nLite si instalare prin retea

Marius '95

troubleShooter
Am un laptop/tableta fara CD. Modelul nici nu are loc pentru asa ceva, deci exclus sa am acces la vreo unitate CD in viitorul apropiat.
Vreau sa instalez WinXP prin retea. Dar nu orice XP, ci un kit customizat cu nLite.

Cum fac?

Am la dispozitie un server cu XP Pro, am kit-ul customizat cu nLite (optional sub forma de imagine de CD), am server DHCP/BOOTP, am si server TFTP. Pasul urmator pe care nu stiu sa-l fac este cum sa creez imaginea pe care s-o incarce laptopul prin retea si pe care sa o booteze.
 
N-am dar la nevoie as putea face rost de unul imprumut.
Ma gandeam ca este o ocazie buna sa invat cum e cu bootarea prin retea.
 
Cu menţiunea că dacă e vorba de XP 64-bit e mai simplu să cauţi o modalitate să pui o unitate optică pe USB, îţi blestemi zilele încercând să instalezi aşa ceva de pe USB sau reţea.
 
Nu este 64bit.

Sa revenim.
Metoda din link se bazeaza pe un linux, pxelinux ca sa fiu mai precis. Ca orice linux de pe lumea asta, NU MERGE. Se blocheaza la incarcarea kernel-ului (sau ce e ala) menu.c32. Bootloader-ul apare, fisierul cu pricina este transferat de pe TFTP, dar imediat dupa incarcare - blocat.
Are cineva o metoda care sa NU fie bazata pe linux?
 
Instalează de pe stick și nu te mai chinui atât. Am încercat și eu odată o instalare din rețea și peste tot doar linux shits, am renunțat, timpul este prea prețios :smile:
 
Daca ai un alt calculator pe care sa pui Windows 2003 Server (RTM sau SP1) si RIS (Remote Installation Services) poti sa te joci, e relativ simplu de configurat din cate imi aduc aminte...
 
Nu prea am avut timp de testat, dar am facut mici progrese.

Deci menu.c32 sux.
Continutul fisierului de configurare pxelinux.cfg/default ar trebui sa fie:
Code:
DEFAULT memdisk initrd=system.ima
TIMEOUT 60
PROMPT 1
...nu toata polologhia aia. menu.c32 e o porcarie; poate fi sters. In configuratia de mai sus, booteaza OK pe orice, inclusiv virtualitati.
system.ima este o imagine a unei dischete de boot. Poate contine orice. Se vorbeste cum ca memdisk ar accepta si alt fel de imagini, de CD, de HDD, dar inca n-am testat.

Pentru XP, am inteles ca trebuie DOS, un driver de pachete pentru placa de retea, stiva TCP-IP si clientul de retea de la M$. Urmeaza sa testez si o sa scriu un ghid inteligibil despre cum poate fi instalat XP-ul prin retea.
 
Ghid de bootare prin retea
pentru cei care vor avea vreodata nevoie sa instaleze windows prin retea sau sa booteze un SO prin retea.

Descrierea procesului de bootare prin retea
1) BIOS = La bootare, daca BIOS-ul este setat sa booteze prin retea, el va executa firmware-ul placii de retea. Acest firmware se poate afla in BIOS-ul principal al placii de baza sau intr-un EEPROM pe placa de retea.
2) PXE = Firmware-ul respectiv contine un program numit PXE. El se ocupa cu obtinerea unui IP de la serverul DHCP/BOOTP din retea si adresa urmatoarei bucati de cod pe care trebuie s-o execute PC-ul. Aceea se numeste NBP (Network Bootstrap Program) si trebuie sa se gaseasca pe un server TFTP. PXE transfera NBP-ul de pe TFTP si il executa.
3) NBP = Este un fel de boot-manager pentru retea. Este limitat ca marime, 32KB (cred). Singurul NBP pe care l-am gasit este pxelinux. Odata bootat, NBP se va ocupa cu transferul si bootarea sistemului de operare. pxelinux stie sa booteze imagini de discheta (.IMA), CD (.iso, la mine n-a mers) si HDD (.vhd). Respectivele imagini contin sistemul de operare. Imaginile sunt incarcate in memorie, sunt read-write, dar modificarile nu sunt salvate inapoi pe serverul TFTP, deci la bootare imaginea bootata va fi aceeasi indiferent ce modificari au fost efectuate la bootarea precedenta. Inca o mentiune: imaginile trebuie sa incapa in memoria sistemului si sa mai si ramana loc.
4) SO = Momentan descriu cum se booteaza MS-DOS cu TCP/IP si acces la share-urile din retea.

Aveti nevoie de:
- un server DHCP/BOOTP
- un server TFTP = o combinatie buna a celor doua este TFTPD32 ©Philippe Jounin
- pxelinux = nu tot, doar 2 fisiere
- MS-DOS v6.22 (setup-ul pe dischete)
- Microsoft Network Client for DOS v3.00 (setup-ul pe dischete). Am auzit ca s-ar gasi pe CD-ul WinNT4 Server.
- Microsoft Virtual PC
- VFD (Virtual Floppy Disk) = daca nu aveti discheta(e) sau vreti sa mearga totul mai repede
- driveri NDIS2 = driveri Win311 (!) pentru placa de retea a PC-ului pe care il veti boota prin retea si pentru Virtual PC (Intel DC21x4). Trebuie sa aveti 2 fisiere: OEMSETUP.INF si nume.DOS. In cazul driverului DC21x4 de pe site-ul Intel, luati fisierele din \WFW311, ca cele din \WFW31 nu merg.

Cum se face:
- Instalati DHCP/BOOTP si TFTP pe server.
- Puneti pxelinux.0 si memdisk in directorul radacina al TFTP-ului.
- Creati un director numit pxelinux.cfg si in el, un fisier numit default (fara extensie):
Code:
DEFAULT memdisk initrd=remote.vhd
PROMPT 1
TIMEOUT 50
- Configurati serverul BOOTP sa aloce IP-uri adecvate retelei locale si incarce fisierul pxelinux.0 pe clientii care solicita bootarea prin retea.
- Share-uiti un director care sa contina setup-ul WinXP copiat de pe CD (sau directorul aranjat cu nLite).
- Porniti serviciile.

Configurarea serverului este gata. Momentan, serverul poate fi testat inlocuind remote.vhd din fisierul de configurare cu orice imagine de discheta bootabila. Urmeaza crearea remote.vhd care va contine MS-DOS si clientul de retea. Aici este un pic mai complicat.

- Porniti Virtual PC si creati o masina virtuala cu 4 MB RAM, 12 MB HDD si placa de retea cu acces direct (nu NAT) la server. HDD-ul sa fie marime fixa, nu dinamica, si sa fie salvat cu numele remote.vhd. Undo disks ar fi util in caz ca ceva merge prost si trebuie repetat.
- Instalati MS-DOS de pe dischete. E simplu. Se da cu ENTER inainte si se schimba dischetele cand beepaie. Dupa instalare, setati masina virtuala sa booteze de pe HDD.
- MD C:\TEMP
- EDIT CONFIG.SYS
Code:
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS NOVCPI
DOS=UMB,HIGH
BUFFERS=16,0
FILES=20
LASTDRIVE=Z
FCBS=1,0
STACKS=0,0
- EDIT AUTOEXEC.BAT
Code:
@ECHO OFF
SET PATH=C:\DOS
SET TEMP=C:\TEMP
SET DIRCMD=/OGNE /P
- Reboot. Dupa ce reporneste, dati-i discheta #1 cu Network Client
- A:
- SETUP
- Cand ajunge la selectarea placii de retea, alegeti "Network adapter not shown on list below...". O sa ceara discheta cu driverul. Incarcati discheta in Virtual PC si scrieti adresa cu B: in loc de A: si director daca e cazul. Setup-ul nu cauta in subdirectoare. Dischetele vor trebui schimbate de mai multe ori; cand cere B: ii dati discheta cu driverul, cand cere A: ii dati discheta cu MS Network Client.
- Cand cere User Name, scrieti numele utilizatorului care sa corespunda cu login-ul la share-ul de pe server! Majusculele nu conteaza.
- La urmatorul ecran:
-- Change Names - Numele workgroup-ului sa corespunda cu workgroup-ul serverului
-- Change Setup Options - Use Basic Redirector
-- Change Network Configuration - In ordine:
--- 1) Adaugati protocolul TCP-IP
--- 2) Stergeti NWLink IPX (cu TAB, selectat, TAB, remove)
--- 3) Setati IP-urile TCP-IP (cu TAB, selectat TCP-IP, TAB, Change Settings), IP-urile se scriu cu spatiu in loc de punct
-- Confirmati totul
- In timpul copierii va cere din nou B: (discheta cu driverul) si la un moment dat va cere "OEM Driver Disk" - se refera la a doua discheta MS Network Client.
- Reboot automat. Dupa repornire, daca totul este ok, masina virtuala va obtine IP de la server si va cere numele de login in retea si parola. Salvati parola cand va cere.
- PING IP_server - ar trebui sa raspunda
- NET USE X: \\nume_server\director - ar trebui sa se conecteze direct fara sa ceara parola. Directorul share-uit va contine setup-ul WinXP, sau ce SO vreti voi sa instalati.
- Reboot. Dupa reboot ar trebui sa ceara parola dupa care sa mapeze automat X: la directorul de pe server.
- CD NET
- SETUP - trebuie adaugat driverul pentru placa de retea a PC-ul ce va boota prin retea. Metoda de adaugare este aceeasi ca si la instalare, cu diferenta ca nu mai e nevoie de schimbat discheta de 10 ori, se poate folosi direct A:. Dupa adaugare, placa masinii virtuale poate fi lasata pe loc sau poate fi stearsa. Eu recomand sa fie stearsa.
- La reboot opriti masina virtuala inainte sa booteze si, daca aveti undo disks alegeti commit.
- Copiati remote.vhd pe server in directorul radacina TFTP.

Gata. Porniti PC-ul si configurati BIOS-ul sa booteze prin retea! Teoretic ar trebui sa aveti acces la directorul sharuit cu litera X:
 
Dischete? DOS? NT 4? Windows XP?!

Ca exercițiu poate că e satisfăcător să simți plăcerea de a realiza ceva într-un mod atât de rudimentar, dar ca pragmatism oricine altcineva ar fi ales una din două:
- Windows 7 instalat de pe un stick USB, sau
- luat împrumut o unitate optică pe USB de la cineva, gen io, că nu mai țin câte o unitate optică în fiecare PC ca să o folosesc de 2 ori pe an.

Dar cu ocazia asta am aflat că PXE nu mai cere obligatoriu un EEPROM înfipt în placa de rețea. Hmmm, the possibilities...
 
Cât timp muzica va fi pe CDuri, eu o să am o unitate optică în PC, chit că-i doar pentru făcut FLAC-uri din ele :smile: Distribuția digitală mi se pare un mare fâs, ce-i în mână nu-i minciună.

Dar stick USB ar fi fost alegerea cea mai bună sincer, eu am unitate floppy, dar nu am conector pe placa de bază. Am un ZIP pe USB în schimb :biggrin:
 
Dar cu ocazia asta am aflat că PXE nu mai cere obligatoriu un EEPROM înfipt în placa de rețea. Hmmm, the possibilities...
Nu mai cere de vreo 12-13 ani de pe vremea 3C905C-TX-M. Alea cu -M la coada aveau Pre-boot eXecution Environment (PXE) direct in flash undeva pe placa de retea, fara EEPROM. Prin 2000-2001 faceam instalari remote prin retea cu Remote Install Services din Win 2000 Server, o chestie care avea cam tot ce ii trebuia lui Marius mai sus doar ca era pe masina fizica, era cam devreme pentru virtualizare.
 
Din câte îmi aduc aminte Remote Install Services avea nevoie de DC și era cam la fel de complex de setat ca soluția cu pelinux. Nu chiar atât de complex totuși.
 
Back
Top