Lucrul de acasă

jarod

Super Moderator
Peste câteva săptămâni (când se-ncheie preavizul), voi începe să lucrez de-acasă. După ce mi-a trecut entuziasmul iniţial, am stat să văd care ar fi dezavantajele. Până acum am găsit trei:
  • izolarea: faptul că sunt mai degrabă introvertit nu ajută deloc. Job-ul actual mi-a oferit ocazia să socializez într-un colectiv şi efectul a fost unul pozitiv. Chiar dacă încă nu plec din oraş şi chiar dacă voi păstra legatura cu colegii, nu va fi la fel cu venitul la serviciu în fiecare zi şi interacţionat faţă-n faţă cu diverse persoane măcar 8 ore pe zi.
  • programul: flexibilitatea e cu două tăişuri. Aş vrea să-mi fac un program (pe care să-l şi respect) similar cu cel de acum. Deşteptarea să fie la o oră apropiată de ora la care mă trezesc acum, pauza tot aşa, sfârşitul programului idem. Nefiind o persoană matinală, tentaţia va fi mare să mai dorm o oră dimineaţa (eventual trezit, pus pe online, pus înapoi în pat).
  • lipsa de mişcare: nu c-aş fi eu foarte activ acum, dar măcar merg pe jos la lucru, vin pe jos acasă şi ies în pauză. În total, cam 45 de minute de mers pe jos pe zi. Nu e mult, dar e mai bine decât nimic.
M-am gândit la nişte variante pentru a contracara efectele nedorite, dar punerea lor în practică va fi strâns legată de disciplina pe care voi reuşi să mi-o impun.

V-aţi lovit de astfel de probleme? Daca da, cum le-aţi abordat?
 
Am lucrat de acasă programat, o zi pe săptămână. Constatări personale:
- lucram mai intens decât de la birou, fiindcă eram doar eu cu laptopul și telefonul, fără micile întreruperi ale colegilor;
- lucram mai mult decât de la birou, acoperind și timpul care, altfel, ar fi fost alocat transportului;
- uitam să mă ridic de pe scaun și să fac un pic de mișcare;
- uitam să comand de mâncare până pe la 4 și ceva - plus că n-ai timp să-ți gătești în timpul zilei în doar 30 de minute pauză de masă.

Ce-ți recomand:
- un colț amenajat business-like, unde să te simți „la muncă” și care, psihologic, să facă diferența fizică între muncă și spațiul tău personal; nu în pat, nu în fața TV-ului;
- un birou mare și, mai ales, un scaun ergonomic; corporațiile investesc câteva sute de euro într-un scaun mișto pentru a evita ulterior cheltuieli de mii sau zeci de mii de euro pe despăgubiri medicale pe boli profesionale;
- deși tentația de a sta în capot sau pijama e mare, ordonează-ți dimineața ca de obicei: duș, mic dejun, îmbrăcat (de casă);
- disciplină la program: pune-ți remindere să te ridici de la masă o dată la 30 de minute și să faci o pauză de 10 minute o dată la 1-2 ore, fă-ți pauză de masă în care NU te apropii de laptop, definește o oră la care închizi taraba, și mai ales ține-te de această rutină;
- în loc de mailuri, vorbește cu oamenii la telefon; ia-ți un abonament de telefonie de la RDS nelimitat/extrem de ieftin, sau Skype, sau Lync.
 
Din ce am citit, ce poate să meargă:
- cameră separată de lucru (pentru disciplină și mai ales pentru a scăpa de ceilalți din casă, pentru care "lucru de acasă" ar însemna "mai poți să faci și alte 15 treburi toată ziua, dacă tot stai acasă").
- program strict și în fiecare zi același, pentru a crea un ritm și obicei (altfel poți ajunge în 2 săptămâni să te trezești din ce în ce mai târziu și ești jetlagged când va trebui să te trezești într-o zi de dimineață). Aici depinde și cum e evaluată munca, dacă trebuie să fii 8 ore pe zi "la muncă" sau e project based, și lucrezi când ai chef cât ai chef.
- în programul zilnic ceva mișcare

Eu sunt aproape în aceeași situație în timp ce merg la serviciu. Proiectul e într-o perioadă moartă, și am rămas singur în birou 4 zile pe săptămână. Pe de o parte e bine că e liniște și mă pot concentra, dar câteodată e prea liniște :smile:. Cu clientul (unde se află biroul) nu prea am contact (doar dacă crapă chestii), așa că ziua aia când vin și colegii e utilă. Partea bună e că nu se poate lucra de acasă (așa că mă obligă să mă duc în fiecare zi), și că biroul e aproape de casă (adică e ușor pe jos/bicicletă). Cel mai mult am pierdut din contactul cu ceilalți colegi partea de "furat" meserie și învățat ajutându-i pe alții (ceea ce fac și aici pe forum într-o oarecare măsură). Eu teroetic sunt programator, practic am făcut de toate, iar acum, pentru că >50% din colegii cu care am contact sunt administratori Oracle, am ajuns să iau certificări avansate de DBA Oracle din ce am învățat de la ei. Într-un fel e bine, pentru că un profil de programator cu certificări complexe de DBA e rar, pe de alta, n-am mai învățat mai nimic pe partea de programare. De vreo 2 ani firma mă "vinde" mai mult ca DBA decât ca programator, nu mi-e clar dacă asta e bine sau nu.

Mai lucrez și de acasă pentru alte proiecte (ca să nu ruginesc de tot ca programator), dar nu au un deadline strict, stilul "best effort", așa că nu-s foarte organizat. Am observat totuși o chestie interesantă, am mai mult spor acasă dacă folosesc un alt calculator pentru muncă decât cel pentru "alte chestii". Probabil ține tot de un fel de disciplină - chiar dacă pe desktop am două monitoare mari și performanțe ceva mai bune (Xeon quad vs i7QM, mai multă memorie, SSD mai mare, etc), mi-e mai comod să lucrez pe laptop + unul din monitoare decât pe desktop. Așa că atunci când lucrez desktop-ul e mai mult pentru muzică și cu un browser pentru diverse. Când am terminat de lucru opresc laptop-ul și aia e.
 
Nu repet argumentele ci doar îți recomand cu căldură să fugi cât poți de mult de lucrul de acasă. Chiar și pe o poziție de freelancer, încearcă să-ți faci biroul tău undeva unde acel undeva nu e acasă. Te poți bucura de flexibilitatea de a nu avea un șef care să te urmărească până și la budă, deci poți rezolva liniștit diverse probleme personale în timpul zilei (facturi, cumpărături atipice, etc.) dar totuși impune-ți o strictețe în program și un workplace.
 
- cameră separată de lucru (pentru disciplină și mai ales pentru a scăpa de ceilalți din casă, pentru care "lucru de acasă" ar însemna "mai poți să faci și alte 15 treburi toată ziua, dacă tot stai acasă").

Partea asta mi se pare cea mai importanta, sincer cand sunt acasa nu pot sa lucrez deloc la ce as dori fix din cauza lipsei unei camere dedicate (plus-minus vreo 5 drugi de fier si izolare fonica) si proiectele se transforma din wow-hai-sa-incerc-asta-si-sa-vad in dus gunoi/spalat vase/hranit pisica/curatat litiera pisicii/fumat (de draci, afara, poate mai vin idei dar unde nici acolo nu scapi ca "vin cu tine la o tigara")/cumparaturi si alte 201083 de chestii care "esti porc" daca nu le faci :biggrin:

De asemenea, chestia cu computer destinat lucrului mi se pare iara foarte importanta, ajuta cu disciplina si alte 50000 de distrageri.
 
Pentru mine lucrul de acasă se aseamănă cu încercarea de a învăța în sesiune. Exact cum spune Neo, orice lucru devine mai important și interesant decât examenul ce urmează.
 
Se fac 7 ani de cand lucrez destul de mult de acasa; asta inseamna de la 1-2 zile pe saptamana de acasa vara la 2-3 saptamani in sir cand nu merg la birou iarna - din motive de trafic.

Depinde la ce lucrez: daca am o chestie interesanta ma prinde dimineata urmatoare incercand sa termin. Asta imi da peste cap ciclul de somn. Daca e ceva mai subtire si dezlanat (gen bucatele din 5 proiecte) mai apuc sa ies o jumatate de ora sa trag cu arcul sau sa dau o fuga de 2 ore pana la aerodrom sa zbor un pic. Per total oricum sunt mai productiv decat colegii, asa ca daca as juca vreo 3 zile in sir WoT nu ar sesiza nimeni.
Ce imi place:
- biroul. Cel de acasa e doar un pic mai mare decat cel de la serviciu, dar alea de la serviciu mai nou sunt drop desk (se aseaza primul venit la primul birou liber) si nu doar ca e impersonal, dar nu poti lasa nimic pe el. Plictisitor sa scoti din dulap si sa iti insiri, la plecare sa strangi si sa pui in dulap
- biroul. Am pe el un receiver si o pereche de boxe Elac (bookshelf), priceless
- computerul. Nu car laptopul de la birou acasa pentru ca e mai prapadit; face fata la activitatile uzuale, dar e limitat la Win 7 32 bit (pentru ca ...) si un monitor mic de laptop plus un monitor extern de 17" de 3 parale. Asa ca ma bucur de desktop (16 sau 32 GB de RAM dupa nevoi, 2 monitoare mai mari etc)
- computerul. Pentru ca are un DAC infipt in el si legat la receiver si pot pune muzica daca vreau. Doar ca de obicei pun o melodie si ma prind dupa 2-3 ore ca s-a terminat de mult.
- power naps.
- snacks. La birou dupa ora 5 nu mai e nimic onorabil de mancat, sunt doar vreo 2 vending machines cu balarii, iar de la 5 la 7 e atat de aglomerat ca nici cu motocicleta nu e o placere sa mergi prin Bucuresti. Acasa am intotdeauna ceva de rontait daca mi se face foame, iar daca nu am stiu unde tine maica-mea chestiile care imi plac (la ea in beci).

Ce nu merge:
- socializarea: nu exista solutii, comunicarea online e masturbare intelectuala sau cafea din naut, pare ca exista ceva dar in realitate nu face 2 bani. Nu poti bea o bere online si nu poti face sex online; cine poate nu se pune.
- socializarea 2: cand ajung la birou incerc sa ma pun la curent cu ce s-a intamplat in lipsa si asta ia mult timp, plus ca unele lucruri nu le mai aflu vreodata. Timpul asta petrecut la cafele se traduce in lucru noaptea cand ajung acasa ca sa imi fac treaba. E aiurea.
- invatat de la colegi: din pacate nu a fost cazul niciodata. Singurul cu care am lucrat in Romania si sa fi stiut meserie a fost pufi, restul stiu sa intrebe in stanga si sa trimita ca raport in dreapta. Am invatat cate ceva de la oameni de departe (sau de aproape, gen aici pe forum), dar lucrul de acasa nu are nici o influenta in asta. Timpul economisit pe transport imi permite sa citesc articole pe internet si incerc sa fac asta macar 30 de minute pe zi
- miscarea: compensez in weekend cu cate 60-100km pe bicicleta si cu cate o plimbare prin gradina; dar nu e suficient de regulat si de des
- statul pe scaun: dupa cum zicea pufi companiile mari investesc in scaune ca sa evite costuri mai mari cu problemele ulterioare; mi-am luat cel mai bun scaun de la Ikea (si cel mai scump), nu se compara cu scaunele standard de la birou: in cel de acasa daca mi se intampla sa nu fac miscare (gen iarna cu zapada de 1 metru de nu iti vine sa iesi pe usa) dupa 12 ore ma doare spatele; la birou nu mi s-a intamplat niciodata (si nici nu stau atat de mult pe scaun acolo)
- ceai si cafea. La birou sunt gata in cateva secunde, acasa trebuie sa fierb apa si sa prepar, asa ca nu mi-am facut niciodaca cafea acasa, doar ceai uneori. Si acasa mai raman fara ceai uneori, la birou sunt cutii intregi la cafeteria.

Per total nu recomand deloc un regim work from home 100%. Vara incerc sa merg cat de mult se poate la birou, mai ales cu bicicleta, in restul anului o fac cat imi permite timpul si starea vremii.
 
O alternativă interesantă e să lucrezi la un birou la Bucharest Hub sau competitoarele, pentru circa 50€/lună ai birou cu toate facilitățile, ceva acces la săli de conferințe, plus proximitatea unor oameni tot din IT cu care mai schimbi o vorbă, o experiență, e altceva. Dar nu se potrivește oricui.

Poate e și prin Arad sau Timișoara un spațiu din ăsta de colocare/incubator.
 
Pentru mine lucrul de acasă se aseamănă cu încercarea de a învăța în sesiune. Exact cum spune Neo, orice lucru devine mai important și interesant decât examenul ce urmează.

Da, de-asta iau eu ca side projects doar chestii care mi se par interesante (chiar dacă uneori nu plătesc bine). Altfel 0 chef.
 
Am uitat sa mentionez un mare plus pentru mine: acasa e liniste. Nu ma deranjeaza nimeni cand vorbesc la telefon, nu deranjez pe nimeni. La birou deseori trebuie sa imi caut o sala de conferinte pentru ca vecinii vorbesc prea tare la telefon si interlocutorii mei imi aud colegii (casca are un microfon foarte sensibil, un american de origine romana a fost in stare sa inteleaga intr-o conferinta ce spunea un alt coleg la vreo 5-6 metri), iar daca vorbesc cu vreun indian care nu ma aude bine pot sa vorbesc un pic mai tare fara sa deranjez pe nimeni.

Si pot sa dau drumul si la masina de spalat cand doresc, e in raza de actiune a castii telefonului asa ca pot sa o fac in mijlocul unei conferinte.
 
Legat de cameră separată, problema e rezolvată: vieţuiesc într-un apartament cu o cameră. :smile: Din ce-am înţeles, cel puţin la început voi merge mai des în Timişoara, apoi mai rar. Să vedem ce valori vor lua des şi rar.

Partea cu mişcarea va fi mai sensibilă. Dacă aş reuşi să merg la bazin (e la doi paşi) dimineaţa (undeva între 7 şi 8), aş fi cel mai fericit. De 3 ori pe săptămână ar fi ideal. Ştiu, ţintesc sus...

Mersi de feedback.
 
Partea cu mişcarea va fi mai sensibilă. Dacă aş reuşi să merg la bazin (e la doi paşi) dimineaţa (undeva între 7 şi 8), aş fi cel mai fericit. De 3 ori pe săptămână ar fi ideal. Ştiu, ţintesc sus...

Aici depinde numai si numai de tine, daca muncesti de acasa si ai bazinul la doi pasi, trezit dimineata pe la 6:30, mers la bazin, intors + dus si la 8-8:30 ar trebui sa fii gata de munca. Ar trebui sa poti face asta zilnic, nu doar de 3 ori pe saptamana, astfel iti formezi mai usor o rutina.

Apropos, si usor offtopic, renuntati la butonul de snooze de la alarma telefonului. Este un cancer (aproape la propriu) care-ti mananca energia, iti strica somnul si te transforma in timp in zombie.

Exista o aplicatie pentru iPhone pe care o folosesc cu succes si care se numeste Sleep Cycle. Chestia asta o pornesti sara, pui telefonul in flight mode daca ti-e frica sa nu creasca vreo tumora in timp :biggrin: si-l pui langa perna. Foloseste microfonul si accelerometrul ca sa detecteze in ce faza a somnului esti si te trezeste in curs de 30 de minute (de exemplu trebuie sa te trezesti la 6:30, va incepe sa sune de la 6, mai incet apoi din ce in ce mai tare, si, cel mai important, face asta intr-o perioada care nu este deep sleep). Nu ai nevoie de snooze (desi are, ciocanesti usor in telefon si tace, dar asta doar pe parcursul celor 30 de minute cat dureaza trezirea, dupa aceea suna continuu :smile:).

Pot spune ca mi-a reglat somnul extrem de bine si ma trezesc fresh de cand folosesc aplicatia respectiva. Din pacate nu stiu sa existe ceva de genul si pentru Android (nu am cautat prea mult).

Atasat somnul de azi-noapte si o noapte "ideala" (culcat relativ devreme, trezit la 6).
 

Attachments

  • 2014-03-26 11.27.32.png
    2014-03-26 11.27.32.png
    141.4 KB · Views: 33
  • 2014-03-26 11.29.43.png
    2014-03-26 11.29.43.png
    147.4 KB · Views: 30
Daca ai deschis subiectul, eu ce ma fac cu naveta zilnica? Ma trezesc la ora 6 si in 20min ies pe usa, parcurg 5min pana in statie unde mai zac 5min, ma urc in autocar si in maxim alte 5min imi intind scaunul pe spate si incep sa sforai uneori, alteori doar zac acolo in plictiseala (iar dimineata mai ales iarna nu am chef de citit, vazut seriale sau altceva). Patesc practic efectul de snooz-uri pana cand ajung la munca? :biggrin:
 
Daca iti ia mai mult de 30-40 de minute pe sens gandeste-te serios sa te muti - locuinta sau serviciul. E pacat sa iti petreci viata in autocar.
 
70min pe sens. Castig as avea sa ma mut cu o rulota. In fond ajung in casa mai devreme decat colegii bucuresteni.
 
Daca ai deschis subiectul, eu ce ma fac cu naveta zilnica? Ma trezesc la ora 6 si in 20min ies pe usa, parcurg 5min pana in statie unde mai zac 5min, ma urc in autocar si in maxim alte 5min imi intind scaunul pe spate si incep sa sforai uneori, alteori doar zac acolo in plictiseala (iar dimineata mai ales iarna nu am chef de citit, vazut seriale sau altceva). Patesc practic efectul de snooz-uri pana cand ajung la munca? :biggrin:

Drive, maybe?

Am facut naveta saptamanal cu avionul acum ceva timp si pot spune ca-i absolut infect. Totul s-a transformat in bine dupa ce am luat masina, snoozing pe autostrada @70mph cam rulz, asculti ce vrei, mai opresti, mai o poza, etc. Evident saltul major a fost sa ma mut aici si sa renunt la avion, dar oricum avion + tren <<< masina, chiar daca ceva commuting este necesar :smile:

Cantareste si ideea de a te muta singur - sau cu perechea (posibil sa gresesc ceva pe-aici, n-am mai vorbit de mult timp) :smile:
 
Back
Top