Cu VFR nu m-as baga nici macar pe drum cu gropi. Drum agricol sau "de exploatare"? Cred ca glumesti...
Versys de 650 e de jucarie, n-ai ce sa faci cu ea, o sa ti se para enervant de "mica".
F 800 GS e practic capra s-o pui pe remorca si sa te duci sa te dai cu ea pe dealuri. Pe autostrada / DN o sa fie un chin. In schimb cred ca e f. buna pentru oras. Daca te atrage varianta in care iesi cu ea doar in oras si pe dealuri, si in rest sa-o transporti pe remorca, atunci da, e buna.
Tracer 900 sta prost la capitolul bagaje si pasager. Versys 1000 la fel. Parbrizul e mic la ambele. O sa ai protectie la vant semnificativ mai buna decat pe Hornet, dar in schimb o sa ai muuult zgomot in casca, zgomot de genul bubuit, nu fâșâit cum banuiesc ca ai pe Hornet. Stiu ca exista parbriz mai mare pentru ele, dar crede-ma, nu ajuta decat daca esti f. f. scund si te poti ascunde complet sub el. Rezolvarea este sa le pui parbriz mai mic care sa-ti dea vantul in piept, nu gat/casca.
VStrom 1000 si cu R1200 GS nu sunt sport-tourer. (De fapt, nu stiu cum ar putea un sport-ceva sa intre pe un drum neasfaltat, vreodata. Ai o f. mare incompatibilitate intre cerinte.)
Am mers cateva sute de km pe un R 1200 GS LC 2016 inchiriat. Este f. puternica. Ooooo, daaaa. I-am dat o data gaz intr-o depasire si pasagera s-a expandat in spate peste topcase! E f. comoda la drum lung, inclusiv pentru pasager. Cara cu succes orice bagaje vrei. Am vazut-o des si pe forestiere; cata vreme nu-i noroi si ai muschi s-o tii, poti sa te bagi cu ea oriunde. Minusuri: este foarte lata si f. grea. O sa-ti fie greu in oras. Service gasesti, dar piesele cred ca sunt scumpe. Parbrizul din fabrica e mediocru la capitolul zgomot si motorul ala e f. zgomotos si el, si vibreaza in draci. Calitativ vorbind, mi s-a parut "nefinisata", "din topor", eu fiind obisnuit cu TDM-ul la vremea aia.
VStrom cred ca sta mai bine cu protectia la vant, greutate si latime, dar mai prost la bagaje.
Deci trebuie sa te decizi daca vrei moto de strada (non-touring), sport-touring, touring simplu sau adventure-touring. Sunt mai multe alegeri decat lista ta.
Daca vrei de strada/oras, Tracer, TDM, Deauville (!)
Daca vrei sport-touring, VFR-ul, Busa? Nu prea m-a interesat categoria asta asa ca nu prea stiu sa-ti recomand.
Daca vrei doar touring: FJR, BMW K, orice cruiser cu parbriz
Adventure-touring: GS, VStrom, 'dero, Transalp, SuperTenere, 990