Masina de spalat vase

lai

meh
Chiar sunt utile masinariile astea sau sunt doar un moft?

Pana sa apara kinder prin casa au fost mereu putine vase de spalat; de atunci gatim mai des si sunt mai multe vase de spalat, de cel putin 2 ori pe zi; iar cheful/energia tinde spre zero.
Din putinele informatii pe care le am sunt economicoase cu apa si "astea noi spala bine".
Asadar incepe sa imi para utila o masina d'asta.

Totusi, ca sa incapa in bucatarie tre' modificata multisor mobila si se pierde niste spatiu de depozitare. N-as vrea sa investesc bani in masina + mobila doar ca masina sa devina dulap de vase pe viitor.
Sfaturi?
 
Noi o folosim mai des de când suntem 4. Doar 2 adulți nu pre se justifică. Dar kinderii trec prin farfurii/pahare/tacâmuri cât o armată. Nu e nici rapidă, nici eficientă (un program durează 2-3h minim și vasele trebuie curățate de resturi înainte de spălare; în plus unele oale nu se pot spăla - nu au loc sau sunt prea murdare), dar îți economisește niște timp. O mașină cu capacitate de 10 seturi e suficientă pentru vasela uzuală folosită zilnic de 4 persoane. Dacă iei în calcul și vasele folosite la găsit, mai e nevoie de un ciclu de spălare.

Cel mai mare avantaj e la paharele de sticlă care se spală și se usucă fără pete.
 
Io încă mai spăl de mână, dacă-s oale cu arsură (cum a fost după zacuscă) sau vase foarte puține. Pentru 2 farfurii pe zi, e ok. Dar când mai și gătim sau suntem mai mulți, e mai ușor cu mașina de spălat vase - o umpli seara și o lași să spele în cursul nopții, cu mai puțină apă consumată, mai mult timp liber pentru mine și, în unele locuri, curent electric mai ieftin noaptea. Eu clătesc murdăria grosieră de pe farfurii înainte să le bag în mașină, că e mai ușor așa decât să curăț dup-aia filtrele mașinii. Dar da, vasele ies foarte curate și uscate (din alea 2 ore jumate doar vreo oră și ceva e spălarea, restul e igienizare și uscare la temperatură mare),

Chestii bune de verificat:
- în ce fel se pot organiza sertarele cu diverși suporți din plastic rabatabili pentru farfurii, oale, capace, boluri etc., și dacă sertarul de sus poate fi ridicat/coborât ca să încapă chestii mai voluminoase în el; mașina de spălat a soră-mii are un sertar orizontal deasupra de tot pentru tacâmuri așezate în dungă, e cam nepractic și consumă din prețiosul spațiu vertical al mașinii, pe când la a mea tacâmurile se pun într-un coș pe raftul de jos și atunci în sertarul de sus pot pune și pahare mai înalte sau farfurii;
- dacă există și program de spălat rapid, pentru când ai nevoie să speli repede multe vase foarte puțin murdare; mașina mea face un ciclu de preîncălzire în gol de vreo 25 de minute, și apoi pot în mod repetat să o umplu cu vase la fiecare 15 minute;
- dacă vrei butoane și afișaj pe exterior și renunți la ideea de a fi acoperită cu un panou care să imite restul mobilei; a mea are un front din ăsta de mobilă de nici nu știi ce e, butoanele și afișajul minimal sunt în cantul superior al ușii (și deci inaccesibile în timpul funcționării), și singurul indicator despre ce face e un LED roșu care iluminează podeaua.
 
Am vazut una care avea un miniproiector care afisa pe podea ce face si cat mai are pana termina, mi s-a parut chiar interesanta ideea.
 
Sa stie sa spele si la 70+ grade. Unele iti ofera posibilitatea sa speli cu sertarul scos, foarte util cand trebuie sa speli chestii mari (tavi de aragaz, gratare, etc...).
 
Asta e incorporabila si ar putea incapea sub chiuveta daca ai corp de 60cm latime si daca nu intra in conflict cu cosul de gunoi (evident, n-ar mai avea loc sub chiuveta). E destul de mica, nu speli tavi in ea, nici doua oale in acelasi timp. Pe de alta parte e silentioasa, iti ia cel mai putin din actualul spatiu de depozitare din bucatarie, si are programe destul de flexibile (inclusiv VarioSpeed, care scade timpul de spalare cu cresterea consumului de curent si apa). Bine, e si dublu ca pret...

Altfel, una de 45cm ar trebui sa fie suficienta inclusiv pentru mese de 6-8 persoane, spalat tavi, oale de zacusca, sau chiar un alambic mic de tuica.
 
Pana la urma am cumparat-o pe asta.
Am apucat sa o folosesc o singura data, plina cu de toate. :smile: A fost foarte multumitor rezultatul; toate vasele au iesit curate si procesul a fost destul de silentios.

Recomandari in privinta detergentului? A venit cu un mic pachet de pastile-gel Fairy pe care le-am folosit aseara si par bune.

Singura problema e ca montarea ei a ajuns sa coste ~3000 lei. :frown:
Pe langa modificarile de mobila (pe care inca nu le-am terminat) au trebuit facute si modificari maricele la partea electrica (trebuiau facute de mult, am omis ca un dobitoc sa verific instalatia electrica de multi ani incoace)
Am descoperit (la multi ani dupa ce luat apartamentul) ca panoul de sigurante era facut vraiste; cablurile inadite si topite, sigurante random si proaste. Asa ca am apelat la unii gasiti pe google care au schimbat sigurantele, legaturile intre ele si au tras doua prize in bucatarie direct din panou. A costat mult dar s-au miscat foarte repede si pare ca au facut treaba buna.
 
Referitor la detergent: Finish se găsesc pe toate gardurile, sunt decente. Am auzit recomandări de la diverşi că Fairy ar fi bunicele. Noi folosim pastilele brand propriu de la Kaufland/Lidl (sunt identice). Nu pot să fac comparaţie directă cu altceva pt. că n-am folosit, astea sunt mai mult decât decente şi până acum şi-au făcut treaba foarte bine într-un an jumate de când avem maşina de vase.
 
Acuma am rezerve serioase de Finish (că am găsit la Metro o pungă XXL de vreo 80 de pastile, ține 3 luni ca ochiu'), dar majoritatea chestiilor de curățenie domestică am ajuns să le iau de la dm cu brandul propriu, Denk Mit, și-s ok. Dar orientează-te după prețul per spălare.

A, pont important :biggrin: Să nu bagi chestii de lemn la spălat. Pe lângă faptul că lemnul ăla o să se umfle, încovoaie și crape de la umezeală și căldură, o să descoperi lingurile de lemn cu niște asperități înfipte în lemn. Sunt granule din pastila de detergent, care e pulverizată cu forță de un jet de apă în toată mașina de spălat, și care se înfige literalmente în lemn.

Io nu bag nici cuțitele, fiindcă se tocește lama (mai ales la alea de friptură, cu lamă ascuțită, că cele de masă clasice cu un vârf zimțat n-au nuș' ce tăiș). Și mă cam uit pe toată vesela dacă e inscripționată să fie dishwasher-safe, fiindcă mai există excepții - de exemplu, niște căni foarte simpatic decorate, dar care sunt din gips smălțuit și care intră la spălat o singură dată if you know what I mean :biggrin: Sau ceva borcane cu imprimeu colorat care s-a șters după prima spălare și am rămas cu un borcan anost.
 
+1 pentru Fairy, părerea mea e că sunt mai bune decât Finish sau Somat, aș zice chiar cele mai bune de pe piata românească. Vânez "oferte" astfel incât sâ ies la mai puțin sau egal cu 1 leu per pastilă, iar Carrefour are in mod frecvent genul asta de oferte (mai ales in week end), nu numai la Fairy, cât și la celelate. Dm n-am folosit.
 
Si eu tot Finish, din reflex. Desi folosesc, in general, pastile All in One, folosesc atat sare cat si solutie de clatire (tot Finish).
Atentie cu pastilele de gel in ambalaj dizolvabil, nu sunt compatibile cu ciclurile de spalare rapide. Ar fi bine sa ai in casa si pastile normale pentru astfel de cazuri.
Nici la ciclurile de spalare normale nu ai garantia ca nu te trezesti cu o meduza incolacita pe o furculita.
 
Eu nu am avut asemenea probleme niciodată! La a mea cel mai scurt ciclu de spălare e de 30 min și foliile alea se dizolva complet.
Aș adăuga la ce s-a mai spus că soluția de spalare (...a masinii de spălat vase ), din când în când este nevoie de o curățare completa a filtrelor și e bine să fie spălată apoi cu o soluție specială.Calgon e scumpă, dar foarte buna, eu cumpăr tot Carrefour ceva no name cu rezultate ok la jumătate de preț. 151679773637925762770148928012.jpg
 
+1 pentru Fairy, părerea mea e că sunt mai bune decât Finish sau Somat, aș zice chiar cele mai bune de pe piata românească. Vânez "oferte" astfel incât sâ ies la mai puțin sau egal cu 1 leu per pastilă, iar Carrefour are in mod frecvent genul asta de oferte (mai ales in week end), nu numai la Fairy, cât și la celelate. Dm n-am folosit.

Scump domn'le Fairi-ul ala. Eu am luat Finish la 67 bani pastila.

Eu folosesc gama Finish: pastile clasice, solutie de clatire si sare (si ceva parfum sau ce era ala, agatat de gratarul de vase, nu mai stiu de care). Nu stiu ce au in ele dar dizolva tot cu exceptia arsurii. Pentru curatat masina am luat solutie tot de la Finish dar n-am folosit-o pana acum.
 
A mea a cam inceput să se dezintegreze, stiți cumva o sursă de piese de schimb pentru asemenea deviceuri? De exemplu roțile de plastic pe care culisează sertarul de jos sunt corodate și nu mai stau la locul lor, le-as schimba cu unele noi, dar nu stiu unde sa caut. Electrolux ESL 66010.
 
Azi mi s-a stricat sistemul de inchidere de la usa masinii de spalat vase! Ca sa spele am proptit usa cu o scandura!
Banuiesc ca se poate repara, dar cu piesele de schimb e greu si nu post sta nici macar o zi fara masina de spalat vase, in consecinta azi dupa program ma duc sa iau una noua.

In principiu cam stiu ce sa iau, actuala (Electrolux) are 10 ani++ de functionare non stop si oricum cam toate-s la fel!
Iau cat mai mare (ma tenteaza fff mult Gorenje pentru ca sunt singurii care au masini de spalat vase de capacitate 16 seturi) si obligatoriu incorporabila. Am sa iau probabil tot Electrolux in ideea ca mai recuperez de la cea veche niste chestii, pe care sa le am la indemana cand oi avea nevoie.

Daca aveti stiinta de vreo minune a tehnologiei planetare, de vreo functie revolutionara aparuta mai recent in materie de spalat vase si care poate fi cumparata de la Altex, va rog sa-mi dati de veste!
 
Doar un hint (ce ma macina pe mine ca nu am): exista masini care pot functiona fara sertarul din mijloc, daca ai de spalat chestii f. mari, gen tăvi, cratiță de zacuscă, etc... Se scoate sertarul si se monteaza o duză specială. Dar bănuiesc că nu ai șanse să găsești așa ceva la noi. Mașina mea are această posibilitate dar mi-a fost imposibil sa aduc in Ro piesa respectivă. :cry:
 
Back
Top