moooaaaar speeeeeed

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,113
Router nou. Sunt indecis intre swconfig si DSA. Ca sa ma lamuresc, incerc niste teste cu iperf3 si, ca de obicei, dau peste alte probleme.
Se pare ca placa de retea din server, Intel 82546GB, duce maxim 35 MB/s send si 75 MB/s receive. La receive posibil sa-si fi atins limitele, dar la send pare totusi cam putin...
Opinii? Pareri?

PS: Nu, nu o schimb. N-am nevoie de mai mult. Un test cu un router nu-i motiv suficient sa dau bani pe una noua.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,459
iperf3 default nu-ți spune totul. Încearcă și niște paralelism să vezi că nu e de la altceva din sistem (CPU lent etc). Placa pare să aibă ~15 ani, deci mă aștept ca și restul sistemului să fie din perioada aia - și era relativ normal ca sistemele să nu suporte wire speed gigabit pe vremea aia din alte cauze (dar era oricum mai bine decât 100mbit).

Code:
PS C:\tools\iperf-3.0.11-win64> .\iperf3 -c 192.168.1.3
Connecting to host 192.168.1.3, port 5201
[  4] local 192.168.1.73 port 60767 connected to 192.168.1.3 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth
[  4]   0.00-1.00   sec   970 MBytes  8.14 Gbits/sec
[  4]   1.00-2.00   sec   944 MBytes  7.92 Gbits/sec
[  4]   2.00-3.00   sec   891 MBytes  7.47 Gbits/sec
[...]
[  4]   8.00-9.00   sec   920 MBytes  7.72 Gbits/sec
[  4]   9.00-10.00  sec   916 MBytes  7.68 Gbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth
[  4]   0.00-10.00  sec  9.08 GBytes  7.80 Gbits/sec                  sender
[  4]   0.00-10.00  sec  9.08 GBytes  7.80 Gbits/sec                  receiver

iperf Done.


PS C:\tools\iperf-3.0.11-win64> .\iperf3 -c 192.168.1.3 -P 3
Connecting to host 192.168.1.3, port 5201
[  4] local 192.168.1.73 port 60788 connected to 192.168.1.3 port 5201
[  6] local 192.168.1.73 port 60789 connected to 192.168.1.3 port 5201
[  8] local 192.168.1.73 port 60790 connected to 192.168.1.3 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth
[  4]   0.00-1.00   sec   341 MBytes  2.86 Gbits/sec
[  6]   0.00-1.00   sec   386 MBytes  3.24 Gbits/sec
[  8]   0.00-1.00   sec   381 MBytes  3.20 Gbits/sec
[SUM]   0.00-1.00   sec  1.08 GBytes  9.29 Gbits/sec
[...]
[  6]   0.00-10.00  sec  3.58 GBytes  3.08 Gbits/sec                  receiver
[  8]   0.00-10.00  sec  3.62 GBytes  3.11 Gbits/sec                  sender
[  8]   0.00-10.00  sec  3.62 GBytes  3.11 Gbits/sec                  receiver
[SUM]   0.00-10.00  sec  10.7 GBytes  9.23 Gbits/sec                  sender
[SUM]   0.00-10.00  sec  10.7 GBytes  9.23 Gbits/sec                  receiver

iperf Done.
PS C:\tools\iperf-3.0.11-win64>

Și vezi și statisticile de pe plăcile de rețea, să nu ai pachete bușite.
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,113
Router cu doua wireless-uri independente (placi separate): 2.4GHz + 5GHz. Sunt configurate cu acelasi SSID si aceeasi parola. Unele device-uri capabile de 5GHz se conecteaza la 2.4 GHz, desi semnalul 5GHz e bun, poate nu chiar la fel de bun, dar bun. Exista vreo metoda sa le "informez" ca 5GHz e reteaua preferata din configuratia retelelor/routerului?
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,237
Nu!
Cel mult poti modifica transmit power, dar si asta vine la pachet cu probleme.
Exista band steering dar eu n-am vazut in viata reala sa functioneze.
Pana nu faci retele separate, astfel incat sa conectezi fiecare device doar la reteaua care trebuie, nu ai sa rezolvi nimic.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,459
Unele device-uri au setări de bandă preferată.

1632822806543.png
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,662
Band steering merge doar in anumite combinatii specifice si e relativ imprevizibil.
In cazul tau eu m-as uita cat mai detaliat daca exista surse de zgomot, respectiv routere care folosesc aceleasi canale ca si al tau.
In 2.4Ghz nu prea ai ce face, dar in 5Ghz ai mai mult loc sa te muti pe alte canale.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
613
Din cate stiu in scenariul tau clientii se conecteaza la reteaua cu puterea cea mai mare, asta ar explica de ce unii se conecteaza pe 5GHz (cei mai apropiati de router) iar celilalti pe 2.4GHz (cei mai indepartati de router pentru ca semnalul scade mult mai rapid pentru 5GHz). Solutia e relativ simpla, pune SSID-uri diferite pentru cele 2 retele astfel incat fiecare sa stie doar reteaua cea mai performanta pe care o poate accesa.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,537
Nu e o regulă aia cu puterea, fiecare client decide după propriul algoritm cum să se conecteze, și nu poți controla asta din echipamentul de rețea și uneori nici din client.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,537
Uite aici, găsește explicația. Pixel 4a vs Fritz!Box 7590. În unele zile stă bine mersi pe o bandă cu orele, în alte zile îl apucă frasu' și face chestia asta continuu. Jurnalul e invers cronologic.

Din router pot doar să activez sau nu dual band, și să activez band steering. Din Pixel nu pot forța o bandă sau alta. Să vezi distracție când merg la soră-mea și face asta pe 3 AP-uri UniFi, because reasons.

1633033398360.png
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
613
Well, sugestia ramane valabila, daca benzile de 2.4 si 5GHz au SSID-uri diferite atunci fiecare client se conecteaza la reteaua dorita, fara sa mai faca "roaming" aiurea de pe o banda pe alta.
 
Top Bottom