Linux for newbs

Plus că ocupă loc pe hard disc, încă o chestie care face calculatorul lent. Sau așa umbla zvonul prin anii 90.
 
Ma chinui cu Alpine. SO merge, dar Firebird nu se compileaza. Lipseste ceva, dar mesajul de eroare nu zice ce.
 
Deci Firebird v3.0.2 nu se compileaza.
Firebird v4 alfa 1 se compileaza, dar nu merge instalat. Se pare ca Alpine Linux are un ldconfig semi-nefunctional (nu stie -p).
 
Deci noi îți recomandăm ceva și tu te bagi la Alpine Linux. Nu ai găsit o distro și mai obscură și mai puțin suportată? Hai că poți!
 
Raspbian pe RPi:
  1. Cum aflu ce porturi seriale exista? Am incercat sa ma uit in /proc/tty/driver/ dar se pare ca imi apare doar "ttyAMA", cand de fapt porturile sunt "ttyAMA0" si "ttyS0" (sau asa ar trebui sa fie conform google).
  2. Cum aflu daca un anumit port serial este in uz? Consola, output pentru kernel messages, modul bluetooth conectat la el? Teoretic ttyS0 este ocupat cu bluetooth by default. De-aia nu apare in /proc/tty/driver ?
  3. Cum aflu parametrii de comunicare default? Cum ii modific, persistent adica, nu doar o comanda repetata de fiecare data?
  4. Cum aflu ce console exista, care din ele sunt virtuale si care din ele sunt conectate la un port serial?
 
Alta:
5. Am LibreELEC si Raspbian pe carduri diferite. Am o singura tastatura+mouse (2in1) bluetooth care nu stie sa se imperecheze decat cu un singur device la un moment dat. Cum fac sa "copiez" imperecherea de pe LibreELEC pe Raspbian, astfel incat sa imi mearga in ambele OS-uri?
 
Teoretic vorbind, daca am compilat un kernel 64bit si bifez optiunile alea sa suporte executabile 32bit, as putea rula toate programele 32bit, inclusiv glib si init, nu?
Tinand cont ca:
- laptop-ul are 4GB RAM,
- asta e maximul suportat hardware si nu va exista vreodata un upgrade,
- nu am vreun program care sa necesite >4GB doar el,
- nu am nici vreun program care sa necesite numere cu precizie de 64biti,
- vreau wine 32bit si (posibil) dosbox,
atunci care ar fi varianta optima?

- kernel 32bit, programe 32bit
- kernel 32bit + PAE, programe 32bit
- kernel 64bit, programe 32bit
- kernel 64bit, programe 64bit cu pointeri 32bit (da, cica exista si asa ceva :hmm: )
- kernel 64bit, programe 64bit, multilib pentru wine
- totul 64bit si un chroot 32bit doar pentru wine?

Motivati raspunsul.
 
Te complici. Întrebarea reală e dacă ai nevoie de soft care există doar în varianta 64 bit. În rest sunt doar microoptimizări care pe termen lung îți aduc doar incompatibilități (pornind de la "am compilat un kernel" încolo). Dacă nu ai nevoie de 64 bit, 32 bit și gata (kernelul 64-bit rulează ce vrei 32-bit, dar papă un pic mai multă memorie și vei avea nevoie de ambele versiuni pentru multe biblioteci). PAE, hugemem în momentul ăsta doar ascund faptul că hardware-ul e depășit de mult timp.
 
Este gentoo. Totul se compileaza (inclusiv kernelul) pe oricati biti doresc. Pachetele gata compilate sunt rare si foarte rare. Nici o diferenta, cu exceptia multilib, unde dureaza dublu.
 
Last edited:
Vad ca nu prea exista un consens in privinta /lib, /lib32, /lib64. Fiecare distributie isi pune .so-urile in alte locuri. Un program linux oarecare instalat ca pachet precompilat de unde stie de unde sa-si ia .so-urile?
 
Back
Top