Laptop sh cerinte minime?

Bun, pe langa tableta domniei mele, mai trebuie in viitoarea casa un laptop.
Pentru ce? Pentru prietena sa stea pe net, mail, poze, muzica, ecran 14-15 si neaparat windows ca altfel tableta era deja.
Nu conteaza baterie ca sta in casa, unitate optica ca nu mai avem cd-dvd, putere de procesare - orice dualcore face treaba(un ulv e deja prea bine), si clar fara placa video stand alone la ce probleme am avut cu ele.
Deci second hand scrie pe el.Pret? Cat mai mic, pe la 150-200 euro de la pcmadd cu garantie, factura, etc sau pe la 500-600 ron de pe cg and so on.
Acum am de ales intre Dell cu nenumaratele serii, si Lenovo cu T61.
Ce ma intereseaza: fiabilitatea, ventilatie cat mai redusa pentru un zgomot redus, si sa imi permita respectivul sa fac undervolting/underclocking(sa nu existe chestii prin bios care sa nu te lase).
Opinii?
 
Daca sta in casa nu-i mai ok in desktop sff cu un monitor de 22" ? Un fel de browsing and media center.
 
Ce ma intereseaza: fiabilitatea, ventilatie cat mai redusa pentru un zgomot redus, si sa imi permita respectivul sa fac undervolting/underclocking(sa nu existe chestii prin bios care sa nu te lase).
Opinii?

Laptopuri la care sa faci underclocking/undervolting din BIOS sunt ca trifoiul cu patru foi. O posibilitate ar fi sa limitezi procesorul din profilul de power management la x% sau eventual sa folosesti vre-o aplicatie care sa controleze multiplicatorul folosit de SpeedStep / Cool&Quiet (daca exista asa ceva).
 
Monitorul de 22" consumă mai mult decât tot laptop-ul pe care-l vrea liubarschi. Undervolting se poate din software de obicei, eu la D820 țineam CPU la 1V pe toată plaja în loc de 1.2V, că ținea bateria un piiic mai mult.
 
IceCub, nu vreau sa fac undervolting si underclocking din bios, dar am avut pe mana laptop care nu permitea din bios programelor de tip C&C sa isi faca treaba(era parolat sau multiplicatorul era controlat doar de el).
Spooky, exact ce spunea Miahi.
Din experienta voastra ce firma de laptop-uri ar fi mai fiabila si ar fi ok cu cerintele mele punand in prim plan dell si lenovo/ibm caci acestea abunda pe piata noastra de sh, precum si ce serie/model?
 
Din experienta mea Dell sunt peste celelalte cu care am umblat (multe HP, multe Acer, Asus, Fujitsu-shit). Nu am avut de-a face cu IBM/Lenovo de multi ani.
 
T61 este chiar ok, dacă poți lua unul în stare decentă și cu bateria bună.
 
Adrian si Neo, multumesc.Neo, ai facut vreodata comparatia intre t61 si ceva echivalent de la dell, ce ai alege intre cele 2 firme?
Adrian, sunt foarte multe serii la Dell, merita seria business pentru ce vreau eu, sau sa iau orice?
Cam la ce ar trebui sa ma uit la un laptop sh?
 
Sincer să fiu aș lua Lenovo, de la Dell m-au impresionat seriile M (mobile workstation) în rest nu prea, dar M-urile sunt grele și bulky și au configurații foarte puternice care sug mult curent.

Cel mai bine te duci și vezi ce și cum la fața locului, unii au o problemă cu tastaturile în general cam fug de Lenovo (de ce, nu știu) că nujt ce spanac pe băț (nu că n-ar fi excelente tastaturile, dar unii nu se împacă pur și simplu cu ele).
 
Adrian, sunt foarte multe serii la Dell, merita seria business pentru ce vreau eu, sau sa iau orice?
La Dell am folosit doar Latitude (Cxx, Dxx) si Precision, daca iei sh nu stiu daca merita sa te ieftinesti la 20-30 de euro ca sa iei ceva mai slab. Seria M e cam sus pentru ce ai tu nevoie.
 
Multumesc inca o data Neo si Adrian.
Momentan las la o parte tastatura, prietena mea sau eu nu suntem asa de mofturosi.
Deci ar ramane Dell Latitude si T61.
Vreo alta diferenta tehnica intre cei 2 producatori de care ar trebui sa stiu?
La dell as mai fi atras si de ATG, este la acelasi pret cu unele din seria Latitude, ce parere aveti?
 
Lenovo din câte am înțeles/observat sunt mai sturdy decât concurența, dar la seriile business în general sunt mai rezistente.
 
Am avut D630, D820 și T61. D820 a fost desfăcut o dată ca să scot dust bunnies din radiator (și am scos zdravăn). D630 a mers ok, singura chestie fiind bateria care după vreo 2 ani nu mai ținea aproape deloc. La D820 bateria veche de 4 ani încă mai ținea o oră. La T61 (d-ăla IBM, "bun", nu Lenovo) după 7 luni (avea 6 luni garanție) bateria a zis go hang. După vreun an și ceva unitatea optică (folosită din an în paște) n-a mai citit nimic. HDD-ul a fost înlocuit o dată în garanție, nu mai știu după cât timp exact. Acum câteva luni l-am ajutat pe colegul care l-a "moștenit" să îi lipească (cu epoxy) una din balamale. Da, balamalele alea de T sunt the shit, dar prinderea balamalei de ecran se face pe o porțiune de 2 cm din partea de jos a ecranului, cu 2 șuruburi minuscule, iar unul din elemente e din aliaj de magneziu, care a făcut poc.

De un an am T510, văd că ăsta încă mai ține (dar fără unitatea optică și HDD-ul original).

Dell ATG e un fel de Latitude ruggedized, pare interesant. Eu am călcat cu 80kg cu un picior pe D820 (închis, îl mai lăsam noaptea pe jos) și a ținut, ăsta ruggedized poate e și mai bun.
 
Eu am un IBM R51 si un Dell Inspiron N5010. R51 dateaza din 2005 si merge impecabil, in conditii cit mai variate.
Inspiron-ul e mai nou, si l-am cumparat deoarece avea garantie 3 ani (ceea ce nu se regasea la Vostro si Latitude la acel moment) si nici configuratia cu placa video Nvidia nu am gasit-o la celelalte serii. Este interesant ca in general este rece, rar porneste ventilatorul si atunci cind o face la turatie mica, inclusiv in WoT.
Asa ca pe moment as merge si eu spre Dell, dar depinde ce serie, Inspiron este seria cu preturile cele mai mici. Cele de bussiness au alte chestii, sint orientate mai spre durata mare de viata a bateriei, conectare la proiectoare si alte treburi "biznis".
 
Eu ştiu T-uri din seriile 3 şi 4 care încă mai merg perfect. T61 ăla al meu parcă nu e din aceeaşi familie.
 
Eu încă folosesc aproape zilnic un T30 și un T40. Am și T410, T400, X60s și un T61p. T61p și T410 sunt cele mai bune laptopuri pe care l-am avut vreodată, nu știu ce-i faci la al tău.
 
As vrea sa-mi schimb laptop-ul si desktop-ul cu un singur laptop, pe care sa-l conectez din cand in cand la monitorul mare de la desktop. Nu am nevoie de un sistem cu performanta ridicata, imi ajunge ceva similar cu desktop-ul actual, care are CPU Intel E5200 si 4 GB RAM.

Cerinte:
- ecran mat, 14-15", ma multumesc si cu rezolutie HD (gen 1366x768) pentru ca pot folosi monitorul mare, dar m-ar incanta mai mult rezolutie mai mare gen 1440x900
- baterie cu autonomie minim 4 ore
- garantie pe care sa o pot folosi macar 12 luni
- constructie solida, nu la modul sa spargi ziduri cu el, dar sa reziste la tavaleala moderata :biggrin:
- 2-4 GB RAM (nu prea ma intereseaza mai mult)
- ceva procesor Intel non-Celeron, 64 bit
- sa nu se incalzeasca prea tare, sa fie silentios
- IBM, Lenovo, DELL, Toshiba

Sunt dispus sa dau pana la 1500 RON pentru el, SH sau nou.
Voi instala Windows 7 si ceva Linux (Ubuntu sau Debian), deci daca are componente pentru care se gasesc drivere fara probleme, cu atat mai bine. Il voi folosi pentru net/filme (HD sau nu)/programare light - nu ma joc pe calculator, deci n-am nevoie de performante pe partea asta.

Imi face cu ochiul Lenovo asta, ca am asa impresia ca Lenovo nu-i chiar firma de lepadat. Din cate am citit pe net ar putea avea autonomie pana pe la 6 ore, deci banuiesc ca eu as putea atinge 4-5 ore cu el.
In acelasi timp ma uitam si la Dell-urile de la pcmadd.com.

Ce parere aveti? caut avioane? voi ati prefera SH sau nou? Orice sugestie/parere/etc e binevenita.

Multam!
 
Dell-urile de la pcmadd sunt cam scumpe pentru ce ofera. Latitude-urile tin la tavaleala, dar in intervalul de pret nu vad nimic interesant - sunt cam vechi ca sa mai ai vreo sansa de baterie functionala (pe vremea aia nici noi nu tineau 4 ore) sau piese usor de inlocuit/upgradat (doar cateva au memorie ddr3, care a aparut acum mai mult de 3 ani pe laptop-uri) si mai sunt si prost dotate (HDD-uri de 80/160GB, probabil 5400rpm, daca nu se specifica). Iar core2 duo nu prea stie filme HD la modul serios fara o placa grafica pentru decodare - am avut un Latitude D820, 720p era cat de cat ok, 1080p deloc - si avea saracu' rezolutie 1900x.

Pe de alta parte, intre B960 si un Celeron as alege Celeron 1000M (sau twice the fun: Pentium 2020M) pentru ca e mai nou (22nm), are aceeasi performanta (Celeroanele actuale sunt slabe in comparatie cu un i3, dar nu-s slabe fata de un Pentium mai vechi) si mai are si suport pentru VT-x (naiba stie cand vrei sa rulezi o masina virtuala mai speciala). Lenovo zice ca B590 au certificare Ubuntu de la 12.04.

Sa te uiti daca-ti place tastatura de la Lenovo ala. Nu ca ai avea alta optiune la alte laptop-uri noi, din pacate.
 
Back
Top