Linux for newbs

Mda, eu pana la urma am reusit sa instalez Suse 10, probabil s-au aliniat astrele in asa fel incat sa mearga pentru ca eu nu am schimbat nimic prin sistem.

Am reusit sa-mi instalez singur Gaim, Firefox, Thunderbird si XMMS cu tot cu plugins si chiar merg.

Probleme intalnite pana acum:
-nu functioneaza tastele extra (volum, next, browser, etc). Am cautat un pic si din cate am inteles trebuie mapate cumva, o sa caut ceva mai mult cand am timp.
-controlul de volum functioneaza aiurea rau de tot
-e ceva ciudat cu fonturile din Firefox si nu prea reusesc sa-mi dau seama ce
-pot sa folosesc doar 3 din cele 7 butoane de la mouse
-nu inteleg deloc cum se foloseste apt-get
Si cea mai grava problema pt. mine: nu functioneaza accelerarea 3D. Placa video e un Radeon 9600 Pro All in Wonder, nu functioneaza nici tuner-ul de altfel, dar din cate am vazut asta e aproape imposibil de rezolvat.
Am incercat sa instalez driver-ul de pe site de la ATI, dar singurul efect a fost ca mi-a aparut o iconita pentru ATI control in meniul de programe.
 
M-am uitat si la alternativele propuse de satov. Slackware suna mai bine decat Ubutu si Gentoo suna mai bine ca Slackware. :biggrin:
 
Originally posted by Marius '95
M-am uitat si la alternativele propuse de satov. Slackware suna mai bine decat Ubutu si Gentoo suna mai bine ca Slackware. :biggrin:

Daca prin "suna" nu te referi numai la rezonanta numelui :smile:, inca cateva lucruri pe care ar tb sa le stii in legatura cu Gentoo inainte sa te apuci de o instalare:


  1. * nu e tocmai cea mai simpla distributie de linux (de fapt cica e meta-distributie), adica nu e numai clicka-clicka. Dar daca nu te sperie un prompt de dos si un *.bat nu ai de ce sa te ingrijorezi nici in privinta asta.

    * partial, viteza e datorata faptului ca programele sunt compilate local cu flaguri specifice sistemului. La inceput probabil ca nu o sa vrei sa-ti bati capul cu astea, dar tot va trebui sa aloci destul timp compilarii (pe serverul meu, PII 350, l-am lasat 2 nopti sa compileze sistemul de baza si modul grafic - blackbox, nu kde sau gnome - pb ca inca o noapte pt unul dintre astea). Se poate configura si cu binare da nu m-am jucat pe partea asta.

    * mie imi pare foarte curat, in sensul ca-ti ofera control foarte bun asupra a ceea ce se intampla in sistemul tau (sunt si distributii de linux mai inchise asa - pentru cine nu se pricepe). Asta e mai "in-your-face".

    * un MARE plus. Are o comunitate f activa in spate si pentru multe probleme pe care le-am avut si cu alte distributii mi-am gasit solutii prin documentatia pentru Gentoo. Puncte foarte bune de pornire sunt wiki-ul in special pentru probleme specifice, si, pentru un ghid mai graduat, handbook-ul
    [/list=1]

    Ca idee generala, nu prea ai cum sa-ti dai seama care distributie iti place mai mult pana nu le incerci asa "la mana" :smile:. Oricum, dupa ce am mai vazut pe forum nu te sperie configurarea si dupa mine asta inseamana ca indiferent de distributia aleasa linuxul o sa-ti cam placa :wink:. Doar sa treci de prima faza parte a curbei de invatare, care e ceva mai lenta.
 
Last edited:
Originally posted by Ch3m1kal
Si cea mai grava problema pt. mine: nu functioneaza accelerarea 3D. Placa video e un Radeon 9600 Pro All in Wonder, nu functioneaza nici tuner-ul de altfel, dar din cate am vazut asta e aproape imposibil de rezolvat.
Am incercat sa instalez driver-ul de pe site de la ATI, dar singurul efect a fost ca mi-a aparut o iconita pentru ATI control in meniul de programe.
Probabil ca kernelul cu (,) care a venit Suse nu are compilat suport pentru accelerare 3D pentru placa ta. Poti sa-l recompilezi incluzand tot ce trebuie; desi pentru multi asta e apogeul administrarii linuxului de fapt e o treaba foarte simpla, si fara riscuri pentru cine chiar citeste cele 5-6 pagini din README-ul care vine cu sursele.
 
Un link util celor care tocmai au terminat de instalat OpenSUSE 10.1.

În altă ordine de idei, Gentoo nu prea aş recomanda cuiva care n-a mai pus mâna pe un linux înainte.
 
Recomandari pentru partitii? Am un hard de 4GB la dispozitie.
- 1 bucata partitie swap de 256 recomandabil 512 MB (dublul memoriei RAM)

- 1 bucata partitie principala - "/".

nu functioneaza nici tuner-ul de altfel

http://www.linuxjournal.com/article/8116 - m-a ajutat destul de mult.

nu functioneaza tastele extra (volum, next, browser, etc). Am cautat un pic si din cate am inteles trebuie mapate cumva, o sa caut ceva mai mult cand am timp.
Gnome > Desktop > Personal > Shortcuts

nu inteleg deloc cum se foloseste apt-get
Ai incercat Yast > Software management? Grafic, tot tacamul, mult mai simplu decat linia comanda apt-get.

Caracteristicile prezentate de satov sunt aplicabile si Slackware-ului cu doua diferente:

- Slack nu are implicit un sistem foarte bun de management al pachetelor. Gentoo te anunta daca un pachet instalat de tine are nevoie si de altele, Slack nu.

- Slack incepe sa decada (?).

Un link util celor care tocmai au terminat de instalat OpenSUSE 10.1.

Foarte bun link-ul, jarod. Dupa el am configurat sistemul.

In alta ordine de idei: RUTE.
 
Marius95 nu vreau sa te sperii dar prima mea instalare de gentoo a durat 2 saptamani. :biggrin:
Ce-i drept era in VMware...

Din nefericire s-au busit niste librarii si a fost nevoie de a doua acum vreo saptamana, ... aceasta a durat un weekend intreg... :biggrin:
 
Intr-adevar o instalare de Gentoo poate lua destul de mult timp. La mine prima a durat cam o saptamana (si ma mai jucasem cu vreo 4-5 distributii inainte), dar era din aia care pornesti cu discheta cu kernelu minimal pe ea si-ti aduceai totu, inclusiv surse kernel si portage de pe net :biggrin:.

De atunci insa au facut installer si treburile s-au mai schimbat. Oricum, pune 2-3 zile deoparte daca ramai la Gentoo, si asta in ideea ca citesti documentatia (ideal alt comp cu acces la net alaturi) si "you get everything right" din prima. Dupa ce te-ai prins ce e cu emerge si ai the base system up and running, poti sa lucrezi pe windows in timpul zilei si noaptea sa-i dai drumu sa-ti mai compileze cate o bucatica de sistem ... pana iti pui tot ce vrei pe el. Avanatajul (ca si la alte distributii) e ca odata configurat e foarte stabil si poti sa nu mai umbli la el - desi e tentant (si addictive :smile:) sa mai mesteresti cate ceva din cand in cand.


In alta ordine de idei, o alta distributie care imi place foarte mult e Debian, the mother of them all (well, almost all). Acum am Debian pe workstation si Gentoo pe server (acolo imi trebuie ceva f rapid). Ca avantaje, Debianul lucreaza cu binare compilate (*.deb-uri) si asta inseamna ca atat instalarea initiala cat instalarile/updateurile ulterioare se fac mult mai rapid. Aptitude (echivalentul yast-ului din Suse sau al portage-ului din gentoo) stie sa tina seama de dependinte (nu as concepe la mine pe calculator o distributie care sa nu gestioneze dependintele de la sine), te ajuta in rezolvarea conflictelor de versiuni si face maintainance-ul destul de comod. De asemenea, nu ascunde ce se intampla in spate, cum fac Ubuntu, Kubuntu (bazate pe Debian dealtfel), dar e oleaca mai incarcat si nu atat de rapid. Are vechime, installer stabil, repository de software urias :smile:, comunitate f mare in spate - nu atat de entuziasti ca gentoo-isti; de asemenea am impresia ca e singurul linux care nu are nici o organizatie care sa-si rezerve drepturi de un fel sau altul, si ai garantia ca mereu va ramane gratuit si fara constrangeri. O instalare cu cd-urile cu pachete nu ia mai mult decat 3-4 ore, maxim o zi pentru un incepator care citeste documentatia.
 
creizi, still using gnome? :what:


Originally posted by jarod
În altă ordine de idei, Gentoo nu prea aş recomanda cuiva care n-a mai pus mâna pe un linux înainte.
Jarod are dreptate, instalarea de gentoo stage 1 poate fi destul de complicata si dureaza ceva timp, daca sunteti incepatori ar fi bine sa va orientati catre OpenSUSE sau Fedora.
 
creizi scrise:
- 1 bucata partitie swap de 256 recomandabil 512 MB (dublul memoriei RAM)
Nu pot sa cred ca recomandarea asta cu dublul memoriei RAM mai este valabila si azi. Te rog nu imi spune ca se aplica si la cantitati de memorie de peste 512MB inclusiv.
Si intrucat nu o sa vina politia + procuratura + ziaristii la mine acasa, inca nu o sa instalez linux. (desi uite acum mi-a picat o fisa de-aia mare si a facut galagie: mai am un comp frumos, un celeron 333Mhz, cu hdd de 8gb si 32Ram - yes, pot sa ma manifest in linux pe el).
Cred ca o sa aleg o varianta cu clika / clika pentru inceput. Yuhaa! (stai sa vad pe unde sunt puse partile componente intai :biggrin: )
 
creizi, still using gnome?
Yeap, still the same old love :biggrin:.

Nu pot sa cred ca recomandarea asta cu dublul memoriei RAM mai este valabila si azi. Te rog nu imi spune ca se aplica si la cantitati de memorie de peste 512MB inclusiv.
De la 512 MB in sus nu mai e nevoie mai deloc de swap.
 
Vazand topicul asta pe mine si pe jaffi ne-o napadit amintirile, threeex......
 
Bun, primul meu post de pe OpenSUSE. :biggrin:
M-am tot uitat eu pe aici dar n-am descoperit cum schimb layout-ul pentru diacritice. Si culmea, inainte imi era usor fara ele dar acum rolurile s-au schimbat. So, cum fac? :smile:

Si poza... :biggrin:
 

Attachments

  • cucu.jpg
    cucu.jpg
    73 KB · Views: 370
Back
Top