Medii optice de stocare cu probleme

Am luat de la Cora un blank pe care nu scrie decât Budget pe o etichetă făcută la repezeală. Foarte sugestiv numele, preţul fiind de 9500 lei bucata sau 65000 10 bucăţi.

S-a dovedit a fi un Plasmon care habar n-am ce viteze suportă, deci l-am scris la una medie, adică 16x.

După rezultat nu pare a fi de încredere.
 

Attachments

  • budget.png
    budget.png
    5.2 KB · Views: 795
Primit cadou 2 buc. DVD +RW, renumita marcă "BUDGET" (cumpărate de la UniversAll, precum am aflat ulterior) şi efectuat prostia de a-mi salva pe ele nişte date în vederea reinstalării windows-ului pe calculator. Sunt recunoscute ca "SENTINEL W01" şi la câteva ore după scriere nu le-am mai putut citi. :mad:
 
Originally posted by jarod
Puţin off-topic. Se poate afla producătorul discului dacă CDR ATIP READER zice Disc(Matrix) Manufacturer : Unknow or Illegal Code? Nero Info Tool zice tot unknown. Discul în cauză e de 99 min/870 MB (nu ştiu cât e de important).

Probabil s-a renunţat la ATIP pentru mărirea capacităţii.

Uite Verbatim (8x max) scris cu un Traxdata 2-2-6 (zici că-i memorie pentru OCeri :hihi: ) acum ceva ani, să zicem 2000-2001. Este doar puţin zgâriat şi face parte din cele care le stimez cel mai mult AZO.
 

Attachments

  • untitled3.jpg
    untitled3.jpg
    48.4 KB · Views: 744
Rup monotonia si aduc niste informatii despre blank-uri DVD+R DL.
Am intrat in posesia a doua blank-uri, unul Verbatim si unul Traxdata. Nu am apucat sa le scriu, dar o sa revin cu informatii dupa ce o fac.
Prima impresie: Verbatim castiga un punct datorita carcasei, care paare mai bine construita, mai solida decat cea de la Traxdata. Dar cam atat. Verbatimul e facut de MKM, iar Traxdata e un Ritek D01.
Pe suprafata verbatimului se vad o gramada de zone cu aspect neregulat, ca niste pete de ulei, mai accentuate decat la e-Proformance-urile luate cate 10 in tipla (ProdiscF01) sau Samsung Pleomax (OPTODISCR008), acestea fiind single layer.
Traxdata are suprafata cu aspect uniform, fara acele pete si marginea discului arata mult mai bine decat cea de la Verbatim, care arata franjurata.
Verbatim dezamageste, dar poate am nimerit eu un lot mai prost.
BTW, Verbatim-299000 lei si Traxdata-269000 lei.
L.E. Vad ca in testul de aici au fost folosite si Verbatim-uri DL 2.4x, exact ca acesta, fara probleme.
 
DVD+R TDK 8x (ATIP: TDK02), luat din magazinul Muzica, scris la 6x pe un NEC 2500A. Nici nu am scos DVD-ul din unitate şi testul arată groaznic. Am mai testat unul la 4x şi apar mai puţine probleme, dar tot sunt.
 

Attachments

  • tdk 8x.png
    tdk 8x.png
    6.9 KB · Views: 688
eProFormance scris la 8x (un ProdiscF01) si apoi un Raxon scris la 4x (RITEKG04).
Ambele prezinta impecabil, fara nici un fel de eroare.
Am atasat o singura imagine pentru ca si cealalta arata aproape identic (5-6 casute verzi in minus - au fost scrise mai putine date pe el), dar nici unul nu are vreun bloc defect.
 

Attachments

  • prodiscf01_eproformance8x.png
    prodiscf01_eproformance8x.png
    7.3 KB · Views: 689
Princo (15.000 luat de vis-a-vis de spitalul Victor Babes, este un chiosc care vinde doar cduri si dvduri) scris acum 3 zile si imprumutat prin bloc.

Nero Info arata la manufacturer PRINCO. Vroiam sa iau TDKuri (18.000) dar in fata mea cineva a cumparat 20 de bucati Princo si mi-a spus ca a scris peste 100 de bucati fara sa intalneasca probleme. In curand o sa faca un drum Bucuresti Iasi si retur dvdurile, sa vedem cum se comporta dupa aia.
 

Attachments

  • princo.png
    princo.png
    5.1 KB · Views: 670
N-am poze ci doar un comentariu: experimental am constatat că e importantă şi viteza cu care citeşte unitatea pe care se face testul. Tocmai mi-am scris două CD-uri (nişte TDK la cutie cu 25 de bucăţi) şi pe amîndouă a apărut cîte un sector galben făcînd testul cu DVD-ul nefrînat (48x); în schimb, dacă i-am coborît viteza la 32x, nu au mai fost nici un fel de probleme (testul l-am făcut de cîte două ori pentru fiecare CD, alternînd vitezele şi fără a scoate CD-ului din unitate între teste).
 
Ideea e si cum se comporta diferite medii in aceleasi conditii de testare (aceeasi viteza, aceleasi conditii de depozitare, eventual aceeasi unitate cu care s-a facut citirea).
Am totusi o intrebare. Orice eroare care este corectata apare in acest test?
 
Nu ştiu. Dar, legat de asta, am întâlnit câteva unităţi la care CDSpeed ţipa că nu sunt capabile să raporteze sectoarele galbene. Verde şi roşu only. Şi erau unităţi noi de acum 1.5 - 2 ani.
 
DVD-RAM Panasonic de la Media Galaxy, 125 k bucata. Erau aruncate printr-un cos. Sa vedem cum se comporta la scris, ca la disc info... :what:
 

Attachments

  • clipboard01.jpg
    clipboard01.jpg
    63.6 KB · Views: 692
Rabbit, chiar şi la Asus-ul meu a chiţăit (1604P, adică Pioneer whatever, nu ştiu cum se cheamă), d-aia testele le-am făcut pe DVD-ul Toshiba SD-M1612... şi totuşi Asus-ul ăsta e chiar mai nou de un an...
Ideea lui bausto e bună, poate ne adunăm să ne apucăm de testat medii optice, pe 2-3 unităţi şi, eventual, băgăm şi o rubrică pe XF, ce ziceţi?
 
Vad ca multa lume tot intreaba ce medii sunt cele mai bune pentru o unitate, care tin cel mai mult. etc. Un test comparativ pe diverse unitati cu cat mai multe tipuri de blankuri e o idee buna.
Eventual (pe cat posibil) si speranta de viata a diferitelor medii.
 
Problema este mai gravă decât pare. Depinde enorm de mult de lot, de modul de depozitare şi transport, etc. Mai pui în balanţă unitatea/viteza/compatibilitatea cu layerul/firmwareul şi nu mai iese nimic concret.

Din punctul unităţii mele de vedere (Plextor 1640A - CDRW), merg cel mai bine (din cele ce am scris de cel mult un an şi ceva) eProformance şi Primedisc.
 
Un test comparativ de medii DVD (pe care l-am efectuat acum câteva luni) se poate găsi aici. Ştiu că setul de culori a cam prost ales, dar nu sunt decât începător într-ale webdesign-ului (termen generic folosit de profani, recte şi de mine).
Este vorba despre 16 medii DVD diferite, testate pe un LiteOn SOHW832S (modded). Testul este scris în engleză pentru a fi publicat la CDFreaks.com
 
Luat de la Muzica 10 bucăţi DVision 52x, le vede ca Plasmon. 57k setul. Scris la 52x dar unitatea şi-a încetinit scrierea, după zgomot, pe la 32x. Verde cap-coadă.

A, şi aveau şi Arita la 5000 de lei bucata. :D Care dacă-s la fel de bune ca cele de acum câteva luni (care erau Ritek), cred că o să se vândă mai ceva ca pâinea caldă.
 
Încă un blank safe: LG 52x, manufacturat de Plasmon. Scris la 52x, citit verde imaculat.
 

Attachments

  • lg.jpg
    lg.jpg
    16 KB · Views: 591
O sugestie/rugaminte: puneti si numele unitatii inscriptoare in fiecare postare in care apare un "Surface Test" - se stie ca un blank recomandabil pentru o anume unitate poate fi scris catastrofal de alta. Din cate am citit eu acest thread nu s-a mai facut propunere asta. Multumesc.

Si ca sa particip si eu cu ceva, cu toate ca nu stiu cata relevanta pentru thread au niste blank-uri cumparate in Japonia.:rolleyes:
Vandut ca: BenQ
Producator: Daxon
Manufacturer ID: Daxon008S
Capacitate: 4.38 GB
Viteza maxima: 4x (pe cutie scrie 8x, dar se pare ca al meu inscriptor nu pupa asa ceva :mad:)
Viteza la care a fost scris: 4x
Scris acum 10 minute.
Inscriptor: LiteOn SOHW-812S modat in SOHW-832S (f/w VS0B)
Comentarii: chiar daca am cam injurat eu cand am vazut ca nu e chip sa le scriu la 8x, acum nu regret alegerea pentru ca a scris excelent (si testul de write strategy din KProbe arata foarte bine pana pe la 38% cand l-am oprit), mai ales in conditiile in care au 50 de bucati au costat echivalentul a 625,000 de lei(sori).

LE: Am luat aminte. Imaginea e verde cap-coada.:D
 
Mda, am uitat să precizez unitatea: LG GCE-8526B, adică CD writer 52x/32x/52x.

Altă rugăminte: nu mai ataşaţi imaginea dacă ea e verde cap-coadă, e suficient să precizaţi lucrul ăsta.
 
Back
Top