Monitor LED IPS

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Trebuie să iau de urgență un monitor pentru mama, în stoc și cu interfață HDMI (sau DP sau DVI, la care să pun adaptoare). M-am orientat spre ceva LED cu IPS pe la 22-24", buget până în 8-900 lei să zic. Ideal ar fi să aibă și ajustare pe verticală la stand, dar mai important e să fie stabil (că am citit de niște LG-uri care se bălăngăne în draci la orice adiere de vânt). Boxele mi-s complet inutile, ca și hub-ul USB încorporat sau alte chestii de genul.

Ceva idei sau recomandări? Cum e AOC? Văd modelele i2360Phu la aproape 700 lei (20% discount) și
i2470Pwqu la 860 lei (15% discount) și par excelente, cu suport zdravăn, culisare verticală, înclinare, rotire... Help?
 
Flicker-ul de PWM nu te deranjeaza? Pentru ca eu nu am gasit IPS flicker-free pana in 800-900 ron, din pacate, insa recunosc ca nu m-am uitat chiar la toate brandurile.
 
N-am observat vreun flicker la monitoare lcd/led :| Oricum pentru ca mama să se dea pe net e și mai puțin deranjant, nu lucrează 8 ore pe zi cu nasul în el.

Ce ar avea în plus un Dell, în afară de faptul că e Dell? Doar modelul ăla W e mișto, dar overkill (wide gamut, pentru editare foto).
 
Nu e AOC, Benq, etc. adica mediocritati. Asta uneori inseamna ceva, alteori nu, dar fara a vedea mai multe monitoare unul langa altul nu poti decat sa te iei dupa reputatia companiilor sub brandul carora sunt vandute, pret si dimensiuni.
 
Ce are Dell? Electronica foarte buna. Eu, dupa ce m-am zbatut in service cu o gramada de firme de displays, intotdeauna am Dell primul pe lista, la orice recomandare.
 
Dell să fie, P2414H, AH-IPS făcut de LG, height/tilt/swivel. N-are HDMI dar se rezolvă cu DVI sau DP. Review aici.

Aveam o problemă cu Dell deoarece linia P (Professional) era dotată cu TN-uri, doar linia U (UltraSharp) avea high-end-uri IPS. Dar cum zice în review, din 2014 nu mai e cazul.
 
TN-urile sunt ok la folosire uzuala. Am si eu unul cu TN si calibrat arata foarte bine culorile. Singur buba care apare este ca se schimba culoare cu unghiul.
 
As mai adauga ca TN-urile actuale (cel putin la Dell si HP) par sa aiba unghiuri imbunatatite fata de ce stiam noi pe vremuri. Ultimul TN detinut a fost legendarul Horizon de 22 inch, statea mult mai prost la unghiuri...
 
Mda, dar rămâne o problemă deranjantă față de IPS, și devine foarte vizibilă dacă ai un monitor mare și stai cam aproape de el: unghiul de vizualizare al pixelilor de pe lateralele ecranului distorsionează imaginea față de cei din mijloc. Unghiul de vizualizare pe verticală e și mai nasol - dacă stă o persoană pe scaun și cineva în spatele ei în picioare, nici o șansă să vadă ambele bine la monitor (și da, se întâmplă la o videoconferință cu un grup strânși în fața unui monitor).
 
La unul din ăla (sau două :biggrin:) bălesc pentru mine. Pentru mama, însă, e overkill. Deja am pus comanda pentru P2414H, diseară trec pe la showroom să-l ridic.
 
Mda, dar rămâne o problemă deranjantă față de IPS, și devine foarte vizibilă dacă ai un monitor mare și stai cam aproape de el: unghiul de vizualizare al pixelilor de pe lateralele ecranului distorsionează imaginea față de cei din mijloc. Unghiul de vizualizare pe verticală e și mai nasol - dacă stă o persoană pe scaun și cineva în spatele ei în picioare, nici o șansă să vadă ambele bine la monitor (și da, se întâmplă la o videoconferință cu un grup strânși în fața unui monitor).
Pai tocmai asta iti spun, ca la 24 inch nu se mai observa acel efect la TN-urile actuale, unghiul fiind imbunatatit cu 5-10 grade. Unghiul util, ala in care se vede corect, nu unghiul ala fantasmagoric de 160/170 sau cum naibau se mai dau in specificatii. Practic se vad mai bine decat vechiul 22 inch, privit de la aceeasi distanta.

Oricum nu-mi iau iau si nu mai recomand TN cat oi trai, asta e doar o concluzie bazata pe exemplarele venite in service.
 
Vezi că alea cu margini subțiri (majoritatea modelelor, nu contează de la cine) mai au probleme de backlight bleed, probabil din cauză că e greu să le montezi perfect (naiba știe cum se prind). Eu am un colț un pic albicios pe 2715h. Am înțeles că majoritatea monitoarelor IPS cu margini subțiri, inclusiv alea uber scumpe (un prieten a renunțat la ASUS PG27Q din motivul ăsta, majoritatea având probleme de QA - și cum nu se importă foarte multe, nici nu ai de unde alege).
 
La unul din ăla (sau două :biggrin:) bălesc pentru mine. Pentru mama, însă, e overkill. Deja am pus comanda pentru P2414H, diseară trec pe la showroom să-l ridic.
Am eu unul: a fost mai ieftin acum 18 luni, fara nici o promotie, de la emag (tocmai am verificat comanda) si exista mai multe versiuni hardware, rev A00 are o problema enervanta ca nu mai e detectat cateodata la pornire si trebuie sa scoti ambele cabluri (curent si semnal) din el si sa le pui la loc, dupa care merge din nou; tot asta, mai rar, face power off singur. Dell USA are un anunt de inlocuire gratuita cu rev A01 (care la acel moment era ultimul aparut, intre timp a aparut si A02, nu sunt sigur de A03), dar in Romania astia de la emag au zis sa il duc la depanero la garantie si aia o sa il repare; Dell zice ca nu e tocmai reparatie, din moment ce primesti alt monitor din alta versiune, dar nu poti sa te pui cu cei de la emag ca te molipsesti de la ei si risti sa ramai asa.
 
Superb monitorul ăsta, și încă nici nu l-am băgat în priză! :biggrin: E fabricat în octombrie 2015 și e revizia A06.
 
Spre sfarsit de 2022, ce monitoare sa cumpar? Am 2 Dell 2414H de 24", IPS, 1080p, cu hub USB si DisplayPort out, vreau ceva de 27", 1440p si eventual refresh mai mare (90-120Hz, nu enormitati) si neaparat hub USB si preferabil DisplayPort out.

- 27" pentru mai mult spatiu utilizabil
- 1440p din acelasi motiv
- Hub USB pentru ca am nevoie de porturi si cele din monitoare sunt la indemana, chiar daca destul de incomod de accesat
- DisplayPort out pentru chaining, pot sa leg 2-4 monitoare cu un singur cablu din placa video, chiar folosesc asta uneori. Posibil sa pastrez si monitoarele actuale sau macar 1 din ele, daisy chained cu cele noi.
- refresh mai mare: ocazional pentru cate un joc

Scop: de toate. Lucrez pe monitoarele astea, vad filme, mai joc uneori cate ceva, dar nimic pretentios. Partea cu jocurile e motivul pentru care nu ma uit la 4k, nu ma bag la placi video godin.

Nu prea am incredere, dar nici experienta cu monitoarele actuale "de gaming" de la Asus sau MSI, la Dell IPS e destul de des o problema de bleeding, Samsung nu stiu de ce nu ma atrage, iar DP out e rar, de obicei intalnit la Dell dar mai rar la altii. Dar practic nu am avut ocazia sa testez sau sa interactionez cu alte monitoare in ultimii 15-20 de ani, ca nu am avut de ce. Si-a cumparat frate-meu acum cateva luni o pereche de Dell, fara DP out pentru ca nu il intereseaza, sunt decente dar nu mi-au crescut pulsul nici macar cu 0.01%.
 
Back
Top