Mobo + RAM

Mda, știi, partițiile se pot redimensiona fără pierderi de date.

Se îndură cineva să facă puțină curățenie prin cocina care-am creat-o aici? :biggrin:
 
Eu ii dau dreptate lui whiskas, prea multa bataie de cap pentru prea putin obtinut.

De Gigabyte GA-Z77X-UD3H + i7 3770K ce parere aveti? (procesorul e batut in cuie) Ce placa video cu chipset nvidia ar fi potrivita pentru configuratia asta?
 
Eu ii dau dreptate lui whiskas, prea multa bataie de cap pentru prea putin obtinut.

De Gigabyte GA-Z77X-UD3H + i7 3770K ce parere aveti? (procesorul e batut in cuie) Ce placa video cu chipset nvidia ar fi potrivita pentru configuratia asta?
Deloc reprezentativ, dar eu tocmai am sărbătorit doi ani cu un i7-930 împerecheat cu GA-XA58-UD3R. Complet „intuitivistic” îmi permit să afirm că nu vei avea probleme. :smile:
Ca placă video cu cip NVIDA: orice îți este permis de de buget.
 
Force GT-ul era pe stoc, iar in general mi s-a parut mai reliable decat OCZ-urile, iar diferentele de performanta din cate intelesesem eu sunt neobservabile pentru un user obisnuit. Asta la o investigare relativ superficiala. Posibil sa gresesc :smile:
Vertex 4 am reusit cumva sa nu il vad mai deloc in teste comparative, probabil pentru ca e mai nou.
 
Mobo + CPU + RAM, preferabil eMag sau PCGarage.

Pot sa imi aleg intre Ryzen 1500X si 1600X si cam orice placa de baza normala (non-gaming gen peste 1000 de lei). Si 2x16GB de RAM, ca inca nu am ce face cu 64 GB si controllerul de memorie de pe Ryzen inca nu merge grozav cu 64 GB de RAM, limiteaza frecventa la 2400MHz, parca.

Preturile nu conteaza prea tare, nu platesc eu, le primesc "cadou" versus bicicleta care oricum costa de 3 ori mai mult. Dar nici nu ma bag la 1800X cu cine stie ce "ultra deluxe high performance screaming eagle black voodoo gaming" mobo, nici nu am nevoie si nici nu vreau un TDP prea mare - stiu ca 95W pentru 1600X e o clasa de TDP pentru ca nu se incadreaza in 65W, nu consumul efectiv. Am auzit si de noul Seasonic Prime Titanium 600 pasiv si ma bate un gand sa imi fac de cap acolo. Btw, stie cineva unde il gasesc de cumparat in Ro? Nu de alta, daca are garantie 12 ani prefer sa fie in Europa decat in SUA.

PS. ITDirect e listat ca importator Seasonic, dar preturile sunt cu 50% mai mari decat cele anuntate de Seasonic. Banana country sau ce?
 
Last edited:
Adi si pe mine ma maninca sa trec pe Ryzen dar am hotarit sa mai stau oleaca. Momentan e prea mare haosul cu memoriile care merg cum merg si BIOS-uri zilnice la MB-uri.

Cit despre Seasonic io stiu ca daca la garaj e cu rosu inseamna ca nu e pe stoc la niciun importator. Doar daca o gasesti printr-o magazie de la f'un magazin d'asta online.
 
Nu le iau maine, ci peste o saptamana sau doua, dar investighez piata. Intre timp sper sa apara update de BIOS pentru memorii (AGESA), ala de care se vorbeste si de care unii spun ca l-au vazut si face minuni (spala vase, calca, pune in dulap etc).

Acel Seasonic e un model nou care vad ca inca nu exista nici pe Newegg. Intrebarea e care sunt ceilalti importatori in RO pentru Seasonic, altul decat ITDirect, ca la diferenta asta de pret cumpar doar de pe Newegg (la 50%).
 
Pe vremea cind mai eram la curent cu hardware-ul Seasonic era adus de ITdirect, Top Quality Computers si pc-coolers (mai erau si pe la dcshop niste modele dar cred ca erau din zona gri a pietei).

Acu' nu mai stiu. :frown:
 
Am lamurit in cea mai mare parte, o sa fie 1600X cu Asrock AB250M Pro, dar inca nu sunt hotarat cu memoria. Am luat in calcul si Asrock AB250 Pro, e aceeasi placa dar ATX in loc de mATX si are 3 PCIe 1x si 1xUSB3 in plus, utilitatea lor e prea mica.

Memorie caut 2x16GB la minim 2666MHz si 1.2V (unele sunt la 1.35V), oferta nu e grozava.
Daca iau memorie, saptamana viitoare il montez, altfel o sa stau cu ele in dulap.
 
Non review pentru Ryzen

E un non-review pentru ca nu e vorba de nimic din ce scrie deja pe Internet, ci doar de experienta personala cu un singur sistem si aplicatiile pe care le folosesc eu mai des.
Sistemul in general:
- nu are in UEFI optiune de Fast Boot, ci doar disabled si UltraBoot; al doilea e foarte rapid, atat de rapid incat scrie in descriere cand il activezi ca nu mai poti intra in UEFI decat cu un soft de la Asrock. Totul e in regula, e foarte rapid cu UltraBoot si foarte lent fara
- nu am testat cu M2, asa ca nu comentez. Am pus ce am nimerit prin calculator: placa de baza Asrock AB350 Pro4 full ATX, niste memorii Corsair 3000 2x8GB, 1 SSD Intel 940 de 480 GB infiorator de prost, 1 SSD Intel 920 mult mai vechi si mult mai bun, o placa video 1050 cu 2 GB de RAM.
- SSD-ul Intel 940 merge atat de prost incat am mai pus un SSD doar ca sa vad daca e de la SSD sau de la sistem. Nu e de la sistem, raporteaza o ocupare de aproape 100% a discului doar descarcand kitul de WoT. Am pus pe 920 niste VM-uri cu care lucrez, alta viata.
- virtualizarea merge fantastic, atat Edge in Developer Tools cat si Visual Studio merg sensibil mai rapid fata de fix acelasi VM pe un FX-6300. IntelliSense e aproximativ instantaneu pe Ryzen, nu e deloc pe FX-6300.
- WoT merge fix la fel :biggrin:
- memoriile sunt date ca 3000 la 1.35V, le-am lasat la 2666 la 1.2V si merg fara probleme. Mai e un set de inca 2 bucati identice la frate-meu, dar imi e lene sa le incerc azi, desi trebuie sa o fac pentru ca imi trebuie 32 GB de RAM
- sistemul e atat de silentios pe cat e sursa, ventilatorul de pe procesor si cel de pe placa video nu se aud
- nu am dus procesorul in 100% pana acum pentru ca nimic din ceea ce folosesc uzual nu o face, iar un test sintetic nu imi spune absolut nimic (poate cat de zgomotos ar fi ventilatorul de pe procesor). Nu am putut sa testez scenariul cu un VM client si un VM server de baze de date pentru ca nu imi ajunge RAM-ul, o sa vad cand pun 32 GB cum se misca, dar nu prea am emotii
- placa de retea Realtek a fost detectata de Windows, driver instalat, link la 1 Gbps, dar nu lua IP prin DHCP si nici cu IP manual nu mergea. Pus un USB wireless, facut update de driver prin Windows update, apoi merge totul corect.

Asta e un sistem de test facut cu niste piese de la frate-meu, voiam sa vad cum sta treaba inainte de a face achizitia pentru mine. Merge bine, ce ma retine in a face o comanda pe loc sunt un NVME si memoria. La NVME preturile sunt deocamdata prea mari pentru unul bun de 1 TB (m-as descurca si cu 512GB, daca tin si discurile existente, ceea ce nu prea vreau) si la memorii as fi mers pe 2x16GB, dar nu m-am lamurit cu frecventele la care merg cu Ryzen. Si imi e o lene infinita sa trec acum la Ryzen si peste cateva saptamani sa trec la NVME, cu tot ce implica asta.
 
Eu pe laptop am clonat cu Macrium Reflect Windows-ul instalat pe SSD M.2 SATA cu care a venit (ceva Samsung OEM 512GB) către SSD M.2 NVME (Samsung 960 Evo 1TB) și n-am avut probleme, se face on the fly, nu ai probleme de drivere sau altceva. Din păcate nu prea se vede diferența, nu prea sunt softuri care să aibă nevoie de 100.000 IOPS și 3GB/s. Bine, nu mai știu cum e cu HDD, dar între SSD-uri nu mai e mare diferență DPMDV. Mai ziceam pe-aici, dacă ai pornit antivirusul din windows ai impact major de performanță I/O pe un SSD NVME, mai ales la fișiere mici (nu doar vizibilă, ci operații de 2-3x mai lente cu AV pornit).
 
Nu ma uit la NVME pentru performanta, dar acum am 3 chestii pe SATA (1 SSD de 240, 1 SSD de 480 si 1 HDD de 1 TB) si ma gandeam sa mai reduc si din numarul lor si din numarul de cabluri. Placa de baza are 2 M2, unul PCIe x4 si unul SATA, daca m-ar lovi damblaua as putea ajunge wire-less folosindu-le :biggrin: Cu o sursa semi-modulara as scapa de 5-6 cabluri, in afara de unul catre placa video si cele 2 din placa de baza nu ar mai fi cabluri prin carcasa.

Si mai conteaza si cu ce SSD compari: Intel 940 e SSD, dar are o viteza de scriere de vreo 40 MB/sec daca scrii mai mult de cativa GB. Nu scriu des atat de mult, dar cand se intampla nu vreau sa stau sa fac ture intr-un picior asteptand sa termine.
 
Last edited:
Da, pe partea asta recunosc că e fain; cu o sursă mică (brick) și o placă mITX + M.2 obții un PC super ok și fără fire dacă n-ai nevoie de gaming serios.
 
E controller fara DRAM si memorii lente, poti sa lasi si pisica pe hol ca nu se schimba cu nimic viteza de scriere.
 
Zero fill poate să nu facă mare lucru pe un SSD; vrei blocuri șterse și semnalat controller-ului că-s șterse, nu neapărat zero filled (iar cu un SSD cu compresie, zero filling are zero efect).
 
Back
Top