Mozilla Firefox

Vezi că s-ar putea să te mintă. VirtualBOX, când deschid o maşină virtuală cu 2 GB RAM, îmi spune că papă vreo 150 MB, restul sunt... de negăsit. Adică nu afişează. Şi Chrome haleşte RAM la greu, dar trebuie să stai cu abacul să aduci cât papă fiecare proces, ceea ce e retarded.
 
Chrome ruleaza fiecare tab in cate o instanta a aplicatiei, un proces separat, desi le vezi grupate. Asemanator cum ruleaza FX plugin-urile. Consuma mai multa memorie, dar te ajuta cand browser-ul/engine-ul JS/un plugin rebel crapa si nu se duc naibii toate ferestrele.

Ultima dată cînd l-am pus, Firefox consuma RAM în idle cît StarCraft II pe setări maxime. Dragon de-abia trece de 50 MB dacă deschizi două stream-uri peste zece ferestre de YouTube.

Versiunile recente de FX (>13) sunt destul de frugale cu resursele. Consuma mai putina memorie de cat Chrome.

In vremurile cand 4Gb de memorie costa mai putin de 30$, nu credeam ca o sa ma pot plange ca vreau programe care sa ocupe cat mai putina. Asta pana cand serviciile IT de pe plantatia unde prestez cu drag au fost externalizate catre o firma din exterior si se agreaza doar masini pe care ruleaza W7... 32 biti. Si sa vezi placere cand incepe sa caraie hdd-ul pentru ca RAM-ul e ocupat 90%, ruland o masina virtuala in VirtualBox, niste IE, FX, Acrobat Reader, Notepad2 si... mizeria de Symantec Endpoint. Cica Windows pe 64 de biti nu e suportat de nu's ce aplicatie dubioasa pe care nu cred ca o foloseste nimeni...
 
Last edited:
Corect, am uitat de procesele separate. Nonetheless, Firefox stătea la 500 MB nefăcînd nimic. Și, dincolo de statistică, îmi pare că se mișcă greu.
 
Pe mine nu ma deranjeaza deloc ca foloseste multa memorie (am 8GB - no swap). In opinia mea, mai multa memorie folosita = performanta mai buna.
 
Eu nu-s adepta memoriei "irosite", dar chiar s-au optimizat multe la capitolul memorie între timp în Firefox.

În momentul ăsta am 25 de tab-uri deschise [și încărcate] în browser cu tot felul de drăcii prin ele și-mi stă la 700MB, iar plugin-container e la 6MB și am și din alea încă o tonă. Chrome a început să se cam nesimțească cu memoria, iar altele nu încerc din simplul motiv că m-am obișnuit cu tot felul de addon-uri exotice care tind să fie Firefox-only, rareori au câte un echivalent și pentru Chrome.

Singura problemă pe care o am cu Firefox e că se încarcă greu tab-urile când sunt multe, dar nu mă afectează în mod deosebit pentru că nu-l pornesc des.
 
No fucking shit, am ajuns să spunem că 700MB per 25 taburi este decent/optimizat?
 
No fucking shit, am ajuns să spunem că 700MB per 25 taburi este decent/optimizat?

Pai daca unele pagini sunt destul de mari ce sa faci? Am o pagina deschisa pe ciclism.ro, are 17 MB salvata local, cat RAM crezi ca se consuma ca sa o afiseze?
 
No fucking shit, am ajuns să spunem că 700MB per 25 taburi este decent/optimizat?

Față de alternative, da. Față de cum era la versiunile anterioare, iar da.
Nu se pot vedea chiar toate site-urile în Lynx, sorry. :biggrin:
 
Singura problemă pe care o am cu Firefox e că se încarcă greu tab-urile când sunt multe, dar nu mă afectează în mod deosebit pentru că nu-l pornesc des.
Io cre că am spre 100 de taburi deschise în Firefox şi se deschide la fel ca atunci când aveam 10. Din ce-am văzut, la pornire, el încarcă doar ultimul tab pe care-l ai deschis. Când dau click pe altul, abia atunci începe să-l încarce. De consumat, îmi consumă 800 MB (din 6GB, no swap).
 
No fucking shit, am ajuns să spunem că 700MB per 25 taburi este decent/optimizat?

Păi da. Am întâlnit pagini de... 18 MB doar scripting text, fără să mai discutăm de ce mai încărca pe acolo.
Exemplu: am deschis un tab cu pagina principală EVE Online şi haleşte 100328k în Chrome (verificat cu about:memory). Nu poit să compar cu Mozilla Firefox (17 ESR, by the way) fiindcă about:memory din Firefox e un dezastru din punct de vedere al design-ulul, creat sub sintagma "by developers, for developers" :tongue:
 
Nu mă refeream doar la browsere, dar mă rog :biggrin: Nu toată lumea are 10MBps la ușă.
 
Nu mă refeream doar la browsere, dar mă rog :biggrin: Nu toată lumea are 10MBps la ușă.

Destul de putin le pasa la dezvoltatorii din zilele noastre ca poti face un site de web la jumatate din dimensiune cu un mic efort si la un sfert cu un efort considerabil - nu platesc ei banda utilizatorului si daca utilizatorul sta inca 3 secunde in plus sa i se incarce pagina nu o sa urle.

Si inca e bine cand vorbesti de utilizatori casnici si piata libera, sa vezi pagini de web scrise cu fundul prin companii, ca acolo functionalitatea e 99% si satisfactia utilizatorului nu prea conteaza, ca ala nu are alternative si oricat de naspa e site-ul daca are nevoie de el ca sa isi faca treaba o sa il foloseasca asa cum e. Traiasca generatoarele de cod si SharePoint Designer ca scot monstri. De curiozitate am refacut manual o pagina destul de mult utilizata de pe un site intern de-al meu, a iesit de vreo 5 ori mai mica cu doar 30 de minute de efort: am facut calculul si nu merita efortul :frown:
 
Cel putin se poate da disable, nu ca la porcaria de pdf viewer, cu bug-uri, enabled by default si fara vreo posibilitate de disable.
 
Back
Top