Mouse, gamepad, joystick și alte... tastaturi

Am făcut retur la tester, 15€ înapoi în bugetul de tastatură, dacă o fi să fie. La nemți nu găsesc multe variante (plus că layout-ul mă calcă pe nervi), o să mă uit la brexiteers.
 
Tastatura mea no-name ("Turbo") cu butoane multimedia are, cred, vreo 20 de ani. E de pe vremea K6-2. Am schimbat doar cablul. Mai am, bineinteles, si o monstruozitate de 10 Kg cu cablu spiralat si fara buton de windows, de pe vremea 286, dar aia o tin pentru vremurile cand o sa am birou care sa nu se indoaie sub ea.
După cum am mai menționat, am și eu tastaturi vechi cu membrană care încă mai funcționează perfect. Nu înseamnă că le și folosesc în locul unei tastaturi mecanice bune. O tastatură mecanică bună este o investiție similară cu un ceas mecanic bun, un stilou fain (sau pix fain pentru cei care nu suportă penița și cerneala), un costum de calitate, o cană de cafea de porțelan, etc.

Si ce daca? Le pui la Scroll Lock, Print Screen, AltGr...
Dacă nu suferi de perfecționism :smile:
Cherry MX Brown la doar 700 de lei. Ieftin ca braga, o sa comand un bax, poate torn Cola in primele 3.
Cred că am mai spus, ăla este un preț oarecum decent.

Există custom builds care sar de 1000EUR lejer.
 
De acord cu tine, prețurile la keycaps de exemplu sunt ridicole, un set de calitate este 200$. Pe de altă parte, la câtă muncă intră în ele, plus publicul țintă care este de super nișă, este oarecum normal.

Dacă este să ne luăm după volumul și valoarea vânzărilor, Toyota Corolla este cea mai bine vândută mașină a tuturor timpurilor. Este o mașină ok și decentă - spre deosebire de tastaturile de sub 20 de euro care sunt la limita uzabilității :smile:


Da, știu, când eram mici șamd. IBM Model M keyboard originale costă acum 500+EUR pentru că au fost solide și și-au câștigat un cult following. Chestiile făcute cu simț de răspundere au fost mereu la căutare și aproape niciodată ieftine.

Argumentul era pentru o tastatură mecanică decentă, dacă ești mulțumit cu membrane stuff n-am nimic împotrivă. Dar nu-mi oferi "e prea scumpă" ca un argument, 99% din timpul petrecut la computer folosești tastatura. Argumentul pe care îl ofer este același ca în cazul cauciucurilor bune pentru mașină - sunt singurul lucru dintre mașină și carosabil și merită o atenție specială. De acord că o tastatură mecanică bună costă, dar din nou. Cât timp folosești tastatura când ești la PC? Cât de mult contează confortul când scrii ceva? Că este comandă în CLI sau alt capitol din memorii sau că te joci - este oarecum irelevant.

Sper că nu vrei să intrăm într-o discuție despre mouși :biggrin:
 
Nu vreau sa intram intr-o discutie despre mousi, am dat deja 300 de lei pe unul si nu regret (inca) deloc. Daca o sa tina 5 ani, sigur nu o sa regret.

Dar nu sunt de acord cu partea asta: "Pe de altă parte, la câtă muncă intră în ele ". Nu stiu la ce te referi cand mentionezi "munca", dar cred ca nu sunt fabricate manual, asta inseamna un cost pe linia de productie de cativa centi bucata. Nu stiam cu ce se mananca asta pana cand nu mi-au zis intr-un training la fabrica despre senzori (contoare, in acest caz) de o linie de productie care face 16,000 de componente pe secunda. Nu sunt taste, alt produs, dar mie mi-a cam stat mintea in loc: 16,000 de componente pe secunda care sunt numarate de un singur senzor suna ireal, nu stiu cum numara senzorul ala si nu stiu cum functioneaza linia aia, dar imi imaginez costul unitar al componentelor, gen 2-3$ pe mia de bucati sau 2-3 centi duzina. Nu e perfect comparabil, dar mie imi da o idee despre cat de ieftine pot fi tastele daca sunt produse industrial.

Argumentul pentru o tastatura mecanica decenta e intotdeauna contextual. Mie la serviciu mi-au dat laptop nou-nout cu rezolutie de 1366x768 pentru ca era vreo 10-20$ mai ieftin ca un 1080p. Unii se uita la fiecare dolar, nu suta, iar tastaturile de $20 nu sunt grozave, dar trebuie sa depasesti blocajul psihologic de a da atatia bani pe una mai buna. La mouse a fost simplu, faceam crampe de la cel vechi, pana acum nu am avut nici un fel de probleme cu tastaturi decat ca imi mananca un pic din viteza si comfortul la scriere. Nu scriu romane, sunt inca in faza in care sunt demultumit de tastatura de $20 si ma uit mai sus, dar nu de 7-8 ori mai sus, as fi cautat mai intai un 2x, Chiar si daca ar fi fost bani de seminte (si nu sunt, deloc), tot nu as da lejer de 8 ori mai mult pe un produs. De la Toyota Corolla daca vrei un upgrade nu sari la Bentley, exista multe optiuni intermediare.
Tipul asta parca sunt eu: http://www.tomshardware.co.uk/answe...wireless-keyboards-cherry-brown-switches.html . Din pacate raspunsul e dezamagitor.
 
Last edited:
Tastele ca de exemplu DSA Coffee House nu sunt produse "industrial" în sensul clasic al cuvântului. Iar calitatea suferă atunci când te zgârcești la producție. Pe de o parte nu vrei zece milioane de keycaps, pe de alta nici nu vrei să fie de calitate slabă. Publicul este de nișă.

Există și variante decente, dar sunt puțin mai scumpe decât o tastatură de 20EUR :smile:

Da, sunt de acord că unii se uită la fiecare dolar, firmele de genul m-au oripilat dintotdeauna. Faptul că-mi spui că o tastatură cu membrană îți ia "puțin" din confort și viteză comparativ cu o tastatură mecanică îmi spune că nu ai folosit niciodată una prea mult timp. Există tastaturi mecanice mai ieftine, după cum am mai scris, deja sunt jde clone chinezești cu clone de Cherry MX, dar nu-s sigur că aș folosi una în locul uneia cu membrană bună. Dar una cu membrană bună este cam dublul uneia de 20$. Înțelegi unde merge discuția? Steelseries Apex nu este mecanică și costă 100EUR. Apex M750 este mecanică și costă 170EUR, dar este construită ca un tanc, va ține ani de zile și nu îți va freca zilnic încheieturile degetelor pentru că imprecizia uneia cu membrană poate fi super enervantă la un moment dat.

Nu spune nimeni să-ți iei Ergodox EZ de 400$, dar să explici că o tastatură mecanică bună la 100-150EUR este prea scumpă doar prin prisma prețului înseamnă că nu folosești prea mult tastatura zi de zi.
 
Nu cred ca am folosit vreodata o tastatura mecanica, asa ca nu pot sa compar altceva decat pretul. Ultimele tastaturi au fost toate Microsoft sau HP pe membrana, nici una nu a fost deloc proasta, dar aia e baza de plecare de unde vreau mai mult. Una de genul asta https://www.microsoft.com/accessories/en-us/products/keyboards/wired-keyboard-600/anb-00001 e similara cu cea de pe care scriu acum (doar ca a mea e un pic mai veche) si e $17. As dubla suma daca s-ar dubla ceva in ce primesc in schimb, daca acel 4000 are in plus doar forma ergonomica nu e destul, am mai avut tastaturi Microsoft Natural Ergonomic Keyboard in trecut si la momentul respectiv am fost multumit, dar nu incantat. Problema erau tastele, nu forma si sper ca nu utilizatorul :smile:

Trebuie sa ma documentez cu tastele de la Logitech, K800 pare sa indeplineasca mare parte din cerinte, doar ca nu stiu cum sunt tastele. Poate gasesc una prin vreun showroom.
 
Îți sugerez să mergi într-un showroom și să le testezi pe viu. Dacă oamenii nu-ți pot spune ce switchuri sunt, poți scoate un keycap și vezi culoarea.

Deschizi un notepad și scrii. Ideal ar fi conectate la un PC, așa clicka clicka nu-ți prea dai seama de cum răspund în realitate, legătura dintre ce apeși și ce apare pe ecran. Sunt mai snappy și nu există să nu înregistreze input-ul cum fac unele membranoase.
 
Revin. Nu am gasit tastaturi prin showroom sa testez si aparent la eMag e o lichidare la tastaturi HyperX cu Cherry MX de diverse tipuri. Preturile sunt mai tolerabile, gen 330-380 lei fata de 450-650 cat sunt alte tastaturi mecanice cu Cherry. Deci, pe ghicite, pentru taste silentioase si scop scris, nu jucat, sa comand MX Brown? Singura alta optiune e Blue :frown:
 
Eu pentru acelasi scop m-am oprit la MX red si brown. Au ceva tastaturi in altex, le-am frecat cam pe toate, dar bine, nu state of art de alea de sute de €, ci din alea mai proletare.
N-am cumparat inca nimic - imi face cu ochiul o Razer Ornata - (care nu e mecanica, e ceva o inovatie strutocamila de la Razer) - dar daca tot am mouse de la ei cu bling am zis sa iau si tastatura.
(Eu vreau neaparat palm rest si de aia m-am oprit la ornata, altminteri una de la CM mecanica si cu palm rest se duce in 800 lei)
 
Last edited:
Mini-review plictisitor si redundant dupa mai multe ore de utilizare:
  • e foarte compacta. Ciudat, asta face mult mai usor sa tastez fara sa ma uit.
  • e sesizabil mai precisa decat tastatura Microsoft cu membrana pe care o foloseam, am rata de erori la tastare mai mica, in special cand nu ma uit deloc la tastatura.
  • are iluminare in taste si minimala in afara lor
= zgomotul e rezonabil, nici prea mult dar nici nu e silentioasa. Tasta de spatiu are un zgomot metalic aparte, diferit de celelalte taste. Tastele de shift au si ele un zgomot diferit, nimic prea deosebit
  • e inalta si nu are palmrest, ceea ce o face brusc inalta si e nevoie de alta pozitie a mainilor pe birou, intr-un unghi mai accentuat si cu palmele in aer. Nu stiu ce inseamna asta dupa 10-12 ore, dar pare obositor
  • cablul e lung si foarte gros (braided). Nu e clar daca cele 2 mufe USB sunt necesare doar daca vrei sa incarci ceva din tastatura (are un port pentru asa ceva) sau si pentru functionarea uzuala. De mers, merge si cu o singura mufa cuplata, dar nu stiu ce efecte secundare are
  • cred ca bump-ul din cursa e cel mai mare generator de zgomot. Zgomotul de la sfarsit de cursa poate fi evitat, dar asta nu.

Per total imi e greu sa trag o concluzie, chestiile pozitive sunt notabile, cele negative la fel. Mai am 29 de zile sa ma hotarasc, dar cred ca in 2 zile o sa stiu clar ce fac. Pana acum imi place, dar deja resimt un pic pozitia inalta a mainilor.
 
Banuiesc ca e vorba de consumul LED-urilor. Ca sa nu depaseasca curentul maxim al unui port USB.
 
Self quoting:
" e o lichidare la tastaturi HyperX cu Cherry MX de diverse tipuri "
"sa comand MX Brown? "
Rezultat: HyperX Alloy FPS Cherry MX Brown
 
Nu știu cum or fi la tastaturi, dar mouse--ul meu HyperX Pulsefire FPS Pro e o mică minune. :wink:
 
Mini-review plictisitor si redundant dupa mai multe ore de utilizare:
  • e foarte compacta. Ciudat, asta face mult mai usor sa tastez fara sa ma uit.
  • e sesizabil mai precisa decat tastatura Microsoft cu membrana pe care o foloseam, am rata de erori la tastare mai mica, in special cand nu ma uit deloc la tastatura.
  • are iluminare in taste si minimala in afara lor
= zgomotul e rezonabil, nici prea mult dar nici nu e silentioasa. Tasta de spatiu are un zgomot metalic aparte, diferit de celelalte taste. Tastele de shift au si ele un zgomot diferit, nimic prea deosebit
  • e inalta si nu are palmrest, ceea ce o face brusc inalta si e nevoie de alta pozitie a mainilor pe birou, intr-un unghi mai accentuat si cu palmele in aer. Nu stiu ce inseamna asta dupa 10-12 ore, dar pare obositor
  • cablul e lung si foarte gros (braided). Nu e clar daca cele 2 mufe USB sunt necesare doar daca vrei sa incarci ceva din tastatura (are un port pentru asa ceva) sau si pentru functionarea uzuala. De mers, merge si cu o singura mufa cuplata, dar nu stiu ce efecte secundare are
  • cred ca bump-ul din cursa e cel mai mare generator de zgomot. Zgomotul de la sfarsit de cursa poate fi evitat, dar asta nu.
Per total imi e greu sa trag o concluzie, chestiile pozitive sunt notabile, cele negative la fel. Mai am 29 de zile sa ma hotarasc, dar cred ca in 2 zile o sa stiu clar ce fac. Pana acum imi place, dar deja resimt un pic pozitia inalta a mainilor.
Să o stăpânești cu plăcere!

- da, faptul că este compactă te ajută să tastezi mult mai repede. Să vezi cum este la una 60% :biggrin:

Tasta de spațiu are un zgomot metalic pentru că are stabilizatoare. La fel ca la tastatura ta veche cu membrană, dar MX Brown sunt mai silențioase și acum o poți auzi. Poți s-o lubrifiezi și se rezolvă.

Palmele sunt în aer când tastezi, altfel nu tastezi corect. Degetele trebuie să se miște și atât. Vezi că poți face flip upside down la tasta space și devine mai ușor, dar recomand să-ți corectezi postura mâinilor. Antebrațul poate fi pe birou, dar palmele trebuie să fie în aer :smile:

Două mufe USB sunt pentru iluminare și da, pentru curent suplimentar pentru passthru stuff.

Zgomotul este de plastic pe plastic? Bump-ul de la MX Brown este silențios, vezi dacă faci rost de un set de o-ringuri și dacă mai face după aceea.


Despre poziția mâinilor deja am scris, you're doing it wrong, depinde dacă te poți corecta - încearcă flipped space bar poate ajută. Tastatura mea daily use este asta și i-am pus și un set de piciorușe care o înalță și mai mult. Dar m-am obișnuit cu palmele în aer (yo).
 
Multumesc. Imi place, in mare, pana acum suport micile defecte. Si am mai descoperit unul, pe intuneric iluminarea tastelor e cam prost gandita, nivelul minim e un pic prea intens, iar urmatorii pasi sunt foarte apropiati intre ei. Aparent pe o scala liniara de la 1 la 10 nivelurile sunt 0, 7,8,9,10.

La mana stanga de obicei incheietura e pe birou, nu in aer. La dreapta vad ca e in aer, poate pentru ca deseori o misc pe mouse si nu se aseaza inapoi prea comfortabil.

Zgomotul e greu de descris. Seamana un pic cu masinile de scris mecanice de pe vremuri. Sau cu tastaturile de la IBM PS/2 originale. Cred ca tastaturile alea sunt cele mai apropiate in orice comparatie. Mai putin zdrang-zdrang la tasta de spatiu, care suna a tel de bucatrie (chestia aia de sarma cu care se amesteca ouale pentru omleta).
 
Back
Top