Netbook

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Vreau netbook, să am ce plimba în geanta foto în excursii, pentru acces mobil şi cât de cât decent la net, mai un blogging, mai un film, de-astea. Portabilitatea e mai importantă decât puterea de calcul, aşa că nu o să am pretenţii de multitasking între Adobe Lightroom şi Outlook 2007 cu 6 arhive de mail deschise.

Acum, platforma Intel Atom e tot o apă şi-un pământ, indiferent de implementare. Contează mai mult cât e de mare şi comodă tastatura, cum sunt amplasate butoanele la touchpad, cât e de mare bateria, dacă ecranul e lucios sau mat, dacă poţi să-l desfaci să-i pui 2 GB de memorie şi eventual să schimbi discul fără să pierzi garanţia.

Buuun. Uitându-mă printre variaţiunile mai demne de luat în considerare de pe piaţă, gen MSI Wind şi Asus EeePC şi eliminând HP, Dell etc. prin prisma costului prohibitiv (mai pui 100 lei şi iei un laptop cu ecran de 14", wtf), cred că m-aş duce pe EeePC 1005HA. Review-urile îl laudă ca având o tastatură foarte comodă (cu excepţia tastelor sus-jos mici) şi un touchpad bun, ecran cu backlight LED bun şi baterie de durată, printre altele.

Prima întrebare pentru voi e dacă aţi avut experienţe cu acest model sau cu netbook-urile în general. A doua e dacă diferenţa între Atom N270 (1.6 GHz/533 MHz) şi Atom N280 (1.66 GHz/667 MHz) e sesizabilă, gen N270 se cam împiedică la conţinut video MKV 720p da' N280 n-are probleme.

Alte idei şi sugestii care să mă ajute să mă hotărăsc, vă rog?
 
Nu m-am jucat decât cu Asus EeePC 701 și aproape mi-am rupt degetele încercând să le dezleg :frown: O fi o jucărie bună pentru unii, dar pentru mine tastatura e mult prea înghesuită și ecranul prea mic. Recomand să încerci unul și să vezi dacă îl suporți - performanța e oricum altă poveste dacă treci peste tastatură și ecran.
 
1005 e ceva mai mare, ceea ce e bine (într-adevăr, la 7xx şi 9xx sunt cam mici tastele, depinde ce faci cu el). N280 ~= N270 (oricum Asus overclocka la 1.8GHz), diferenţa e în chipset, GN40 are hardware pentru decodare H.264.
 
Ce e GN40, chipset-ul cu care vine de regulă un netbook cu procesor N280? Adică modelul Asus EeePC 1005HA are varianta -V (value) cu N270 şi -P (performance) cu N280, iar unii zic că mai diferă şi ecranul: mat la Value, lucios la Performance; să înţeleg că diferă şi chipsetul?
 
N280 are ca principal avantaj consumul mai mic (2W fata de 2,5W). Diferenta de FSB sau de frecventa (60MHz) nu cred valoreaza prea mult. Povestea e cam aceeasi si cu GN40. Consumul mai mic decat 945-ul pe care ni l-a bagat intel pe gat pana acum (si care, dupa parerea mea, este un gunoi odios). Decodarea video mi se pare cel mai mare avantaj evident al chipsetului. Ar mai suporta el vreo 8GB de RAM dar vorbim de netbook si 2GB ai lui 945 ajung, iar sleep-state-urile noi pe care cica le-ar suporta nu stiu daca reusesc sa creasca autonomia mult.

Dar pe principiul "orice numai 945 nu", eu as alege orice cu Ion sau GN40 il el. De fapt motivul pentru care nu am luat niciodata serios in considerare un netbook e tocmai chipsetul ala ordinar, cu consum de 4-5 ori mai mare ca al CPU-ului si cu performante demne de cascadorii rasului (plansului).

Lenovo IdeaPad S12 ar suna bine dar chiar nu imi imaginez ce a fost in capul lor cand au bagat si Ion si Intel 950 in aceeasi carcasa. Asta este un moment WTF pentru mine.
 
GN40 nu mă va ajuta cu decodare hardware fără Vista sau 7. Ori, pe netbook vreau să rămân la XP, din mai multe motive. Aşa că decodarea hardware 720p poate să mai aştepte.

Ion-ul e atât de mult aşteptat şi la nişte preţuri ce mă duc cu gândul că plătesc la fel de mult cât pe un laptop normal, însă cedez puterea de calcul pe nişte grame în minus; pentru mine, asta e wtf. Dacă tot e slăbuţ, măcar să fie uşor şi ieftin. Sau, hai să zicem altfel: e un netbook un pic mai puternic pe partea HD, dar nimic spectaculos pentru net/mobile office, însă la care dau nişte sute de dolari în plus pentru un ecran de 12".
 
Hm... credeam ca am mentionat ca e nesimtit de scump :biggrin:. Lost in translation. L-am mentionat doar pentru ca are niste feature-uri prin care parca se deosebeste putin de ceilalti: ecarn mai mare, tastatura adevarata, grafica Ion, o rezolutie mai umana de 1280x800, slot express card, HDMI, posibilitate de 3G, etc. In fine, asta e mai mult decat "doar" un netbook. Adica poti sa il folosesti in scopuri mai productive decat your average netbook. Dezavantajele ar fi doar cele 300g in plus si, evident, pretul.

Pentru mine GMA 950 si i945 sunt inca no go. Pe netbookuri merge la 166MHz fata de 400MHz pe desktop si deja performanta de GMA950 desktop mi se pare infecta. Daca vreau doar o rama foto imi iau rama foto :smile:.
Iar Vista pe netbook... suna a sodomie :tongue:.

Dar cum spre sfarsitul anului ar trebui sa apara Pine Trail-M si Pineview/Tigerpoint cu consum injumatatit si probabil performante sensibil mai bune, poate ar trebui sa le iei si pe astea in calcul. Daca tot e sa sacrifici performanta (probabil grafica nu o sa fie decat o jumatate de pas inainte), macar sa castigi la consum si sa nu arunci acum banii pe ceva soon to be EOL.

L.E. Ma uit ca IdeaPad S10-2 e mai ieftin decat orice Asus 1005HA. Si cred ca are tastatura un pic mai buna si are probabil touchpad multitouch care in principiu e doar "de joaca" dar cine stie. Oricum pana nu pui mana pe ele sa le butonezi un pic nu prea ai cum sa iti faci o idee clara.
 
720p nu duce nici N280 (cu GMA950 mă refer). Cu CoreAVC merg ok desenele şi decent filmele la bitrate-uri de 4-5000 Kbps, dar la scene de gen Transformers redarea nu mai e cursivă.
 
Uuuu, interesant Lenovo ăla! Un plus pentru tastele de săgeţi amplasate mai normal, dar două minusuri pentru ecranul lucios şi cu unghiuri dificile de vizibilitate şi pentru forma nepractică a bateriei, MSI style.

Aveţi idee dacă Asus 1005HA are ecran lucios sau mat? În locuri diferite aflu lucruri diferite...
 
1005 are ecran lucios, cel putin cele comercializate aici. (wtf)
Alt motiv de wtf (major dpmdv) e absenta modemurilor 3G sistematice (sau absenta sistematica a ...), pe un segment care nu mai e la debuturi.
In 2-3 luni apare Atom nextgen, si eu as astepta, sau as lua acum orice dracie pe care as sti deja la cine s-o plasez la iarna (de genul sora :biggrin:).
Eu va insult inteligenta de pe un Asus 9" pe care am pus un SSD Vertex. Acasa sau la scârbici sta conectat la LCD mare + tastatura si mouse (deci lucrez ca pe desktop), si doar în deplasare ma chiorasc în ecran si-mi înnod destele pe tastatura. Alt avantaj e ca gratie marimii pare mai mult un gadget decât un laptop, ca atare nu mi-e rusine sa-l scot în cele mai jenante momente posibile. (eu sunt ala care mânca la cantina cu netbookul pe tava :tongue:)
Vezi ca apare în curând Sony Vaio X care e un 11" de 780gr si un pret cum numai un corporatist de succes si-l poate permite.
 
Văzut un Sony Vaio d-ăla mic de dimensiunile EEPC prin Media Galaxy, 6339 RON, de eram 4 persoane care se hlizeau ca proastele lângă raft (preţul era dosit în spatele ecranului ridicat).
 
Vedeţi că Ideapad S10-2 are tot N270. Cel puţin aşa scrie prin toate review-urile din afară. Nu ştiu de ce la noi în oferte figurează cu N280.
 
Lenovo IdeaPad S12 ar suna bine dar chiar nu imi imaginez ce a fost in capul lor cand au bagat si Ion si Intel 950 in aceeasi carcasa. Asta este un moment WTF pentru mine.
E o greseala faza cu GMA 950 + Ion (in sensul ca exista variante distincte, cu GMA 950 si NVIDIA Ion). Si eu astept tot S12-le. Am ajuns sa mi se faca scarba de NVIDIA de cum au gestionat problema Ion.
 
OK deci dacă am înţeles bine oferta actuală e cam tot o apă şi-un pămînt la interior. Şi dacă vrea cineva să-şi ia un netbook acum să aleagă pe alte criterii decît chipsetul şi procesorul. Cu o uşoară preferinţă pentru N280 în defavoarea lui N270 dar fără să se cramponeze de asta. Corect?

PS: Ecranele lucioase sug sau mi se pare mie?
 
Ha. :smile: Nu, am rămas cu impresia că nu-s foarte adecvate, tind să reflecte mai mult, plus că se vede mult mai uşor orice atingere.
 
Da, toate-s la fel de (im)potente pe dinăuntru, de-aia contează mai mult alte criterii, gen mărimea tastaturii. Ecranele lucioase redau culori mai vibrante şi contrast mai puternic şi de-asta se vând mai bine, însă reflectă tot ce-i în faţa lor; ecranele mate mai atenuează un pic din calitatea imaginii, dar nu au probleme cu lumina incidentă.
 
Si eu astept tot S12-le. Am ajuns sa mi se faca scarba de NVIDIA de cum au gestionat problema Ion.
Stiam ca Atom-urile vin de la Intel la pachet cu 945 si m-am gandit ca aia de la Lenovo au vrut si ceva grafica pe langa controllerul ala de memorie - chipsetul.

In fine, problema e ca la cat de bine se misca aia de la NVIDIA, pana o sa ajunga S12+Ion la noi la un pret rezonabil (nu mana+rinichi) deja o sa ai Atom next-gen si nu prea o sa te mai incante S12 actual. Cu toate ca N4xx si restul platformei din generatia viitoare o sa consume mai mult decat cea actuala. Evident si cu un plus de performanta... deci exista totusi sanse pentru S12.

Si mie imi place pentru ca e un bridge intre un gadget cu relativ putine aplicatii practice pentru mine dincolo de portabilitate si un notebook rezonabil. Chiar daca platforma tehnica nu e mult mai rasarita fata de orice alt netbook Atom macar ai o ergonomie - display mai mare, tastatura net superioara. E ceva ce as foosi, in timp ce un netbook de 7-9" nu ma va convinge nicodta sa il folosesc prea mult, indiferent de ce are sub capot. Reusesc sa cuprind cu o singura palma toate tastele dintre Caps si Enter pe o tastatura normala de notebook Lenovo (full-size). O tastatura mica ar fi preludiul perfect pentru o experienta Vista+netbook :biggrin:.
 
O sa râdeti dar m-am trezit uitându-ma îndeaproape la acel Vaio X ce trebuie sa apara (11", 780 gr).

Deduceti singuri avantajele, iar ca dezavantaje avem o platforma veche (Atom N540 când nextgen e dupa colt) si performante video antice. Pe GMA500 nici macar Google Earth nu merge normal.

WAF are un Asus 1101HA care e simpatic, dar acest Vaio X cântareste aproape jumate, are Gigabit, 3G, tastatura chicklets, mai puternic, cu SSD (nu-ti mai pasa deloc de socuri). Iar daca i-l schimb pe-al ei, eu n-o sa stau sa casc gura.

Oare peste 2 luni nu va baga Sony urmatorul Atom în aceeasi carcasa ? Ca atunci ar fi tzeapa secolului sa-l cumperi acum.
 
Tocmai am dat în Carrefour de un Acer Aspire 1410 - Celeron M ULV 1,3 GHz, 3 GB memorie (max 4), 250 GB pe disc, ecran de 11,6" 1366x768 cu Intel GMA 4500 şi interfaţă HDMI, tastatură full size, la 1700 lei. Vine fără sistem de operare, ceea ce mi se pare un pic dubios. E mai performant decât Atoamele, poate să ducă şi Windows 7, dar bateria ţine doar vreo 5 ore. Hmmmm, ce ziceţi?
 
Back
Top