Laptop high(er) end

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Laptop-ul din dotare (Dell D820) își face simțită vârsta, chiar și cu ce upgrades i-am mai făcut în ultimul timp (HDD 500GB 7200rpm). Trebuie înlocuit și caut opțiuni. Din păcate nu mai încape în bugetul de anul ăsta, așa că va fi cumpărat probabil prin ianuarie.

Shortlist-ul de acum: Dell XPS 16 (problemă: are ecran glossy) sau Dell Precision M4500. Mai e un Lenovo T510 cam cu aceleași specificații, dar nu îl identific prin oferte.

Must haves:
- ecran 15" (15.6) 1900x[ceva], preferabil 1200, dar nu prea mai sunt.
- procesor i7 Quad; poate să fie și 720QM, nu mă sperie cei 1600MHz
- upgradabil la 8GB RAM
- >2 ore pe baterie
- :love:kg
- eSATA
- VGA
- 3 USB

Preferabil:
- pointing stick
- documentație de service accesibilă
- sub 2000€

Ce să nu aibă:
- numpad
- ecran glossy

Ce nu contează:
- HDD-ul
- placa grafică
- webcam

Aveți idee ce s-ar mai portivi în zona asta?
 
Pe rând.
- QM/UM ar trebui să te sperie. Sunt procesoare extrem de castrate (eu am unul :biggrin:), care variază multiplicatorul în funcție de TDP. Exemplu: eu rulez i5 520UM la 160MHz FSB. Problema e că TDPul calculat de imbecil sare de cei 10/30W acceptabili, prin urmare multiplicatorul, atunci când toate cores sunt full load, la 8. Deși ar trebui să stea la 12*. Recomand cu încredere M-urile normale, sunt procesoare excelente.
- 8GB RAM - ahem. Preferabil ar fi să aibă 4 sloturi de RAM, ceea ce am văzut la Dell Precision M6500. Dar M6500 are display de 17 și este ditamai workstation-ul, ai 2 sloturi de HDD, etc. Și are numpad :biggrin:
- >2h pe baterie poate cam orice laptop din ziua de azi, și prin orice chiar mă refer la orice.
- VGA la fel găsești cam pe orice lappie, mai greu HDMI. Display Port am observat că e întâlnit pe relativ multe modele Dell, dar cam atât. Există puzderie de adaptoare DP -> VGA/HDMI/DVI.
- pointing stick și atât? You`re good, sincer n-aș suporta așa ceva :biggrin:

Musai să aibă unitate optică?

Ar fi:
- HP EliteBook 8540w care se încadrează la limită cu 2.95kg dar vine direct cu 8GB RAM și procesor necastrat;
- Lenovo T510 - nu știu cum de nu l-ai găsit :biggrin: Merge sigur și cu 8GB RAM;
- Sony Vaio ăsta care are un ecran superb (full HD în 13.1''), SSD, 6GB RAM și i7, dar e scump cu spume la noi în țară :frown:

Ce e prost la HP și Lenovo ălea e că nu se specifică pe colo rezoluția ecranului, poți arunca un ochi pe configuratoarele producătorilor.


*După ce m-am plâns la tovarășul burebista, Kevin, creatorul ThrottleStop a adaptat o versiune special pentru Alienware M11x R2, care forțează multiplicatorul respectiv să stea la 12. Performanțele s-au îmbunătățit considerabil, dar nu mi se pare o soluție să cumperi un lappie cu așa ceva atunci când știi de problema asta :smile:
 
mihai, nu da banii pe prosii, ia un Asus G73 la copii.
Asta am acum,.
Se misca cu extrem de mult talent in principal datorita subsistemului grafic care este motorizat de un chip ATI 5870.
Nu mai spun nimic de faptul ca poti sa mai adugi un HDD dupa bunul tau plac ...
 
Omul vrea un laptop business. Nu zic că Asus-ul respectiv nu e ok, dar ca durabilitate nu se pot compara. Plus că-l pui pe om să care 17 inchi când el vrea 15.6, iar 5870 ăla mâncă baterie pe pâne :smile: G73 e mai mult un multimedia station portabil decât un lappie repet business.
 
nicolin, eu caut cel mai mic desktop replacement posibil, și nu pentru acasă. Laptopul trebuie să stea în rucsac cam oriunde mă duc, și în 90% din cazuri fără mașină, așa că am exclus Asus-ul din cauză de 17" și 4Kg. Trebuie să țină în paralel câteva mașini virtuale cu tot felul de servere și aplicații, nimic multimedia, mă interesează mult mai mult memorie + CPU decât grafică/multimedia. Și trebuie să facă asta >12 ore pe zi. Dacă are o ieșire de căști este suficient de dotat pentru multimedia :smile:.

Asta cu business-ul de care zice Neo se reflectă de fapt în faptul că laptop-urile "business" țin ceva mai bine la tăvăleală. Eu am călcat de două ori pe D820 (îl mai las pe jos câteodată și noaptea nu prea aprind luminile) și n-a avut nimic. Iar dacă e o problemă găsești simplu manuale de service, mult mai detaliate decât la Asus (Compaq-ul vechi avea în documentație până și lista de șuruburi, pe mărimi, fiecare unde se pune - foarte bună când găsești un șurub prin casă :biggrin:).

Neo, tocmai din cauză că nu au detalii despre ecran nu le-am luat în seamă. Pentru că există mulţi deştepţi care pun rezoluţie mică şi ecran glossy pe laptopuri de 2000€. Iar pointing stick doar când se termină bateriile la mouse, mă descurc mult mai bine cu el decât cu touchpad.

În ultimul rând, bugetul e al firmei, nu al meu, așa că nu este foarte important acum. Am exclus Mac-urile pentru că cel de 15" are rezoluție prea mică și nu prea mă omor după tastatura aia.
 
- Sony Vaio ăsta care are un ecran superb (full HD în 13.1''), SSD, 6GB RAM și i7, dar e scump cu spume la noi în țară :frown:
WTF, FullHD in 13.1", se poate vedea ceva in rezolutia aia? Eu am avut laptop cu ecran de 15.4" si 1680x1050 rezolutie si mi se parea odios, totul era extrem de mic...
 
- HP EliteBook 8540w care se încadrează la limită cu 2.95kg dar vine direct cu 8GB RAM și procesor necastrat;
Da, trebuie să studiez mai bine diferenţa între un i7 mobile dual core (620M) şi i7 mobile quad core (720QM). Oricum, ambele sunt cam de 3 ori mai rapide decât C2D T7200 actual :smile:.

Pare ok HP-ul, aici e unul la care scrie clar rezoluţia.

13.1" nu e ceva pe care să poţi lucra. Nice toys, ca Alien-ul tău, dacă vrei să produci ceva îţi trebuie monitor separat :smile:.
 
Meh stai calm că și Alien-ul e chiar foarte ok cu 1.6 inchi în plus VS netbook-urile uzuale. Eu sunt convins că m-aș descurca excelent cu full HD în 13.1 inchi, dacă la telefon am 800x480 în 3.6 inchi și țin fonturile din Total Commander Mobile la valoarea 6 :goofy:

Evident depinde și ce produci. Sincer eu chiar simt HDDul de lappie VS RAID-ul 0 de pe sistem, chiar dacă e de 7200RPM, și asta la arhivări/dezarhivări. Cu mașini virtuale nu m-am jucat încă, deși m-a tentat, am preferat să trântesc un linux în varianta hardcore (aka direct :biggrin:).

Dacă ai aplicații CPU intensive, dar nu optimizate pentru multicore, ia dual core cu hyper threading (620M). Dacă îți convine mai mult să ai 8 cores (4 reale + 4 virtuale), dar care funcționează la 1.6GHz... be my guest :biggrin:

Studiază bine ce multiplicator ai activ pentru 1, 2, 4 cores în full load. Degeaba ai 2.8GHz (multi 21) cu 1 core în load dacă atunci când intră și celelalte ai 13/14. De notat de asemenea posibila limitare de TDP.
 
Problema mea nu e procesorul. Adică dacă aş putea avea mai mult de 3.3GB RAM pe sistemul ăsta, nici nu m-aş chinui să-l schimb, pentru că nu mă limitează prea mult. Iar un 620QM e şi la 1600MHz mai rapid decât T7200 la 2GHz.

Cât despre VM-uri e ceva mai greu să simulezi o pierdere de pachete între două sisteme cu un singur sistem. Sau să ai 10 sisteme complet diferite. De-asta îs bune maşinile virtuale. Şi oricum, şi fără VM-uri pornite umplu 3GB RAM.
 
Pai ori cauti un laptop high end ori ceva care sa fie peste T7200 si cu 8 GB de RAM? Ca in al doilea caz la cateva sute de euro (sub 1000) iei un P8600, de pilda, RAM-ul aferent si ai rezolvat problema, iti raman si bani de un SSD foarte rapid. Nu mai e high-end cu un procesor model late '2008, dar face treaba.
 
Ce vroiam să zic e că diferenţa între 620M şi 720QM nu e suficient de mare ca să conteze prea mult atunci când vii de la T7200.

Problema e că dacă iei în calcul toate celelalte cerinţe (mă rog, în principal ecranul) nu prea găseşti nimic în zona de preţ 1000€. 99% din laptop-urile mai ieftine au monitor glossy.
 
Al meu HP nu are ecran glossy si a fost mult sub 1000 de euro, dar are rezolutia ecranului un pic cam mica: pot sa citesc destul de bine fara microscop, aparent nu te ajuta :tongue: Din fericire folosesc in 99% din cazuri un monitor extern, asta imi da mai mult spatiu de lucru decat un ecran de 15" cu o rezolutie mai spre Full HD.
 
Da, eu lucrez 90% din timp la client şi fără monitoare externe, aşa că nu prea am ce-i face, trebuie să-mi încapă cât mai multe chestii pe un singur monitor :frown:.

Pe biroul de la serviciu mai am două monitoare, dar nu l-am mai văzut de două luni.
 
Eu sincer aș merge pe un tablet gen seria X de la Lenovo, dar, după cum spuneai, trebe să și produci cu el :biggrin:
 
Cum ziceam, nice toys, fără nici o legătură cu nevoile mele. N-o să mă vezi întrebând peste 2 luni despre monitor mic pentru pus laptop-ul pe el :tongue:.
 
Cum ziceam pe-aici pe undeva, la începutul anului am făcut o comandă de Dell Latitude custom. Care se pare că a fost prea custom. A trecut o lună și tot nimic nu se aude de comanda mea. Așa că am ajuns la un Lenovo T510 pe care teoretic ar trebui să-l am săptămâna viitoare, cu:

Must haves:
- ecran 15" (15.6) 1900x[ceva], preferabil 1200, dar nu prea mai sunt. -- checked, x1080; x1200 nu mai există. Mama lor.
- procesor i7 Quad; poate să fie și 720QM, nu mă sperie cei 1600MHz -- până la urmă m-am limitat la un i5 580M (2 cores + HT, 3MB cache, 2.66-3.33 GHz).
- upgradabil la 8GB RAM -- comandat un kit Corsair VS 2x4GB, Lenovo cere $250 pe 8GB RAM
- >2 ore pe baterie -- 3+, nu e clar ce load
- :love:kg -- 2.6
- eSATA -- asta nu e clar, ceva port combo USB/eSATA, nu știu dacă are mufă standard
- VGA -- checked (asta e bine, T500 aveau doar DP)
- 3 USB -- checked

Preferabil:
- pointing stick -- checked
- documentație de service accesibilă -- Hardware Maintenance Manual - 200 de pagini din care afli cât de tare trebuie să strângi șuruburile și unde sunt antenele pentru 3G, GPS, WiFi
- sub 2000€ -- checked

Ce să nu aibă:
- numpad -- n-are
- ecran glossy -- n-are

Ce nu contează:
- HDD-ul -- e deja de 500GB 7200rpm, deci nu trebuie să mă mai chinui să-l schimb
- placa grafică -- Quadro NVS 3100, singura opțiune posibilă se pare
- webcam -- well, are și d-ăsta

Bonus:
+ modem 3G + GPS
+ boxe ceva mai mari (au copiat at last aranjarea boxelor de la Dell)
- W7 instalat de Lenovo, adică trebuie ras tot și instalat de la început ca să scapi cât de cât de bloatware. Sper că se poate folosi fără tool-urile lor. La Dell am renunțat la Bluetooth pentru că driverele instalau vreo 200 de MB și țineau tot timpul vreo 5-6 procese deschise.
 
Daca te ajuta cu ceva si comparatia e relevanta, pe un T410 cu configuratie aproape identica (exceptand rezolutia care e de 1440x900) bateria tine 3+ ore in uz normal, browsing, email stuff, wording si excelling, nimic foarte solicitant :smile:. Iar mufa eSATA nu e combo. Cel putin eu trebuie sa folosesc un ciocanel ca sa infig un USB in portul ala.
Apropo, nu are 4 USB? 3 in stanga si unul in dreapta spre balama, ca Dell-urile?
 
Încă nu am laptop-ul, ca să mă lămuresc mai bine cum e cu mufele. T410 am mai văzut și eu, T510 nu.

Neo, puțin ce? Timpul pe baterie? Procesorul e de 35W, nu e ULV, iar ecranul are suprafață aproape dublă față de al tău de 11", așa că și consumul backlight-ului e dublu. Un pic de colo, un pic de dincolo... se adună. La Dell-ul de acum mai ține bateria vreo 40 de minute, dar nici n-am avut nevoie de mai mult. Ultima dată a fost folosită când a picat curentul.
 
Da, la timpul pe baterie mă refeream. Ecranul consumă oricum cel mai mult, deci cam da, se adună :smile: Nu comparam cu m11x, pur și simplu mă gândeam la folosirea lui pe un drum mai îndelungat, that`s all.
 
Back
Top