Linux: Cum fac...?

fdisk cu compatibility dos nu merge?
Code:
fdisk -c=dos
Dar depinde ce versiune de fdisk, astea mai noi s-ar putea să nu mai suporte.

Hm, pentru un microsd aș zice chiar Minitool Partition Wizard, are o versiune gratis pentru Windows și e unul din cele mai flexibile utilitare pe care le-am văzut. Dar nu pot spune dacă poți seta începerea partiției la nivel de sector, că nu m-am confruntat vreodată cu nevoia asta.

Ma gandesc sa folosesc altceva decat Ubuntu ca VM pentru Pihole. Distributiile de Linux intotdeauna au fost o jungla cu care nu am reusit sa tin pasul, pe plantatie normal ca e RHEL, pentru acasa ce ati recomanda Ma intereseaza ceva cat mai simplu de instalat, configurat si intretinut, la Ubuntu in afara de un sudo apt upgrade din cand in cand, nu fac nimic altceva.

Eu am făcut downsize și pi-hole acum trăiește într-un LXC, nu în VM full. Tot Debian-based, că m-am obișnuit cu ele. Nu văd niciun motiv să încerc altceva, RHEL este de obicei pe plantații pentru că #contracte, că nu îmi dau seama ca aplicațiile să ruleze într-un mod semnificativ mai rapid (?mai bun) doar pentru că distro are altă aromă.

Pe plantație nu rulezi o distro de Linux de dragul ei, ci fiindcă pe ea rulezi ceva software al cărui contract de suport te condiționează să ai un mediu testat și suportat de acel software. De-aia ai RHEL sau SuSE de multe ori (pentru SAP de ex.), deși Ubuntu are un footprint decent pentru soluții bazate pe open source sau containere.

Mai e și considerentul hardware compatibility - dacă ai un raspberry pi, nu chiar orice linux suportă tot.

Dar pentru un VM, Ubuntu mi se pare mai prietenos decât debian, și totuși "curat" de bloatware nenecesar pentru un pihole.

Interesantă explicația cu contract de suport, are sens. Hw compat - orice distro ARM ar trebui să meargă pe RPi, doar că probabil trebuie instalate manual unele chestii și mânărite altele ca să meargă totul cum trebuie :D
Dar pentru un VM, Ubuntu mi se pare mai prietenos decât debian, și totuși "curat" de bloatware nenecesar pentru un pihole.
:huh:oi fi eu mai "nou" dar nu sunt fix același lucru, Ubuntu fiind de fapt cu chestii adăugate custom de Canonical și Debian cumva mai modular? (bine, mai sunt și variantele acelea de Ubuntu pentru corporate use, cred?).

Modularitatea e la ambele, Ubuntu e un wrapper peste Debian, dar Debian presupune că știi ce faci încă din installer, îți permite control ceva mai granular la ce pachete/features alegi să instalezi, pe când Ubuntu e mai permisiv cu noobii și parcă are ceva categorii legate mai mult de rolul device-ului decât de pachetele pe care le vrei. Pentru un începător e mai simplu să aleagă în Ubuntu că vrea un app server generic și cu asta să primească cam tot ce are nevoie în mod curent un server admin fără alte bălării și fără să știe că trebuie să bifeze 60 categorii de pachete, sau să aleagă că vrea desktop experience și atunci să aibă inclusiv pachetele de sunet și mai știu eu ce. La pachetele custom dezvoltate de Canonical oricum n-ai acces fără licență.

Nu subestima HWCL, a fost o problemă importantă a adopției linux acum 25 de ani și poate fi și-n zi de azi o sursă nenecesară de frustrări și timp pierdut, doar fiindcă are cineva un pitic cu o anumită distribuție și e ferm convins că poți face o rochie de flamenco să arate bine pe oricine, chiar și pe un burtos cu picioare scurte.

Nu e nici o diferenta intre Ubuntu si Debian in CLI pentru mine.
Daca nu vrei calea RedHat/SUSE in lumea linux nu prea ai alternative la fel de bune ca debian-based distro. Si am studiat binisor Slack si FreeBSD, nu se apropie.
In viziunea mea lumea linux e cam deja impartita in doua de cei de mai sus, ce ramane pe langa nu e semnificativ decat daca esti cineva care compileaza kernel in loc de pauza de cafea.

OK, si concluzia e sa raman pe Ubuntu?
Ai un motiv foarte puternic de a renunța la Ubuntu? Dacă nu și motivația ar fi curiozitatea să încerci chestii noi, atunci poate să încerci:
  • LXC, care înseamnă că nu faci update lunar la VM-ul în care e pi-hole, ci la linuxul care rulează LXC, meh
  • Podman, unde ai interfață grafică de administrare (Podman Desktop sub Windows, web-based dacă preferi un server cu Rocky Linux), și așa poți rula direct containerul cu pi-hole sub Windows, și containerul îl actualizezi cu totul de câte ori are o versiune nouă, fiindcă setările le ții într-un volum persistent. Actualizarea imaginii unui container se poate automatiza cu podman-auto-update, și chiar să specifici la care containere vrei auto update și la care nu.

Motiv de a renunta la Ubuntu? Da. Foarte puternic? Motivul e moral, suficient incat sa ma mut, dar nu urgent, pot sa studiez si sa experimentez cateva saptamani.

Nu sunt prea hotarat in privinta VM vs container. Serverul de virtualizare e Windows, asta inseamna ca pot face foarte usor VM, consumul de resurse e nesemnificativ. Imi e mai usor sa mut un VM pe alt computer cu Windows si HyperV, la nevoie, decat un container, pentru ca nu am servere cu Linux pe post de host, nu am nevoie (din cauza de SQL server, am nevoie de server cu Windows si nu imi trebuie inca un server ca host). Cu WSL2 nu am multe optiuni, dar sunt deschis la orice solutie care are sens.

PS. Am Podman instalat de luni de zile, dar nu il folosesc la nimic, inca.
PPS. Pentru redundanta am 2 VM-uri cu PiHole. Vreau sa le mut pe ambele. 2 containere pe acelasi server nu au sens, cate 1 container pe cate un server e minumul necesar. Sau cate 1 VM. Sau un VM si un container, dar nu are sens sa fie diferite ca tehnologie, KISS.

Last edited:
Back