Mouse, gamepad, joystick și alte... tastaturi

Alea ten-key-less (fără numeric pad) păstrează totuși blocurile de taste de săgeți și alea de mai sus insert/delete/home/end/pageup/pagedown, sau dispar/sunt integrate în blocul de taste alfanumerice? Că sincer m-ar cam interesa o tastatură fără numpad da' cu navigarea la locul ei.
Le păstrează.

Tenkeyless.
746px-Tenkeyless_keyboard_layout.svg.png
 
Cul. Pasul următor, să găsesc undeva să testez toate variantele alea de click/non-click, distanță de apăsare, forță de apăsare.
 
Ce ziceati de tastatura silentioasa? Care o fi aia? ... sa nu mai sara nevasta-mea din somn din camera ailalta.
 
Ce ziceati de tastatura silentioasa? Care o fi aia? ... sa nu mai sara nevasta-mea din somn din camera ailalta.
Vezi mai sus, am pus o poză cu diversele tipuri de switchuri.

Topre sunt mai speciale, au un "thock" specific.



MX Red, Brown, Black - dacă te obișnuiești cu ea, poți tasta mai silențios decât la o tastatură de laptop sau chiar pe tabletă.
 
Mouse silențios am luat pentru birou, că acolo e o liniște de bibliotecă unde clickăceala parcă bate în timpan. Acasă e un Logitech M185 (wireless, optic, doar plastic fără nici un pic de silicon), cel de la birou e un Logitech M220, diferența față de M185 fiind silențiozitatea butoanelor și culorile ușor diferite.
 
Vad ca tastaturile recomandate de Neo nu prea se gasesc in Romania, nici pe Amazon nu prea mai sunt, aparent sunt modele ceva mai vechi. Razer se gaseste, dar la preturi de chiar trebuie sa imi vand masina, ca rinichiul stang l-am dat deja de Black Friday pe un mouse care chiar era redus (Logitech MX Master 2 blue la 300 de lei).

Cerinta de zgomot la mine e pentru urechile proprii, prietena de obicei adoarme cu televizorul dat drumul in camera alaturata si nu aude nimic de la mine.
 
Caută modelele recente de CM, probabil au scos updates. Razer au prețuri cam nesimțite, dar să știi că sunt entry level la tastaturi mecanice dpdv tehnic :smile:
 
Aprob pozitiv, arată excelent :smile:
Cul. Pasul următor, să găsesc undeva să testez toate variantele alea de click/non-click, distanță de apăsare, forță de apăsare.
N-am văzut postul ăsta.

Aici poți cumpăra un tester. Are toate tipurile de switchuri Cherry MX și îți poți face o idee despre cum sună/se simt tastele. Evident, nu poți compara cu utilizarea unei tastaturi full size timp de zile/săptămâni, dar te prinzi. Îți dă și o-ring-uri - astea se "montează" pe keycap și elimină sunetul care îl face tasta când este apăsată complet.

Preferatele mele până acum sunt MX-Brown și MX-Black, cu o-rings adăugate. Când te hotărăști la tastatură, sfatul meu este să o iei de pe Amazon cu Prime și apoi dacă nu-ți place îi dai return. Așa am făcut cu Vortex Pok3r (sau Poker 3) și-am ajuns s-o păstrez, ciudățenia maximă a fost că eu am comandat cu MX-Blue și mi-au trimis cu MX-Black și-mi plac mai mult MX-Black ca switchuri :biggrin:
 
Last edited:
poți cumpăra un tester
Tocmai l-a livrat un curier amazon. Wow ce senzații diferite!! Roșul și negrul n-au nici un „bump” sau click, merg perfect liniar, dar forța de apăsare n-aș fi avut cum să-mi dau seama ce înseamnă 60cN (negru) sau 45cN (roșu) fără să le am sub degete. Și clar ăla roșu oferă o rezistență prea mică. Cele clicky sunt cel verde (bump ferm și click sec, foarte precis), albastru (bump mai moale și un click mai ușurel) și alb (rezistență mai mare la apăsare, bump mediu și click destul de discret); nu pot să zic că-mi plac în mod deosebit. Și mai sunt 3 taste, un alb oarecum mai translucid și două gri-uri, au forțe diferite de apăsare (translucid = ușor, gri deschis = mediu, gri închis = ferm) cu bump destul de discret și fără sunet.

Acuma mai încerc și cu inelele alea de cauciuc, da' cred că mie îmi place cel mai mult butonul alb translucid. [le] Ba nu, ăla negru. Fără bump, dar cu inel de cauciuc.

După asta fac testerul pachet și-l returnez? :biggrin:
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Neo
Sigur că da...

Btw cam singurele 2 tastaturi pe care le-aș putea comanda cu butoane MX Black sunt Ducky One 2 și Ducky One TKL, iar la 120-130€ + transport nu mă bag. Cooler Master, dacă aș găsi prin miracol, ar fi și mai scumpe de atât. Poate aveți vreo impresie greșită de undeva, da' de meserie nu-s scriitor :biggrin:
 
Bre nu râde, dar eu de la un tester am luat un MX Black când am tras un keycap din Poker cu tot cu juma de switch :biggrin:

O tastatură de genul te ține ani de zile, cel mai probabil chiar mai mult de 10 dacă o întreții frumos, prețul nu este deloc exagerat. Vezi dacă aveți magazine IT pe-acolo, poate au CM sau vezi ebay pentru CM TKL sh dacă vrei mai ieftine, am văzut o CM Quickfire Rapid TKL pe la 35 lire la un moment dat și arăta impecabil.
 
Ah deci pe lângă că-s scumpe cu crengi, îs și proaste încât se dezintegrează la o operațiune pentru care au fost concepute să reziste! :hihi: Totuși testerul e o colecție de 9 butoane diferite, în cel mai bun caz o să am 1 piesă de schimb pentru orice tastatură aș lua, restul de 8 nu vor fi de același fel.
 
N-am zis că este o opțiune de lungă durată, a fost urgența atunci că aveam avion a doua zi și un tester era singurul same-day Prime :smile:
 
O tastatură de genul te ține ani de zile, cel mai probabil chiar mai mult de 10 dacă o întreții frumos, prețul nu este deloc exagerat.
Tastatura mea no-name ("Turbo") cu butoane multimedia are, cred, vreo 20 de ani. E de pe vremea K6-2. Am schimbat doar cablul. Mai am, bineinteles, si o monstruozitate de 10 Kg cu cablu spiralat si fara buton de windows, de pe vremea 286, dar aia o tin pentru vremurile cand o sa am birou care sa nu se indoaie sub ea.
în cel mai bun caz o să am 1 piesă de schimb pentru orice tastatură aș lua, restul de 8 nu vor fi de același fel.
Si ce daca? Le pui la Scroll Lock, Print Screen, AltGr...
 
Back
Top