Microlab SOLO 7c tweaking

Jaffar

Wizard
Salut. Ma cam plictisesc si imi vine sa-mi bag nasul in boxe :biggrin: In primul rand as vrea sa ascult boxa pasiva pusa pe un amplificator, dar nu am. Are sens sa caut unu de imprumut ca sa elimin amplificarea lor interna?
Apoi le-as desface sa le mai captusesc cu diverse, dar iarasi nu am idee daca are rost. Cum eu sunt clei la cam tot ce tine de audiofilie, hi-fi si alte asemenea, va rog sa va dati cu parerea cam ce si cum ar trebui sa fac.
Majoritatea timpului ascult Pandora, deci nu sunt foarte pretentios la calitate, mai ales ca sunt puse pe placa audio on-board.
In urma discutiilor / sfaturilor as vrea sa imi fac o idee daca merita sa cumpar un amplificator, alta placa de sunet, materiale, sau sa le las asa si sa-mi gasesc altceva de stricat :biggrin:
Mersi in avans.
 
Last edited by a moderator:
Dacă vrei ceva calitate în plus ar fi folositoare o placă de sunet dedicată, de exemplu un Asus Xonar DX, care ar merge foarte ok cu Solo 7C.

Amplificarea separată nu prea are rost la boxele astea, Solo 6 ale mele încă le am cu amplificarea lor default, pe amplificator am pus un set de Gale Monitor Gold. Dacă va fi cazul să reintegrez Solo 6 în sistem, cel mai probabil le păstrez pasive și le conectez direct la placa de sunet, pe alt canal :smile:

Căptușitul cu chestii aș spune rezumă-te la pufoaica din șifonier :biggrin: Sincer habar nu am cum s-ar auzi după o astfel de intervenție, dar imo ia întâi placa de sunet ș-apoi vezi tu de ce mai este nevoie.
 
Este greu sa-ti dai cu parerea de la distanta si fara sa ai informatii concrete despre produs. Depinde de 1000 de factori. Pe partea acustica (lemn / port BR daca exista, material fonoabsorbant, bibilit filtrele, schimbat tweetere, etc...) eu nu te sfatuiesc sa experimentezi daca nu ai cunostinte destul de solide de electronica si acustica si posibilitatea sa masori rezultatele.

Pe partea cu amplificarea poti sa te joci dar cu mare grija: ampliful lor nativ asigura si o protectie a difuzoarelor datorita puterii limitate. Daca o sa bagi pe ele un amplif serios, exista riscul sa dai din ce in ce mai tare din volum si sa sfarsesti cu difuzoarele facute scrum exact in momentul in care o sa-ti placa ce auzi.

Daca gasesti pe net vreun topic in care un dastept explica un tweaking pentru ele, baga link-ul si putem discuta.
 
Cel mai rapid hack: modifică distanța față de perete. Cu BR port în spate poți avea rezultate interesante.

Poze din interior pentru eventuale discuții.
 
Acum niste ani de zile am cunoscut un tip care avea 2 perechi de Solo7 si vroia sa inceapa sa treaca la niste hi-fi; am fost la el cu amplificatorul NAD C320 BEE si am pus pe el doar boxele pasive, care au sunat clar mai bine decat pe amplificarea integrata, plusul in sunet era mult peste ce poate aduce o placa de sunet mai buna. Totusi problema lor principala ramanea in continuare ecoul intern, suna ca un butoi gol in care dai cu bata, incinta e clar facuta/calculata pe branci de chinezi dupa care au aruncat 2 difuzoare mid-bass acolo si gata boxa. Deci sunt sigur ca o pereche de Solo7c facute pasive, aplificate corect si antifonate vor suna semnificativ mai bine, DAR, dupa cum spune si Quark, daca o faci exclusiv dupa ureche ai sanse mari s-o dai in bara...
 
Cum faci sa legi boxele la amplificator, sarind peste amplificarea lor interna? Ca una dintre ele nu are decat intrare RCA, care duce in amplificatorul intern...
 
Eu intreb cum si tu imi spui daca... :tongue: Nu imi dau seama, trebuie desfacuta boxa cu amplificarea presupun... Oricum, nu ma mai apuc de mesterit acum, daca tot vin altele noi in locul lor cat de curand, dar eram curios.
 
Normal ca le desfaci, scoti amplificarea, tragi fire de la difuzoare/crossover si pui o pereche de conectori simpli ca la cealalta boxa.
 
Eu intreb cum si tu imi spui daca... :tongue: Nu imi dau seama, trebuie desfacuta boxa cu amplificarea presupun... Oricum, nu ma mai apuc de mesterit acum, daca tot vin altele noi in locul lor cat de curand, dar eram curios.

Tai 2 fire și le pui banane? Real rocket science :biggrin:
 
Sunetul tip "butoi" nu este dat de absenta fonoabsorbantului ci de modul in care a fost proiectata incinta (porturile BR acordate pentru bumbum maxim din difuri mici). Pe langa ce spune Miahi (apropie sau departeaza boxele de zidul din spate) poti incerca sa bagi ceva burete / sosete / material textil in portul BR de sus. Va mai reduce din tonul de butoi dar si din basi. :smile:

Ca o paranteza: daca aia care au pus raspunsul ala in frecventa isi inchipuie ca ei chiar au masurat ceva folosind RMAA... e grav. :biggrin: Personal sunt rezervat chiar si de ce masor eu daca e sa cobor sub 250Hz cu graficele. Si nu folosesc RMAA. Asta e acustica, sub 250Hz in conditii normale de masura e cam loterie.
 
Sincer nu mai bine își cumpără amplificator și o pereche de monitors dacă simte nevoia după ce-și ia un Xonar și leagă Solo 7C-urile la el direct? :smile: Prea-mi sună a treabă "de garaj", care nu prea are treabă cu calitatea sunetului. Nu de alta, dar dacă bagi o șosetă, cum măsori să aibă aceeași densitate peste tot? :biggrin:
 
Astuparea partiala sau completa a portului bass-reflex este un tweak foarte comun, sunt producatori care chiar ofera bureti la pachet fix in acest scop. Nu trebuie sa astupi uniform sau complet gaura pentru a obtine efecte audibile.

Ecoul tip "butoi" exista si pe frecvente medii, este usor audibil pe inregistrari minimaliste axate pe voce, in special voci feminine. Ma rog, nu cred ca mai conteaza asa mult, la cate probleme au boxele astea, ex. lipsa aproape completa a frecventelor inalte. :goofy:
 
Butoi intr-adevar inseamna cocoasa intre 100 si 200 Hz (in raspunsul in frecventa). Se poate testa chiar si cu eq-ul din winamp, etc... Suna groaznic. Dar n-ai ce face, trebuie sa sune asa, daca acordul portului BR ar fi fost facut altfel, boxele alea ar fi sunat ca un "tranzistor" de pe vremea lu' Ceausescu. Zero bas. Nu poti face din rahat bici. Totul e un compromis daca vrei pret mic. Ma refer strict la boxe, nu la amplificatoare, etc.

Dar de ce nu incerci tweak-uri audiofile? Niste cuburi Cardas puse pe boxe ar avea un efect extraordinar asupra sunetului. Niste cable elevators ai incercat? Sper ca ai investit cel putin 300 EUR in priza din zid, e foarte importanta. SI nu in ultimul rand un specialist fengshuy te-ar scoate la liman. :biggrin:
 
Butoi intr-adevar inseamna cocoasa intre 100 si 200 Hz (in raspunsul in frecventa).
Link pe wikipedia sau it didn't happen. :biggrin:

Eu intotdeauna am numit asa efectul de ecou intern, generat de cutia boxei. Dar cred ca s-a inteles pana la urma...
 
Dezarmant ce spuneti voi aici :smile:
O sa iau totusi o placa de sunet, desi nu cred ca va insemna mare lucru, in parte pentru ca nici nu ascult / am muzica cu bitrate foarte mare, ascult in general radio online.
Pe de alta parte nici eu nu-mi dau seama ce asteptari ar trebui sa am, e doar senzatia ca boxele ar putea mai mult. Mersi tuturor pentru opinii, revin cu update dupa ce imi cumpar o placa de sunet mai okish. Vreun sfat pentru un buget in jur de 150-200 ron? Ar trebui sa schimb si cablul de la PC la boxe? Acum e un noname de vreo 11 metri.
 
Un cablu de 11 metri ne-ecranat este o excelenta antena de prins posturi straine de radio si TV, dar un cablu oribil pentru semnal audio. Deci da, ar trebui sa iei un interconect ecranat. In afara de fasait si paraziti eliminati e posibil sa simti si o imbunatatire a sunetului, chiar si pe niste boxe simple gen Microlab.

Placa de sunet? Xonar DG/DS sau poate D1/DX daca prinzi unul la SH.
 
Cu un interconect de 11m lungime si prize separate pentru boxele active si sursa (computerul) eu zic sa lasi totul asa cum e si sa te minunezi ca functioneaza proiectul. :capu:
 
Back
Top