Linux: Cum fac...?

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am bagat in kernel si toate firmware-urile (vreo 10...). Booteaza. Se incarca. Dar n-am imagine.
Code:
[    0.998009] nouveau 0000:01:00.0: NVIDIA GM204 (124020a1)
[    1.082670] nouveau 0000:01:00.0: bios: version 84.04.1f.00.3c
[    1.083254] nouveau 0000:01:00.0: fb: 4096 MiB GDDR5
[    1.083275] nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO write of 800000c8 FAULT at 10eb14 [ IBUS ]
[    1.145539] [TTM] Zone  kernel: Available graphics memory: 8201096 kiB
[    1.145543] [TTM] Zone   dma32: Available graphics memory: 2097152 kiB
[    1.145545] [TTM] Initializing pool allocator
[    1.145549] [TTM] Initializing DMA pool allocator
[    1.145559] nouveau 0000:01:00.0: DRM: VRAM: 4096 MiB
[    1.145562] nouveau 0000:01:00.0: DRM: GART: 1048576 MiB
[    1.145565] nouveau 0000:01:00.0: DRM: TMDS table version 2.0
[    1.145568] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB version 4.1
[    1.145570] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 00: 01000f02 00020030
[    1.145573] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 01: 02000f00 00000000
[    1.145576] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 02: 04011f82 00020030
[    1.145578] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 03: 02022f62 00020010
[    1.145580] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 04: 02833f76 04400020
[    1.145582] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 05: 02033f72 00020020
[    1.145585] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB outp 15: 01df5ff8 00000000
[    1.145587] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 00: 00001030
[    1.145589] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 01: 01000131
[    1.145592] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 02: 00010261
[    1.145594] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 03: 00020346
[    1.145596] nouveau 0000:01:00.0: DRM: DCB conn 05: 00000570
[    1.279393] nouveau 0000:01:00.0: DRM: failed to create encoder 1/8/0: -19
[    1.279397] nouveau 0000:01:00.0: DRM: Virtual-1 has no encoders, removing
[    1.279417] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 2 (21.10.2013).
[    1.279419] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[    1.279775] nouveau 0000:01:00.0: DRM: MM: using COPY for buffer copies
[    1.475281] nouveau 0000:01:00.0: DRM: allocated 1280x3072 fb: 0xa0000, bo (____ptrval____)
[    1.475342] nouveau 0000:01:00.0: fb0: nouveaufb frame buffer device
[    1.475351] [drm] Initialized nouveau 1.3.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 1
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Gata. Merge. :smile: Multumesc pentru ajutor.

Nu vad vreo diferenta fata de vesafb. Ambele scriu textul pe ecran la fel de repede. Intrucat vesafb e muult mai mic, n-are firmware-uri, si e si mai usor de configurat (practic doar un vga=ask, apoi vga=<mod ales>), o sa raman cu vesafb pana o sa am nevoie de mai mult (desktop). Am pastrat si celalalt kernel.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am pornit o compilare intr-o consola locala (adica din tastatura/monitor). Acum sunt la serviciu si m-am conectat cu ssh. Compilarea inca merge (vad din htop). Exista vreo metoda de a "muta" consola aia locala in sesiunea ssh astfel incat sa vad pe unde ajuns?
Stiu ca exista screen, dar nu m-am gandit sa-l rulez inainte sa-i dau "make all".

Legat de asta, am setat clientul ssh sa ruleze "screen -D -RR" la conectare. Cum fac sa rulez comanda asta automat dupa login-ul local? Pot sa o pun in /etc/passwd in loc de bash?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Nu-i instalata si n-am root acum. Da' tin minte!
.bashrc ala din home-ul fiecaruia? Cum fac pentru toata lumea odata?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
N-am acces la root prin ssh si userul astalalt n-are sudo.
Nu, parola e din categoria "ergonomic de simpla". :hihi:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am si intr-o masina virtuala, dar cand LibreELEC se compileaza in 2 zile... mai bine pierd juma' de zi instaland un linux si jumatea aialalta compiland. Ies cu o zi mai repede. In desktop am si CPU mai rapid decat in server, memorie 4x mai mare si semnificativ mai rapida, 450 GB goi, etc. Deci avantaje multiple. Faptul ca nu m-am gandit la screen din prima e ceva minor.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Gentoo musl x64 nomultilib, openrc fara systemd, X fara window manager.
Cand vreau un program GUI, rulez X intr-o consola, apoi in alta consola rulez DISPLAY=:0 <program>
Cum fac sa pornesc X si programul dintr-o singura comanda?
Am incercat sa fac un alias care ruleaza X; DISPLAY=:0 <program>, dar ruleaza X si ramane asa pana il inchid, abia dupa care incearca sa ruleze programul si esueaza, ca X s-a oprit. Programul trebuie de fapt rulat in alta consola simultan cu X. Deci cum fac?
As prefera ca X sa se si inchida dupa ce am inchis clientul.
As putea folosi si un window manager chior, dar as vrea sa pot porni programele GUI direct din consola.
Multumesc.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Vezi & (trimis în background) ca să pornești X fără să acapareze consola, dar asta cu închisul când închizi clientul e mai complicată (ai putea să mai ai ceva în script care să omoare procesul după; posibil să meargă cu fg).
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am incercat X & ; DISPLAY=:0 <program>
Nu-i place ;
Ah, stai, s-au gandit si altii la asta.
xinit /usr/bin/program -parametri -pentru -program -- -parametri -pentru -xinit
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
1)
Am 3+ linux-uri. Care ar fi cea mai comoda metoda sa sincronizez setarile intre ele? Am la dispozitie un router tot cu linux.
Prin setari inteleg fisiere text intregi sau, preferabil daca s-ar putea, doar anumite randuri din ele*.
* Anumite setari depind de hardware si unele fisiere contin setari si-si. Unele trebuie sincronizate, altele trebuie sa ramana pe loc.

2)
Cum fac sa am acelasi ~ (home dir) pentru root si un user chior? Teoretic stiu sa setez directorul, dar cum fac cu permisiunile fisierelor nou-create de root? Exista si vreo alta implicatie de securitate despre care ar trebui sa stiu?
 
Top Bottom