Modelism ?

Și-am terminat :smile:

http://imgur.com/a/57Huz

xHqoUJH.jpg
 
Mulțumesc pentru aprecieri. Lucrez la machete de ani de zile deja, dar nu am avut timp să le termin. Între timp am învățat ce și cum și-am adunat scule. Ca idee, sunt necesare cam următoarele...

Hardware: pile (multe tipuri şi granulații), șmirghel (idem), micro drill cu burghie 0.1-1cm, airbrush, compresor, pensule de multe tipuri, accesorii pentru airbrush (borcan pentru curățat cu filtre care este şi suport, furtune, quick release, etc), multe tipuri de cuțitașe, etc.

Soft: vopsele acrilice de (prea) multe tipuri (pentru airbrush, wash, solide), diluant acrilic, bază transparentă, airbrush cleaner, vreo cinci tipuri de lipici (de la super glue la tamiya super thin cement), decal setter, decal softer, putty pentru umplut defecte, rășină epoxi pentru setat centrul de greutate, lac mat, lac glossy, blue tac pentru masking, masking tape de vreo trei feluri (există specială pentru suprafețe curbate), bețișoare de urechi, scobitori, etc.

Una peste alta este foarte greu de făcut ceva ca lumea, pentru că degeaba le ai pe cele de mai sus dacă nu ai timp :biggrin:

Nu sunt chirurg, medicină acută este ceea ce fac :smile:


 
Am facut si eu (navo)modelism in copilarie. Dar a ramas in urma, nu e un hobby pentru acasa ce faceam eu, e nevoie de (multa) apa pe langa toate masinariile de prelucrat lemn si toate chimicalele sus-mentionate.
Pot sa confirm ca era de munca la o nava circa un an, asta cu munca sustinuta.
 
În cazul meu este lipsa de timp. La mine stau machetele făcute parțial cu lunile fără să mă ating de ele.

De navomodelism serios nici vorbă, deși mă uit cu jind la un model de HMS Victory din lemn adevărat, probabil mi-ar lua cam doi-trei ani să-l termin :frown:


 
Noi ajunsesem la concursuri, chestii grele, chiar daca in perioada comunista sculele erau greu de procurat, totul se facea manual 100% ca nu existau alte variante.
2-3 ani e un termen foarte optimist daca stii ce faci si ai acces la scule la orice ora, nemaivorbind de timp pentru asta.
 
Şi mai este o problemă masivă, anume calitatea kiturilor. Dacă Tamiya de exemplu are kituri superbe calitativ dpdv al îmbinărilor, ajungi de te uiți ca prostul la Revell sau Airfix unde trebuie să pilești cu orele doar ca să ai îmbinările fără defecte.

Poly cementul se aplică peste îmbinări după ce ai pus laolaltă piesele şi le-ai fixat cu bandă. Ideal apoi hobby knife reziduurile şi pilit cu trei granulații fine. Rezultatul este mai sus la corpul de la Hurricane. Dar poly cementul se usucă în ore bune, deci ideal lucrezi la mai multe machete simultan ca să nu stai să te uiți pe pereți.

Oricum, ce a crescut imens calitatea muncii au fost decal setter şi decal softer. Primul îl dai pe model înainte sa pui colantele, al doilea după ce le-ai aplicat. Rezultatul este fenomenal, colantele se mulează pe toate imperfecțiunile (detalii şi granulații ale chilei şi vopselurilor) şi arată parcă au fost vopsite, nu aplicate. Dai un strat de lac şi acolo rămân :smile:


 
Tamiya sunt japonezi, asta ar fi explicatia pe scurt.
Cat despre ce spui tu acolo este SF fata de ce faceam noi: taiam lemne cu bisturiul si slefuiam cu ciobul de geam spart. Totusi n-am sa pot sa uit niciodata mirosul de lemn de brad.
 
Îmi amintesc că au încercat ai mei să mă combine în vremuri comuniste cu ceva machetă de avion, un plastic ordinar turnat cu niște bavuri imense și nici măcar cele două piese ale matriței nu erau aliniate, încât fața și versoul aripii erau decalate cu mai bine de un milimetru. Mi-au pus ai mei în brațe cutia și gata, deal with it. Cine să stea după mine la așa treabă de migală, să-mi explice că nu demontezi de la început toate componentele de pe rama aia ieșită din matriță, ci pe rând, sau să-mi dea trei feluri de șmirghel și un cuțit mai bun, că pe-atunci încă nu existau cuttere. Eh, le-am ciopârțit cum m-am priceput, le-am lipit cu prenadez :biggrin: și când am aflat că mai trebuie să-l și vopsesc... așa a murit, las' că zicem că trebuia să fie verde. :biggrin: Acum că mă gândesc în urmă, n-a fost cea mai bună introducere în tematica asta, și probabil că mi-a rămas și o prejudecată încât să nu am răbdare să încep așa ceva. Dar pot aprecia miile de ore (ale altora :biggrin: ) de migăleală cu lupa pe ochi.
 
Sincer să fiu sunt convins că te descurci cu un cutter, o pilă, lipiciul şi colantele care vin cu macheta şi răbdare şi puțin skill gen nu lipi scaunul pilotului în compartimentul motor.

Dar am eu boala detaliilor, din păcate :frown:


 
Incercarile mele de modelism au avut rezultate mixte: la aeromodelism chiar au zburat cateva modele (comanda pe fir, motor termic etc), la navomodelism m-am blocat din lipsa de materiale (foaie de placaj de 1mm). Culmea, intr-o vreme se gasea (greu, dar se gasea) lemn de balsa.

Machete am construit vreo duzina pana cand am descoperit ca fara vopsea nu au atata farmec. Apoi am ajuns la varsta la care au inceput sa ma intereseze alt fel de modele si s-a dus naibii modelismul pe veci. Am luat acum vreo 2 ani un F14 de la Ravell, modelul era la scala prea mare (dimensiuni foarte mici) si am lasat-o iar balta.
 
Eu deja simt că m-am cam aruncat la modele la scală prea mică şi n-am unde să le pun. Enterprise NCC1701 are 59cm lungime construită şi momentan doar din motivul ăsta am chef zero să mă apuc de ea.

Macheta de HMS Belfast în schimb este mică dar acum vreau să învăț cum să fac diorama pe care să o expun din apă, deci şi asta pică momentan. Piesele vopsite de la Hurricane încă se usucă iar F14 mai are nevoie de ceva masking, dar vreau să se usuce bine negrul mat dat pe ea.

Concorde are 1726351 de colante şi este incredibil de consumator de timp să le aplic, dar altfel asta este singura aproape terminată.

Cu cât este scală mai mare cu atât este necesar mai mult skill şi migală, dar măcar poți stoca totul într-un sertar la final :biggrin:


 
În cutii de sticlă, pe care le anunți disponibile pentru închiriere ca decoruri pentru convenții, lansări de cărți SF, de-astea?
 
Experienta mea de viata imi spune ca in general copiii se p... cu bolta peste chestiile astea, la care un parinte munceste juma' de an dar au valoare de piata zero. :biggrin:
 
Back
Top