Noutăţi despre procesoarele AMD

Dacă era vorba de Duroane amărâte mai înţelegeam, dar cine îşi permite sute de dolari pentru un procesor dual-core (acum sau peste un an, tot aia e, dual-core-urile nu vor fi ieftine prea curând) îşi permite şi o placă de bază pe an, nu neapărat ca să treacă la Socket-nu-ştiu-cât, dar măcar să-şi actualizeze standardele, să aibă SATA 3, USB 15.0, BTX, PCI-Express X32 şi ce-o mai fi apărut atunci. N-are nevoie de toate astea? Atunci n-are nevoie nici de un procesor care costă dublu dar oferă 10% în plus la viteză.
 
Asta vreu si eu sa evidentiez... cat de patetici sunt cei ce cred ca producatorii de componente "au grija" de ei. Banul este ceea ce urmaresc si inversunarea pt un producator anume este caraghioasa.
 
La pret nu o sa fie accesibil. Cat despre performatele de varf sunt total neimportante pt userul de rand.
Eu personal vreu un procesor care sa ma lase sa fac un multi tasking adevarat. Acum, daca fac captura video, nu imi pot permite sa fac browsing de internet sau alte activitati. Cat despre testele de jocuri, in prezent nu vad necesitatea unui procesor mai rapid decat am acuma.
Si un test de joc facut la 640x480 este fix apa de ploaie. Cand se trec testele la rezolutii mai normale (1024) atunci se vede ca placa video este cea care franeaza sistemul. Ceea ce egaleaza performantele lui AMD / Intel.
Diferentele insa in multitasking si pret ma vor face sa cumpar un Pentinum D de 230$, chiar daca AMD X2 de 1000$ este mai "tare".
 
Foarte adevărat că preţul nu mai este la bunul simţ al lui AMD, dar când iei premiul de la Intel normal că-ţi iei lumea în cap. Apoi, după cum vezi, performanţele în multitasking sunt uneori chiar net superioare, alteori sunt foarte asemănătoare. Clar este că dacă ai nevoie de multitasking masiv soluţia este un procesor cu două nuclee în faţa celor cu un singur nucleu. Avantajul lui AMD cu toate preţurile lui mari vine din faptul că dacă deja ai o platformă AMD foarte bună, nu mai este nevoie decât să schimbi procesorul şi gata dualcore, lucru care la Intel nu se poate aplica.
Apoi trebuie să vedem cum decurg preţurile, în orice caz, intenţiile Intel din ultima vreme de a prezenta preţuri agresive mă pune pe gânduri.

În mod clar, următorul meu procesor va fi unul cu dual-core (instrucţiunile pe 64biţi sunt gata la pachet), dar după cum ai spus şi tu, ales în mod clar din punctul de vedere al performanţei vs. preţ (la care se pune ca variabilă şi restul sistemului: memorie, placă de bază, etc.).
 
Pai cu placa de baza cu tot si ies mai ieftin cu Pentium D. Nu mai zic ca deocamdata sunt la generatia AthlonXP asa ca o sa-mi trebuiasca placa si la AMD.
Si chiar nu mi-as mai lua acuma un 939 cand am realizat ca nu or sa fie prea multe AMD duale pe platforma asta. Cum primele incep de pe la 540$.... nu cred ca diferenta eventuala de performata merita importanta (pt mine) diferenta de bani.
 
:eek:
 

Attachments

  • wme.png
    wme.png
    4 KB · Views: 991
Originally posted by SoNic
Pai cu placa de baza cu tot si ies mai ieftin cu Pentium D. Nu mai zic ca deocamdata sunt la generatia AthlonXP asa ca o sa-mi trebuiasca placa si la AMD.
Si chiar nu mi-as mai lua acuma un 939 cand am realizat ca nu or sa fie prea multe AMD duale pe platforma asta. Cum primele incep de pe la 540$.... nu cred ca diferenta eventuala de performata merita importanta (pt mine) diferenta de bani.

Dar faptul ca minunatul Pentium D disipa 215W (rotunjiti :D) nefacind NIMIC si in orice scenariu disipa cu 50% mai multa putere decat un X2 nu inseamna nimic pt. tine? O sa cumperi o mizerie de procesor doar fiindca e mai ieftin? :\ Mai bine astepti putin pana scad preturile la un nivel rezonabil si cumperi un produs facut cu cap - cel putin eu asta intentionez sa fac, cine stie poate la anul o sa pot pune si eu mana pe un X2 *sigh* :).
 
Pai in industria asta daca actionezi dupa criterii pur economice, nu iti mai iei computer niciodata...
La mine procesorul sta la 100% tot timpul (BOINC) deci orice throttling a frecventei sau alte metode de genul asta sunt zero.
Si apoi eu vreau sa am un procesor dual acuma (peste 3 luni) care sa imi rezolve problemele, pana se ieftinesc X2-urile.
 
Eu nu am bani de aşa ceva acum, aşa că atunci când voi avea banii, vreau în primul rând să dublez performanţa actuală (AXP). Dacă orice CPU dual ar putea face asta, continuăm la alte doleanţe:
-să nu necesite răcire masivă pentru a putea reduce cât mai mult zgomotul cu putinţă. Nu-mi doresc un JumboJet la picioare.
-să pot face OC şi de preferat direct din Windows pt. a nu sta tot timpul cu un CPU OCat ci doar atunci când am nevoie. O eventuală stare de UC ar fi perfectă pentru reducerea şi mai mult a zgomotului.
Acestea două le pot face foarte uşor pe o platformă AMD, pe una Intel mai greu.
Continuăm cu memoria, iar la AMD pot să pun un TCCD, un UTT sau chiar un BH5 cu banii care i-aş da pe nişte mizerii de DDR2. Iar de nu-s bani, PQi rulez :). Dacă mă gândesc şi să-mi iau acum un GF6800 (GT) iar pe viitor să mai bag încă una cumpărată la un preţ de nimic, dar cu ajutorul căreia să dublez viteza în jocuri este alt aspect interesant. La AMD nu costă cu mult mai mult o platformă SLi Ready (în plus cu puţin tupeu faci moding la mobo pt. SLi). La Intel un SLi e cam scump, iar acest lucru nu-mi place.

Cu alte cuvinte, pentru mine, de preferat este un sistem bazat pe A64 şi nu Intel, chiar dacă se poate să scot mai mulţi bani din buzunar. Eu sper că în timp, AMD va avea de unde să reducă preţurile, Intel nu prea are de unde decât dacă vrea să concureze la preţ proacele dualcore cu Celeroanele singlecore.
Treaba ar fi stat altfel dacă Intel se arunca pe o tehnologie Centrino cu 64biţi şi dual-core.

Oricum, tactica Intel cu preţuri agresive este excelentă, a se vedea şi animarea pe acest thread.
 
-să pot face OC şi de preferat direct din Windows pt. a nu sta tot timpul cu un CPU OCat ci doar atunci când am nevoie. O eventuală stare de UC ar fi perfectă pentru reducerea şi mai mult a zgomotului.
Acestea două le pot face foarte uşor pe o platformă AMD, pe una Intel mai greu.
Adică pe Intel pui mai greu ClockGen? Mai continui mult cu... inexactităţile?
 
Nu am chef să bâjbâi pe net şi să mai văd o altă tâmpenie Intel stil maxim 10%OC. Prefer nTune şi gata.
Te-am prins deci, eşti fan Intel :hmm:
 
Nu e tâmpenie Intel, e un utilitar universal pentru overclocking. nTune merge doar pe unele nForce-uri, ClockGen merge (cu plugin-ul necesar) pe orice placă de bază. Şi nu neapărat cu 10%, ci cu cât ţin componentele în cauză (procesor, placă de bază, memorie etc), similar platformei AMD.
 
M-ai înţeles greşit. Era vorba de tâmpenia lui Intel de a încerca tot mai mult să oprească fenomenul OC, cum a fost în ultimă instanţă cu mobourile care nu puteau face OC mai mare de 10% (aparent fiind mai mult vina producătorilor de mobos şi nu a lui Intel când a „desenat” chipseturile).

Edit: uite acum încerc utilitarul pe un nF2. Iniţial am crezut că e destinat Intelurilor doar. Oricum, preferam un utilitar care să ştie să modifice şi tensiuni, şi latenţe la memorii şi altele.

P.S. nTune nu este compatibil cu orice nF4 şi chiar şi nF3? Eu aşa ţineam minte că am citit undeva, şi că doar cu nF2 e nevoie de BIOS special.
 
Revenind la cei 64biţi (nu doar AMD sau Intel), a apărut un alt review care prezintă performanţa pe 64biţi în FarCry. De notat nu este sporul minimal în performanţă, ci faptul că s-a îmbunătăţit vizibil grafica: texturi mai multe, mai detaliate, mai multe detalii (precum iarba mai abundendă), apa arată mult mai bine şi nu în ultimul rând, s-a mărit considerabil distanţa la care se poate vedea.
 
Asta poate pentru că Ubisoft vrea cu orice preţ să diferenţieze vizual versiunea pe 32 de biţi de cea pe 64.
 
Asta mi-am spus şi eu. Totuşi introducerea de noi elemente vizuale aduc de la sine şi noi elemente „de fizică” ce sunt lăsate în sarcina celui de-al doilea core. Foarte probabil să se fi introdus funcţii video „software” necalculabile (intenţionat) de placa video ci de coreul liber, iar aici mă gândesc la elementele de decor de la foarte mare depărtare.
Oricum, după interviul celor de la Anandtech cu dezvoltatorii lui Unreal s-a putut înţelege clar că o dezvoltare strict spre MP va putea aduce în mod special îmbunătăţiri considerabile la fizică. Dar şi când vor apărea PPU-urile ce vor mai face proacele care mai sunt şi duale?
 
Pe mine mă enervează chestia cu schimbatul socket-urilor ca pe şosete. Prin 2010 o să avem, oare, 45 de feluri de socket cu peste 5000 de pini fiecare? :confused:
 
Back
Top