cafea pe bandă rulantă. O nevastă bine cafeinizată face ziua frumoasă (știu ce zic).
 
Fericit eu. Se pune apă în cană, se bagă cana 1 minut la microunde, se arunca in cană o zaharină, o linguriță de ness granulat si un degetar d'ăla de Pilos. O înghit repede si în câteva minute sunt apt de muncă.
Respectul meu pentru cafea e deci zero, o tratez ca pe un medicament. :tongue:
 
Ca in absolut orice alt domeniu exista persoane speciale care traiesc in lumea lor si noi restul muritorilor de rind.
Cind e vorba de gust/miros/auz si alte simturi d'astea brusc totul devine subiectiv iar sumele care sa le satisfaca cresc pe masura. Ideea e unde tragi tu linie ca sa n-o iei razna complet. :smile:
 
Deci!
Am mai facut niste investigatii si de fapt ea voia expressor semiautomat si nu dintr-ala full cu rasnita, pui cana, apesi buton si iese zeama! Vedeti babaeti? Co mu ni ca re!
N-am mai stat pe ganduri si avand informatiile de la puterfixer, am loat varianta rosie DeLonghi Dedica EC685.M + 1 pachet cafea Kimbo (recommended by DeLonghi) + chimicale de curatare DeLonghi si uite asa tai una de pe lista! :smile:
Acu' ramane ca puterfixer sa faca serviciul complet si sa-mi dea un link pentru "presse cafierul" ala de fer si am incheiat taraboiul. :smile:
 
Io l-am luat pe ăsta - inox, 51mm diametru, 358 grame:


Da' te orientezi după ce găsești prin țară, important e să fie de 51mm diametru că atât are filtrul.
 
Back
Top