Linux pe eeePC

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
M-am cam săturat de XP pe eeePC-ul meu 901. Aş pune un Linux pe el. Ce distribuţie aş putea alege ca să:
- acopere necesarul de aplicaţii al unui om normal, adică browser, media player, office şi alte de-astea,
- instaleze corect device-urile netbookului meu,
- nu fie stufos,
- fie user friendly, în ce priveşte configurarea hardware-ului (reţea şi alte alea),
- fie blând cu SSD-ul de 5GB (special pt. OS) şi cu memoria de 1 GB.

Puppy Linux, Leeenux sau altceva?
 
Cum netbook-urile-s moarte, singurele proiecte neabandonate par să fie cele de care zici tu. Cu mențiunea că Leeenux nu pare să aibă download gratuit.
 
În EeePC-ul meu 1005 am înlocuit HDD-ul cu un SSD. Apoi am instalat Windows 7 Home (cu licență fiindcă-s deșteptu' lu' pește) care merge mai prost decât XP-ul. Funcțional, dar simțitor mai lent. Aș putea trece pe Linux și eu, singura grijă mi-e de SSD (motivul pentru care nu am pus tot XP-ul).
 
Rulez Puppy Linux de pe stick chiar acum pe eeePC-ul meu. E grozav! Cu câteva amendamente:
- se conectează aleator pe Wifi, nu întotdeauna,
- nu merge să reglez volum și luminozitate cu Fn + up, down, left, right, deși ei zic că merge. Poate dacă-l instalez, nu rulat pe stick?
Puppy Linux is a small and fast Linux distribution designed to be run from a USB flash drive. Pupeee Linux is all that, but it’s also optimized for Asus Eee PC netbooks. That means it features support for the screen resolution, WiFi card, speakers, and most other hardware right out of the box. You can even use the Eee PC Fn keys to adjust the screen brightness and volume.
- sunetul e mult mai slab ca pe Win. Dădeam bairam cu muzica de pe eeePC pe Win. Acum, de-abia o aud.
Dacă aș rezolva astea, nici că mi-ar mai trebui XP-ul. Văd că are procesor de text, calcul etc. browser acceptabil, playere... Apropo, se pot instala ulterior alte playere?
 
Last edited:
Dacă nu găsesc rezolvări la cele de mai sus (măcar primele, aia cu sunetul nu mă deranjează), plus conectarea la net cu modem 3G (foarte importantă pentru mine și destinația eeePC-ului), nu știu dacă poate înlocui XP-ul.
 
Stă prost de tot Linuxu' ăsta cu căței la suport pentru modemuri de-astea 3G. V. 4.3.1 poate regla doar luminozitatea cu Fn key. Restul, ciuciu. De când foloseam eu Mandrake e vizibilă o evoluție, dar nici pe departe așa spectaculoasă, din păcate. Cred că o să mă mai chinui cu puturosul ăla de XP.
Nașpa, ca să mă conectez la WiFi trebuie să umblu prin vreo două aplicații, iar de conectare automată nu prea cred să fie vorba...
 
Progrămelul ăla ce mi l-ai recomandat se pare că nu ia cele mai noi versiuni ale distribuțiilor. A luat inițial Puppy v. 4.2, care nu știa de Fn key, la 4.3.1 (al cărui ISO l-am decărcat eu) mergând, cum am spus, reglajul doar al luminozității. Să încerc să văd cu Mint. Depășește 5GB instalat?

Da, e altceva Mint ăsta! Am pus Mint 17.1 Rebecca, Mate 1.8.1. Doar pad-ul nu funcționează, în rest merg toate drăciile, inclusiv Fn key, cu aproape toate chestiile. Oricum, se setează luminozitatea, volumul, face Print Screen, Mute, Sleep. Îmi spune și timpul estimat până la terminarea bateriei. Se conectează facil la WiFi, cum pornește spune că a descoperit rețele și te invită să te conectezi. Displayul diminuează în idle, mișto!

Nu știu să pornesc/verific Bluetooth-ul.
Să testez și modemul 3G, poate cu ăsta merge. Sper.
Ce nu-mi place:
- în System Monitor îmi arată un fir de la procesor la 100% permanent, wtf!
- mai lent ca XP-ul, să fie din cauză că rulează de pe stick?

Merge și modemul 3G. Yupi! Am găsit cum să-l fac să meargă pe un forum de ubuntu. :biggrin:
Mai rămâne Bluetooth-ul și-i zic "Pa!" lui XP. :hihi: Unde să- caut pentru activare?

Pe bune, de ce stă la 100% juma' de procesor?
 
Last edited:
Ruleaza si tu din terminal un top sau htop sa vedem ce anume iti tine CPU in 100%.
(sudo apt-get install htop)

Vad ca un Mint proaspat instalat ia ~4.7GB, dar cel putin vine cu mai tot ce iti trebuie preinstalat.

Din moment ce il rulezi de pe stick e oarecum normal sa fie mai lent ca XP-ul. Mi se pare ciudat ca pad-ul nu functioneaza. Nu cumva e vre-o combinatie de taste Fn+"ceva" sa-l activeze?
 
Last edited:
Ciudat, odată merg, odată nu merg ba pad-ul, ba procesorul... Șmecheria e alta: ieri mă hotărâsem să-l instalez, însă pe 4GB ai mei de SSD nu încape. Nasol moment. Altă distribuție mai micuță, dar să aibă aceeași funcționalitate?
 
OK, mersi, să ajung acasă să-l încerc și p-ăsta. Am văzut pe paginile alea de wiki că multe device-uri se configurează manual. La Mint mi-a plăcut că totul era automat. Păcat că e prea mare. Mă-mpăcasem cu gândul de a nu folosi BT și webcamul, pe acesta din urmă și-așa nu-l foloseam.
 
Last edited:
Monșer, Slack ăla văd că are peste 2 GB numai ISO-ul. Eu am numai 4GB disponibili pentru instalare. Mint era sub 2GB neinstalat și cerea peste 4,5 GB. Dacă-i aveam, era deja instalat acum.

Am mai încercat ultimele release-uri Tahrpup și Quirky, dar suferă de aceleași lipsuri ca și Puppy original. :frown:
 
Last edited:
Instalare pe un card SD nu merge? Din câte îmi aduc aminte, "SSD-ul" de pe eeePC nu e mult mai rapid decât un card SD. Probabil boot de pe SD n-o să meargă, dar un bootloader meseriaș ar putea să reușească să citească de pe SD.
 
Buna ideea, dar la partea a doua m-ai pierdut. Nu ca n-as sti ce face bootloaderul, dar n-am experienta cu ele. Ar fi ceva, mai ales ca un SD de capacitate mare a devenit atat de accesibil. Acum, stimulat de ideea ta, ma-ntreb altceva: nu exista adaptor SD la mufa SSD-ului? :biggrin:

PS: acum scriu din Ubuntu live, dar cred ca depaseste capacitatea SSD-ului (la requirements scrie 5GB :frown:). Merg toate alea pe el (Fn key, sunet tare, modem 3G Digi etc. etc.), inclusiv BT. Camera web chiar ca nu ma intereseaza.

Cica ArchLinux ar mai avea suport pentru EeePC. Mai multe nu pot sa-ti spun ca nu l-am incercat. Vad ca sunt pe net ceva pagini de wiki dedicate subiectului.
L-am pus pe stick mai devreme, dar la boot dă o eroare și se oprește. Chiar acum refac stickul, să văd dacă eroarea se repetă.
 
Last edited:
Tot din câte îmi aduc aminte, există mai multe modele de eeepc, unele cu SSD-ul lipit și altele cu el prins în slot mini-pcie. Văd că unii au reușit să pună un SSD mSATA acolo, dar nu mi-e foarte clar dacă merge orice SSD mSATA - cred că e pe încercate. Din păcate trebuie să demontezi absolut tot device-ul să ajungi la acel SSD.

Tu ai versiunea cu un singur SSD? Existau unele cu 4, altele cu 4+8 și altele cu 4+16, și din câte văd nu sunt întotdeauna la fel instalate (sunt 2 sloturi, unul pentru SSD de 50mm și altul de 70mm, unii zic că 4GB e instalat în slotul de 70, alții zic că e în slotul de 50). Vezi dacă e liber slot-ul care e accesibil pe dedesubt (de 70mm) - nu e bootabil (întotdeauna va încerca să booteze de pe cel de 4) dar probabil și acolo merge un mSATA. Unul de 64GB ar fi vreo 200 de lei, dar viteza ar fi mult mai mare decât cel original (dacă nu e limitat de alte lucruri). Problema e că slotul de acolo e de 70mm și SSD-urile pe care le găsești acum sunt de 50mm - va trebui să adaptezi ceva să stea acolo.

Vezi și asta.
 
Back
Top