Medii optice de stocare cu probleme

Nu. Au fost unele cu probleme, dar nu în halul asta. :smile: De vină sunt eu, pe de o parte pentru că nu am cumpărat blank-uri pe care le ştiam proaste, iar pe de altă parte nici nu am scris mii de CD-uri. O singură problemă am avut, ciudată bine, la care nici azi nu am reuşit să răspund. Am cumpărat 2 blank-uri DVision (nu mai ştiu exact cum se numeau oricum ceva asemănator) şi îl scriu pe primul fără probleme la 16x. Urmează al doilea la prăjit şi ce să vezi: îngheaţă calculatorul cu tot cu inscriptor imediat ce dădusem click pe Burn. Apăs pe reset, PC-ul reporneşte, iar eu pot în sfârşit să scot blank-ul afară. Degeaba am tot încercat, tot mai hotărât cu fiecare dată ce apăsam pe Reset, răspunsul era invariabil acelaşi. După îndelungi cugetări zic: La 12x ar tuşi? Şi nu a tuşit, a mers perfect până la capăt. Atunci a fost prima şi ultima dată când am cumpărat discuri marca respectivă.

Când nu reuşeşti să scrii cu succes decât o mică parte dintr-un lot, vina ar putea fi şi a inscriptorului. Un exemplu recent dar cu blank-uri DVD: eu scriu cu un Pioneer A06 pe Verbatim DVD-R 2x cu rezultate foarte bune (scanari printre cele mai bune cu KProbe) iar altul cu un MSI (nu ştiu modelul) arde aceleaşi blank-uri într-un mod cu totul mizerabil încât doar inscriptorul Pioneer îl mai citeşte, DVD-ROM-ul Liteon refuză chiar din primele sectoare citirea.
 
Atasez si eu niste raporate .txt de la Nero CD Speed (mi-e lene sa bag imaginile, si cred ca e inutil). Unitatea de test a fost TEAC CD-W552E.

Primul CD a fost un CMC Magnetics type 6 (ftalocianinic, auriu), vandut ca TDK Metallic 48x, scris la 24x acum 1 sapt :

Good: 99.58 %
Damaged: 0.32 %
Unreadable: 0.11 %

Al doilea e Taiyo Yuden type 1 (cianinic) scris la 16x acum vreo 6 luni, vandut ca TDK Metallic 52x (in Carrefour) :

Good: 99.90 %
Damaged: 0.00 %
Unreadable: 0.10 %

Urmeaza o oglinda oglinjoara care are cel putin 1 an jumate, de provenienta necunoscuta (am filmul Dune ala vechi pe ea :smile: ), raprotata ca fiind facuta de Princo (?!) cu vopsea ftalocianinica de tip 8 (?!? e verzuliu)

Good: 97.27 %
Damaged: 2.63 %
Unreadable: 0.11 %

In toate cazurile unreadable a fost doar acel sector rosu de la sfarsit.
 
Puţin off-topic. Se poate afla producătorul discului dacă CDR ATIP READER zice Disc(Matrix) Manufacturer : Unknow or Illegal Code? Nero Info Tool zice tot unknown. Discul în cauză e de 99 min/870 MB (nu ştiu cât e de important).
 
Se poate încerca cu alte programe similare, care poate au o bază de date mai actualizată.
CD-R Identifier v1.63
SmartBurn
SmartBurn, deşi este produs pentru inscriptoarele Liteon, se poate folosi cu orce alt inscriptor cu deosebirea că viteza maximă de inscripţionare arătată nu mai are nici valoare.
 
Păi soft-urile acelea nu citesc un string direct de pe CD? Atunci nu e vorba de nici o bază de date.
 
Ba da, dar în final ID respectiv se traduce intr-un nume de fabricant. Corespondenţa dintre ID şi fabricant e dată de o bază de date care poate fi mai nouă sau mai veche. O versiune mai nouă sau un alt program similar te pot ajuta. Dacă nici unul din ele nu reuşeşte să dea informaţii, atunci probabil nu există inscripţionat în ATIP codul repectiv. Motivul este foarte simplu: nu se poate urmări de unde vine blank-ul respectiv şi ca urmare orice plângere asupra calităţii lui este lipsită de adresă.
 
Cum ar arăta un clasament/o grupare în funcţie de calitate a producătorilor de discuri? Am înţeles că Taiyo Yuden sunt considerate discuri de calitate, CMC Magnetics sunt aşa şi aşa. Le-am dat pe astea ca exemplu pentru că despre ele am auzit mai mult, dar am mai văzut Moser Baer, Mitsui, Ritek, Multi Media Masters & Machinary şi multe altele. Cum s-ar putea grupa? Care sunt considerate mai bune şi care mai slabe calitativ?
 
Indiferent de modelul sau marca inscriptorului Taiyo Yuden rămâne pentru mulţi cea mai fericită alegere. De când urmăresc acest domeniu nu am auzit pe nimeni care să fie nemulţumit de ele. Eu le pun pe primul loc, alţii pe doi sau trei, podiumul fiind întotdeauna alcătuit şi cu TY. "Made in Japan" spune destule.

Verbatim
Au reuşit pentru că au şi au avut un control strict al calităţii. La Verbatim nu vezi loturi proaste niciodată. Medii foarte bune şi accesibile la noi.

Mitsui
Renumiţi pe alte meleaguri, pe la noi nu prea am văzut. Am scris doar două, prea puţin să-mi fac o părere personală.

În partea de sus a clasamentului mai au loc Fuji şi Kodak. Am auzit numai vorbe bune despre ele, dar din nefericire când le-am căutat nu le-am găsit în magazine.
Cu aceste 5 mărci utilizatorii au fost foarte mulţumiţi, locul ocupat de fiecare dintre ele are mai puţină importanţă.

Ritek
Are renumele unui furnizor preocupat în egală măsură de calitate şi preţ. Fiind un mare producător şi furnizor către alte companii, uneori calitatea nu era cea aşteptată. Eu nu am avut probleme cu ele.

CMC Magnetics
Cu ei e ca la loz în plic, uneori ai noroc, alteori nu. Controlul calităţi este marea lor problemă.

Moser Baer India
Nu are multă vechime în domeniu, dar printre acţionari se află Verbatim care ar trebui să inspire încredere.

Multi Media Masters & Machinary
Nici măcar numele nu-mi place la ele aşa că nu folosesc aşa ceva.

Princo
Un lucru poţi afirma despre ele: sunt cele mai ieftine.
 
Kodak nu mai produce CD-uri de citiva ani.
Fuji nu mai are importator in Romania.
Cu Moser Baer am avut ceva surprize neplacute, dar poate am fost ghinionist.
 
DVD-R Raxon 4x, manufacturer: AML (ce-i aia?), scris azi, citit tot azi, unitatea fiind un Gigabyte GO-W0808A (Liteon SOHW-812S OEM). Verde cap-coadă, să vedem cum va fi după operaţia de maltratare pe care o va suferi în viitor.

Edit: L-am testat şi cu un combo LG GCC-4521B, acelaşi rezultat. Noname rulz. Cu sau fără ™.
 

Attachments

  • lg.png
    lg.png
    4.5 KB · Views: 790
DVD-R "40 years METRO" "A special anniversary edition"
manufacturer ID - VDSPMSAB 01 - din 25 bucăţi 5 sunt inutilizabile.
 
Mi-am luat 6 bucati DVD+R 4x marca TDK la 25.000 bucata, fara carcasa. Nero il raporteaza ca fiind facut de CMC; de curiozitate am testat si eu unul, scris pana pe muchie - mai aveau loc pe el vreo 3mb. :biggrin:
Unitatea este un Lite-On 8x, modelul exact se poate vedea in poza...

P.S. Mentionez ca discul respectiv l-am scris cu 5 minute inainte de testare. Sa il vad peste cateva luni...
 

Attachments

  • liteon-tdk.png
    liteon-tdk.png
    15.7 KB · Views: 816
CD-uri cumpărate de pe vremea când eram prin Suedia, cele mai ieftine de acolo, am luat 2 "role" a câte 50 CD-uri. Se vând sub numele de "Platinum", producător fiind Ritek. CD-ul testat este scris în urmă cu 1 an când eram pe meleaguri străine cu un CD-RW Philips 4800 Series.

platinum.png

da3.png
 
Last edited by a moderator:
Aici apare o ştire despre dvd-uri care se autodistrug după 48 ore.
Ele arată la fel ca un dvd normal numai că partea inscripţionată este roşu închis. După ce sunt expuse la aer încep să se înnegrească până devin complet negre, astfel unităţile dvd nemaiputând citi discurile.
 
Last edited:
Vândut ca: Traxdata
Producător: Ritek
Capacitate: 800 MB
Viteză maximă: 24x
Culoare: verde deschis
Aspect aparent: fără nici o zgârietură
Viteza la care a fost scris: 16x
Scris în urmă cu: câteva minute
Scris şi citit cu: Gigabyte GO-W0808A (Liteon SOHW-812S OEM)
Comentarii: bine că am avut inspiraţia să nu-l scriu la 24x.

Acum o să sară lumea că Traxdata-urile sunt incompatibile şi cu unităţile Liteon. :rolleyes:
În orice caz, mi se pare inadmisibil să ai chiar şi un singur sector galben la câteva minute de la scriere.
 

Attachments

  • traxdata 800 mb 24x.png
    traxdata 800 mb 24x.png
    4.7 KB · Views: 777
Experiente personale cu DVD-uri...

In martie-aprilie 2003 am scris primele 10 DVD-uri; dupa 2-3 luni am mai scris inca 10, in ambele cazuri fiind vorba de un back-up masiv la muzica. In ambele cazuri am folosit blank-uri Raxon DVD-R 2x (made by no-name, Nero nu recunostea nici producatorul!), cumparate de la Muzica la un pret foarte bun, 18.000 lei bucata. Pe atunci eram posesorul unui Combo Sony (care stia doar sa citeasca) iar DVD-urile le-am scris la o firma de calculatoare unde am cunostinte. Unitatea de scriere a fost un Teac 8x care se comporta destul de ciudat - probabil nu ii placeau blank-urile astea - in sensul ca pe unele din ele nu m-a lasat sa le scriu decat la 1x. De curand le-am testat selectiv si se pare ca merg destul de bine, putand fi copiate in totalitate (cu unele incetiniri pe ici-colo). Pana la urma am ramas cu o impresie buna despre Raxon, mai ales ca pretul era foarte bun.
Mai prin vara am mai facut un back-up, de data asta folosind un inscriptor Teac 12x imprumutat de la un amic. Am scris 10 eProformance DVD+R 8x (made by Prodisc) la vitexa lor maxima. Astea au fost de departe cele mai bune DVD-uri care mi-au trecut prin mana, acum la aproape jumatate de an inca merg perfect, 100% verzi la ScanDisc. Pretul a fost maricel, 39.000 lei bucata - de la Unirii, imi trebuiau repede si rapide altfel cautam in alta parte mai ieftine.
Buun, ajungand in epoca moderna mi-am luat si eu writer, un Lite-On 8x modelul LDW-811S. M-am dus la singurul magazin din cartier si mi-am luat 5 bucati Delphi DVD-R 4x (made by no-name) la pretul de 30.000 lei bucata. Le-am scris si nu le-am verificat doar superficial sa vad daca merg citite; dupa vreo luna le-am imprumutat unui amic si cand mi le returneaza imi spune ca a testat cu doua unitati si sunt citite foarte greu, pe unele zone deloc! Le-am bagat si la mine numai ca sa constat ca cele 5 DVD-uri erau varza, nici unul nu a putut fi citit in totalitate. Am reusit sa recuperez cam 75% din ce era pe ele; deci in concluzie 150.000 lei aruncati pe geam, ca sa nu mai spun de nervi, timpul si mai ales datele pierdute.
Apoi mi-am luat 6 bucati TDK DVD+R 4x (made by CMC Magnetics) pe care le-am scris de curand. Pentru a vedea cum merg vedeti postul meu anterior; toate cele 6 discuri merg perfect cap-coada, fara incetiniri si presimt ca vor merge la fel de bine si peste cativa ani. Au costat 35.000 lei bucata, luate dintr-un magazin micut de langa DC Stefan cel Mare.
Ultima oara mi-am luat 10 eProformance DVD-R 4x (made by Prodisc) care au avut urmatoarea soarta: 6 bucati scrise, 4 cu Nero6 si 2 cu CDBurnerXP Pro 3 (am apelat la alt soft de scriere dupa ce Nero mi-a busit 2 discuri dand la sfarsit eroarea "session fixation error" - eroare pe care nu o mai vazusem pe DVD-uri dar imi era cunoscuta de la CD-uri). Din acestea discurile scrise cu Nero au de la bun inceput 1-2% zone rosii, necitibile, iar cele scrise cu CDBurnerXP Pro 3 sunt 100% (oare o fi diferenta intre softurile de scriere? Improbabil, mai degraba e vorba de blank-uri proaste rau). Ultimele doua le-am scris cate unul cu fiecare soft, iar a doua zi cand le-am testat le-am aruncat la gunoi pe amandoua, fiind necitibile in proportie de peste 50%.

Sa tragem linie:
Raxon DVD-R 2x (no-name) - bune
eProformance DVD+R 8x (Prodisc) - foarte bune
Delphi DVD-R 4x (no-name) - bani aruncati pe geam
TDK DVD+R 4x (CMC Magnetics) - foarte bune
eProformance DVD-R 4x (Prodisc) - alti bani aruncati pe geam

A se observa diferentele intre blank-urile facute de Prodisc: +R merg sunt de nota +10 iar cele -R sunt de nota -10. Concluzia: sunt prea sarac pentru a cumpara ieftin (over and over again for the same data) – de acum incolo imi iau numai TDK.
 
... si cu CD-uri.

Cand mi-am luat DVD writer m-am hotarat sa imi fac back-up la tot ce am scris pe CD-uri de-a lungul timpului, filtrand un pic si continutul (de exemplu driverele mai vechi nu le-am mai transferat pe DVD). Cu ocazia asta am facut si mica statistica la CD-urile folosite in cei 4-5 ani - e vorba de ~100 de discuri vizate pentru "reconversie" in formatul DVD.
Majoritatea CD-urilor le-am scris cu un Teac 52x24x52x, unul din cele mai *hulite* modele - de fapt si mie mi s-a stricat dupa nici doua saptamani dar cel primit in schimb a mers perfect mai bine de un an, cand l-am schimbat cu un Combo Sony. Restul au fost scrise de diverse modele de CD-RW, 90% din ele la viteze intre 8x si 24x.
Sa incepem cu laudele. In primul rand eProformance a fost o marca de CD-uri care la mine a mers exceptional, toate fiind citite perfect, ca in prima zi, indiferent de viteza cu care le-am scris - majoritatea 16x-24x dar au fost destule scrise la 40x sau chiar 52x (din pacate DVD-urile purtand aceeasi marca se comporta fluctuant, dupa cum puteti vedea in postul anterior). In al doilea rand TDK, care am avut putine dar toate au mers perfect (de ce nu ma mira?). O mentiune speciala, am avut si vreo 10 blank-uri “oglinda” care au mers perfect la citire, desi unele aveau peste 4 ani.
Acum problemele. Pe locul intai detasat se afla Emtec, fost BASF in vremurile bune; aveam zeci de CD-uri de acest model si practic nici unul nu l-am mai putut copia in totalitate - acelasi fenomen, pe ultima parte a discului citirea incetinea mult pana cand aparea (invariabil) eroarea. Totusi, mentionez ca modelele mai actuale de Emtec arata destul de diferit, chiar si nuanta stratului inscriptibil e alta - din astea am vreo 10, merg citite fara probleme dupa ~ un an si inca nu le fac back-up pe DVD-uri. Pe locul doi se claseaza Traxdata (alea negre) care mi-am luat 10 bucati din care nici unul nu mai putea fi citit deloc dupa nici un an. In rest, cateva Delphi care nu m-au mirat deloc ca nu au putut fi citite in totalitate si ceva maruntisuri marci no-name care nu prea au mai mers.

Sa tragem linie:
Emtec (old model) - bani aruncati pe geam
Emtec (new model) - bune (oare pentru cat timp?)
TDK (toate) - foarte bune
Traxdata (negre, restul nu stiu) - alti bani aruncati pe geam
Delphi (toate) - cine isi ia asa ceva, CD sau DVD, o cauta cu lumanarea…
 
Delphi DVD-R 4x (no-name) - bani aruncati pe geam
Cam aşa se prezintă un exemplar. Nici un sector galben, totul pare perfect până în zona cu pricina, zonă care nu are nici o zgârietură deosebită.

delphi_dvd1.png



A doua bucată s-a comportat asemănător (n-am aşteptat până la capăt dar rezultatul e previzibil). Sectoarele roşii au apărut de data asta chiar mai devreme.

delphi_dvd2.png
 
Last edited by a moderator:
Blank Memorex de 700 MB, văzut ca Prodisc. Certificat la 52x, scris la 48x cu DVD writer Teac/Liteon. Încă nu l-am scos din unitate, rezultatul e de ruşinică:

memorex 52-48.png



Un frate de-al lui, scris la 16x, stă acceptabil dar tot are în ultima parte o zonă cu probleme (oarecum similară celei de la CD-ul anterior):

memorex 52-16.png
 
Last edited by a moderator:
Pentru a putea face un transfer eficient intre calculatorul de la birou si cel de acasa am achizitionat patru CD-RW-uri (un Verbatim si trei HP) pe care de fiecare data le-am scris cu 650-700 MB. Am inclinat mai mult catre HP datorita faptului ca pare o marca mai exotica pe piata CD-urilor. Unitatile de acasa (un LG 52x24x52x si un DVD Sony) au reusit sa le “descifreze” de fiecare data.

Unitate de scriere/testare LG CD RW GCE-8160B 16x10x40x

CD-RW Verbatim facut de Mitsubishi
capacitate 703 MB
viteza maxima 10x
scris la 10 x
scris acum 4 zile cu Nero 6.3.0.0
observatii: nu are nici o zgarietura evidenta
Comentarii: Cd-ul este scris cam a 20-a oara si se prezinta binisor

sage_verbatim.png



CD-RW HP facut de CMC Magnetics
capacitate 703 MB
viteza maxima 10x
scris la 10 x
scris acum 4 zile cu Nero 6.3.0.0
observatii: nu are nici o zgarietura evidenta
Comentarii: scary; a fost scris de cam 25 de ori; in ciuda aparentelor am vazut filmul de pe el fara probleme cu un e-boda 555x

sage_hp1.png




CD-RW HP facut de CMC Magnetics
capacitate 703 MB
viteza maxima 10x
scris la 10 x
scris acum 4 zile cu Nero 6.3.0.0
observatii: nu are nici o zgarietura evidenta
Comentarii: cd-ul are la activ tot cam 25 de scrieri. Nero il considera o mizerie. Scrierea a decurs bine, dar a dat eroare imediat la testul de dupa scriere. Am incercat sa-l citesc folosind o alta unitate, dar pe la jumatate m-a anuntat ca n-am nici o sansa.

sage_hp2.png




CD-RW HP facut de CMC Magnetics
capacitate 703 MB
viteza maxima 10x
scris la 10 x
scris acum o luna
observatii: nu are nici o zgarietura evidenta
Comentarii: Acest ultim cd a fost scris sub win98 si cu o versiune anterioara de Nero (nu mai tin minte exact care, dar tot din seria 6) si poate de aici i se trage calitatea mai buna.

sage_hp3.png
 
Last edited by a moderator:
Back
Top