Laptop high(er) end

Teoretic tot software-ul care rulează pe ele e open-source. Practic nu pot garanta că nu e vreun service processor care trimite transparent date în spate...
 
Pai zic "Every hardware chip individually selected with emphasis on freedom-respecting", dar au ales Intel. Deja de la propozitia asta poti inchide site-ul.
 
Cica au reusit partial sa opreasca management engine-ul ala de la Intel si lucreaza sa-l scoata de tot cumva. Nu prea ai optiuni din pacate.
 
Inginerul de mine stia ca nu hardware-ul raporteaza ceva, ci software-ul. Dar cine stie, poate ma insel cumva.
 
Adevarul e pe la mijloc. Procesoarele moderne de la AMD si Intel au cate o chestie in ele numita generic "management processor" (fiecare are numele propriu, irelevant) care are propriul firmware si mini-OS si control absolut asupra la tot ce se intampla in computer, de la procesorul "normal" la memorie, retea, etc. Ala poate sa sune acasa cand are chef fara ca restul computerului sa stie. Tocmai de-aia ma amuz cand unii incearca sa isi protejeze emailul :yeap:
 
Da si nu. Ca sa ¨sune acasa¨ are nevoie de acces la internet, adica IP cumva. Si asta nu prea merge fara OS, cat de mic o fi el, de unde si ... software.
 
Cât timp acele instrucțiuni care dau secvența logică de pași sunt un firmware care trebuie să se încarce dintr-un NVRAM/EEPROM și se execută de procesor, iar respectivul firmware poate fi rescris prin flash sau overloaded (ca fișier binar într-un anumit storage), atunci ăla este totuși software. Ar fi fost pur hardware dacă avea toată logica de funcționare înscrisă în circuite, tranzistori, porți logice, de-astea.
 
Cât timp acele instrucțiuni care dau secvența logică de pași sunt un firmware care trebuie să se încarce dintr-un NVRAM/EEPROM și se execută de procesor, iar respectivul firmware poate fi rescris prin flash sau overloaded (ca fișier binar într-un anumit storage), atunci ăla este totuși software. Ar fi fost pur hardware dacă avea toată logica de funcționare înscrisă în circuite, tranzistori, porți logice, de-astea.

Da, si in acest caz nu prea poate fi schimbata fara modificari fizice.
 
In sensul clasic de "eu scriu un programel in Turbo Pascal, il compilez si il rulez" nu e un software. In termenul strict de hardware, nu e doar o componenta hardware care face asta. Pentru utilizatorul uzual e in hardware, afara din userland si OS, iar cum se numeste locul ala e mai putin important, fiecare limba isi are vocabularul propriu pentru asta, Unii ii zic iad :dracu:
 
ME se ocolește în momentul ăsta prin hăcuire - se bazează pe niște bug-uri pentru a bloca rularea unor părți din cod (la runtime, trebuie executată drăcia la fiecare boot). De scos de tot mai trebuie căutate bug-uri, că momentan update-urile sunt acceptate doar semnate.

Partea faină la ME e că are acces transparent la absolut tot hardware-ul (memorie, I/O), oferă acces remote, și n-ai cum să-l monitorizezi, pentru că OS-ul high-level nu știe când se întâmplă astea. Adică trebuie să stai cu sniffer-ul pe fir și să compari fiecare pachet cu ce a trimis OS-ul tău ca să reușești ceva.
 
Oricare din variante. Cum e programat asa face. BTW, ar putea folosi si metode out-of-band. Exista de f. multi ani DNS Tunneling, spre exemplu.
 
Marius, nici un fel de software nu are access la internet fara IP. Si de aici mai multe variante: fie il vezi in DHCP server (daca exista) fie si-o fura direct ca fara DHCP nu are IP si nu mai poate face nimic.
Daca foloseste DHCP propriu, atunci primeste un alt IP decat OS si deh, vei vedea usor.
Dar banuielile mele sunt ca nici una nici alta, poate foloseste IP daca OS il are deja ca e singura modalitate de a sta ascuns.
 
Un S/MP malițios ar putea folosi adrese IP de multicast ca să iasă în exterior și nu se bazează pe un sistem de operare care să ruleze pe core-urile principale.
 
Din câte mai pricep și eu: un procesor trebuie să funcționeze pe mai multe platforme, cu hardware diferit. E destul de greu ca firmware-ul ăla din procesor să fie atât de deștept încât să poată lucra cu toate chipseturile prezente și viitoare, produse de terți, fie și numai ca să folosească interfața ethernet. Deci mă gândesc că e obligat să folosească la greu ce e în BIOS.
Sau bat câmpii... :biggrin:
 
Bati campii.
Firmware-ul nu este in procesor ci in chipset -- ma rog, o zona mai speciala din cipul de BIOS, updatata separat si semnata. Si nu e rulat de procesor ci de chipset. Si nu e cunoscut ca ar putea functiona si cu alte cipuri de retea si wireless decat intel, da' care producator de laptopuri ar integra alt cip de retea decat intel?? Doar si daca schimbi modulul wireless faci sa nu booteze 90% din laptopurile de pe piata.
 
Back
Top