Linux for newbs

creizi

embedded intelligence
Vorbeşti despre linux as a desktop cu aiureala cu care laudă un vegetarian brocolli-ul
Ai incercat OpenSUSE si Yast de imi spui ca vorbesc cu aiureala lu nea ala vegetarian, domnule carnivor Pache? :biggrin:

Am xmms pentru muzica, mplayer sau kaffeine (filme), zend studio, eclipse (programare), quake, wesnoth, winex pentru joace (da, merg ca pe windows), OpenOffice pentru documente, Evolution pentru mail, acrobat reader pentru pdf-uri, tvtime pentru teve, valknut pentru DC++ si asa mai departe. Mai continui?

Asa ca sunt un Linux happy user, nu un Linux happy zealot.

Cand in Linux o sa ai totul doar la un click /next /next /install distanta...
Yast. Toate aplicatiile cu el le instalez, rar mai dau un ./configure&&make&&make install. Nu mi-am batut capul sa instalez echivalentul wordpad-ului, am avut OpenOffice direct instalat.

Cand spuneam happy user ma refeream la faptul ca nu imi bat creierii, ci ca pentru ce am nevoie sunt perfect multumit: programare, muzica, filme, teve, jocuri, etc.

Ca exista 1000 de variante de wordpad e alta treaba, dar sa nu bagam Linuxul in ultima galeata fata de Microsoft Windows (TM).

Sau ar trebui sa intelegem ca orice tanti de la ghiseu trebuie obligata sa se chinuie cu Linux?
Tot nu inteleg faza cu chinuitul. In Linux tot exista conceptul de dublu clic, FoxPro tot se poate rula doar instaland wine si in loc sa tastezi foxpro.exe tastezi wine foxpro.exe (no deh, ca asta se foloseste la ghiseu).
 
Originally posted by creizi
Tot nu inteleg faza cu chinuitul. In Linux tot exista conceptul de dublu clic, FoxPro tot se poate rula doar instaland wine si in loc sa tastezi foxpro.exe tastezi wine foxpro.exe (no deh, ca asta se foloseste la ghiseu).

Sau ii faci un shortcut pe desktop :biggrin:. Now really, la nivelul de functionar public linuxul are tot ce trebuie ca si platforma. Si nu e cu nimic mai greu decat windowsul.
 
Sa fim mai convingatori :biggrin:.
 

Attachments

  • gnome.jpg
    gnome.jpg
    65.8 KB · Views: 568
Originally posted by satov
Now really, la nivelul de functionar public linuxul are tot ce trebuie ca si platforma. Si nu e cu nimic mai greu decat windowsul.
Mda, dar Linux are Solitaire ? Dar versiunea Spider Solitaire ? E foarte important... :eek:
 
Mda, Suse e nice atâta timp cât merge, problema apare când ceva se strică şi nu ştii cum să-l repari deşi poate nu eşti total pe dinafară.

Case in point:
Am downloadat ieri DVD-ul cu Suse 10 în ideea de a-l instala. Terminat download - ars DVD - reboot - pornit setup - hang de vreo 3 ori la rând când căuta ceva legat de time zone. Folosit opţiunea install using safe settings, a trecut de chestia cu time zone, am selectat ce interfaţă vreau (KDE), după care am ajuns la partea cu partiţionarea unde am remarcat că YaST nu vedea decât partiţia de 6 GB pe care am Windows XP iar modul manual de partiţionare mi s-a parut prea complicat şi nu eram sigur că nu fac nici o greşeală.

Reboot în Windows, schimbat tipul partiţiei de storage din logical în primary, făcut manual partiţie EXT3 + partiţie de 1 GB Linux Swap, reboot. Ajuns iar în setup, YaST vede partiţiile pe care le-am pregătit, se prinde să se instaleze pe ele, dar vrea sa le formateze.
Nici o problemă, selectez aplicaţiile pe care le vreau şi în sfârşit trec la instalarea propriu-zisă, unde YaST începe să formateze şi dă eroare 3004.

După vreo 3-4 încercări cu acelaşi rezultat, mi s-a terminat răbdarea (trecuseră vreo 2-3 ore bune de când mă chinuiam), am căutat un pic ce ar trebui sa fie eroarea 3004, dar nu am găsit răspunsul în vreo 5 minute şi am lăsat-o baltă.

În episodul viitor, poate vă povestesc probleme întâlnite cu Suse 9.3.

Acum downloadez Kubuntu. :smile:
 
E posibil sa fi avut vreo problema cu hardware-ul.

De exemplu, am avut o problema cu instalarea din cauza cd-writer-ului - imi bloca toata instalarea. Dupa ce l-am schimbat (era cam uzat saracutul), instalarea a mers foarte bine, iar sistemul are aproape 6 luni de utilizare asidua.

Mda, dar Linux are Solitaire ? Dar versiunea Spider Solitaire ? E foarte important...

AisleRiot Solitaire, FreeCell Solitaire :biggrin:.
La ultimul, folosind optiunea "Select game..." sunt disponibile vreo 25 de tipuri de Solitaire. Functionarasul nostru sigur va avea ce face :rolleyes:.
 
Chiar am un SuSE 10 x64, o să îl încerc ca alternativă permanentă, m-am săturat să tot instalez Mozilla de fiecare dată :biggrin:
 
Creizi, linux (şi cuvânt şi sistem de operare) sperie şi va speria lumea o gramada vreme de acum încolo. Te lupţi cu morile de vânt şi cu indivizi care nu au instalat în viaţa lor un distro, dar pentru care "linux" sux.
 
Jaffi taci că devine din ce în ce mai interesant... Nu de alta dar am un hdd de 40 GB care stă pe afară şi cred că-l chinui puţin în weekend cu un linux. :biggrin:
 
Jaffar, tocmai de-aia m-am si "crizat", desi nu prea sunt genul care sa sar in stanga si dreapta ca "Linux rulz, Linux rulz, Linux RUUUUUUUUULZ!!!1".

salogeL, verifica daca toate placile tale si hdd-urile nu au probleme cu kernel-ul implicit al OpenSUSE-ului si da-i bataie.
 
Stai că e posibil să am nevoie de asistenţă şi parcă văd iar că mă milogesc pe #krux... :biggrin: O să caut mâine la muncă pe Google dacă-i vorba de ceva, şi aşa stau degeaba. :smile:
 
Sau poti intreba aici si incerc sa te ajut cat pot, plus restul linux-istilor de aici.
 
Si eu vreau sa-mi instalez un linux. Sunt curios ce s-a mai schimbat in ultimii 8 ani. Acum 8 ani nu mi-a placut. De ce?
- Aveam 8 MB RAM si linux-ul (Slackware v3.5 de pe CD-ul Chip) facea swap mai mult ca Win95-ul.
- Am recompilat kernelul eliminand 90% din componente si tot facea swap mai mult ca 95-ul.
- Practic nu era utilizabil la nimic, sau nu pentru mine.
- N-aveam sunet cu o placa Yamaha OPL3-SA2.
- Trebuia sa scriu comenzi la fiecare CD bagat/scos in/din unitate.

Acum pare ca lucrurile s-au mai imbunatatit pe alocuri si sper sa nu fie o pierdere de timp faptul ca sunt dispus "sa-i mai dau o sansa". Timpul este exact ceea ce n-am.

Pentru inceput am nevoie de niste sfaturi de la cunoscatori. Sunt confuz. Sunt atatea distributii incat nici nu stiu ce sa aleg. Unele incap pe 2 dischete altele au 14 CD-uri! Imi recomandati si mie o distributie potrivita nevoilor mele?
Nevoile mele:
- Sa fie rapid!
- Sa mearga filmele, inclusiv Quicktime MPEG4 (camera mea salveaza din astea).
- Sa mearga muzica (MIDI, MP3, FLAC, APE).
- Sa mearga http-ul dar nu cu Firefox ca nu-mi place. E bloatware.
- Sa aiba server http si ftp, preferabil si un gateway.
- Sa mearga un client yahoo mess, preferabil Miranda IM.
- Sa aiba un viewer de imagini gen IrfanView.
Sa stie:
- SCSI (presupun ca nu e cazul sa-mi fac probleme),
- CD-RW packet mode UDF si Mount Rainier (adica sa aiba echivalent InCD/DirectCD),
- sunet 5.1 pe Realtek ALC655 onboard si sunet 2.0 pe Terratec DMX X-Fire 1024.
- card reader USB.
Alte chestii:
- Sa nu-mi ceara 512MB RAM ca n-am de unde.
- Help la indemana. Adica daca zic la prompt "<comanda> /?" sa nu-mi dea un sir de parametri fara cap si coada si fara descriere! Asta e important!
- Sa nu fie bloatware. Am alergie. :smile:
- Am zis ca vreau sa fie rapid?! In momentul asta folosesc un Win98 tweak-uit masiv si NU am un XP instalat in calculator! Am folosit XP-ul 6 luni timp in care l-am tweak-uit cat m-am priceput mai bine si tot lent era.

Deci? Am sanse sa scap de Micro$oftul asta sau o sa stau cu Win98-ul cat am stat si cu Win95-ul? (Pentru cine nu stie am stat 8 ani cu 95-ul.)
 
Marius tu deja ai pornit la drum cu o gramada de prejudecati la adresa sistemelor gnu/linux. Nu cred ca vei gasi o distributie care sa te satisfaca. Pana una alta incearca Linux Distribution Chooser, dar stim cu totii spre ce te va indruma, anume Ubuntu.
 
Originally posted by HabarNam
dar stim cu totii spre ce te va indruma, anume Ubuntu.
Really ? e prost facut wizardul sau de ce ? :biggrin:.
Avand in vedere ca-l vrea rapid pe un sistem slabut eu ma gandeam mai degraba la Gentoo sau la Slackware (cu o preferinta personala puternica pentru primul :smile: ).
 
Am facut testul si mi-a dat 3 rezultate: Mandriva, Ubuntu si Kubuntu. Cred ca o sa incerc Ubuntu pentru inceput.
Recomandari pentru partitii? Am un hard de 4GB la dispozitie.
 
Back
Top