Linux for newbs

Nu. Sunt unele care se apropie, dar practic nici unul nu indeplineste toate conditiile principale (alea secundare sunt prea specifice).

Din ce am folosit pana acum, FreeBSD a fost ala care a mers de fiecare data si fara bibileli, dar asta probabil pentru ca sunt mai putini aiuriti care scriu cod pentru el si pentru ca eu folosesc un set restrans de capabilitati. De-a lungul vremii am avut de bibilit o singura chestie, o investigatie in SMART pentru ca era un disc care facea figuri. Dar nu cred ca experienta mea e suficient de relevanta si oricum FreeBSD nu e Linux, asa ca nu il ajuta pe Marius.
 
Cent OS este bazat pe RHEL deci ar trebui să poată majoritatea chestiilor, dar...

Imi trebuie un linux pentru un server. Trebuie SA MEARGA™. Trebuie sa mearga:
- fara bibileli,
- fara erori,
- fara panici,
- din prima,
- de fiecare data,
- si sa poata compila orice, oricand, oricat de vechi sau nou, inclusiv pe el insusi.
Optional, ar putea sa fie bazat pe musl libc si sa NU contina systemd sau dbus.
Tu știi ce-i Linux sau încă nu s-a filtrat pălinca de la Crăciun? :biggrin:
 
Last edited:
Am folosit RHEL și OEL (RHEL cu skinning și better updates), care fac majoritatea chestiilor de mai sus (fără exagerări incompatibile, gen "musl" sau "oricât de vechi" - când vrei SA MEARGA™ nu vrei și bleeding edge sau chiloții lu' mamaie), pe hardware suportat. Hardware-ul suportat are prețuri de pe la câteva mii de € fără storage și memorie, iar licența/suportul anual pentru OS cam tot cât hardware-ul. Dar pe hardware-ul ăla suportat chiar n-am avut ever probleme de vreun fel, uptime de ani de zile inclusiv cu update-uri de kernel on the fly (chestie pe care doar OEL o suporta la vremea aia, când au cumpărat ksplice).

Presupun că îl vrei pentru hardware-ul chinezesc pe care l-ai cumpărat de pe ali express. Păi întreabă-i pe ei ce recomandă, că ei știu ce drivere ar trebui să folosești.
 
Avantajul linux este că dacă îl cunoști și știi ce să-i ceri etc poți avea acea distro personalizată cu kernel perfect care nu face nimic altceva.

Deci fie studiezi, fie mergi cu gloata.


 
Ce-i ăla kernel perfect? Cine frast mai compilează kernelul în ziua de azi (în afară de cei cu Gentoo)?! On second thought, mă aștept de la Marius să și-l compileze singur cu --omg-optimized...
 
Am experienta cu cross-compilat kernel si aplicatii pentru mips si etrax, deci nu-i aia o problema. Conteaza doar ca respectiva compilare SA MEARGA!
 
Păi dacă nu merge după ce îl compilezi tu, problema este între scaun şi monitor, nu pe HDD.


 
Eh... nu stiu ce sa zic... Am vazut linux-uri care nu se compilau decat cu un interval foarte ingust de versiuni de compilator (doua) si acele versiuni nu puteau fi instalate decat in anumite versiuni ale distributiei, care combinatie de versiuni nu putea compila un driver pentru acelasi linux...
 
Ce înțelegi prin linux? Că ai pe de o parte toolchain-ul, kernel-ul, aplicațiile, plus partea de împachetare, ca să ai o distribuție completă.

În afară de a reinventa roata, care crezi că sunt beneficiile recompilării complete a sistemului de operare?

Stabilitatea unui kernel Linux e simplă - alegi o versiune LTS și nu ai probleme. Apar bube pe la drivere dubioase sau când începi să hack-uiești diverse opțiuni. În general, configurația implicită e stabilă.

Ai apoi stabilitatea aplicațiilor, care depinde de fiecare în parte și de dependințele lor. Mult succes în a face o listă cu toate aplicațiile necesare, în versiuni stabile și nu îți face speranțe că vei putea face update prea ușor.
 
Probabil Marius s-a blocat cu cititul despre Linux prin era în care dacă aveai compilate chestii pe care nu le foloseai pierdeai din viteza "posibilă" a SO.
 
Back
Top