Laptop pentru laborator

Marius '95

troubleShooter
Am nevoie de un laptop pentru a fi utilizat la serviciu. Activitatile lui principale vor fi editare text si tabele, navigare pe net prin 3G, eventual ascultat muzica. Ocazional va fi luat in excursii pe moto unde va fi folosit la vazut filme non-HD, descarcat poze din aparate foto si uploadat pe forumuri. In caz de nevoie, trebuie sa poata inlocui unul din calculatoarele care comanda analizoarele din laborator.

Cerinte obligatorii:
- Ecran 1280x1024 (sau alta rezolutie non-wide)
- Tastatura cat mai larga si bogata in butoane
- Port serial non-USB - pentru conexiune cu analizoarele
- Fax(/voice/modem) analogic
- Card reader SD
- Modem 3G, exclus varianta USB externa, accept PCMCIA/ExpressCard daca il pot baga in geanta fara sa-i rup antena
- Baterie buna si power management eficient
- Cumparabil in Ro cu factura sau vandut la pretul fara TVA.

Preferabile:
- IBM
- Modemul 3G sa fie integrat, nu PCMCIA sau ExpressCard
- Audio de calitate, atat la casti cat si la difuzoare
- Video-Out (mufa RCA galbena)
- unitate optica removable la schimb cu alt HDD, baterie suplimentara sau floppy
- Port paralel
- SSD in loc de HDD
- eSATA

Nu ma intereseaza:
- Viteza procesorului, procesoare cu mai mult de 2 nuclee
- Performanta 3D a placii grafice
- USB 3, SATA 3, Firewire
- Bluetooth
-TPM, scanner amprenta sau alte balarii

Ce optiuni am?
Multumesc
 
Dacă vrei non-wide trebuie să iei unul second hand, de la magazinele care oferă factură and stuff. Dar nu prea găseşti ceva aşa de vechi care să suporte modemuri 3G interne sau eSATA.

Dacă accepţi şi ceva mai wide, singurul care are toate alea built-in e ăsta. Majoritatea laptop-urilor business (cam peste 4000 de lei) pot suporta modemuri 3G interne, dar nu toate variantele au şi antenele pentru asta (ca să îi pui uşor modem după ce l-ai luat).
 
Am uitat sa zic: trebuie sa fie ieftin. Ce ai recomandat tu este si foarte scump, si inutil de performant.
Non-wide este obligatoriu, 3G intern nu. Daca 3G intern nu se poate, atunci laptop cu slot PCMCIA si modem sub forma de card.

Am modificat postul initial - se accepta laptopuri si fara factura daca pretul este mai mic cu 24% decat variantele echivalente cu factura. SH este ok.
 
Nu mai există laptopuri non-wide de foarte mult timp, din păcate. Eu am luat de pe eBay un ThinkPad T60p nefolosit, sigilat în cutia originală, cu rezoluție de 1600x1200, cu 173€.
 
Cat de mare este diferenta intre 14.1'' si 15'' la un laptop, dpdv. al ergonomiei?
Cat de mic si obositor ar fi textul pe un ecran de 14.1'' cu rezolutie 1400x1050?
 
Eu am 1400x1050 pe 15" si e cam la limita, noroc ca nu trebuie sa il folosesc prea mult. Pe 14.1" nu cred ca e mare diferenta, dar nu as putea sa iti spun cat de neplacut va fi pentru tine. E utilizabil, oricum, si e preferabil unui 1366x768.
 
Eu am lucrat zilnic vreun an pe un laptop de 14" cu 1400x1050 (Compaq n620c) și a fost ok. Mie mi se pare rezoluția optimă pentru 14", dar tot eu prefer 1900x pe 15.6" (cu modificări de DPI pentru text, că nu-s nici eu ochi de vultur, dar îmi place să arate mai rotund textul).
 
Eu am 1600x1200 pe R60 (15''), 1440x900 pe X201s (13'') și 2048x1536 (da, nu e o eroare) pe T60 (15'').
 
Ma bag si eu in seama... : Nu merge sa rulezi programele pentru analizatoare intr-o fereastra non-wide pe un ecran wide?
Daca da, mai trebuie sa gasesti o iesire serial conectabila pe PCMCIA sau PS/2...si "old technology meets new"!!!
Gresesc pe undeva?
 
Analizoarele n-au treaba cu rezolutia. Pur si simplu nu-mi plac ecranele wide cand lucrez cu text. Laptop-ul asta va fi pentru office, nu multimedia.

@_~_: Ai uitat sa spui despre ergonomie.
 
N-am uitat, am presupus că dacă nu spun nimic este evident că sunt extrem de mulțumit, altfel nu mi-aș fi luat laptopuri cu rezoluții așa mari.
 
Alternez intre:
- Compaq NC6320 = 15", 1400x1050, serial si paralel integrate, card reader, dar vad multe exemplare la vanzare cu ecran defect (posibil planned obsolescence?)
- IBM T60 = 15", 1400x1050, fara card reader dar laudate peste tot la capitolul fiabilitate
- IBM X60/X61 Tablet = 12", touchscreen cu rotire in format portret!, card reader, dar 1024x768 (1400x1050 imposibil de gasit), fara porturi, fara touchpad, fara unitatea optica (care oricum nu-mi trebuie)

Decizii, decizii...
 
Da, știu și eu două Compaq-uri NC6320 la care le-a crăpat display-ul după ~4 ani de utilizare. Ca să mai meargă trebuiau apăsate câteva minute în diverse locuri, altfel se vedea doar pe jumătate de ecran sau făcea dungi. Un ecran original e super scump (sute $), iar unul de pe ebay e doar destul de scump (doar vreo sută de $).
 
Compaq e pur rahat. Numai la noi e considerat marcă.

Thinkpad-urile sunt altă mâncare de pește. Seriile X și T sunt echivalente la calitate (excelentă), așa că alege-l pe cel care îți convine mai mult ca preț și dotări. Chiar dacă sunt modele vechi, nu contează; eu postez de pe unul de 6 ani pe care intenționez să îl folosesc încă vreo 2-3, thank you very much.
 
As alege, doar ca in Romania n-am ce. X60/X61 sunt si rare si alea putine care sunt, sunt cele mai slabe din serie: fara WWAN, rezolutie mica, fara docking station, etc.; iar de pe ebay nu pot sa cumpar fiindca nimeni nu trimite in Ro si chiar daca ar trimite, n-am incredere in posta romana ca mi-l aduce intreg.
Compaq-uri bine dotate se mai gasesc.
 
De pe ebay tocmai am primit pachetul direct acasa (ma asteptam sa primesc aviz sa ma duc sa il iau de la oficiul postal, ca alesesem cel mai ieftin transport posibil) acum 2 zile cu bateria de laptop. Se trimite in Ro si vine intreg, in unele cazuri - nu toti trimit, dar se mai gasesc. Vezi si ebay.co.uk.
 
Bateria este total diferită de laptop iar ebay.co.uk listează România pe acceași treaptă cu Nigeria la trustworthyness, deci chiar dacă găsești, cu plata poate fi mai greu. Da, Paypal, da, w/e, problema e să nu iei țeapă, că dup-aia este nasol.

Dacă vrei, Marius, dă-mi bugetul tău pe PM și ți-l caut eu pe ebay uk și îți dau apoi un cost total și ți-l trimit ambalat foarte bine :smile:
 
Salut, am nevoie de un laptop pentru internet si office, nimic complicat sau foarte performant, pentru lucruri minime de secretariat. Am intrebat si de o imprimanta, dar as avea nevoie de niste sfaturi si pentru un laptop. Pentru ce vreau eu, m-am gandit la varianta sh si ma uitam pe site-uri de specialitate. Am gasit un laptop second hand [spam link removed], dar nu ma prea pricep ce si cum. Vad ca oferta este mare la laptopuri, dar nu ma prea pricep la tehnica. Multumesc!
 
Back
Top