Linux: Cum fac...?

Imi trebuie un file share accesibil din Windows pe un cont de domeniu. Cea mai simpla si mai ieftina varianta ar fi un Linux care sa faca file sharing prin SAMBA. Din cate stiu SAMBA functioneaza cu domenii Windows, deci nu ar fi probleme.

Ce versiune de Linux sa folosesc pentru o masina virtuala care nu face nimic altceva decat sa expuna un file share de 500 MB? Ma gandesc la Ubuntu server, 18.04 LTS, e in regula sau e overkill?

De ce resurse are nevoie un asemenea server? 512 MB de RAM sau 1 GB? 1 CPU sau 2? Intreb de CPU doar pentru ca la Windows Server e o diferenta serioasa intre 2 CPU si 4 CPU chiar si cand nu face nimic: cel cu 4 CPU se misca mult mai bine, desi ocuparea procesorului e aproape nula si cu 2 CPU.
 
Ce versiune de Linux sa folosesc pentru o masina virtuala care nu face nimic altceva decat sa expuna un file share de 500 MB? Ma gandesc la Ubuntu server, 18.04 LTS, e in regula sau e overkill?
Orice versiune cu care ești confortabil sau pentru care ai suport.
De ce resurse are nevoie un asemenea server? 512 MB de RAM sau 1 GB? 1 CPU sau 2? Intreb de CPU doar pentru ca la Windows Server e o diferenta serioasa intre 2 CPU si 4 CPU chiar si cand nu face nimic: cel cu 4 CPU se misca mult mai bine, desi ocuparea procesorului e aproape nula si cu 2 CPU.
Cred că 2 CPU cu 2 GB RAM ar trebui să fie suficient. Dacă cumva se dovedesc prea puțini, fiind VM oricum se mai poate adăuga, nu?
 
Ubuntu server 18.04 merge ok si pe 1cpu cu 512mb ram. Pe 256mb n-a vrut sa porneasca aplicatia ce o rulam pe el.
 
Comfortabil nu sunt cu nimic, dar pana acum am un Ubuntu 18.04 functional cu 1GB de RAM (top raporteaza 890 Mb in total si 140 Mb liberi), 2 CPU complet neocupate si 4GB de spatiu ocupat in VHDX. Pana acum l-am adaugat in domeniu si am facut un file share cu acces pentru contul de domeniu, mai am de rezolvat o problema cu [org.freedesktop.sssd.Error.DataProvider.Offline] si sunt gata de testat.
 
Am acces la o baza de date Postgres care accepta conexiuni numai de pe anumite computere, probabil ceva firewall are grija de asta*. Am user si parola valide si am acces la computerele de pe care pot face conexiuni, toate sunt cu Linux, RHEL, fara GUI. Cum pot sa ma conectez la baza si ca sa vad ce e prin ea (chestii de care am nevoie, dar nu stiu ce structura de tabele are) fara a instala nimic in alta parte decat in home/fred? M-am uitat dupa pgAdmin si nu e instalat si parca e GUI.

* Daca nu era restrictia asta imi instalam orice client/tool pe masina locala. Restrictia e pusa de un furnizor al nostru, la randul nostru noi furnizam o solutie mai departe la client, nici macar furnizorul nostru nu e compania care a scris produsul respectiv, e un sir de contractare de ma ia cu dureri de cap. Fiind la mijloc intre client si furnizori incerc sa fac ce se poate in conditiile date, dar chestia asta ma intereseaza mai mult din curiozitate decat pentru un scop util.
 
Postgres are built-in filtru de IP-uri per user, uzual în pg_hba.conf, nu are nevoie de altceva.
 
Multumesc! In afara de cateva campuri din ecranul implicit nu am folosit altceva din Putty. Merge, face ce imi trebuie, acum incerc sa ma prind unde sunt datele din baza aia (am gasit 5% din inregistrarile pe care le vad prin aplicatia care are baza in spate). Noroc ca e vineri.
 
Am instalat un linux pe desktop. Nu-i o distributie de care sa fi auzit.
Ideea e ca la restart opreste hardurile fix inainte de restartul efectiv. Enervant la culme, ca am un BIOS care booteaza in 20 de secunde chiar si cand hardurile nu sunt oprite. Cu hardurile oprite bootarea se prelungeste cu cate 10s pentru fiecare hard, si sunt 4! Mor langa el!
Cum as putea sa caut comanda aia de oprit hardurile si s-o elimin?
 
N-am gasit. Comanda vine de undeva dupa toate scripturile de shutdown. Dupa ce se afiseaza pe ecran, e fix ultimul pas inainte de reboot-ul efectiv.
--------
Alta:
Cu kernelul default (care e plin cu toate tampeniile) merge perfect. Compilez kernel doar cu ce imi trebuie, totul inclus, fara module, si primesc eroare de la nvidiafb: unknown NV_ARCH.
Caut in surse si gasesc functia nvidia_get_arch aici. Functia are o lista de PCI ID-uri, toate sunt placi AGP de acu' 10 ani. Nimic PCI-E, nimic mai sus de 7900. Cum naiba de merge in kernelul celalalt?
 
Driverele din kernelul tău (nvidiafb) sunt vechi. Toate distribuțiile conțin drivere mai noi. Probabil trebuie să bagi modulul nvidiafb în blacklist și să pui ce trebuie în loc (bootează cu ăla și vezi ce module ai).
 
Pai kernelul e aceeasi versiune, doar ca am ales sa renunt la module si sa compilez doar ce e nevoie.
In afara de nvidiafb mai este drm/nouveau, dar l-am inclus si pe el. Vrei sa spui ca trebuie sa-l exclud pe celalalt ca sa mearga asta? Adica nouveau nu se incarca cand nvidiafb e prezent, chiar daca nvidiafb da eroare?
 
Sigur ai toate prereqs pentru nouveau? Kernelul vechi folosește tot asta? dmesg | grep nouveau ce zice?
 
Nu stiu la ce te referi cu prereqs pentru nouveau. L-am bifat, s-a compilat si e inclus in kernel, nu e modul. Ce alteceva mai trebuia?
Ciudat... dmesg | grep nouveau nu zice nimic.
 
Nouveau cam are nevoie de bucăți de firmware and stuff de prin driverele oficiale pentru unele funcții; care nu pot fi incluse în surse că nu-s open source, trebuie să te descurci singur. Plus nevoie de alte module (asta și în funcție de distribuție am impresia).
Vezi prin documentații ce are nevoie și cum îl faci să meargă. Ex: https://wiki.archlinux.org/index.php/Nouveau
 
Ah, crap! Am pus nomodeset, ca altfel n-aveam imagine pe monitor. Cred ca activeaza by default iesirea HDMI. Monitorul e pe D-SUB.
I hate Linux!
 
Păi îți pui linux pe fieru' gol, ceea ce, în funcție de distribuție și de ce mai ai legat la PC poate fi mai mult sau mai puțin dureros, după care te apuci și de recompilat kernel pentru altceva decât benchmark-uri. Eu zic că-ți place :biggrin:.
 
Back
Top